Министерот Димовски се сретна со тутунарите, остануваат најавите за протести.

Член од
28 септември 2009
Мислења
39
Поени од реакции
8
Вака господа гледам дека некои се прават многу паметни. Затоа изволте да се смениме на една година.Ви го давам сиот годинашен тутун,околу 2 тона,20 крави и сета потребна механизација.Кој сака нека проба да преживеј.Има некој доброволец?

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
просечната цена достигнала 141,9 денари (ЗА 2010) за килограм,

Инаку деца одлучете се сакате високи или ниски цени. Едни се жалат од инфлација да друг цените ми се ниски. Ај сите на собир и решете како сакате па е-маил до министерот за цени и фиксни цени и договерени цени. :pos2: Вас ви треба еден добар комунизам признајте полесно ќе ви биде. :pos2:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.819
Поени од реакции
12.308
Извоз на тутун не може да направи секој, сето тоа е "тутунска мафија" (не е прв пат да го слушнеш изразов сигурно).

На пример?
Им обеќаат цена кога треба да се сади, така беше порано, дури им праќаат писма на домашна адреса со договори да ги потпишат со фирмата, колку ќе садат тутун, колку се предвидувањата дека ќе соберат тутун за таа година, условите, минималната цена.... за после тоа, да се смени се` и да излезе дека ќе има 11 класи на квалитет на тутунот... 20 ден./кг. тутун, а кутија цигари колку е?

Тоа го спомнав како можен излез, европски пасош, ако може некој да се снајде со работа по европските земји, за да ја прехрани фамилијата, а не да замине, да испари.
А колку пари прават тие фирми од разлика на откуп и извоз, не е нормално. Предлагаа намалување на број на класи, зголемување на цена, субвенции и заштитна цена, но мислам дека ништо од тоа не испадна.

А не (за оние кои имаат желба да пробаат да бидат земјоделци), "не е тешко" да садиш тутун...мореее... кој не се наведнал ниту магдонос да посее ќе вели дека не е тешко :) пред пола месец низ калта вадевме заостаната зелка па уште ги осеќам вреќите на грбот, а можам да замислам како е "лесно" да работиш тутун.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.747
Извоз на тутун не може да направи секој, сето тоа е "тутунска мафија" (не е прв пат да го слушнеш изразов сигурно)
Не го слушам изразот прв пат, јасно ми е. Но, се надевам дека тоа го знаат и тутунопроизводителите, ако тие знаеле дека си имаат работа со мафија требало да им биде јасно дека таа мафија работи за сопствена корист а не за корист на тутнарите. Кога јас би бил свесен дека си иам работа со мафиози, ќе барам начин да се тргнам од нив а не да продолжам да го толерирам нивното изживување на мојот грб.

На пример?
Им обеќаат цена кога треба да се сади, така беше порано, дури им праќаат писма на домашна адреса со договори да ги потпишат со фирмата, колку ќе садат тутун, колку се предвидувањата дека ќе соберат тутун за таа година, условите, минималната цена.... за после тоа, да се смени се` и да излезе дека ќе има 11 класи на квалитет на тутунот... 20 ден./кг. тутун, а кутија цигари колку е?
На пример, не знам со какви услови располагаат тие за да би им предложил алтернатива, но знам дека за се постои алтернативи.
Кога ќе им ветат цена, денес во целиот свет постои црно на бело за да на крај не испаднат измамени.
Џенталменски договор одамна не постои, а онаму каде што се применува таквиот договор конечниот исход е сличен на тој што го кажуваш ти дека ништо не е ко што требало да биде.

А кутија цигари не знам колку е, не пушам.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
А колку пари прават тие фирми од разлика на откуп и извоз, не е нормално. Предлагаа намалување на број на класи, зголемување на цена, субвенции и заштитна цена, но мислам дека ништо од тоа не испадна.

А не (за оние кои имаат желба да пробаат да бидат земјоделци), "не е тешко" да садиш тутун...мореее... кој не се наведнал ниту магдонос да посее ќе вели дека не е тешко :)
Колку што се сеќавам од вчера кукаше дека има инфлација сега....нова песна. Објективност -1% Тази цена не е цена. :pos2:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.819
Поени од реакции
12.308
Колку што се сеќавам од вчера кукаше дека има инфлација сега....нова песна. Објективност -1%
па ако има инфлација нели треба да им качат цена? батали уметнички зборови, сите производи се качени...дали не треба земјоделецот и профит да има?

И да, кукам дека има инфлација...не е вистина?

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
па ако има инфлација нели треба да им качат цена? батали уметнички зборови, сите производи се качени...дали не треба земјоделецот и профит да има?

И да, кукам дека има инфлација...не е вистина?
Ако мислиш дека треба да има сега инфација на цените нека има твој избор. Или на едно може на друго неможе?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.819
Поени од реакции
12.308
Ако мислиш дека треба да има сега инфација на цените нека има твој избор. Или на едно може на друго неможе?
Абре моње, ти мене црвено, ја тебе зелено пошто многу си зелен. Ако цените се качат од лани до сега, како да ги покријат трошоците? Аман немој па со филзофии за инфлации и бдп, луѓето се борат за некој денар повеќе. Прочитај низ околните држави како е решено, прочитај како од 2 евра извезуваат за 4...си работел некогаш земјоделие? Од копање до тезга на пазар или откуп?

T

Tetro

Гостин
Не го слушам изразот прв пат, јасно ми е. Но, се надевам дека тоа го знаат и тутунопроизводителите, ако тие знаеле дека си имаат работа со мафија требало да им биде јасно дека таа мафија работи за сопствена корист а не за корист на тутнарите. Кога јас би бил свесен дека си иам работа со мафиози, ќе барам начин да се тргнам од нив а не да продолжам да го толерирам нивното изживување на мојот грб.
Знаат доста добро, ама кога немаат излез.
Како прават другите, и тој ќе прави, за да дојде до лебче. Ако не работи, нема да јаде. Па сега ти види.
Против кој, кога ги штити државата со цената?

Кога ќе им ветат цена, денес во целиот свет постои црно на бело за да на крај не испаднат измамени.
Владата ги штити мафиозите.

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Чекај ,чекај ,не ми се верува ,повтори уште еднаш ,ти викаш дека нема инфлација?????????

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.747
Знаат доста добро, ама кога немаат излез.
Како прават другите, и тој ќе прави, за да дојде до лебче. Ако не работи, нема да јаде. Па сега ти види.
Против кој, кога ги штити државата со цената?
Затоа ми се свиѓа шо е задолжително средново, колку толку барем ќе ни се описмени народецов па ќе може да ги употребува повеќе мозочните клетки.
Но, од сите тие тутунари кои денес излезе на протести ако бар еден е доволно умен да ги дигне сите на протест зашто не свика еден собир у црква/кооперација/или каде било и да рече, луѓе не бива со тутунов, имаме вакви и вакви услови овде дајте да пробаме, може ќе успееме.
Но не, тие ко слеп за стап се фатиле, тутун та тутун колку и да тоа е непрофитабилно (во моментов) и да бидат мамени.

Владата ги штити мафиозите.
Аман бе, како може мене Димоски или Грујо да ме натера да произведувам нешто со еден нивни збор, па аман уште ли не научивме дека СИТЕ политичари лажат ?

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
луѓето се борат за некој денар повеќе.
Секој се бори за динар повеќе само некој тоа го прави со работа некој со уцена. Или ќе ми дадеш паре или нема да проѓеш на улицу. А како сме трганале и даваме пари на секоја будала кој сака повиска цена нема да биде чудо Петар Гошев да ја стартира печатницата :toe: А како завршија во ЕУ Грција и Зимбабве знаеме. Нема ништо ново под сонцето многу луѓе одела по патот на субвенциите и напумпаните цени...И знаме многу добро како завршиле. :toe:

--- надополнето ---

Чекај ,чекај ,не ми се верува ,повтори уште еднаш ,ти викаш дека нема инфлација?????????
Има инфлација дете само нема хиперинфлација има едно 2-3%.

--- надополнето ---

Абре моње, ти мене црвено, ја тебе зелено пошто многу си зелен. Ако цените се качат од лани до сега, како да ги покријат трошоците? Аман немој па со филзофии за инфлации и бдп, луѓето се борат за некој денар повеќе. Прочитај низ околните држави како е решено, прочитај како од 2 евра извезуваат за 4...си работел некогаш земјоделие? Од копање до тезга на пазар или откуп?
Заклучок ако една цена оди горе мораат и сите за да се компенизар. Така? Госпон Економист?:pos2:

--- надополнето ---

Затоа ми се свиѓа шо е задолжително средново, колку толку барем ќе ни се описмени народецов па ќе може да ги употребува повеќе мозочните клетки.
Но, од сите тие тутунари кои денес излезе на протести ако бар еден е доволно умен да ги дигне сите на протест зашто не свика еден собир у црква/кооперација/или каде било и да рече, луѓе не бива со тутунов, имаме вакви и вакви услови овде дајте да пробаме, може ќе успееме.
Но не, тие ко слеп за стап се фатиле, тутун та тутун колку и да тоа е непрофитабилно (во моментов) и да бидат мамени.

Аман бе, како може мене Димоски или Грујо да ме натера да произведувам нешто со еден нивни збор, па аман уште ли не научивме дека СИТЕ политичари лажат ?
Напротив, Тутунарите свесно бираат да произвуваат тутун иако сосема лесно можат да произведуваат други гранки. Производствот тутун расте и намерно садат многу бидејќи постојано пофитот им растел едно 10години им се зголемил за 3 пати од 2000 до 2010 сега малку окулу 30% им е опаднат и веднаш паника. :toe:

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Има инфлација дете само нема хиперинфлација има едно 2-3%.

Прч немој ти на мене дете да не ти опнам еден ластик у тиква и рапуш по уши, и да те пратам цигари да ми купиш :).
Сто пати ти кажав ако не знаеш нешто не трескај глупости ,дај конкретни податоци (само немој партиски бисери) од каде дојде до 2-3% и дали е тоа на годишно ниво или???

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
стефус рефус.... се замлатуваш со некои податоци... ти си овдека вмроовски претставник од компјутерскиот бекап на партијата? многу ме нервираат вакви контратори како тебе што на све живо и диво контрираат, обидувајки се да докажеш како се е во ред, како се е како што треба и дека ако некој е заебан (тутунариве во моментов) само се заебале... па не е баш така... нели власта ја биравме за да му помага на народот? нели власта ги застапува интересите на народот? јас не видов задоволена гранка од земјоделието ни оваа ни прошлата година... сите кукаат за не купување, или пониска откупна цена, а воглавном сите кукаат за неисплатена субвенција веке 2 години... пари кои државата е ДОЛЖНА да ги даде на лугето.. пари кои државата не ги дава на лугето затоа што државниците си ги трошат за свои лични потреби и скапи беспотребни и недоходовни проекти со споменици, згради и авиони...

ама немаат гајле они, зашто ве имаат вас, активистите да серњаат редовно на сите страна, фклучувајки ги и по форуми дека ние нормалните луге (обичните смртници) кои не сме политички активни уствари појма немаме дека се е во ред тука и со државата и дека така треба да биде... глупи сме ние бе, ништо не знаеме, па не сме врмоовци, нормално... они се знаат...

кажи ми жити се за кое фајде пишуваш тука? што ти е ветено од компанијата на чичко гЛујо за возврат? толку ли си слеп што се случува со државата? или можеби толку те боли кур што се случува, битни ти се само сопствените интереси? разбери дека власта е таа што е избрана од народецов за да им помогне а не да ги доебе до крај... што и да ти ветиле или за кое и фајде да работиш, не се исплати верувај...

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
2010-12-02 12:40:00 GMT+00
Macedonia's Consumer Price Inflation Rises In November

Macedonia's annual consumer price inflation increased in November, official data showed.

Macedonia's consumer price index, or CPI, rose 2.9% year-on-year in November, faster than a 2.7% rise in the previous month.

Food prices rose 3.4% annually in November, while clothing and footwear prices grew 1.5%. Housing, prices were up 5.9%. Transport and communication charges rose by 2.5%. Restaurants and hotels prices increased 2.2%.

Month-on-month, consumer prices rose 0.4% in November, following a 0.% rise in October. Food prices grew 0.5%. For the first eleven months of the year, consumer prices rose 1.4% compared to the same period of the previous year

Meanwhile, retail price index rose 3.4% annually in November, faster than a 3.3% rise in the previous month. On a monthly basis, retail prices were up 0.3%. In the January to November period, retail prices increased 2.4% over a year ago.

Kajgana Shop

На врв Bottom