Ме избркаа од работа затоа што не станав ВМРО

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
1. Се вработуваш со партиска книшка

2. Се вработуваш без партиска книшка, а потоа ти нудат и мора да прифатиш партиска книшка.

3. Се вработуваш без партиска книшка, не прифакаш партиска книшка, неутралец си, одличен си во професијата, замена не се наоѓа меѓу партиското членство.

Најпросто е првата точка и затоа и реченицата е многу проста. Последната точка е сложена и реченицата која ја објаснува е таква.

Член од
18 април 2014
Мислења
373
Поени од реакции
678
Една многу битна работа, секој е заменлив, апсолутно секој, ако мама те научила од мал дека си спешл и посебен, сурова вистина е најверојатно си просечен или подпросечен како единка. Така да точка 3 не постои, првите 2 се суровата вистина кај нас.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.421
Поени од реакции
4.332
Ништо ново. 25 години функционираме на овој начин. Нема вработување на државни јасли без партиски амин а за подобрмо место секако се потребни и силни лични врски оти од партијата ке те вработат во паркови и зеленило или никаде... Овој е принципот без разлика кој бил на власт во овие 25 години. Затоа и партиите и членството во нив се толку масовни, затоа се полнат митинзи, протести и контрапротести. Никој, или барем 99%, од луѓето кои се малтертираат по митинзи не е таму затоа што е нешто политички писмен или го интересира политика туку е таму бидејќи го вработиле или чека вработување за него или негов близок. Повторувам така е во времето на сите власти кои досега се смениле. Во спротивно на ниеден митинг не би имало повеке од стотина луѓе а партиите би имале членство помало од некои риболовни друштва. Никој не е во партија од љубов туку од интерес, некој од поголем некој од ситен лебојадачки интерес. Ние немаме толку политички писмен народ за така масовно членство по партиите. Сите знаеме кој се членува по партиите, некои се дури и смешни но тоа е така бидејќи партиите се единствено место каде не се бара никаков услов, каде што нема никаков критериум за членство па има таму секакви будалетинки за кои врв е и вработување како метлар по улици.... Некои се и членови на сите можини партии па ја покажуваат книшката од партијата која моментално е на власт. А грото од овие вработувања се излишни, непотребни и само го оптеретуваат буџетот кој мора да се полни на било кој начин. Во МК 50+% од оние кои примаат плата од државата се вишок и неминовно доаѓа времето кога некој ке мора да ја преполови бројката на оние кои јадат од државни јасли, сакал или неќел.
Ајде да видам некој политички лидер (независно позиција или опозиција) да излезе на избори со програма во која ке стои: МК има проблем со превработеност на терет на буџетот како и со партиски вработувања и ние тоа ке го решиме на следниот начин:
- Ке направиме реална систематизација на работните места по буџетските институции и работните места ке бидат преполовени односно ке останат само оние кои се неопходни и нема да има нишај врата земај плата;
- Ке бидат отпуштени сите оние кои се вишок и тоа по принципот последен примен- прв отпуштен.
- Ке ставиме мораториум за вработување во државен сектор и никој од вас драги гласачи и сопартијци ниту во сон да не се надева дека во нашиот мандат ке биде вработен во државни јасли туку ке работиме на економски развој и ке си барате работа по приватните фирми..... а овека сте на митинг бидејќи сте патриоти и сте членови на оваа партија бидејќи ве интересира политика и држава...
Што мислите, колку активисти би имало во таква партија и колку гласови би добила? А реално ни треба таква власт.
Се додека некој од надвор кој ни дал пари под лихва не каже дека повеке не дава пари и дека дошло времето за правење на есапот ке биде вака и се некој полош од нас ке биде на работа а ние не па ке одиме да лижеме кај другиот оти може би пак тој ке не вработи ако дојде на власт. А кога лихварот ке ги седне и едните и другите и ке си ги побара парите сосе каматата и кога сите ке мораат да излезат со програма како погоре наведента и изборот кој ке биде на власт ке ни биде змијата или магарето, нешто слично како кај јужните ни соседи, е тогаш многу работи ке си дојдат на место, тогаш нема да ни биде мила ниту една членска книшка, тогаш партиите ке престанат да бидат биро за вработување и во нив ке останат оние кои навистина ги интересира политика и сакаат да прават кариера во политиката а на сите други ке им биде епсибир кој е на власт....

Т

Триптико

Гостин
И сега што?

Јас неможам да зборам за другите но мене искрено воопшто не ми пречи снаодливоста кај луѓето. Борба за гол живот е. Некој кодоши, некој лижи, некој е упиклив, некој лепи плакати, некој зема бугарски пасош и се одродува и уште многу други работи за да успеат во животот или целта ги оправдува делата што би рекле по нашки...
И после се лутите кога некој од надвор ќе рече: ех македонче, македонче (со мала буква). Браво @мкд владе , опиша 2 милиони народ во 2 реченици. Без неколку стотици, да се разбереме.

@Persey , а тебе кое школо ти го дале, не си свесен. Фаќај магла од тука...ако можеш, уште утре. Оваа територија...ниту била држава, ниту некогаш ќе биде. Си го учел тоа, проучи го уште еднаш. Ќе видиш дека сум во право.

Член од
27 септември 2010
Мислења
5.076
Поени од реакции
7.163
Дај бе банирајте ги од темава ваквите газолижачи. Дај боже истото нив да ги снајде кога ќе се смени вечниот владетел Николче. ДАЈ БОЖЕ! (ако воопшто работат нешто)

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
Сам против цела држава(политички) не иде бе брат. Ем си видел каков играч треба да бидеш за да не ти летне главата, ем пак продолжуваш со грешки.

Кого ќе исплашиш, што ќе постигнеш? Они бомби им пуштаат со експлицитни разговори, па мува не ги лази...стварно не ми е јасно која ти е целта?

Значи овоа твоево е ко у време на војна да испукаш еден куршум, и да очекуваш противникот да се предаде.

Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
Но од такт ме вадат плачковци, а примерот тука е слика и прилика на плачко. За да не бил плачко требало многу поинаку да постапи уште посовреме. Така да нити ми е посебно гајле како влегол таму( се снашол ), ни дека трпел ( требало инвестирал) ни дека работел за неколку души ( тоа што се мора се мора дури да се земи решение, а и рака на срце се убил од работа ) , ама зошто плачи. Па уште храбро изјавува дека неможеле да му ја свиткаат кичмата. Нема тој никаква кичма, мекотел е затоа што седел и трпел и ке трпел уште којзнае до кога ако не го спашкале. Да имал кичма ке им ги фрлел документите уште којзнае од кога, ама како што реков државно си е државно. Тоа е крајната вистина. И сега јас него треба да го жалам и да го правиме маченик. Храбар борец против власта. Сега ако се лажиме ок, ама јас неможам да се сочувствувам со него, ти како сакаш. Секој со свој ум.
Да бев мекотел без кичма ќе бев уште таму, ќе тркнев до општински ќе си земев партиска книшка, ќе си се штиклирав секој ден во кампот пред Собрание, ќе си идев по митинзи, кога ќе се приберев дома на фејсбук ќе споделев по некој статус за успешната економска препородба што ја прави Груевски, ќе кажев дека Заев е кодош и шпион, ќе си легнев мирно ќе си заспиев, и следниот ден истото од поново, притоа немаше ни да се замарам многу околу работни обврски бидејќи очигледно дека повреднуван е партискиот активизам него ли музејската работа. ;)

Арно ама место во камп пред собрание јас идев во 6 пред влада, место по митинзи на груевски јас идев по протести за нешковски тамара студенти хонорарци работници, место да лајкувам статуси на Груевски и компанија, јас барав кривична и морална одговорност за сите негови глупости и криминални дејанија. Ако сум мекотел како што велиш зошто би го правел сето тоа? Зошто воопшто би се замарал со нешто подалеку од мојот газ?

И жити мене не ме сожалувај, ниту ти ниту кој било друг, нема потреба.
Жали ги оние што останаа да работат таму, жали ги и условите во кои се наоѓа културното наследство на оваа држава,.
Жали ги народот и државата што дозволиле да живеат во вакви услови во какви што живеат.
Плачи ги Тамара и Нешковски.
Плачи ги цајканине што погинаа во Куманово ради хирови на Груевски Мијалков и Јанкуловска
Плачи ги врбите од по 100 000 евра, плачи ја оградата од мостот пред Холидај Ин.
Плачи за целава ситуација во која се наоѓаме сите ние и наши идни поколенија.
Плачи за тоа што книшката е повреднувана од образованието и дипломата
Плачи за тоа што наградуваат партиски потрчковци а бркаат дипломирани девојчиња со 9.70 просек
Плачи за тоа што сите бегаат а ретко кој се враќа назад

За мене нема потреба ама баш ни милисекунда да ме сожалуваш
Јас сум жив здрав прав и ќе се снајдам...
Но за државава ќе видиме...

Последно уредено:

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
И сега што?
Прво ке заклучиме дека познаваш многу луѓе, сепак еден милион не се малце да се разбериме :).
Друга работа е што вака тебе како попаметна ( искрено) мислев од еднаш ке ти биде доволно да сфатиш што мене тука ми пречи.
Значи не откривме топла вода дека за во државно треба партиска книшка плус врски. Тоа не е од вчера ( ова за дечињата родени после 2000 година) туку така е од почетокот на повеќепартискиот систем што би рекле од раните деведесетти. За порано незнам ама се вртат муабети дека ако си сакал да одиш погоре на скалилото пак си требал да имаш некаква книшка.
Но тоа тука и не е ни битно.
Јас неможам да зборам за другите но мене искрено воопшто не ми пречи снаодливоста кај луѓето. Борба за гол живот е. Некој кодоши, некој лижи, некој е упиклив, некој лепи плакати, некој зема бугарски пасош и се одродува и уште многу други работи за да успеат во животот или целта ги оправдува делата што би рекле по нашки. Кој колку можи и колку му делиле. Тоа е тоа. Таква е реалноста ни се допаѓало тоа нам или не.
Но од такт ме вадат плачковци, а примерот тука е слика и прилика на плачко. За да не бил плачко требало многу поинаку да постапи уште посовреме. Така да нити ми е посебно гајле како влегол таму( се снашол ), ни дека трпел ( требало инвестирал) ни дека работел за неколку души ( тоа што се мора се мора дури да се земи решение, а и рака на срце се убил од работа ) , ама зошто плачи. Па уште храбро изјавува дека неможеле да му ја свиткаат кичмата. Нема тој никаква кичма, мекотел е затоа што седел и трпел и ке трпел уште којзнае до кога ако не го спашкале. Да имал кичма ке им ги фрлел документите уште којзнае од кога, ама како што реков државно си е државно. Тоа е крајната вистина. И сега јас него треба да го жалам и да го правиме маченик. Храбар борец против власта. Сега ако се лажиме ок, ама јас неможам да се сочувствувам со него, ти како сакаш. Секој со свој ум.[DOUBLEPOST=1433800632][/DOUBLEPOST]
Ти велам јас дека апсолутно ништо ама БАШ НИШТО немаш сватено од цел муабет.
Јас баш и не го сфаќам ова како исповед на човеков да истиот предизвика чувства кај мене. Ама ич. Башка и да предизвика нема нешто посебно ќар од тоа, нит леб ќе јаде, нит со моето чувство на жал сметка ќе плати.
Што и како се случувало он си знае, ама фина одлука да сподели со останатите што низ што лично поминал. И треба почесто да има вакви споделувања, без разлика дали е државна администрација или приватен сектор.

Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
до паметно решение ќе дојдеш со размислување и согледување на работите, а не со местење на битни функции секој олош што ќе посака да краде, па после дај друго дете
ако ти така правиш во твојот живот далеку ќе стигнеш
Побрзај со смислувањето на паметно решение, немаме уште многу време.

Член од
18 април 2014
Мислења
373
Поени од реакции
678
А ве гледам и сите се прчите со просеци, а ваљда знаете дека просек е најнереална проценка на знаење и квалитет и работни можности.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Член од
17 август 2011
Мислења
10.384
Поени од реакции
18.528
А ве гледам и сите се прчите со просеци, а ваљда знаете дека просек е најнереална проценка на знаење и квалитет и работни можности.

Затоа книшката е поим за реална процена на квалитет,знаење и работни можности.

Член од
18 април 2014
Мислења
373
Поени од реакции
678
Затоа книшката е поим за реална процена на квалитет,знаење и работни можности.
Не ме вади од контекст, во совршена држава без книшки, просек не е. Затоа запад си има проверка на знаење при аплицирање за работна позиција и никој не го интересира просек. Кој колку знае и умее ќе се покаже на лице место. Со просек само се замараат нон еу канчрис и нивниот неквалитетно образован народ кој се прчи со просек. Реално просек може да се искористи за подлога како миленце на маса нешто :)

Т

Триптико

Гостин
А, што сте се фатиле за стручноста и работел/не работел? Проблемот е во мешање во приватниот живот на поединецот. Каде оди, со кого се дружи, какви мислења и ставови има надвор од работно време е САМО НЕГОВА РАБОТА. Што ја боли таа директорица, или некој друг, што прави лицето дома/на улица/на одмор...Не издавал службена тајна, совесно си ја вршел работата (барем според негов исказ) и не постои причина за било каква негативна мерка против него, посебно не отказ! Ако некое лице, институција или било кој друг следи неовластено друго лице (а тоа го прават!!!), треба дебело да одговара за истото. Без муабети, ова е Македонија, им се може. Според сите прописи (какви и да се), НЕ ИМ СЕ МОЖЕ.

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
А, што сте се фатиле за стручноста и работел/не работел? Проблемот е во мешање во приватниот живот на поединецот. Каде оди, со кого се дружи, какви мислења и ставови има надвор од работно време е САМО НЕГОВА РАБОТА. Што ја боли таа директорица, или некој друг, што прави лицето дома/на улица/на одмор...Не издавал службена тајна, совесно си ја вршел работата (барем според негов исказ) и не постои причина за било каква негативна мерка против него, посебно не отказ! Ако некое лице, институција или било кој друг следи неовластено друго лице (а тоа го прават!!!), треба дебело да одговара за истото. Без муабети, ова е Македонија, им се може. Според сите прописи (какви и да се), НЕ ИМ СЕ МОЖЕ.

Секој вработен има морални и етички должности на однесување и почитување на правилата на однесување кои ги налага работната организација. Само ние не сваќаме дека демократијата не значи самовластие и хаос.

S

StormRage

Гостин
Не ме вади од контекст, во совршена држава без книшки, просек не е. Затоа запад си има проверка на знаење при аплицирање за работна позиција и никој не го интересира просек. Кој колку знае и умее ќе се покаже на лице место. Со просек само се замараат нон еу канчрис и нивниот неквалитетно образован народ кој се прчи со просек. Реално просек може да се искористи за подлога како миленце на маса нешто :)

Зашо мислиш дека и овде го нема тоа? Мада претежно да кажеме за некои вакви работни позиции кои се под државна капа, книшка ти е и просек, диплома и знаење... Лично јас се имам најдено во ситуација: не ме интересира кај си заврши градинка, дај да видам што имаш работено :)

Kajgana Shop

На врв Bottom