Министерот Димовски се сретна со тутунарите, остануваат најавите за протести.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
те прашав нешто погоре...

п.с. податоциве се штимани, и тоа и сам го знаеш дека е така.. литро зејтин беше околу 50 денари, сега е јаче од 80.. тоа се 2-3%? бел елб беше 15 сега е 25 денари тоа колку посто е? патлиџан лани беше 25 денари, годинава беше 45-50.. а тоа колку посто е? млекото лани беше 39 годинава е 55 денари.. а тоа колку проценти е? а горивото, а другите прехрамбени продукти? еве еден глуп пример ама и тој покажува... лани во нај смрдената сендвичара можеше да се најде хамбургер за 40 денари.. годинава тоа е 60 денари... тоа не се 50% разлика од лани до сега?

дај не се замлатувај со лажни податоци, лажно презентирани пред светот или пред еу или пред брисел... брцни си во џебот лани и годинава и ке ти стане јасно... знаеме ние што работиме и заработуваме и си водиме домакинство колку е поскапено од лани до сега... не е тоа 2-3% дефинитивно... во нај мала рака е 35-40% поскапување...

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
2010-12-02 12:40:00 GMT+00
Macedonia's Consumer Price Inflation Rises In November

Macedonia's annual consumer price inflation increased in November, official data showed.

Macedonia's consumer price index, or CPI, rose 2.9% year-on-year in November, faster than a 2.7% rise in the previous month.

Food prices rose 3.4% annually in November, while clothing and footwear prices grew 1.5%. Housing, prices were up 5.9%. Transport and communication charges rose by 2.5%. Restaurants and hotels prices increased 2.2%.

Month-on-month, consumer prices rose 0.4% in November, following a 0.% rise in October. Food prices grew 0.5%. For the first eleven months of the year, consumer prices rose 1.4% compared to the same period of the previous year

Meanwhile, retail price index rose 3.4% annually in November, faster than a 3.3% rise in the previous month. On a monthly basis, retail prices were up 0.3%. In the January to November period, retail prices increased 2.4% over a year ago.
На ова дркате во штаб????? Дај бе не биди смешен !!!!

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
те прашав нешто погоре...

п.с. податоциве се штимани, и тоа и сам го знаеш дека е така.. литро зејтин беше околу 50 денари, сега е јаче од 80.. тоа се 2-3%? бел елб беше 15 сега е 25 денари тоа колку посто е? патлиџан лани беше 25 денари, годинава беше 45-50.. а тоа колку посто е? млекото лани беше 39 годинава е 55 денари.. а тоа колку проценти е? а горивото, а другите прехрамбени продукти? еве еден глуп пример ама и тој покажува... лани во нај смрдената сендвичара можеше да се најде хамбургер за 40 денари.. годинава тоа е 60 денари... тоа не се 50% разлика од лани до сега?

дај не се замлатувај со лажни податоци, лажно презентирани пред светот или пред еу или пред брисел... брцни си во џебот лани и годинава и ке ти стане јасно... знаеме ние што работиме и заработуваме и си водиме домакинство колку е поскапено од лани до сега... не е тоа 2-3% дефинитивно... во нај мала рака е 35-40% поскапување...
Точно е Onak....но дали знаеш ти дека земјоделците се тие што имаат најголем удел во инфлацијата....

На пример ако како што велиш патлиџанот лани бил 25, зошто морал да го качи 45-50....тоа е повеќе 100% профит на kg....па мајка му стара тој земјоделец сигурно не користи вселенска технологија за преработка па за да има повеќе од 100% профит од kg во однос на претходната година!

Инаку ако следиш за увозот на житариците...нормално дека ќе увезуваме кога србите произведуваат на површини со стотици хектари,а не како кај нас во декари...и затоа нивните житни култури се конкурентни за нашиот пазар и нашиот тврдоглав земјоделец потоа се буни што постои ценовна дискриминација...

Значи земјоделецот треба да земе и да чукне главата,и да се организираат во добри организации кои ќе си најдат добар пласман,и пред се извоз...(како што е случај со луѓето кои имаат јапонски јаболка,калинки,јагоди и сл.)

А за да најде добар пласман требаат стандарди кои ќе го направат производот конкурентен,преку добра технологија,механизација и сл.!!!

Значи не може владата да им биде крива кога тие самите си удираат со глава во ѕид...бидејќи ако е за така овие со калинките и јапонските јаболка будали ли се што не садат тутун???

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
заборавив да ги набројам и нај битните фактори:
-струја
-вода
-парно
.....
тие по колку поскапеа? 2-3%? иди бе шетај некој друг по бавчи не мене... 12 години живеам самостојно и си го водам домакинството сам, па знам што и колку е поскапено а не тука ке ми вадиш линкови од владини сајтови... се виде од ова власт колку е саатот... ако на следни избори победат вмро пак, ке се исселам од оваа држава, затоа што имало доволно глуп народ да гласа за нив... ке го искинам и македонскиот пасош, нема потреба да се викам македонец... србин ке бидам.... ке ми биде срам да се претставам како македонец... ке негирам потекло бе... несакам да бидам дел од таков глуп народ... само ако вмро пак победи, стварно ке го направам ова...

--- надополнето ---

Точно е Onak....но дали знаеш ти дека земјоделците се тие што имаат најголем удел во инфлацијата....

На пример ако како што велиш патлиџанот лани бил 25, зошто морал да го качи 45-50....тоа е повеќе 100% профит на kg....па мајка му стара тој земјоделец сигурно не користи вселенска технологија за преработка па за да има повеќе од 100% профит од kg во однос на претходната година!

Инаку ако следиш за увозот на житариците...нормално дека ќе увезуваме кога србите произведуваат на површини со стотици хектари,а не како кај нас во декари...и затоа нивните житни култури се конкурентни за нашиот пазар и нашиот тврдоглав земјоделец потоа се буни што постои ценовна дискриминација...

Значи земјоделецот треба да земе и да чукне главата,и да се организираат во добри организации кои ќе си најдат добар пласман,и пред се извоз...(како што е случај со луѓето кои имаат јапонски јаболка,калинки,јагоди и сл.)

А за да најде добар пласман требаат стандарди кои ќе го направат производот конкурентен,преку добра технологија,механизација и сл.!!!

Значи не може владата да им биде крива кога тие самите си удираат со глава во ѕид...бидејќи ако е за така овие со калинките и јапонските јаболка будали ли се што не садат тутун???
и ти со во право за се, освен за болдираниот дел....

конкретно за него... не се повеке од 100% поскапување, ама ајде нема везе тој дел. поскапено гориво, поскапена вода за наводнување, поскапено семе, поскапени пестициди, поскапен живот, па и повисок данок на приход и на крај поскапа тезга плаќа од лани... па затоа иде у курац цената... ова за даноков... кој нема своја фирма последниве 3 години не знае дека данокот цео време се качува иако тврдат дека се намалува...

како и да е, не зборев во тој контекст, туку му одговорив на членот со насмеана коза во аватарот, околу поскапувањето и инфлацијата дека била само 2-3%... очигледно е дека мама и тато го ранат и појма нема од животот...

T

Tetro

Гостин

Не купува тој од истиот леб што јадеш ти?
Не дише исти воздух како тебе?
Не плаќа струја со иста цена како ти?
Не плаќа горива како ти?
..............
..............

Зошто да остане истата цена на патлиџаните, ако му се зголемени сите неопходно потребни продукти?

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
не само тие... туку и другите давачки ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ИСТИОТ ТОЈ ПАТЛИЏАН се зголемени.. пишав погоре...

Член од
4 август 2010
Мислења
318
Поени од реакции
189
Чекајте бре луѓе... какво покачување на цените каков ли ти откуп... Кг тутун = 200 денари, кг стек = 180 денари бе. Немојте да ми кажувате за тешката работа-од 5 до 8 сум работел на ниви и знам што е како е.
Откупот на компирот лани беше 6 денара за кг - прашајте некого колку е лесна таа работа и колку малку тражи. Ако тие не се бунат, што има тутунариве да се бунат?
Грав 1 кг = 80 денари на големо (лани беше 120, додека пред 3-4 години достигнуваше и 180, затоа што НЕМАШЕ). Факт е дека презаситен е нашиот пазар со тутун... и факт е дека добиваат и повеќе отколку што треба, споредено со другите земјоделски култури. Ако веќе некој треба да се буни и да протестира, тоа се оние кои садат компир, па потоа грав/пченка, па зелка, па јаболка итн итн итн...на крај тутунарите.
Тие барем си имаат обезбеден пласман-за не толку лоши пари. Оние со јаболка, грав и остали секоја година се тресат пред се дали ќе успеат да го продадат, а потоа мислат за колку пари. Крај краева, ако за нешто е крива државата тоа е затоа што нема планско производство - толку и толку денари тутун да бидат посеани, толку и толку грав итн итн - за да гарантира она самата откуп или извоз... друга вина не постои.

Македонец

Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
Не купува тој од истиот леб што јадеш ти?
Не дише исти воздух како тебе?
Не плаќа струја со иста цена како ти?
Не плаќа горива како ти?
..............
..............

Зошто да остане истата цена на патлиџаните, ако му се зголемени сите неопходно потребни продукти?
не само тие... туку и другите давачки ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ИСТИОТ ТОЈ ПАТЛИЏАН се зголемени.. пишав погоре...
Луѓе како и да е морате да сфатите дека земјоделецот е еден тврдоглав и необразован човек....како прво секогаш чека можност за да тродуплира цени,а никогаш не се запрашал дали вреди тој негов производ толку(прошеткајте во неколку земјоделски фамилии и ќе видите дека во секој момент имаат по минимум 20-30 илјади евра ќеш...што ние во град можеме да ги сонуваме)....бидејќи ја да сум на местото на владата и патлиџаните ќе ги увезувам се додека не им текне на нашиве земјоделци дека тие се најбитната алка за подгревање на инфлација....значи поскапен патлиџан,пипер,зелка и сл.=поголем трошок за граѓаните=помалку средства за удобен живот...и понатаму се се тркала удолу струја,вода и сл.

А најголема дилема ми е за профитот кај патлиџаните....јас барем колку што знам таму механизација не се употребува така да од каде толку си зимаат за права за диктирање на толкава цена(па не е водата толку поскапена)?

Значи мразам субјективност...бидејќи земјоделецот го брани земјоделецот,а партиските војничиња го бранат лидерот...а во суштина не сфаќаат дека светот не е настанат од нив за да може некој да живее со уцени!!!

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Луѓе како и да е морате да сфатите дека земјоделецот е еден тврдоглав и необразован човек....како прво секогаш чека можност за да тродуплира цени,а никогаш не се запрашал дали вреди тој негов производ толку(прошеткајте во неколку земјоделски фамилии и ќе видите дека во секој момент имаат по минимум 20-30 илјади евра ќеш...што ние во град можеме да ги сонуваме)....бидејќи ја да сум на местото на владата и патлиџаните ќе ги увезувам се додека не им текне на нашиве земјоделци дека тие се најбитната алка за подгревање на инфлација....значи поскапен патлиџан,пипер,зелка и сл.=поголем трошок за граѓаните=помалку средства за удобен живот...и понатаму се се тркала удолу струја,вода и сл.

А најголема дилема ми е за профитот кај патлиџаните....јас барем колку што знам таму механизација не се употребува така да од каде толку си зимаат за права за диктирање на толкава цена(па не е водата толку поскапена)?

Значи мразам субјективност...бидејќи земјоделецот го брани земјоделецот,а партиските војничиња го бранат лидерот...а во суштина не сфаќаат дека светот не е настанат од нив за да може некој да живее со уцени!!!
си потрошив репутација предмалку...ама за болдираново ке добиеше едно зеленко...

Член од
4 август 2010
Мислења
318
Поени од реакции
189

Чек чек и ти не претерувај, зборот ако е конкретно за тутунарите - тогаш си во право, ама немој да ми кажеш дека 1кг компир вреди само 6 денари. Башка, земјоделците не го продаваат патлиџанот на пазар - земјоделците го продаваат патлиџанот на тие луѓе што го продаваат на пазар.
Јас еве ти гарантирам од 15 април до почеток на октомври работа - на нива како аргат за 1000 денари дневница. Ако ти издржиш повеќе од 10 дена, јас секој нареден ден ќе ти додавам уште 1000 денари плус. Можеби и тутунот вреди повеќе-но треба да чека на ред да се дигнат цените на останатите производи и платите на луѓето. Ако видиш и ти мал, само најмал дел од таа работа (земјоделска општо) ќе си го цениш продуктот.
И не, нема секое земјоделско семејство по 20-30 илјади евра кеш. Ако една година им е добро, наредната може ништо да не добијат,третата да загубат итн, па така со тие пари да треба да живеат 3 години, затоа немој да лупаш.
Инаку, еве ти малце инфо колку кошта обработка за секој 1 декар со грав (од кој во најдобар случај може да излезат околу 200кг грав, ако е добра земјата)
Есенско Орање ако имаш познаник со трактор (а немаш свој) - околу 400 денари за декар. Ако имаш свој околу 200 денари.
Пролетно орање - 400 денари (200 денари свој)
Фрезирање - 400 денари (она ситнење на земјата) (200 денари свој)
Купување семе - околу 150 денари килограм
Вадење - да претпоставиме бесплатно
Плаќање наемски работници(аргати) - 1000 денари дневница за сеење (2 работника, 2.000 денари за 1 ден)
Наемски работници за копање, 2 работника = 2 илјади денари х 2 пати = 4 илјади денари
Наемски работници за берење - 2 работника = 2 илјади денари х 2 дена = 4.000 денари
= 10,950 денари за секој декар, а се сеат по 50+ декари(ако ете, ѓубриво било фрлено претходно и нема потреба од прскање против болести и слично-што е реткост,а за патлиџанот важи истото но е невозможно да пројде без прскање)
Епа сега сам удри математика колку уложуваат а колку добиваат. И еве, кога веќе мислиш дека е така, што не пробаш сам да бидеш земјоделец?
како и да е морате да сфатите дека земјоделецот е еден тврдоглав и необразован човек...
Тука си многу грешка и многу ти е плитко размислувањето. Имам пријател кој работеше во министерство за земјоделство и е земјоделец, инаку магистер по не знам што (агрокултура ли...). Имав 3јца професори кои беа воедно и земјоделци. Градоначалниците по селата се земјоделци... а има и семејства кои што се само земјоделци, но во таа нивна област се многу повеќе едуцирани од тебе, што не ги прави необразовани нели? Сепак, се еден вид на специјалисти во таа нивна област иако без диплома.

ПС пак ќе споменам, цената на тутунот за наши услови е солидна, спрема останатите култури.

Македонец

Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
Чек чек и ти не претерувај, зборот ако е конкретно за тутунарите - тогаш си во право, ама немој да ми кажеш дека 1кг компир вреди само 6 денари. Башка, земјоделците не го продаваат патлиџанот на пазар - земјоделците го продаваат патлиџанот на тие луѓе што го продаваат на пазар.
Јас еве ти гарантирам од 15 април до почеток на октомври работа - на нива како аргат за 1000 денари дневница. Ако ти издржиш повеќе од 10 дена, јас секој нареден ден ќе ти додавам уште 1000 денари плус. Можеби и тутунот вреди повеќе-но треба да чека на ред да се дигнат цените на останатите производи и платите на луѓето. Ако видиш и ти мал, само најмал дел од таа работа (земјоделска општо) ќе си го цениш продуктот.

ПС пак ќе споменам, цената на тутунот за наши услови е солидна, спрема останатите култури.
Брат ти не си ме разбрал добро...прочитај погоре убаво пишав дека земјоделецот ќе го брани земјоделецот макар и до сабајле да се објаснуваме....а за тоа со необразованоста беше во контекст на тоа што не сакаат да го уклучат мозокот и да најдат модус за попродуктивни приноси од други култури!!!

T

Tetro

Гостин
Брат ти не си ме разбрал добро...прочитај погоре убаво пишав дека земјоделецот ќе го брани земјоделецот макар и до сабајле да се објаснуваме....а за тоа со необразованоста беше во контекст на тоа што не сакаат да го уклучат мозокот и да најдат модус за попродуктивни приноси од други култури!!!
Еве јас не сум земјоделец, а ги бранам земјоделците.
Ме мрзи веќе да се објаснуваме на темава, кога во самиот старт е заебана целата.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.819
Поени од реакции
12.308
Па ќе се заебе кога некој се мава со берзи и лажни инфлации.А дел од проблемот беше дека луѓето од одредени региони се измамени (како и секоја година, за ќар) со спуштање на многу пониска класа...затоа сега интервенира министерството пошто по закон има должност и обврска да посредува во жалбите и комисиите. И не се 200 ден за кило (иако требало да е околу 185) него многу помалку, помалку и од лани.
Биле заинтересирани и други за македонскиот тутун ама...
На протестите тие прашаа зошто од почетокот на годинашнава сезона не им било дозволено на заинтересирани кинески откупувачи да го купат македонското жолто злато.
Штом почнале со казни, сигурно тутунарите не се виновни
Инспекторите веќе се на терен и казни почнаа да се пишуваат уште денеска, порача министерот Димовски по средбата со претставниците од тутунските здруженија.
Откупните центри ги злоупотребуваат и субвенциите
-Не може 60 денари што ги дава државата да се вкалкулира во цената што ја нудат откупувачите и да биде нивни профит, вели Рубен Стаменов, директор на Државниот инспекторат.
Ниту фирмите ги отвориле сите пунктови според законот
Од пријавените 212 пунктови за откуп на тутун од страна на осум компании, до вчера биле отворени само 84 пунктови иако законската обврска да се започне со откуп истече на 15 декември. Министерството за земјоделство денеска најави дека од понеделник ќе почнат интензивни инспекции и контроли на откупните пунктови и ќе ги задолжат откупните компании да ги отворат сите пријавени пунктови.
Дури и самиот министер признава на некој начин дека пазарната цена функционира еднострано (што преку инспекциите и казните што преку неговата изјава
-Треба да се има поголемо разбирање за квалитетот на тутунот, процената да биде поправична и пореална, изјави Љупчо Димовски, министер за земјоделие.
Кога се отворени само 1/3 од откупните пунктови, кога и министерот повикува на пореална проценка, кога инспекциите мафтаат со казни за фирмите...најверојатно земјоделецот не е кабает.

--- надополнето ---

Заклучок ако една цена оди горе мораат и сите за да се компенизар. Така? Госпон Економист?:pos2:

Мораш да ја доусереш. На темава нит спомињам инфлации, нит бдп нит показатели од берзи, нит...се ми се чини дека ти имаш детски сон за економијата и анализите.

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Субенцииве се тотално погрешни... Продуктивноста во земјоделието е катастрофална како резултат на традицоонално фармерство (без примена на најсовремени знаења, технолошки процеси итн).. Да земиш да направиш споредба со земја со понеповолни климатски услови од нашите тие не надминуваат во скоро секое земјоделско производство со поке од 50%:..

Работата е што ова неефикаснот (неволност, незнаја од страна да земјоделците да применат нови работи) не се лечи со субвенции. Всушност можи да се тврди дека даваќи субнеции ги насоочуваме парите кон најнеефиксаните сектори - т.е таму кај што сме најслаби. Се разбира ова му е јасно на луѓето што носат одлуки ама субенциите за нив се уште едно социјално шеќерче за нардот и екстра гласови на избори.

Ова што се случува со тутунот е сосема нормално дури и предвидливо. Цените се ниски оти квалитетот е катастрофален, квалитет пак е катастрофален оти се даваат специфични 1евро/кило субенции стимулираќи негрижа за квалитетот и грижа само за килажа што пак дава отпоќе неквалитетно производство. (Фината е што безразлика на квалитетот одреден дел од трошоците за производство на кило тутун е фиксен а одреден расти пропорционално со квлаитетот. Ова дава повисоки профитни стапки на поголеми неквалитетни колични - пример ситен тутн е поскап (повеќе работа итн) ама крупен тежи повеќе). Пишував на блог уште кога ги воведа што ќе се случува со квлаитетот/цените за година-две...

Земјоделците нема што да бараат од луѓето, од народот и од владата, тие олдучиле да садат тие нека му ја мислат. Кон владата имаат до некаде право да се лутат затоа што му дала и ветила субенции - односно му создала лажна претстава за тоа што е вредно а што не.

За тоа дека има висока инфлација не е ништо ново. Незауздан домашен кредитен раст, фиксен девизен курс и цела ергела централни банкари низ светот што принтаат пари нонстоп и ги подигаат цените на стоките. Не знам точно за методологијата кај нас ама многу држави во светот ја шминкаат инфлацијата. Пример во САД модерно е да се тврди дека храната и енергијата се многу варијабилни и не треба да се вклучат во ценовниот индекс (што е чиста глупост според мене, храната и енергијата се едни од основните производствни инпути - тие влијаат на цената на трудот преку реалните плати на работникот а пак енергијата на скоро све.) Или често силна шминкерска техника е промена на кошничката... пример дури му беше балонот на недвижнини цените на куќите не ги вклучуваа во индексот и така не покажуваа инфлација. Кога почна кризата ги вклучија цените на куќите и почнаа да покажуваат дефлација... Крајно ако конпот е пораснат 80%, нафтата се триплира од 30тина долари, житото е на 730тина... прашање само на време е кога овие цени ќе стигнат до продавниците во поспаки маици, скапа енергија(веќе прескапа кај нас), скап леб итн...

За крај сосема е нормално пазарот да прави backfire. Ако пумпаш пари во тутунот за да ги подигниш цените ќе го постигниш обратното. Пример во САД се пумпаат милјарди во образование и го имаат образованието направено енормно скапо по нивни стандарди.

Најголема мисконцепција е да се тврди дека земјоделците или откупниците ги подигаат или супштаат цените самостојно. Секоја цена е резултат на взаемна интеракција оти никој не можи по своја волја да дигне или спушти цена - секогаш кога ќе можи тоа ќе го направи. Така речи правилна цена само со понудата и побарувачката...

Најпоследно само да кажам колку мноооогу е погрешно да се пуштат инспекции на откупниците.... Инспекциите ќе ја подигнат цената на правење бизнис секторот, ќе избркаат еден куп откупници од пазарот, ќе ја намалат конкурецијата и на крајот сето тоа ќе заврши во послаба конкуреција на страната на побарувачката за тутун и многу пониски цени... Односно сосема спротивно од првичната намера... Односно ако преку инспекции ја намалиш профитната стапка во бизнисот, откупниците ќе бегаат од бизнисот намалуваќи ја конкурецијата се додека профитните стапки не компензираат за инспекциите... Се разбира ова ќе биди пониски цени за земјоделецот..

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Чекајте бре луѓе... какво покачување на цените каков ли ти откуп... Кг тутун = 200 денари, кг стек = 180 денари бе. Немојте да ми кажувате за тешката работа-од 5 до 8 сум работел на ниви и знам што е како е.
Откупот на компирот лани беше 6 денара за кг - прашајте некого колку е лесна таа работа и колку малку тражи. Ако тие не се бунат, што има тутунариве да се бунат?
Грав 1 кг = 80 денари на големо (лани беше 120, додека пред 3-4 години достигнуваше и 180, затоа што НЕМАШЕ). Факт е дека презаситен е нашиот пазар со тутун... и факт е дека добиваат и повеќе отколку што треба, споредено со другите земјоделски култури. Ако веќе некој треба да се буни и да протестира, тоа се оние кои садат компир, па потоа грав/пченка, па зелка, па јаболка итн итн итн...на крај тутунарите.
Тие барем си имаат обезбеден пласман-за не толку лоши пари. Оние со јаболка, грав и остали секоја година се тресат пред се дали ќе успеат да го продадат, а потоа мислат за колку пари. Крај краева, ако за нешто е крива државата тоа е затоа што нема планско производство - толку и толку денари тутун да бидат посеани, толку и толку грав итн итн - за да гарантира она самата откуп или извоз... друга вина не постои.
Ти дете да не навиваш за инфлација во државата ако раста цените на се сме го наебале. Цената на тутунот во 2003 била 80 ден во 2009 196 ден 150% зголемување. Толку немаме инфлација. Згора на тоа високата цена на тутунот ја убива конкурентноста и можноста за извоз и создава невработеност и трговски дефицит.
Ти да не навиваш за вакви работи?

Kajgana Shop

На врв Bottom