Матура

М

Мартин`

Гостин
Секој ден почнувам од “утре“ да учам у пм некоја мрза ме фати, денеска дефинитивно после почнувам со Македонски :D

/МIRЧ3_МкД\

Временски патник
Член од
7 март 2012
Мислења
380
Поени од реакции
102
Абе, има некаде бодовна табела од тестот македонски да видам до кај сум.. ? Така набрзина ( со исклучок на есејот ) на тестот утнав 9 прашања т.е губам 9 бода.

Член од
31 мај 2012
Мислења
228
Поени од реакции
145
Абе, има некаде бодовна табела од тестот македонски да видам до кај сум.. ? Така набрзина ( со исклучок на есејот ) на тестот утнав 9 прашања т.е губам 9 бода.
Ме интересира за каков тест зборуваш?
Ако го има онлјан ако може линк.

Член од
16 април 2012
Мислења
333
Поени од реакции
217
Ако е таков вид на тест во ред, дека имаше спомнато бодови.
Па спомна бодови дека згрешил 9 прашања. На страната погоре би требало да го има и клучот со одговори на секој тест, па да видиш колку бодови си изгубил зошто не сите прашања носат исто бодови.

/МIRЧ3_МкД\

Временски патник
Член од
7 март 2012
Мислења
380
Поени од реакции
102
па за тој од предходните години зборам, никаде не сретнав табела на бодови затоа..

вкупно мислам би требало да бидат 100 бода , е сеа од колку до колку е 4 , 5 ..

Член од
21 ноември 2007
Мислења
10.738
Поени од реакции
9.491
па за тој од предходните години зборам, никаде не сретнав табела на бодови затоа..

вкупно мислам би требало да бидат 100 бода , е сеа од колку до колку е 4 , 5 ..
Не се дели по некој систем на поени кој ќе има 4 или 5. Значи се основа скала според најдобриот...Пример ако е 100 поени тестот и најдобриот има 95...тој ќе има 100 перцентили, па сразмерно каков ќе биде успехот надолу ќе се утврди од колку перцентили ќе биде 5 и 4. Значи се зависи од најдобриот кој ќе има 100 перцентили и тие што се послаби од него. Јас лани имав со 88.73 перцентили 4ка, а со 89 беше 5ка...исто и математика пример со 75 перцентили можеше да имаш 5ка зошто разликата помеѓу најдобриот и другите под него била голема, за разлика пример со англиски каде се случуваше дури и со 90 перцентили да имаш 4....

Не плашете се, не е толку страшно како што го пумаат професориве и телевизииве :)

Член од
25 јули 2011
Мислења
3
Поени од реакции
0
Би сакала да прашам нешто. Не најдов некој да спомнува за програмата математика годинава и ме итнересираше дали оваа програма е онаа потребната за основно ниво ? Многу повеќе материјал има во Збирката за матуранти .

Член од
2 октомври 2008
Мислења
3.434
Поени од реакции
7.286
Можна ли е промена на екстерниот изборен предмет?

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Можна ли е промена на екстерниот изборен предмет?
Ако планираш сега да менуваш екстерен не верувам дека ќе успееш. Кај ти текна баш сеа на 10тина дена пред полагање да менуваш екстерен предмет, ај интерен да беше може и ќе можеше некако иако и за тоа мислам дека е тешко зошто се е одамна пратено во министерство (барем така нас ни кажуваа :D)

Член од
2 октомври 2008
Мислења
3.434
Поени од реакции
7.286
Ако планираш сега да менуваш екстерен не верувам дека ќе успееш. Кај ти текна баш сеа на 10тина дена пред полагање да менуваш екстерен предмет, ај интерен да беше може и ќе можеше некако иако и за тоа мислам дека е тешко зошто се е одамна пратено во министерство (барем така нас ни кажуваа :D)
Математиката тешка ми се виде, мене дури сега ми текна убаво да ги разгледам тестовите.

А и не сакам голема оценка, битно ми е само поминам.

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Математиката тешка ми се виде, мене дури сега ми текна убаво да ги разгледам тестовите.

А и не сакам голема оценка, битно ми е само поминам.
Една другарка знам дека смени екстерен предмет во март и мислам дека тоа беше краен рок за менување, ама не сум 100% сигурен

Член од
2 октомври 2008
Мислења
3.434
Поени од реакции
7.286
Една другарка знам дека смени екстерен предмет во март и мислам дека тоа беше краен рок за менување, ама не сум 100% сигурен
Не може да се смени, прашано е

Член од
24 март 2012
Мислења
137
Поени од реакции
119
Многу напнат периодов ми е со матурава, веројато и тоа е кај сите матуранти. Колку часа на ден мислите дека е потрено за да с положи матураа со солидно. Јас учам 5 часа најмногу, без пауза по македонски.Англиски вежбам да пишувамформлно и неформално писмо. И уште нешто дали некој знае каква тема би треба да има на матурата по англиски оти навистина не знам што да очекувам, а знам дека добри поени даваат текстовите...

Kajgana Shop

На врв Bottom