Знаеш, не дека не сум размислувала вака. Но, ке се согласиш дека ние луѓето сме претерано неоправдано емоционални, конкретно во овој случај. Еве како гледаме на нешто што е сосема природно-мали мачиња се раѓаат непланирано, голем дел од нив умираат, најчесто остануваат силните единки. Некогаш угинува целото легло. Природна селекција. За мене е многу жално да гледам животно кое е осудено цел живот да го помине како украс во нечиј дом, гротескно изобличено од прекумерна тежина и со отсуство на секаков инстинкт.Се согласувам со се што имаш кажано во постот, освен со болдираната реченица.
Греота се мачињата така гладни и напуштени и болни шетаат по улици. Зошто свесно ние луѓето дозволуваме така да им се случува на животинчињата?
Со тоа што би го оставил мачорот да се пари со други мачки, со тоа би се допринело да се зголеми бројот на напуштени мачиња кои што ќе страдаат и ќе бидат малтретирани, а наместо да се зголемува бројот на таквите мачиња, треба да гледаме да се намали и што повеќе од нив да си најдат топол дом.
Кастрацијата не е само колку да не се пари мачорот/мачката туку кастрацијата спречува многу болести што можат да се појават како на пример рак , тумор и сл.
Јас веќе неколку години не чувам мачка. Од моето искуство заклучив дека поголема опасност за моите миленици се комшиите отколку болестите, повредите и конзервираната храна Никогаш не сум стерилизирала, ниту пак сум земала во предвид ваква опција. Мислам дека ваквиот третман што им го приредуваме на овие прекрасни животни е крајно нехуман. Тоа е моето мислење.
Поз.