Меѓународно движење против промена на името

Член од
5 јули 2008
Мислења
50
Поени од реакции
5
Антонио Милошоски: Додавките како Вардат и Вардарска се грчки дизајн за македонско национално име.
Македонско-грчкиот дијалог е корисен за зајакнување на меѓусебната доверба што е важна компонента за стигнување до прифатливо решение за името, изјави министерот за надворешни работи Антонио Милошоски во неделното интервју на Радио Слободна Европа. Милошоски истакна дека ќе ќе има редовна средба

http://www.efakt.info/?p=2282

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Отвореноста за разговори од страна на македонското раководство е само алиби на грчката страна да ги одложува процесите на Македонија во евроатланските интеграции со изговор, дека еве преговараме, се договораме за решение, не ги брзајте, не им давајте датум, ќе станат понепопустливи.

G

grande-juve

Гостин
Кога Грујо ќе разбере дека некој сака да го смени името, тогаш се случува ова! :pos: Да беше така, ќе имавме многу модри поитичари, амбасадори, интелектуалци и новинари.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Атина ја добива дипломатската битка во Брисел

Тања Милевска Коментари (10)
10.09.2010 16:18
Иванов - Ромпуј
„Тема на разговор беше и пречката поставена пред Република Македонија од страна на нашиот јужен сосед, поради која досегашните постигнувања во реформскиот процес не можат целосно да се валоризираат.
- Како и вчера на средбата со претседателот на Комисијата, Баросо, така и денес имав можност да го информирам претседателот Ван Ромпуј за сите активности што Република Македонија ги презема за да се надмине оваа, да ја кажам, ирационална блокада“, изјави.
претседателот Иванов.
Атина ја добива дипломатската битка во Брисел. Обидот да ја прикажат Грција како не фер играч пропадна денеска.
Реториката дека спорот за името е ирационален и дека непринципиелно се попречува Македонија, не пали во Брисел.
Значи Гејлада е фер играч а Македонија користи ефтина „реторика“ кога се жали за нешто спротивно од тоа и тоа не фали во демократската и сесветата ЕУ? :uvo:

Грција спорот го смета за многу рационален, бидејќи е одраз на способноста на Македонија да одржува добрососедски односи во европски дух и со тоа да заслужи отпочнување на преговорите, велат грчките дипломати во Брисел.
Добрососедски односи. Да јас сега ќе одам кај комшијата ќе му удрам две клоци, ќе му се заканам дека ќе го снема и ќе му земам дел од дворот. Потоа секој ден тој ќе ми вика доброутро. :tapp:

Во ова, Грција одамна ги има убедено и сите останати 26 членки на Унијата, кои сега од Македонија бараат добрососедски односи на дело.
Епа знаете со какви неспособни си имаме работа. Ако може некој да ги убеди за нешто што всушност е банално.

Европските претставници во Брисел се лути - Македонија не направила ниеден чекор кон компромис со Грција, додека Атина јасно ја докажала својата политичка зрелост, смета Брисел - и во економската криза и кон македонското прашање.
Што сакате да си го сечеме и на тацна да им го предадеме?
Грејните они за кризата, може и за тоа сме ние криви? Гајле ми е дали биле во криза од проста причина што нив не им е гајле за нас. А всушност да не случајно некои им ја наметна кризата или истата беше создадена благодарение на паразитската наклонетост, преголемото трошење за воени средства и пропаганди како таа против Македонија.

Грчкиот став е добро познат, велат дипломатите, но македонскиот се уште останува мистерија за Брисел.
„Го охрабрувам претседателот да го поттикне решението на спорот со името. Верувам дека има можности кои многу брзо ќе доведат до решение. Сега е времето кога двете страни треба да одлучат“, вели Ван Ромпуј, Претседател на европски совет.
Бре мајката. Ми ви кажавме... ние сме Македонија, што тука не ви е јасно? Да се сложувам со тоа дека не е нешто што сите јавно го искажуваат, па можеби тоа збунува. Но тоа го правиме за т.н. добрососедски односи.

Сите други варијанти се залудни. Преговорите за името не можат да се водат паралелно со преговорите за членство во ЕУ а македонскиот врв со тоа мора да се помири.
Зошто да не можат? Нели гејлада може со нас да разговара и да се справува со кризата? Што сме ние?
Брисел нема што да додаде освен - решете го спорот за името, привлечете странски инвестиции и намалете ја невработеноста, негувајте ги меѓуетничките односи.
1. Што да решиме кога не е до нас проблемот.
2. Да тоа треба да се направи. (би помогнало така од ваша страна да ни ја подарите „безбедноста“ која ја нуди НАТО или барем да се почне со економска интеграција на Македонија во вашата заедница).
3. Исто така и тоа треба да се направи. (види дообјаснување од 2ка)
4. Се прави тоа, гледајте си за во вашиот двор.

п.с. Јас прифаќам дека Македонија треба да сработи на многу полиња, но не прифаќам дека тоа гејлада и ЕУ го имат направено. Позициите на гејлада може да се по јасни од Македонските, но дали таа праведна ЕУ се има загледано во тоа што всушност бара Гејлада и колку тоа влегува во нормите на ДОБРОСОСЕДСКИ ОДНОСИ! :salut:

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.088
Поени од реакции
1.255
11.09.2010

Се` зависи од прашањето за името

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Денеска (11.09) од Брисел стигна уште еден повик до македонската страна дека преговори за полноправно членство во ЕУ не можат да се случат без претходно решение за името. Да не се испушта возот, предупредува Ванакере.

Шефот на европската дипломатија, Кетрин Ештон, на денешниот неформален состанок на министрите за надоврешни работи на ЕУ во Брисел изјави дека тоа детално му го објаснла на Министерот Антонио Милошоски.

“Ја пренесов пораката дека преговорите мора да продолжат, мислам дека има добра волја од двете страни. На министерот за надворешни работи на ПЈРМ му посочив дека е суштински тој да разбере дека прашањето мора да се реши, за тргнеме напред. Се надевам дека на наредните средби тоа ќе може да се случи. Постојано ми велат дека се ближи крајот, се надевам дека е така. За волја на вистината, штом тоа прашање ќе се реши, ќе ги видиме резултатите бидејќи ЕУ има голема желба ПЈРМ да тргне напред.“

Стивен Вакере, белгискиот минситер за надворешни работи и претседавач со ЕУ, чија земја на почетокот на претседателството пројави желба за дискретна медијација помеѓу Скопје и Атина, ја спушта топката. Решението сепак лежи во рацете на засегнатите страни, вели тој.

“Да бидеме јасни, медијаторството не е наша амбиција, туку наша амбиција е да возот за приклучување кон ЕУ да продолжи да се движи. Јасно е дека прашањето за името мора да биде решено, но со напори од двете засегнати страни. Се надеваме дека решение ќе се најде во наредните денови“, изјави Ванакере.

Милошоски: Грција да покаже сериозност за Агендата 2014

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Бесцелно лобирање во Брисел?
Неговиот македонски колега, пак, денеска во Брисел изјави дека Македонија е толку блиску или толку далеку од почетокот на преговорите за членство во ЕУ кои ги заслужува, колку што е Грција блиску или далеку од прагматичноста и од пошироката слика за европската интеграција на Балканот.
Одговорајќи на новинарско прашање, Милошоски напомена дека доколку официјална Атина навистина искрено го заговара проектот Агенда 2014 и во негови рамки се залага за целосно вклучување на земјите од регионот во ЕУ, тогаш би требало да даде поддршка на претстојниот извештај од Европската комисија за Македонија, а со тоа да го помогне кредибилитетот на ЕУ и да го поддржи проширувањето со земја која е подготвена да го почне тој процес.
Само неколку недели пред редовниот извештај на ЕК и три месеца пред декемврискиот самит на Унијата, на кој Македонија може да ги отвори прегооврите за членство, македонските претставници деновиве во Брисел лобираа за старт на преговори. Но, бриселските дипломати потсетуваат дека лобирањето за датум за преговори без претходно решение за името со Грција е бесцелно.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5995972,00.html?maca=maz-TB_maz_dnevnik_KOPIE-4629-html-cb

Член од
7 мај 2005
Мислења
1.231
Поени од реакции
307
Брисел нема што да додаде освен - решете го спорот за името, привлечете странски инвестиции и намалете ја невработеноста, негувајте ги меѓуетничките односи.
Исто и вие! Со акцент на намалување на невработеноста зошто некако ви бега од контрола во банкротираните економии.

А да не збориме пак за негувањето на меѓуетничките односи бидејќи се повеќе на нацизам мирисате.

P.S. ТАЊА МИЛЕВСКА МОРА ДА СВРШИЛА КОГА ГО РЕКЛЕ ТОА ПОГОРЕ! Домашниве предавници, посебно тие на грчки платен список, доживуваат оргазми кога така се збори против Македонија.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.425
Поени од реакции
84.767
Хрватите попуштија, се откажаа од територија.
Србите попуштија, се откажаа од голема територија.
Ние се откажавме од знаме.
Се откажавме од територија (и понатаму тоа го правиме).
Само уште да се откажеме од име и националност и готово, веќе сме во ЕУ и НАТО.
Груевски педер - не попушта.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.883
Поени од реакции
12.418
Не знам дали информацијава е вистинита или повторно шпекулација. Доколку не е шпекулација, вреди. Доколку повторно е лажна фабрикувана изјава на нивните медиуми, пак јово на ново...против промена на името

Папандреу отстапува од “erga omnes“?

Република Вардарска Македонија, но не за севкупна употреба – ова се точките за кои се согласила грчката влада, според информациите во весникот Парон. Грчкиот премиер ги напушта цврстите позиции, ќе му дадеме сè на Скопје – пишува весникот.

Откако објавија дека Нимиц доставил предлог до двете влади, а Атина веднаш се согласила, грчкиот неделник открива и детали. Значајни отстапки од црвeните линии направил Папандреу, го прифатил предлогот, Вардарска, а за спектарот на употреба се согласил да се најде некоја формула, отстапувајќи тоа да биде “erga omnes“.

Владата на Папандреу со овие одлуки ризикува многу, цената што ќе ја плати ќе биде голема, посебно кога ќе дојдат реакциите од опозицијата, од другите партии, но и од граѓаните – пишува Парон.

Како што објави Канал 5, пред една недела грчкиот весник тврдеше дека Нимиц минатиот јули доставил предлог до двете влади,Атина прифатила,а се чека Скопје да даде зелено светло.

И македонската и грчката страна негираа дека добиле било каков предлог од медијаторот Метју Нимиц.

Сања Ристовска
14.09.2010, 12:56

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Поучно блог интервју со George Stathopoulos кој е со грчко потекло и живее во САД.

За Македонија тој вели дека исто како и многу други Грци кои живеат во САД, го подржува нејзиниот засебен идентитет и историски потврдените разлики.

1. Можеш ли да ни кажеш нешто повеќе за себе?

Well I am currently a student at Loyola University Chicago, and I study biology hoping to get into medical school here any maybe practice in Europe. However my true passions are literature, history, and philosophy. Also for the record I am half Greek and half Polish/French.

2. Си ја посетил ли Република Македонија? Имаш ли можеби пријатели Македонци?

Oh yes, I have been to Macedonia twice. I met many people there, and the Greco-EU stereotypes really aren’t true, I told many on my stance and Greek ethnicity and they were very nice to it, I have been to wonderful places like Lake Ohrid and many other small villages which hold preserved history. Also, yes I do have Macedonia friends.

3. Каков е твојот став во врска со спорот за името?

Macedonia is Macedonia. Calling Macedonia the Former Yugo Republic, is like calling Greece the Former Ottoman Republic, or Poland the former Soviet Republic, or Northern Italy the former French republic and vice versa. It is simply not logical as to why you would want to add that to a name. As for the history of it, it is quite clear that Greeks and Macedonians were distinct groups. Now before someone harrows me with a biased history lesson from “Macedonian propaganda” I assure you that as a history major I only study the finest history from Cambridge, Oxford, Harvard, and other publications and they all treat Macedonians distinct from Greeks. I believe this confusion rose with the ancient Macedonians (whom were allied with Greeks under Alexander’s reign) having so much being shared. The devotion of Aristotle to Alexander, Alexander reading Greek literature by Homer and speaking it as a secondary language, and Hellenism being a culture in Alexander’s empire. However, did the Romans not do this? Also the Egyptians to a certain point? In fact the Romans could have well done it much more than the Macedonians did, but why isn’t the Roman Empire and modern Italy called Greek? The language was simply an intellectual barrier of the time. Just like we are speaking English now, does not mean we are British.

4. Повеќето Македонци немаат ништо против името на грчкиот регион Македонија. Зошто грчката влада е против името на Република Македонија

I think Northern Greece is northern Greece, and that’s what most people in Greece call it. I never hear them saying Sparta, or Thrace, or Cretans, simply the geopolitical areas and directions in Greece. The whole “glamour” of the Greek north being called Macedonia was emphasized when this issue arose quite honestly. But for me a name is a name, even though I personally believe Macedonia deserves the name. But this naming controversy has happened in many places: Belgium, France, Ireland, Poland, Ukraine, etc. It is nothing new.

5. Некои грчки владини претставници имаат изјавено дека Република Македонија треба да си го промени името за да нема забуна со грчкиот регион Македонија. Дали “Република” пред Македонија не е доволно за да се направи разлика?

I’m trying to brush up on my history, would Republic of Macedonia and Macedonia not be the same thing? Adding Republic is simply the technicality after the government is formed just like there was a Republic of Greece after the Ottoman rule. For me Macedonia is Macedonia, and adding Republic would just be the same thing I guess. As for confusion, I think that’s a silly reason provided by the Greek government, there would be no confusion unless someone has no knowledge of common geography whatsoever.

6. Според тебе какво е генералното мислење во Грција за Македонија и спорот за името?

In Greece, there were the nationalists and the commoners. The nationalists thought that Macedonians stole their history. The commoners didn’t really care, they cared more about the economic crisis. The modern Greece reminds me too much of France, the people are picky of their rights, income, benefits, labour opportunities, they could care less about defending a name, if they did then there wouldn’t be mass protests where Greeks themselves burn the flag of Greece. I have seen many Macedonian tourists in Greece and they just went about with the rest of the tourists there, not too many people cared unless you ran into some nationalists. It’s sort of like being German or Russian and visiting Poland, some will care, others won’t.

7. Каде ти го гледаш решението за спород за името?

I think eventually Macedonia will gain its name, Greece has made the issue over-rated, I don’t think that a few Greek politicians are going to win over, especially when they’re losing overall support from the public every day.

8. Како Грците и Македонците од непријатели да станат пријатели?

Well what every country does, globalize I suppose. Greece and Macedonia share many cultures and struggles being in the area that they are, from ancient times to modern. Religion has also been a strong factor in the issue which has seemed to ease matters. I personally don’t see Macedonians and Greeks as enemies though, in this world nationalism has caused many more severe violence and even in Europe where many people are dying, I would consider those people true enemies. I think Greece and Macedonia just have some hassles to sort out. Basically, Greeks should stop being so nationalistic and Macedonians should seek beyond the words of the Greek government which cannot always be trusted.

9. Наместо да биде причина за расправа и ѕид кој ќе не дели, може ли античката историја да биде мост кој ќе ги спојува и двете земји, и Грција и Македонија?

Oh yes, ancient Macedonia is a true reason why Ancient Greek culture survives. Alexander did a swell job in spreading Hellenism and influencing Greco-Macedonia thought throughout the Arab world and even to the point of the Roman Empire. It was ancient Macedonia that has so much esteem to ancient Greece and there are many ancient writings that show this. The ancient history has many ties, I always imagined what people like Plato or Alexander would say if they were alive today, they would probably be surprised at the modern states.

10. Имаш ли некаква порака до Македонците?

Hm, not really. I guess it’s not to get angry over what few idiots might say on a forum or YouTube video. Life is short and you should enjoy it, there will always be ignorant people to get in your way of it, even your culture. Truth is no one can erase your identity if you truly want it, and this is especially true for Macedonia after having been through so much in history.
На George му благодарам и му посакувам се’ најдобро во животот, а вас би ве замолил да го споделите ова интервју со вашите пријатели и доколку сакате можете слободно да го преземете.

Доколку некој има желба и знаење би било убаво интервјуто да се преведе и на македонски јазик.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.883
Поени од реакции
12.418
Не те разбирам, што е тоа што вреди?

Дали ти воопшто размислуваш за смена на името?
Како што беше погоре кажано, доколку размислува на слична таласна должина како нашите од пред некое време, не за универзална употреба туку некоја формула...што можеби би значело шанса за она решение за име со билатерална употреба (само во комуникација Македонија-Грција и во нивната држава). Јас барем така ја разбирам наводната изјава на Папандреу -наместо erga omnes (обврска кон сите), да се сведе на билатерална обврска.
А тоа мислам дека не е промена на име, ниту меѓународно, ниту уставно.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Не знам зошто си го комплицираш животот, доколку решението е билатерална употреба меѓу нас и Грците тогаш не е потребна никаква спогодба нит договор.

Ние си остануваме Македонија, а Грците нека си користат друго име во релациите со нас, не постои “билатерална“ обврска.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Како што беше погоре кажано, доколку размислува на слична таласна должина како нашите од пред некое време, не за универзална употреба туку некоја формула...што можеби би значело шанса за она решение за име со билатерална употреба (само во комуникација Македонија-Грција и во нивната држава). Јас барем така ја разбирам наводната изјава на Папандреу -наместо erga omnes (обврска кон сите), да се сведе на билатерална обврска. А тоа мислам дека не е промена на име, ниту меѓународно, ниту уставно.
Заборави на тие надежи. Не постои грк кој би се согласил на тоа во блиска иднина. Но може убаво да ни го сместат со тоа што ќе ни стават име за членство во сите меѓународни организации каде досега сме запишани како ФАЈРОМ (како што не вика еБАН-Ки-Мун) и таму каде што ќе се зачлениме во иднина а земјите кои не имаат признаено ќе бидат охрабрени да го прифатат новиот прекар. Толку.
Тоа е еден стар предлог кој беше отфрлен.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.883
Поени од реакции
12.418
Ок, мислев на билатерална спогодба agreement :) лапсус... која впрочем како таква постои во пракса насекаде, воглавно на економски план -правно обврзана. Доколку едната страна не се држи до таа спогодба, другата страна.... Ваљда во случај на постојани проблеми со нив (и другите соседи-енеска сме македонци, утре фиром, задутре се става ембарго...) ќе може Македонија да ги тужи -дали ова е можно и полезно повеќе би знаел некој правник. Лично сметам дека било што да решаваат, потребна е писмена гаранција -не им верувај на соседите и кога баклава ти носат :)

Тоа е еден стар предлог кој беше отфрлен.
П ада, затоа и реков прееска дека е ок, само доколку се работи за билатерална "формула"

?

..........

Гостин
Граѓаните во оваа наша мила напатена земја, се толку изманипулирани (извозени) секогаш седејки на задното седиште, чекаат да видат кај ке заврти возачот, советуван од оние кој седат напред на првите седишта од автобусот. И тоа се така по ред, веке неколку пати возачот свесно завртува накај провалијата, а реакцијата од задните седишта е само воздишка и тешење „малку фалеше“ ке рече некој тивко, и повторно седејки и чекајки го наредниот свиок......

Јас се симнав од автобусот, ке пешачам, можеби ке ми треба многу повеќе време за да стигнам до посакуваната цел, но нема да се возам со лудаците.

Kajgana Shop

На врв Bottom