Министерот Димовски се сретна со тутунарите, остануваат најавите за протести.

xochipilli

Војвода
Член од
29 јули 2006
Мислења
426
Поени од реакции
116
Ова со тутунариве преку к*ров. Значи ја ако немам муштерии во мојот дуќан да земам да излезам на протести...или муштериите не купуваат поради цените што се наведени.

П.С. "Тутунарите дадоа огромна поддршка за како што кажаа човекот кој постојано беше со нив, сопственикот на А1 Телевизија Велија Рамковски, ја обвинија власта дека го затворила бидејќи тој застанал зад нив." :pos2:

fenomen

Сезнајко
Член од
17 јули 2008
Мислења
387
Поени од реакции
51
едно не ми е јасно....
земјоделците се приватни, сами работат тутун сами го продаваат.
тие што го откупуваат тутунот се приватни фирми.

што кур протестираат против владата, зошто не протестираат против фирмите?
Одамна само вината за сите проблеми ја наоѓаме во Владата. А причинителите на проблемите многу лесно можат да се лоцираат.
Па добро мајкаму, што се случува со главите на народецов, зар толку сме глупи. по име и презиме можат да се лоцираат причинителите на овие последици, и толку е тешко да им се стави крај на блудничењето на неколку стотина нелујѓе врз овај народ. Фино лепо се лоцира кој е потписник на сметката (директорот, менаџерот, газдата) се предупредува прво на културен фин, добар начин, а потоа ... се знае. Кога мнозинството ќе се спротивстави на еден човек или помала група т.н. менаџери, шо к.. ќе прават.
Само сето ова изгледа е научнафантастика за Македонецот .

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
И јас се чудам...ете баба ми без проблем го даде..(денеска и ја се опарив ) и чичко ми уште некна..
Да. Монополизација.

Се мачеле цела година, мислиш дека нема да успеат? Лошо е што за тоа време има нервози и сега плус на ладно да дигаат галама, додека некој си седи во топлата фотелја?
Не е само оваа година, секоја година се случува истото.

болдираното. Нормално дека ако се задоволни нема да излезат на -15*C да се шетаат групно.

Мислиш дека тој земјоделец не знае како ги заработил парите за да си ја направи убава куќата?
Има и такви што немаат многу пари, оти плаќаат ќирија за нивата, трактор немаат, мора да плаќа за орање,.... Не се сите со пари родени.
А не ти е чудно еве погоре што NeoN кажува дека неговите годинава се опариле,а од друга страна овие на тв кажуваат дека ќе изумрат ако не им дадат повисока откупна цена!??

"На протестот се собраа претставници на земјоделски здруженија кој иако најголем дел се градинарски ја знаат и поддржуваат маката на тутунарите и затоа ги охрабруваат да истраат во своите барања за повисока откупна цена на тутунот!!!"...
Извадено од денешната вест нa A1

....опа батоооо значи битно е да има галама,а у суштина у таа толпа значи може и само 10души тутунари да има....плус на А1 и на опозицијата им се неопходни шртајкови и протести моментално(а гарантирам дека од прв до последен штрајкувач се од страна на опозицијата)...така да сега апсолутно не им верувам!!!

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
А не ти е чудно еве погоре што NeoN кажува дека неговите годинава се опариле,а од друга страна овие на тв кажуваат дека ќе изумрат ако не им дадат повисока откупна цена!??

"На протестот се собраа претставници на земјоделски здруженија кој иако најголем дел се градинарски ја знаат и поддржуваат маката на тутунарите и затоа ги охрабруваат да истраат во своите барања за повисока откупна цена на тутунот!!!"...

....опа батоооо значи битно е да има галама,а у суштина у таа толпа значи може и само 10души тутунари да има....плус на А1 и на опозицијата им се неопходни шртајкови и протести моментално(а гарантирам дека од прв до последен штрајкувач се од страна на опозицијата)...така да сега апсолутно не им верувам!!!
Ja има и на сител :)
И што има врска ако е и на А1- тоа значи дека се ’комуњарите’ виновни пак... ах Голдштеин , Голдштеин каде си сега да те обвиниме :)

Неон рекол, ама и металхамер и бучио рекле :) Неон мислам дека е од велес а овие од Прилеп , богзнае што се случува таму ,мислам Прилеп :)
Гарант некој мангуп се обидува да ги ограби а вие ќе си седите и грицкате семки ... викајќи дека се опозиција.
Јас реков народ без муда не треба држава да му се даде ... аееееее уште малце ...

T

Tetro

Гостин

"На протестот се собраа претставници на земјоделски здруженија кој иако најголем дел се градинарски ја знаат и поддржуваат маката на тутунарите[/B] и затоа ги охрабруваат да истраат во своите барања за повисока откупна цена на тутунот!!!"...

Не знам јас за политика, не се замарам со партии и нејќам етиќета да ми лепите. Оваа година самошто започна откупот, ако има незадоволни, значи дека нешто не е во ред.

Јас коментирав на ставот на дечково кој ги навредува земјоделците, а од друга страна ги оправдува крадците.

Од линкот што го даваш забележав
Струмичките земјоделци се пожалија и на неисплатените субвенции за оваа година.
Ќе чекаме нова година, ќе чекаме божикни празници, ама земјоделецот нема да може да чека, оти парите не му ги даваат. Чесно заработените пари не му ги даваат.
Е тоа е одлично бе.
После, зошто некој извадил Бугарски пасош? Една причина повеќе.

G

galaxy

Гостин
Некој спомна дали има светска берза за тутун. Има ама на таа берза конкурираат компаниите што сега го откупуваат и цените важат за тутунот кој тие го продаваат на светските компании за цигари. Го продаваат по минимална обработка за огромниииии цени.

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
Ja има и на сител :)

Неон рекол, ама и металхамер и бучио рекле :) Неон мислам дека е од велес а овие од Прилеп , богзнае што се случува таму ,мислам Прилеп :)
Гарант некој мангуп се обидува да ги ограби а вие ќе си седите и грицкате семки ... викајќи дека се опозиција.
Јас реков народ без муда не треба држава да му се даде ... аееееее уште малце ...
Не знам јас за политика, не се замарам со партии и нејќам етиќета да ми лепите. Оваа година самошто започна откупот, ако има незадоволни, значи дека нешто не е во ред.

Јас коментирав на ставот на дечково кој ги навредува земјоделците, а од друга страна ги оправдува крадците.

Ќе чекаме нова година, ќе чекаме божикни празници, ама земјоделецот нема да може да чека, оти парите не му ги даваат. Чесно заработените пари не му ги даваат.
Е тоа е одлично бе.
Видете вака најлошо е што ние зборуваме за земјоделците а ниеден од нас не спаѓа во таа група што деновиве протестира-тутунарите...така да знаете и сами дека вистината секогаш има две страни...а во нашава земја се е искористено за пропаганди и политички поени!!!

Затоа ве молам да не чукаме празна слама,бидејќи стварно не е убаво ако се рачунаме за интелектуалци да се бавиме со шпекулации!:smir:

T

Tetro

Гостин
Aко извадиш болварски пасош, од таму ќе ти дадат субвенции ?
Не е тоа темата. Темата е дека тутунарите се незадоволни од цената, и ако вака се продолжи, знаеш ли дека ќе бараат друго место за живот, каде што е поефтино да се живее, а нивната работа се цени повеќе?

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434

Е тоа е одлично бе.
Многу јака и на место е уценава со пасошот.Бугарите 50 години немаа леб да јадат па гледам исчезнаа ,сите земаа туѓи пасоши.

T

Tetro

Гостин
Aко извадиш болварски пасош, од таму ќе ти дадат субвенции ?
Не е тоа темата. Темата е дека тутунарите се незадоволни од цената, и ако вака се продолжи, знаеш ли дека ќе бараат друго место за живот, каде што е поефтино да се живее, а нивната работа се цени повеќе?

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.747
Не е тоа темата ама ти тоа го спомнуваш, или ти имаш екслузивно право за тоа а ние не ?
Тутунарите ако се незадоволни од цената слободно нека побараат пласман таму каде што ќе бидат задоволни или у најлош случај ќе бараат алтернатива со тоа што ќе се посади некоја друга култура која евентуално би била попрофитабилна од тутунопроизводството.

А рака на срце, секој оној кој што има имот тука не верувам дека би го прокоцкал за едно мочано парче болварско ѓубре!

T

Tetro

Гостин
Не е тоа темата ама ти тоа го спомнуваш, или ти имаш екслузивно право за тоа а ние не ?
Тутунарите ако се незадоволни од цената слободно нека побараат пласман таму каде што ќе бидат задоволни
Извоз на тутун не може да направи секој, сето тоа е "тутунска мафија" (не е прв пат да го слушнеш изразов сигурно).

или у најлош случај ќе бараат алтернатива со тоа што ќе се посади некоја друга култура која евентуално би била попрофитабилна од тутунопроизводството.
На пример?
Им обеќаат цена кога треба да се сади, така беше порано, дури им праќаат писма на домашна адреса со договори да ги потпишат со фирмата, колку ќе садат тутун, колку се предвидувањата дека ќе соберат тутун за таа година, условите, минималната цена.... за после тоа, да се смени се` и да излезе дека ќе има 11 класи на квалитет на тутунот... 20 ден./кг. тутун, а кутија цигари колку е?

А рака на срце, секој оној кој што има имот тука не верувам дека би го прокоцкал за едно мочано парче болварско ѓубре!
Тоа го спомнав како можен излез, европски пасош, ако може некој да се снајде со работа по европските земји, за да ја прехрани фамилијата, а не да замине, да испари.

Kajgana Shop

На врв Bottom