М
Мартин`
Гостин
Секој ден почнувам од “утре“ да учам у пм некоја мрза ме фати, денеска дефинитивно после почнувам со Македонски
Ме интересира за каков тест зборуваш?Абе, има некаде бодовна табела од тестот македонски да видам до кај сум.. ? Така набрзина ( со исклучок на есејот ) на тестот утнав 9 прашања т.е губам 9 бода.
Би требало да ги има на http://matura.gov.mk/ од претходните годиниМе интересира за каков тест зборуваш?
Ако го има онлјан ако може линк.
Ако е таков вид на тест во ред, дека имаше спомнато бодови.Би требало да ги има на http://matura.gov.mk/ од претходните години
Па спомна бодови дека згрешил 9 прашања. На страната погоре би требало да го има и клучот со одговори на секој тест, па да видиш колку бодови си изгубил зошто не сите прашања носат исто бодови.Ако е таков вид на тест во ред, дека имаше спомнато бодови.
Не се дели по некој систем на поени кој ќе има 4 или 5. Значи се основа скала според најдобриот...Пример ако е 100 поени тестот и најдобриот има 95...тој ќе има 100 перцентили, па сразмерно каков ќе биде успехот надолу ќе се утврди од колку перцентили ќе биде 5 и 4. Значи се зависи од најдобриот кој ќе има 100 перцентили и тие што се послаби од него. Јас лани имав со 88.73 перцентили 4ка, а со 89 беше 5ка...исто и математика пример со 75 перцентили можеше да имаш 5ка зошто разликата помеѓу најдобриот и другите под него била голема, за разлика пример со англиски каде се случуваше дури и со 90 перцентили да имаш 4....па за тој од предходните години зборам, никаде не сретнав табела на бодови затоа..
вкупно мислам би требало да бидат 100 бода , е сеа од колку до колку е 4 , 5 ..
Ако планираш сега да менуваш екстерен не верувам дека ќе успееш. Кај ти текна баш сеа на 10тина дена пред полагање да менуваш екстерен предмет, ај интерен да беше може и ќе можеше некако иако и за тоа мислам дека е тешко зошто се е одамна пратено во министерство (барем така нас ни кажуваа )Можна ли е промена на екстерниот изборен предмет?
Математиката тешка ми се виде, мене дури сега ми текна убаво да ги разгледам тестовите.Ако планираш сега да менуваш екстерен не верувам дека ќе успееш. Кај ти текна баш сеа на 10тина дена пред полагање да менуваш екстерен предмет, ај интерен да беше може и ќе можеше некако иако и за тоа мислам дека е тешко зошто се е одамна пратено во министерство (барем така нас ни кажуваа )
Една другарка знам дека смени екстерен предмет во март и мислам дека тоа беше краен рок за менување, ама не сум 100% сигуренМатематиката тешка ми се виде, мене дури сега ми текна убаво да ги разгледам тестовите.
А и не сакам голема оценка, битно ми е само поминам.
Не може да се смени, прашано еЕдна другарка знам дека смени екстерен предмет во март и мислам дека тоа беше краен рок за менување, ама не сум 100% сигурен