Мачки (општи дискусии)

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Се согласувам со се што имаш кажано во постот, освен со болдираната реченица.
Греота се мачињата така гладни и напуштени и болни шетаат по улици. Зошто свесно ние луѓето дозволуваме така да им се случува на животинчињата?
Со тоа што би го оставил мачорот да се пари со други мачки, со тоа би се допринело да се зголеми бројот на напуштени мачиња кои што ќе страдаат и ќе бидат малтретирани, а наместо да се зголемува бројот на таквите мачиња, треба да гледаме да се намали и што повеќе од нив да си најдат топол дом.
Кастрацијата не е само колку да не се пари мачорот/мачката туку кастрацијата спречува многу болести што можат да се појават како на пример рак , тумор и сл.
Знаеш, не дека не сум размислувала вака. Но, ке се согласиш дека ние луѓето сме претерано неоправдано емоционални, конкретно во овој случај. Еве како гледаме на нешто што е сосема природно-мали мачиња се раѓаат непланирано, голем дел од нив умираат, најчесто остануваат силните единки. Некогаш угинува целото легло. Природна селекција. За мене е многу жално да гледам животно кое е осудено цел живот да го помине како украс во нечиј дом, гротескно изобличено од прекумерна тежина и со отсуство на секаков инстинкт.
Јас веќе неколку години не чувам мачка. Од моето искуство заклучив дека поголема опасност за моите миленици се комшиите отколку болестите, повредите и конзервираната храна ;) Никогаш не сум стерилизирала, ниту пак сум земала во предвид ваква опција. Мислам дека ваквиот третман што им го приредуваме на овие прекрасни животни е крајно нехуман. Тоа е моето мислење.
Поз.

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
Поставив прашање на подфорум за животни, а добив одговор од луѓе кои уживаат да ги јадат истите. Дефинитивно на погрешно место сум се обратил.

V

Vollstandig

Гостин
Ти препорачувам и ти да си го прочиташ напишаното за некоја година. :)
Ќе го прочитам, и повторно истото мислење ќе го имам.Одсекогаш ми викале дека имам проблеми што ретко мењам мислење.

Не сфаќам како може на подфорум за животни некој да го оправдува нивното убивање..
Исто како на подфорум РЕЛИГИЈА има атеисти и плукаат по господ, или луѓе што не веруваат и се контраат дека не постои (на пример јас).
И не значи “УБИВАЊЕ“ животно ако појди во кланица една овца која е одгледана цел живот за колење. Природата го прави своето а и потребите за исхрана, исто како во дивината, денес се раѓа животното за утре да биде изедено од некој гладен лав.. (Жално е веруј ме)

Има еден куп теми јадења на форумов, па можеш слободно таму да си разменуваш рецепти за приготвување на убиените животни.
Што сум месојад сум, али не “УЖИВАМ“ да зборувам за убивање на животни, би уживал во приготвување храна на пример. Не сум од типот шо мрази животни заштитиник сум али за нивните права не да ги “Социјализираме“ туку да им допринесеме живот како тие што го заслужуват. Јас човекот го сметам за едно животно кое се храни со се и сешто затоа од мене е оправдано убивањето на животни за исхрана (нормално не секое, туку она што е одгледано за тоа). И на крај краева ко не се убиваат, т.е колат животните, знаеш ли колкав ќе стани нивниот број на планетата?
Тоа е истото што ти го правиш за кастрирање на мачорот за да не се зголеми бројо на улични мачиња..

“Mачорот мој не бил ескпериментално глувче“ - демек ако е глувче можам што сакам да правам со него? Што мислиш ти, конзервине за мачки во маркетине содржат несинтетизиран таурин? Само во живото крваво месо има чист таурин, а не во конзервине со 8% преработено месо.
Не значи дека ако е глушец можам да прам шо сакм со него, али ТАКА СЕ ВИКА ЗБОРОТ ЕБАТЕ, И СИТЕ НАУЧНИЦИ СО ГЛУВЦИ ЕКСПЕРИМЕНТИРААТ ОСВЕН МЕНГЕЛЕ СО ЕВРЕИ.

P.S. Машко сум.
Аман бе?

П.С Глеам долга коса, и ме асоцираше на женско;)

Џони.

Не е Џони.
Член од
4 ноември 2009
Мислења
1.554
Поени од реакции
1.037
Поставив прашање на подфорум за животни, а добив одговор од луѓе кои уживаат да ги јадат истите. Дефинитивно на погрешно место сум се обратил.
Тоа е начинот на кој природата функционира. Посилните ги убиваат послабите и ти ништо неможеш да смениш околу тоа.

Член од
9 декември 2009
Мислења
87
Поени од реакции
25
imam sijamska macka i ako moze da mi kaze nekoj dali mozam da ja sparam so druga rasa na macor zosto slusnav deka nesakala so drug osven so sijamec :icon_ques

L

Lu

Гостин
imam sijamska macka i ako moze da mi kaze nekoj dali mozam da ja sparam so druga rasa na macor zosto slusnav deka nesakala so drug osven so sijamec :icon_ques
Јас за ова првпат слушам дека Сијамските мачки несакале да се парат со други мачори осван ако не се Сијамци.
А зошто би ја парел твојата Сијамка со друга раса на мачка?
Ако сакаш јас имам Сијамски мачор, али сеуште е мал, уште неколку месеци да порасне па ако сакаш може да ги спариме.
Сијамските мачки се многу убави, незнам зошто ти твојата Сијамка би ја парел со друга раса на мачка кога може да ја париш со Сијамец и да се родат чисти Сијамски мачиња.

Ангел1997

Мачкар.
Член од
20 март 2011
Мислења
57
Поени од реакции
11
Е вака, сакам да си земам мало маче дома (обично), но татко ми не ми дозволува :nenene: Како да го убедам кажете ми плисс! :tapp:

L

Lu

Гостин
Е вака, сакам да си земам мало маче дома (обично), но татко ми не ми дозволува :nenene: Како да го убедам кажете ми плисс! :tapp:
Здраво и добредојде на форумов, но другпат пишувај со нормален фонт на букви, не сме ќорави па да неможеме да прочитаме.
Ако мачето го чувате во двор незнам зошто татко ти би ти правел проблеми, но доколку го чувате во стан можеби таткоти не сака мачки или можеби мисли дека ќе пушта влакна (а да знаеш дека ќе пушта влакна) па можеби затоа не ти дозволува.
Ти препорачувам да седнеш и убав муабет да направиш и да пробаш да го убедиш да ти дозволи.
Прашај го поради кои причини не ти дозволува да чуваш маче.

Ангел1997

Мачкар.
Член од
20 март 2011
Мислења
57
Поени од реакции
11
Ве молам најдете ми некој оглас, што даваат мали мачиња, највеќе до 2 месеци, и да се жолто тигрести, бели (скроз) или сиви (скроз) ?? Многу барав но неможам да најдам нешто добро... :vozbud:

--- надополнето ---

И да е женско :back:

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Ве молам најдете ми некој оглас, што даваат мали мачиња, највеќе до 2 месеци, и да се жолто тигрести, бели (скроз) или сиви (скроз) ?? Многу барав но неможам да најдам нешто добро... :vozbud:

--- надополнето ---

Ke чекаш некаде до мај да се родат малечки, сега нема и да сакаш.

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514

--- надополнето ---

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=170944016270131&set=a.165013263529873.34331.145940612103805&theater
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1464824342286&set=o.124156237604056&theater
Види на оваа група на фб. Јас ти одвоив слики кои мене ми се допаднаа, но сам разгледај си и други слики

Ангел1997

Мачкар.
Член од
20 март 2011
Мислења
57
Поени од реакции
11
Друже, овие се веќе стари... :toe: Сакам некое родено во декември-јануари-февруари... За да го научам се!
П.С: Роденден ми е на 2 април, па сакам другарите да ми подарат маче... :vozbud:

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
Друже, овие се веќе стари... :toe: Сакам некое родено во декември-јануари-февруари... За да го научам се!
П.С: Роденден ми е на 2 април, па сакам другарите да ми подарат маче... :vozbud:
Помлади во Мај ке најдеш, ама тие ке ти се веќе ептем млади за да ги земиш, барем 1 месец со мајка му треба да седат да ги научи да се мијат и сл, па ко ке видиш Јуни негде..

Kajgana Shop

На врв Bottom