Oшо,јас истово го постигнав со слушање музика на компјутер и гледаќи клипови од Џорџ Карлин на Ју-Туб.
Ај се калдиме дека не си го постигнал... Да моментално додека трае музиката, или клипот... ами после тоа... кога ќе има вистински проблем кој сака да се соочиш со него... Хм...Oшо,јас истово го постигнав со слушање музика на компјутер и гледаќи клипови од Џорџ Карлин на Ју-Туб.
Јас имам и медитирано и слушано музика во комбинација со гледање на Карлин и ќе ти кажам дека едното со другото нема никаква врска. Ти кога последен пат медитираше?Oшо,јас истово го постигнав со слушање музика на компјутер и гледаќи клипови од Џорџ Карлин на Ју-Туб.
Никогаш не сум медитирал.Јас имам и медитирано и слушано музика во комбинација со гледање на Карлин и ќе ти кажам дека едното со другото нема никаква врска. Ти кога последен пат медитираше?
Нема потреба од повеќе дискусија.Никогаш не сум медитирал.
Ти кога последен пат медитираше?Медитација е за луѓе што све у живот им е намирено.
Не медитирам јас, него пешачам излегувам надвор. Не сум некој да дотера до нервен слом или срцев удар. Плус ако имам проблем за да дојде до некаква нервоза, тоа е ок, нека бидам нервозен, нема потреба да потиснам нервоза со медитација рецимо час-два, и после пак да се нервирам. Тоа ти е исто како да си заспиеш нервозен, и кога ке се разбудиш пак си нервозен.Ти кога последен пат медитираше?
Ај овака: Имаш голем напад на нервоза, без разлика која е причината, што ќе направиш, ќе продолжиш да се нервираш додека да добиеш нервен слом, или полошо, срцев удар, или ќе седнеш, ќе диши длабоко и ќе пробаш да се смириш?
А од каде тоа дека нервозата се потиснува со медитација? Еве, сам кажа дека не си запознаен со медитацијата.Не медитирам јас, него пешачам излегувам надвор. Не сум некој да дотера до нервен слом или срцев удар. Плус ако имам проблем за да дојде до некаква нервоза, тоа е ок, нека бидам нервозен, нема потреба да потиснам нервоза со медитација рецимо час-два, и после пак да се нервирам. Тоа ти е исто како да си заспиеш нервозен, и кога ке се разбудиш пак си нервозен.
Неможе нервозен човек да медитира, не е правилно. Јас мислам дека за да се медитира треба да си супер кул со ладен мозок, значи да си немаш бриги и тек тогаш можеш да го сваќаш универзумот т.е. самиот себе со медитации.
А ако ти е празен стомак веќ седми ден, се немаш згрејано саглам цел месец, немаш спиено со недели, а и кога спиеш не ти удобно не ти топло, преладена си и други проблемчиња ситни, абе медитирај после со глава надоле а нозе нагоре, пак ти е џабе, губиш време.
Тоа е одлука да живееш како будист, со јоги моги и медитации. И јас да се одлучам да живеам така значи прифаќам да ми биде така како што ми е и ке сум среќен поради тоа на некој начин, да се откажам од се. Но затоа што јас несакам да се откажам од некои работи у живот неможам да се понашам како јогист. Плус за да учиш за јога како на пример ти, мора да идеш на часови по јога, кои сигурно не се бесплатни.А од каде тоа дека нервозата се потиснува со медитација? Еве, сам кажа дека не си запознаен со медитацијата.
Медитацијата обично не доаѓа спонтано, имаш разични вежби пред да дојдеш до степен да медитираш. Оди прашај јогини, будисти... како медитираат со празни стомаци, голи и боси. Дојди до степен на медитација, ќе почнеш поинаку да гледаш на работите. Нервозата нема да ја доживуваш на ист начин како пред тоа, или со толкав интензитет. Примерот за нервозата ти го дадов чисто за да размислиш од каде почнале луѓето на кои се им е намирено.
Не мора да живееш таков живот, не мора да одиш на часеви и не мора да плаќаш за тоа.Тоа е одлука да живееш како будист, со јоги моги и медитации. И јас да се одлучам да живеам така значи прифаќам да ми биде така како што ми е и ке сум среќен поради тоа на некој начин, да се откажам од се. Но затоа што јас несакам да се откажам од некои работи у живот неможам да се понашам како јогист. Плус за да учиш за јога како на пример ти, мора да идеш на часови по јога, кои сигурно не се бесплатни.
И јас Анфем кога одлучувам да идам у шума недела дена, знам што ме чека тамо, преживување, глад, жед, неудобнос, испотеност, инсекти, повреди, минимална хигиена. Ама тоа не ме прави нервозен, зашто знам кај идам, појдов со таа намера. Додека некој првпат што иде со мене цело време е нервозен и сака дома.
Ти бапнав лајк не дека се слагам целосно со постот, туку има по нешто фргментално што ми се допадна... ама ова твоево дека е потребна апсолутна надворешна тишина не ќе да е така(да и така може но)... прво начинов кој ти го предлагаш можеби би бил добар за луѓето од дамнешнина... ама за денешно време ако го ставиш некој во апослутна тишина повеќе има шанси да скрене отколку да се смири и преточи во моментот... затоа мислам дека е потребно прво да се замори телото физички па после да се седнува да се медитира(асана, пранајама, бла бал итн...) Дури и Патањали да дојде сега не ќе може да им понуди медитација на денешниве луѓе, и он ќе се испобуни баго мајката... ќе мора нова јога да измисли ако сака да им помогне...Само да кажам:
При изведување на вежбите врзани за некоја од гранките на јога (асана, пранајама, пратјахара, дијана-медитација) се препорачува апсолутна тишина.
Сите тие њу ејџ совети на кои ќе налетате по нет, за да си олесните со музика и галама при праксите, е само на ваша штета и ништо поеќе.
Секоја вежба и пракса колку и да ви е непријатна на почетокот, со текот на време ако имате волја, тоа ќе го надмините и непријатноста ќе исчезне, болката ја снемува, досадата прераснува во уживање...
Не ви требаат надворешни помагала за да си олесните, помачете го умот, телото за да бидат посилни, а не да си одмагате со осленување на тежината.
И така![]()