Мачки (општи дискусии)

С

сашенко

Гостин
Пишував тука пред некое време за мачката моја лавот мој хаха :pos2:, луѓе не ми се верува ни мене и многу луѓе ми се смееја ама мачкава моја крт изеде вчера.Сум го видел и глувци и врапци да лови ама крт до сега немав видено.А и ми рекоа дека мачките не јадат кртови.Мојата мачка е посебен случај изгледа, убиец што не пробира.Од кога престанав да го хранам добро и го оставив сам да се снаоѓа и да развие инсинкт ловџиски а богами и требаше зашто не е домашна мачка дива мачка ми го донесе и го остави и си реков овоа генерации не се чувани дома и подобро ке се снајде надвор.Така и се случи внатре од мало се нервираше и бегаше и гребеше по врата.И до сега се и сешто видов да јаде ама крт не верував дека ке донесе.Искрено тешко да го има тој фатено зашто е ептен тешко да фатиш крт па си викам некој од комшиите да не го има фатено и фрлено па овој го нашол ама ми го донесе пред гаража бре луѓе и кога го видов без глава и крвав целиот ми се слоши уууууууууууф...еднаш со глушец така ми направи пред врата ми го донесе горе изгледа да се пофали и цела недела кожинката му ја влечеше по двор и си играше со неа и тоа убаво го исчистил од внатре и го издлабал и само кожинката како капут истанала хахаха.Кртов од главата го почнал хахах гадноооооо и ај да не пишувам повеќе може за домашни мачки пишуват сите со млеко што ги храните хахахах да не му се слоши на некого.Ама луѓе бе можно е мачка да јаде крт или мојов е посебен случај?Ми се изначудија сите до сега.И башка не е вакцинириано мачево како што кажав диво е и ида ја искористам оваа прилика да ми каже некој каде има ветеринар по скопјево да го однесам и да го шприцнат...мада е поздраво и од мене зашто правилно се храни без вештачка храна се природно јаде :vozbud:

K

kalimer0

Гостин
Имам мачор по име Фигаро но незнам каква раса е ако знае некој нека каже еве слика (не е моето маче но личи на ова)

L

Lu

Гостин
nemozam macor da najdam vo blizina
ti od kade si ???
Од Скопје сум, во центар живеам.
Али моево сијамче е 5 месечно и сеуште е мало, за уште 3-4 месеци да порасне и ќе може да се пари.

--- надополнето ---

А зошто да не ја спари со друга раса на мачки? Баш убаво би испаднале микс од сијамец и перса :) Освен ако се за продавање тогаш на миксот му паѓа цената, а ако е само за „задоволство„ на мачката тогаш не гледам проблем :)
Остави и време, дур да го намириса мачорот... не верувај на љубов од прв поглед :)
Чисто онака прашав :)
Инаку постои раса на мачка која што е добиена баш од овој микс Сијамска + Персиска и таа раса се вика Хималајска мачка.
Хималајската мачка го има убавото и долго крзно на Персијката и прекрасната боја на крзното од Сијамката.

Член од
9 декември 2009
Мислења
87
Поени од реакции
25
А зошто да не ја спари со друга раса на мачки? Баш убаво би испаднале микс од сијамец и перса :) Освен ако се за продавање тогаш на миксот му паѓа цената, а ако е само за „задоволство„ на мачката тогаш не гледам проблем :)
Остави и време, дур да го намириса мачорот... не верувај на љубов од прв поглед :)
Затоа сакам да ја парам со персиски највеќе заради задоволство не за продавање ќе испаднат многу убави мачки само проблемот е што многу се лоши сијамскиве мачки..ама добро ке ги запознаам подобро па да видиме :))

L

Lu

Гостин
Затоа сакам да ја парам со персиски највеќе заради задоволство не за продавање ќе испаднат многу убави мачки само проблемот е што многу се лоши сијамскиве мачки..ама добро ке ги запознаам подобро па да видиме :))
Ех, јас воопшто не се сложувам со тоа дека Сијамските мачки се лоши, дали ќе бидат лоши или добри тоа најмногу зависи од газдата како се однесува спрема нив и како ќе ги воспита.
Тоа е исто како за кучињата Питбул, Доберман и слични раси што викаат дека се лоши, но тоа не е точно, се зависи од домашното воспитување.
И јас слушав такви муабети претходно дека Сијамските мачки биле лоши, но јас кога си земав Сијамско маче сватив дека тие муабети се неточни и моето Сијамско маче е најдобро на свет и не е воопшто лошо.
Пријателе ти погрешен збор употребуваш, Сијамските мачки не се лоши , туку Сијамките се посесивни и љубоморни.
Сепак има голема разлика помеѓу лоша и посесивна мачка.

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Сијамската раса е малку од оние тврдоглавите раси :) А миксот од сијам и перса е прекрасен па ако го земе и карактерот од перса тогаш е перфекција :)
Инаку мачката е лоша ако не е добро негувана и среќна, ако се милува, храни и доволно спие нема лошотлик во неа (се си мислам сум била мачка во предходниот живот :icon_lol: ) Мачките се животни со карактер.

L

Lu

Гостин
Сијамската раса е малку од оние тврдоглавите раси :) А миксот од сијам и перса е прекрасен па ако го земе и карактерот од перса тогаш е перфекција :)
Инаку мачката е лоша ако не е добро негувана и среќна, ако се милува, храни и доволно спие нема лошотлик во неа (се си мислам сум била мачка во предходниот живот :icon_lol: ) Мачките се животни со карактер.
Е за карактерот зависи од тоа што човекот сака, на пример некои луѓе (меѓу кои спаѓам и јас) сакаат жива и темпераментна мачка што постојано е во движење, а такви се Сијамските мачки и мене многу ми се допаѓа таквиот жив карактер.
А додека Персиските се мрзи невидени и само спијат и лежат по креветите, на некој луѓе па таквиот пасивен карактет каков што го има Персиската мачка му одговара.

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Е за карактерот зависи од тоа што човекот сака, на пример некои луѓе (меѓу кои спаѓам и јас) сакаат жива и темпераментна мачка што постојано е во движење, а такви се Сијамските мачки и мене многу ми се допаѓа таквиот жив карактер.
А додека Персиските се мрзи невидени и само спијат и лежат по креветите, на некој луѓе па таквиот пасивен карактет каков што го има Персиската мачка му одговара.
По карактер персиските мачки се доста мирни и мили мачки, но незначи и дека не се забавни :) Моето мало е будала, нон стоп е во игра, ама не прави бељи никакви и може да правиш со него што сакаш а при тоа да не бидеш како зебра направен од канџите :) За мачорот морам да признаам дека поголема мрза од него нема, само спие и јаде...понекогаш само кога му е кејф ќе се свитка во скут да се помилува.

L

Lu

Гостин
Дај слика од твоето сијамче...
Веќе имам поставено слики од моето Сијамче на форумов, али штом сакаш да го видиш за да не бараш низ форумов повторно ќе ги поставам сликите.
Инаку сликите се сликани кога имаше 2,5 месеци , сега е бајаги пораснат, и пак ќе го сликам деновиве за да видите колку пораснал.

Обожава да пие вода од аквариумот :)

А на овие слики спие со кучето :), неговата најверна другарка, Пудлата Луна.

LeoMessi10

Lionel Andress Messi
Член од
12 април 2008
Мислења
2.317
Поени од реакции
270
Веќе имам поставено слики од моето Сијамче на форумов, али штом сакаш да го видиш за да не бараш низ форумов повторно ќе ги поставам сликите.
Инаку сликите се сликани кога имаше 2,5 месеци , сега е бајаги пораснат, и пак ќе го сликам деновиве за да видите колку пораснал.

Обожава да пие вода од аквариумот :)

А на овие слики спие со кучето :), неговата најверна другарка, Пудлата Луна.

Лу,ај ако не те мрзи стаи од сега слики,дека ми текнува овие ти се од коа го зема.Баш сакам да видам какво е сеа!

--- надополнето ---

А мојов сијамец па само од биде пие вода.

Ангел1997

Мачкар.
Член од
20 март 2011
Мислења
57
Поени од реакции
11
Лелееееееее... Уште неможам да најдам нешто доброоо :nesvest: Се пребарав, фејсбуци, огласи ама ништо... Ве молам побарајте, работата е да најдам за 2 април, а инаку за покасно е лесно :sport2:

Член од
20 февруари 2011
Мислења
56
Поени од реакции
16
Лелееееееее... Уште неможам да најдам нешто доброоо :nesvest: Се пребарав, фејсбуци, огласи ама ништо... Ве молам побарајте, работата е да најдам за 2 април, а инаку за покасно е лесно :sport2:

Оди на фејсбук на некоја од овие групи : Прекрасни мачиња бараат верен пријател и домаќин или на Anima mundi - Здружение за заштита на животни. Таму ако не најдеш , не знам каде . Има и малечки мачиња од 2-3 месеци . Ги даваат на поклон , само бараат добро да се грижиш за нив и да ги чуваш дома .

Повеќето се од Скопје . Имаш и контакт телефони , па јави се прашај .

Ангел1997

Мачкар.
Член од
20 март 2011
Мислења
57
Поени од реакции
11
Уште нема нови мачиња на групиве... На Анима Мунди претежно се кучиња, а на другата цело време следам да не дадат нешто ново... Фала сепак... :wink:

Kajgana Shop

На врв Bottom