Луѓе како и да е морате да сфатите дека земјоделецот е еден тврдоглав и необразован човек....како прво секогаш чека можност за да тродуплира цени,а никогаш не се запрашал дали вреди тој негов производ толку(прошеткајте во неколку земјоделски фамилии и ќе видите дека во секој момент имаат по минимум 20-30 илјади евра ќеш...што ние во град можеме да ги сонуваме)....бидејќи ја да сум на местото на владата и патлиџаните ќе ги увезувам се додека не им текне на нашиве земјоделци дека тие се најбитната алка за подгревање на инфлација....значи поскапен патлиџан,пипер,зелка и сл.=поголем трошок за граѓаните=помалку средства за удобен живот...и понатаму се се тркала удолу струја,вода и сл.
А најголема дилема ми е за профитот кај патлиџаните....јас барем колку што знам таму механизација не се употребува така да од каде толку си зимаат за права за диктирање на толкава цена(па не е водата толку поскапена)?
Значи мразам субјективност...бидејќи земјоделецот го брани земјоделецот,а партиските војничиња го бранат лидерот...а во суштина не сфаќаат дека светот не е настанат од нив за да може некој да живее со уцени!!!
Чек чек и ти не претерувај, зборот ако е конкретно за тутунарите - тогаш си во право, ама немој да ми кажеш дека 1кг компир вреди само 6 денари. Башка, земјоделците не го продаваат патлиџанот на пазар - земјоделците го продаваат патлиџанот на тие луѓе што го продаваат на пазар.
Јас еве ти гарантирам од 15 април до почеток на октомври работа - на нива како аргат за 1000 денари дневница. Ако ти издржиш повеќе од 10 дена, јас секој нареден ден ќе ти додавам уште 1000 денари плус. Можеби и тутунот вреди повеќе-но треба да чека на ред да се дигнат цените на останатите производи и платите на луѓето. Ако видиш и ти мал, само најмал дел од таа работа (земјоделска општо) ќе си го цениш продуктот.
И не, нема секое земјоделско семејство по 20-30 илјади евра кеш. Ако една година им е добро, наредната може ништо да не добијат,третата да загубат итн, па така со тие пари да треба да живеат 3 години, затоа немој да лупаш.
Инаку, еве ти малце инфо колку кошта обработка за секој 1 декар со грав (од кој во најдобар случај може да излезат околу 200кг грав, ако е добра земјата)
Есенско Орање ако имаш познаник со трактор (а немаш свој) - околу 400 денари за декар. Ако имаш свој околу 200 денари.
Пролетно орање - 400 денари (200 денари свој)
Фрезирање - 400 денари (она ситнење на земјата) (200 денари свој)
Купување семе - околу 150 денари килограм
Вадење - да претпоставиме бесплатно
Плаќање наемски работници(аргати) - 1000 денари дневница за сеење (2 работника, 2.000 денари за 1 ден)
Наемски работници за копање, 2 работника = 2 илјади денари х 2 пати = 4 илјади денари
Наемски работници за берење - 2 работника = 2 илјади денари х 2 дена = 4.000 денари
= 10,950 денари за секој декар, а се сеат по 50+ декари(ако ете, ѓубриво било фрлено претходно и нема потреба од прскање против болести и слично-што е реткост,а за
патлиџанот важи истото но е невозможно да пројде без прскање)
Епа сега сам удри математика колку уложуваат а колку добиваат. И еве, кога веќе мислиш дека е така, што не пробаш сам да бидеш земјоделец?
како и да е морате да сфатите дека земјоделецот е еден тврдоглав и необразован човек...
Тука си многу грешка и многу ти е плитко размислувањето. Имам пријател кој работеше во министерство за земјоделство и е земјоделец, инаку магистер по не знам што (агрокултура ли...). Имав 3јца професори кои беа воедно и земјоделци. Градоначалниците по селата се земјоделци... а има и семејства кои што се само земјоделци, но во таа нивна област се многу повеќе едуцирани од тебе, што не ги прави необразовани нели? Сепак, се еден вид на специјалисти во таа нивна област иако без диплома.
ПС пак ќе споменам, цената на тутунот за наши услови е солидна, спрема останатите култури.