Минато, сегашност или иднина...

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Живеам во сегашноста и се трудам минатотото да нема големо влијание врз мене, а со тоа ја градам својата иднина.

Красулка

Replay & Undo
Член од
3 јануари 2009
Мислења
1.508
Поени од реакции
1.157
Насочена сум претежно кон иднината..постојано планирам и гледам напред визионерски сум настроена..За разлика од претходниот период кога многу време посветував на минатото...размислувајќи зошто било така а не вака...можеше да се направи подобро и слично..ама за среќа научив дека воопшто не е убаво ако живееш во минатото:wink:

blaster1

Искусен Кајганџија
Член од
16 декември 2008
Мислења
777
Поени од реакции
26
Не се навракам во минатото бидејки што било-поминало.Не се оптоварувам со иднината бидејки животот е краток и сеа ја да мислам за 10 години унапред...којзнае што ке се деси.Така да си ја живеам Сегашноста колку што можам поубаво.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Да како го живеете животот?

Го живеете ли секој момент во сегашноста?
Се замарате со работите во минатото? Одвојувате ли многу време за анализирање на минатото, на работите, луѓето и случувањата?
Дали често Ви се случува да се вратите во минатото?
Мислам дека не многу одамна на форумов некаде сретнав слична тема, меѓутоа кај оваа ме заинтересира нешто друго.
Да, премногу се замарам со работите од минатото, и дозволувам да се занесам во размислувањата. Се враќам во минатото, но не за да ги поправам грешките кои можеби сум ги направил, туку чисто само за анализа и согледување на проблемите.

Исто и за иднината? Размислувате ли за понатаму? За случувањата моментите и луѓето во вашиот живот? За она што треба да дојде, да се случи....итн.
Да, и за иднината доста често размислувам. Кој човек не сака да знае што го чека натаму во животот?
Или пак го живеете секој момент во сегашноста, свесни дека минатото поминало а иднината сама ќе дојде?
И покрај навраќањето и размислувањето за минатото и иднината, никогаш не заборавам дека живеам во сегашноста и дека таа е онаа која го диктира моето минато, а исто така и мојата иднина.
Јас имав една професорка во средно која викаше: “заборавете на минатото (тоа било и поминало), заборавате на иднината (таа сама ќе дојде-не вреди со тоа да се замараш), живеј го овој момент и тоа што се случува сега во моментот.“
Токму ова ми беше мотив за темава.
Некако воопшто не се согласувам со болдираното. Ако би требало да заборавиме на минатото, тоа значи дека би престанале да учиме во своите грешки. Ако во некој период од животот се најдеме пред искушение кое веќе сме го поминале еднаш, многу е полесно да видиме што и како било во минатото за да знаеме како да постапиме. Минатото го користиме како помош за да учиме од грешките, а иднината како платно на кое ги сликаме понатамошните постапки и принципи кои не’ градат нас и се она што е околу нас.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Учам од минатото, делувам во сегашноста и планирам за иднината.

Mrs. Vedder

red cloud at sundown
Член од
12 февруари 2009
Мислења
984
Поени од реакции
66
Секако учам од грешките во минатото, сегашноста е тоа што е, затоа гледам со широко отворени очи кон иднината.

Хакет Мен

Juventus Till I Die
Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.227
Поени од реакции
3.414
Го живеам секој ден како да е последен...не се навраќам на минатото,ниту пак мислам на иднината..

Kajgana Shop

На врв Bottom