Матура

Член од
16 јуни 2010
Мислења
108
Поени од реакции
21
Епа еве, кај мене имаше препишување на екстерните, на Македонски ептен имаше, не до тој степен да стануваш(тоа и веќе не е ок спрема тој што те чува), али со вртење и шепкање имаше... На крај останавме со едно другарче од клас последни(некој мораше да се потпише, нели) и го прашувам на глас: Што ти фали да ти кажам, и му кажав тоа што немаше напишано...
Англиски беше строго, али ипак се препишуваше, некој од мобилен препишал, некој со кажување итн...
Значи се е до среќата пак...
А за тоа да се гужваме, ако не се од провинција факултетите ќе бидат празни, а со тоа место 200 евра ќе плаќаш 600 :) (твој избор)
Ѕверско :) Абе сте се спасиле некако, си помогнал, поштувам, да можев да помогнам и тоа како би, абе не ми е криво сите да можевме да поткажеме и да му помогнам на некого, али ете, таква ни била среќата :) Среќа, релативна работа :)
Ај ви помина вам редот, сега нас ни врие крвта, не чекаат резултатите, не чека упис :)

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.318
Поени од реакции
15.571
Подобро очекувајте лоши резултати за да ве изненадат со добри, одошто да очекуваш премногу и да те разочараат...

TheGeneral

Арогантно копиле
Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
583
Да да да хахахаха сигурно дека е така, може и како со еден така со сите, ма немој, во кој свет живееш дечко?!
Па не сум ви јас крива што вие не живеете во Скопје...И да, ако сакаш да знаеш имаме најпрестижните училишта каде што владее дисциплина,строгост а богами и знаење.И матурата да беше рамноправна за сите, ќе се докажеше тоа...Но вака, нема...
И кој ве тера да доаѓате во Скопјето кое толку го мразите и да се дружите со Скопјаните кои толку ги плукате?! И после студиите зошто останувате 70% во Скопје и го ширите градот?! Седете си дома, студирајте си во вашите градови или во поблиските, кој ве тера да плаќате и да се пеглате сами?! Седи си и ти дома и биди си и ти мамин принц...И да, приватна квота се плаќа дупло, ако не и повеќе :)
само знаеш, на нас скопјани, од небо ни паѓаат парите, па можеме да си дозволивме се, само вие да сте задоволни :)
Попрестижни здрааве.
Никој не плука по Скопјане. У Скојпе не не тера никој да идаме, ние идеме сами и имаме причини за тва. И за тај последнио болд ќе дојдеш да го питаш мојоо комшија шо секојден станува у 4 саато вечерта на тутун за да можеш ти да пушеш, заедно со кафето, веќе избегана од час.

Леле разговоров ви тргна во пепукување кој каде живеел, во провинција биле тупите, а во Скопје најпаметните! И во повинција и во Скопје се препишува! И во Скопје и во провинција има луѓе што се бунат на тоа што се случува! Ако матурата е мерило за постигнатото во овие четири години тогаш треба професорите да се постават како што треба, а не во некое школо се трча по училница за да се препише, а други ќе укочат вратот од што не смеат да се подисправат... тоа е за срамота! Не е работава јас ако сум учел 4 години дека ќе извадам 5-ка. Јас може да извадам, но зошто да извади 5 уште некој што четири години се ладел? Зошто јас недела пред матура да скапувам над книгата за да направам подобар резултат кога утре на факултет местото може да ми го земе некој што не знае ни операција собирање на природни броеви до 10! Тоа е тоа што не чини во нашево образование! Оцените во овие четири години се пумпаат до пукнување, родителите тргаат за да си ги обезбедат децата, а кога ќе дојде матура, или одговорите им се познати и ги препишуваат од ливче (пази, не седнуваат да ги набубаат!) или ќе замараат некој подобар ученик за да им поткажува!... Срамота невидена!
За тва шо се у живото нее учење и знаане. Треба да имаш среќа и пред се, треба да си снаодлив. Ако ти си бубалица и знааш се, а не си снаодлив да препишаш 2 реченички, заеби се, после дека и да работеш не очекуви ного од тебе, за да не се разочараш скоро. Преживување. Кој как си га наредил, на кој как моо наредено така ќе живее. Ќе се бореш на свој начин.

Хахаха :)) Абе не реков дека не е послободно, али знае да се учи. Имам доооста другари таму и знам за шеткањето до Пјаца и за лажните бомби итн итн :) Сепак зависи и кој какви професори начекал :pos2: Здравје, сепак се смета за едно од појаките училишта во Скопјево :)
Факт е дека ниедно школо нее доволно строго или доволно квалитетно со знаане за да биде најдобро. Го нема тај комунистички режим од времето, га нема таа строгост за да кажеш ја тва школо се издвојува од другите, а и да го има тај режим, ти па нема да бидеш задоволна. Џабе говореш.

Абе чим не им одговара одма се користат со :bip: или со "Друже,тебе некој провинцијалец да не ти ја дупи женската?(A)"
И после кажи ми како да не ги плукам, бре провинција сељачка!
А почнавме да збориме за како тоа како се препишува на екстерните испити, само некој не може да се воздржи и да си ги покаже "силите"...
Ајде срце, можеш ти, у тебе е сиилта. Кажи уште 2-3 добри реченици за нас провинцијалците, за нас селаните. :)
На такви как тебе јас убаво знам шо треба. Додека среќавам такви се ќе ги газам на кој начин стигнам и после ќе им се смеам у фацата. :)
И на тебе не ти беше намерата да не навредеш (срцето ми го скрши), ама ја, си го кажа вистинското мислење, просто. :)

Член од
19 април 2008
Мислења
302
Поени од реакции
25
Да да да хахахаха сигурно дека е така, може и како со еден така со сите, ма немој, во кој свет живееш дечко?!
Па не сум ви јас крива што вие не живеете во Скопје...И да, ако сакаш да знаеш имаме најпрестижните училишта каде што владее дисциплина,строгост а богами и знаење.И матурата да беше рамноправна за сите, ќе се докажеше тоа...Но вака, нема...
И кој ве тера да доаѓате во Скопјето кое толку го мразите и да се дружите со Скопјаните кои толку ги плукате?! И после студиите зошто останувате 70% во Скопје и го ширите градот?! Седете си дома, студирајте си во вашите градови или во поблиските, кој ве тера да плаќате и да се пеглате сами?! Седи си и ти дома и биди си и ти мамин принц...И да, приватна квота се плаќа дупло, ако не и повеќе :)
само знаеш, на нас скопјани, од небо ни паѓаат парите, па можеме да си дозволивме се, само вие да сте задоволни :)
Не продавај муда за бубрег,не изигравај паметњакович.Сигурно ти знаеш,колку и што се учи во другите градови,а колку во Скопје.Си слушнала рекла казала маабети и тука ни кажуваш политики.Се препишувало во другите градови,во Скопје не се препишувало..ма немој,како ја ништо не препишав,а и самата знаеш дека матурата не е мерило на знаење и не ми е јасно која е целта на твоите постови.Демек сакаш да кажеш ја сум од Скопје,ако е така имаш друга тема оди пишувај си таму !

Член од
16 јуни 2010
Мислења
108
Поени од реакции
21
Попрестижни здрааве.
Никој не плука по Скопјане. У Скојпе не не тера никој да идаме, ние идеме сами и имаме причини за тва. И за тај последнио болд ќе дојдеш да го питаш мојоо комшија шо секојден станува у 4 саато вечерта на тутун за да можеш ти да пушеш, заедно со кафето, веќе избегана од час.
Ок, ајде доволно беше, кажав што мислев, немам намера сега со секој што не му одговара моето мислење да дускутирам...
А инаку, за последниот болд, таа работа си е на твојот комшија, не сум му јас крива, ни пушам ни пијам кафе...

TheGeneral

Арогантно копиле
Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
583
Ок, ајде доволно беше, кажав што мислев, немам намера сега со секој што не му одговара моето мислење да дускутирам...
А инаку, за последниот болд, таа работа си е на твојот комшија, не сум му јас крива, ни пушам ни пијам кафе...
Ми шо тогај питаш зашо идаме у СК? Ако размислеш барем малко, попаметна ќе си, 100%.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
За тва шо се у живото нее учење и знаане. Треба да имаш среќа и пред се, треба да си снаодлив. Ако ти си бубалица и знааш се, а не си снаодлив да препишаш 2 реченички, заеби се, после дека и да работеш не очекуви ного од тебе, за да не се разочараш скоро. Преживување. Кој как си га наредил, на кој как моо наредено така ќе живее. Ќе се бореш на свој начин.
Ау фала што ме просветли. Не знаев дека матурава била тест за преживување и снаодливост... Епа да знаат идниве генерации што ќе полагаат матура да вежбаат снаодливост во различни ситуации оти ете кога ќе дојде полагањето да го применат вежбаното и да потпрепишат по некоја реченица.

Член од
16 јуни 2010
Мислења
108
Поени од реакции
21
Ми шо тогај питаш зашо идаме у СК? Ако размислеш барем малко, попаметна ќе си, 100%.
Многу добро знам зошто доаѓаат луѓе од другите градови да студираат во Скопје, прашањето беше реторичко и беше наменето за друг член на форумот ;)

целта ми беше да докажам дека не е насекаде исто со матурата, ни во Скопје ни во Македонија а не да се караме за тоа кој каде живее или зошто студира таму каде што студира, али не дојдовме до некое заедничко мислење...
така што, се повлекувам од понатамошна дискусија :) :smir:

луѓе, ако имате некоја информација за матурава, споделете :)
кај нас денес завршија интерните конечно, така што сега се чекаат резултатите од петокот и од денес :))
Поздрав :)

TheGeneral

Арогантно копиле
Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
583
Ау фала што ме просветли. Не знаев дека матурава била тест за преживување и снаодливост... Епа да знаат идниве генерации што ќе полагаат матура да вежбаат снаодливост во различни ситуации оти ете кога ќе дојде полагањето да го применат вежбаното и да потпрепишат по некоја реченица.
Шо се прааш глупав коо не си? :)

Многу добро знам зошто доаѓаат луѓе од другите градови да студираат во Скопје, прашањето беше реторичко и беше наменето за друг член на форумот ;)

целта ми беше да докажам дека не е насекаде исто со матурата, ни во Скопје ни во Македонија а не да се караме за тоа кој каде живее или зошто студира таму каде што студира, али не дојдовме до некое заедничко мислење...
така што, се повлекувам од понатамошна дискусија :) :smir:

луѓе, ако имате некоја информација за матурава, споделете :)
кај нас денес завршија интерните конечно, така што сега се чекаат резултатите од петокот и од денес :))
Поздрав :)
Па никој нее ни кажал оти е исто. Как шо кажах, се зависе од среќата, од тва кој/каков професор ќе ти се погоде и нормално од тебе, малко знаане и снаодливост. А ти не прааш нас провинцијалците как нафта да пииме, одеме на школо, професортто така ни пишат оценки, они ни га решават матуурта, сите се знааме, готово. Има секакви случае, ниедно правило нее без исклучоци. А и прва почна да какаш за сељаците...

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Шо се прааш глупав коо не си? :)
Ок, ајде, тебе ќе ти биде сеедно некој да ти парира во оцена на матура а четири години се ладел, или и ти си дел од групата на снаодливите?

TheGeneral

Арогантно копиле
Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
583
Ок, ајде, тебе ќе ти биде сеедно некој да ти парира во оцена на матура а четири години се ладел, или и ти си дел од групата на снаодливите?
Не ми е сеедно, јас сам вечен борец против врскаџиите и галениците. Ако го добијам тва шо јас го сакам замижувам и одам напред, ако не, кастрам дека стигнам. Заради такви работи се имам карано со најстрогите професори у шкоолто дека шо заврших, пред очите на цел наставнички совет и им имам кажувано ного работи директно у лице. Ама некојпат, ного лесно се помирувам, а мислам оти и ти треба така. Нели си приметил оти некои цел живот така се макнат. Как шо викаш, неможат да се рамнат со тебе, а на краајта излева исто, за тва пред тва ти кажах оти кој как си га наредил-как моо наредено така ќе живее, кој как сее снајдел така ќе оде напред, не е се учене и дисциплина. И некојпат неможеш да се бореш против тие работи, оти човеците шо управуват со них се ного поголеми од тебе. Јас сам одил по нормалнио начин, а шом говореш ти така и ти си одил по тој, и општо земено не ми е криво шо некој е дојдел на мое рамниште на тај начин, заради тва шо он гоо изберал потешкио начин, ризикувал е, а јас сам бил едноставно нормален. Поздрав

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.603
Поени од реакции
13.301
Ќе ни ги признаат есеите по англиски ние што пишувавме за Охридско езеро, Охрид, Маркови кули and stuff?

Член од
31 мај 2008
Мислења
402
Поени од реакции
51
Кој сака да ги ѕирне клучевите од државна матура 2010, нека ја посети страната што е за матура, ги има објавено :)

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Уфф математика имам изгубено 10 поена... отиде 5-ката :S

Kajgana Shop

На врв Bottom