Минато, сегашност или иднина...

Ashley

بين الحياة والموت
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.043
Поени од реакции
35
Со минатото не се замарам, живеам во сегашноста и размислувам за иднината.

Kvendolin

чупе од бурдите
Член од
24 март 2007
Мислења
1.003
Поени од реакции
75
Темата ми е многу широка и отвора прашања за кои не ги знам баш одговорите. Пример, дали треба да се ,,замараме,, со минатото. Од психолошка гледна точка тоа е многу лошо затоа што таквиот фокус не ни дозволува да продолжиме понатаму, односно ова во случај кога би биле опседнати со некој немил настан од минатото кој континуирано ни создава беспотребна болка и патење и за кој целиот здрав разум ни ,,вришти,, дека треба да го заборавиме. Дури ако непожелно долг временски период се опседнуваме со настани од минатото постои и опасност и благовремено да ја ,,подизгубиме,, здравата перспектива. Значи бавење со минатото не! Иднината исто треба да се планира ама спонтано и не опсесивно повторно нагласувам. Секогаш мора да се има план бе оти иднината е неизвесна категорија и можеме да се разочараме од зацртаните цели. Затоа сегашноста е убаво место за живеење. И не за џабе е речено ,,Се во свое време,,.Далеку од корисно или практично е кога мозокот ни лета било во минатото било во иднината.

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Се замарате со работите во минатото? Одвојувате ли многу време за анализирање на минатото, на работите, луѓето и случувањата?
Дали често Ви се случува да се вратите во минатото?
Случките, луѓето и работите кои сега се минатото сум ги анализирала кога биле „сегашност“. Сега нема потреба да го правам тоа, сум си ја завршила задачата пред да настапи сегашноста.
Научив како да извлекувам поука (без разлика дали од лоши или добри случки) која ми се наоѓа за сегашноста.
И она што сега се случува го анализирам додека се случува, за да не се оптеретувам кога ќе стане минато.
Убавите спомени од минатото не мора да се анализираат, убавината е во тоа што имаш на што да се сетиш со насмевка на лице.
city напиша:
Исто и за иднината? Размислувате ли за понатаму? За случувањата моментите и луѓето во вашиот живот? За она што треба да дојде, да се случи....итн.
Размислувам како да постапувам за да имам подобра иднина. Во зависност од случувањата така и донесувам одлуки што понатаму.

Член од
4 февруари 2007
Мислења
1.640
Поени од реакции
16
Живеам во сегашноста..битно ми е тоа што ми се случува СЕГА,за иднината како и да е,мора да се грижам али не се преоптоварувам многу.А за минатото...не се грижам,утре ќе биде полошо:icon_bigg

Член од
26 јули 2007
Мислења
230
Поени од реакции
0
Минато, сегашност или иднина...
Од се' по малку. Минатото, сегашноста и иднината се дел од еден континиум и не би можеле да се разделуваат. Минато е и претходната секунда, сегашност е моменталното време, а иднина е веќе следната секунда, којашто во тој момент пак ќе биде сегашност, а веќе следниот миг - минато. :jaj:

PoisonGrl

~Malo crveno~
Член од
8 јули 2006
Мислења
664
Поени од реакции
2
Во две ситуации се навраќам на минатото:
1. Кога ми е тешко и се присеќам на убави моменти и посакувам да ги преживеам повторно.
2. Кога повторно нешто лошо се случило и пробувам да анализирам дали нешто сум згрешила во минатото.
Што се однесува до иднината, редовно си фантазирам за неа, но тоа не преминува во исчекување на истата, туку едноставно малку "плакнење мозок".
Секој момент ми е важен посебно во периоди кога почнувам нешто ново како сега.:vozbud:

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Понекогаш минатото кочи, не ни дава да продолжме и живееме во расчистување на истото. Од друга страна ни дава сила да се спротивставиме со проблемите кои надоаѓаат, зашто сме стекнале некое си искуство и гледаме лошото да не се повтори. Сегашноста е тука, сега и веќе никогаш, овој момент е еден и единствен и нема никогаш да се повтори колку и да сакаш тоа да се случи. Сегашноста е сега, сегашноста сме ние овде, денес, во овој момент и веќе никогаш. Иднината е она кое не очекува, иднината започнува од наредниот момент, за иднината сите размислуваат, некои се плашат, некои брзаат да ја дофатат. На некои едноставно и не им е гајле што може да се случи наредниот момент. Значи со памет од минатото, живеј го секој миг од сегашноста во вистинска смисла и надевај се на уште поубаво во иднината. Сегашноста е склоп на минатото заедно со искуството и иднината која оди со размислувањата за неа. Така и јас живеам, со полузавртена глава кон минатото, целосно посветена на сегашноста и размислување за иднината.

Drama Queen

Sky Catcher
Член од
2 септември 2007
Мислења
1.739
Поени од реакции
65
Ne sum covek sto se potpira na minatoto...ne uzivam vo toa bidejki pominalo i ne sakam da se navrakam na nesto sto nemozam....ziveam vo segasnosta i za idninata,ponekogas sum golem fantazer i ja izmisluvam idninata no sekogas sum i ke bidam vo segasnosta...sto i da se desi veruvam deka moralo da se desi...taka trebalo da bide....

BiG_kIsS

You talk too much... Let me shut you up
Член од
4 септември 2007
Мислења
3.414
Поени од реакции
2.923
Ја живеам сегашноста, тоа дефинитивно.... Ама и се навраќам на минатото, некогаш ме поттикнуваат убави моменти, некогаш лоши.... Ама сакам да се навраќам, зашто да не, добро не е добор, ама многу поубаво ми било во минатото и сакам да си се потсетамм на некои убави моменти и да си ја стоплам душичката.... А за иднина мислам само ако морам.... На пример што да полагам на матура за на што да идам и сл....
П.С. Ако на иднина мислиш и за после еден саат (пошо и тоа е иднина на некој начин) тогаш и на тоа мислам доста :)

Член од
22 јули 2007
Мислења
53
Поени од реакции
5
gledam da ne gi povtoruvam greskite od miantoto,ziveam sega i tuka planirajki ja idninata
aj dosta e od mene:)

little girl

~Little Girl with Big Heart~
Член од
30 август 2007
Мислења
68
Поени од реакции
0
Не треба да мислиме и да се замараме многу, многу со минатото зошто веќе поминало и не можеме да го вратиме. Но нека минатото ни помогне подобро да ја живееме сегашноста (не правејки ги истите грешки) а иднината сама по себе ќе си дојде,(но сепак треба да си определиш некакви цели за во иднина за да можеш во сегашноста полека полека да ги исполнуваш).Но сепак благодарение на минатото, бладодарение на постапките кои сме ги правеле тогаш, со нивна денешна анализа ние сме подобра и позрела личност.

mirkec

Неостварена желба
Член од
26 јуни 2007
Мислења
502
Поени од реакции
3
Se slozuvam so tebe. Tie tri raboti nikako ne smeat megjusebno da se isklucuvaat, bidejki se zavisni edno so drugo.

Шмизличка

Let the good things roll
Член од
11 мај 2007
Мислења
355
Поени од реакции
4
Сакам да живеам во секашноста и секој момент да ко живеам ко да ми е последен.
За жал неможам да живеам без да почнам да се нервирам за некоја грешка од минатото...бидејќи се е поврзано нели и знае да ми се меша во сегашноста да ми ја направи поубава или полоша.
И не постои ден а да не почнам да сонувам сао отворени очи...да почнам да си замислувам и фантазирам нешто што сакам да се случи или пак едноставно...да почнам да размислувам на она што веќе изминало, да ги анализирам личностите и нивните постапки, несвесно.
И колку често се нервирам без потреба, кога знам дека многу работи изминале и неможам да ги вратам, и дека секој миг сум се подалеку од нив, и тоа пак несвесно. И често ќе си помислам.... зарем вреди ли толку да се навраќам на тие случки, зарем не е подобро да живеам во сегашноста и да мислам на она што се случува.....животот е сепак премногу краток за да се преживуваат некои моменти по повеќе пати -ако се добри Ок..и ако вредат- но не вреди ако е нешто лошо.
Затоа се трудам да живеам во она што е а не во она што било или што ќе биде. Но, тешко е.

Ајдее...се занесов..

Член од
24 август 2008
Мислења
1.120
Поени од реакции
163
Се трудам да
Го игнорирам минатото
Го живеам секој момент од сегашноста на најдобар можен начин (шо во последно време не ми е мн мн возможно)

Ама СЕ ТРУДАМ :toe: не можам секош...

А и понекош (да не се мамамиме...почесто) си фантазирам за иднината и обично за ситни работи а не за некој огромни планој пошо то ме заморвит...

Kajgana Shop

На врв Bottom