Матура

Член од
16 јуни 2010
Мислења
108
Поени од реакции
21
Дај бе не цепидлачи сега...има луѓе што ги нервираат "деца" како тебе...што се фалат како препишале како ова како она, а ги нервираат "дигнатите скопјани" , ма немој! сите знаеме дека нема да има никое школо во провинција како што се школите во скопје...ја нема таа строгост како што ја има тука...
а за учење, колку и да си учел стварно имаше прашања каде што ќе се двоумиш помеѓу одговорите.А провинцијалци, ако сакате навредете се слободно, не ми е тоа намерата, ама и вие се сфаќате озбилно.Кажуваме дека сигурно повеќе се препишува во помалите места, сите се знаат, сите комуницираат, ќе се дознае нешто и после на крај вие подобри резултати, па нормално.Ние тука не смеевме да дишеме нормално, а не па да препишеме.И да, обвинувам што не е исто низ цела земја и што некој од провинција ќе дојде на список пред мене и заради него ќе плаќам дупло.

Логикс

Gooner
Член од
17 септември 2007
Мислења
7.358
Поени од реакции
2.290
Дај бе не цепидлачи сега...има луѓе што ги нервираат "деца" како тебе...што се фалат како препишале како ова како она, а ги нервираат "дигнатите скопјани" , ма немој! сите знаеме дека нема да има никое школо во провинција како што се школите во скопје...ја нема таа строгост како што ја има тука...
а за учење, колку и да си учел стварно имаше прашања каде што ќе се двоумиш помеѓу одговорите.А провинцијалци, ако сакате навредете се слободно, не ми е тоа намерата, ама и вие се сфаќате озбилно.Кажуваме дека сигурно повеќе се препишува во помалите места, сите се знаат, сите комуницираат, ќе се дознае нешто и после на крај вие подобри резултати, па нормално.Ние тука не смеевме да дишеме нормално, а не па да препишеме.И да, обвинувам што не е исто низ цела земја и што некој од провинција ќе дојде на список пред мене и заради него ќе плаќам дупло.
Кај се фалев дека препишував?:))
Значи неможе да се погоди професор што ги знае сите 15 ученици во училницата.Како со еден,така и со сите.Плус си имаше надзорник од министерството за образование.Значи ти си научил се`,ама пак незнаеш некое прашање бидејќи е двосмислено.Па од кај знаеш дека тој шо ке го прашаш ти го кажува точниот одговор?
Да бе у Скопје се најпрестижните училишта.Дисциплина,строгост,знаење. -.-.Сите четири години надуени оценки,и сега ке извади двојка на матура,криви се професорите шо не даваа да се консултирате.Како па така осудуваш дека во помалите места се знаат сите и препишуваат.Беше на лице место да видиш,како и шо е?Зависи од професорот,некој ке ти даде да се мрдеш малце:) некој не.Матурата не е мерка за знаење,факт е тоа,на факултет ќе покажеш колку знаеш.:))
Тој од провинција после ке треба да плаќа за стан,за јадење,сам да се пере и пегла,а ти уште ќе си мамин принц.:)) па ќе мрсиш муда тука за 100 евра,и другите ти се криви.Така да,дупло не плаќаш повеќе,не се секирај.:)

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.318
Поени од реакции
15.571
LoGiX немој така за нас скопјаните :)
И што објаснуваш, 2-3ца што не успеале да препишат тука мрчат, кај се другите што успеале и се препишале? :)

Член од
16 јуни 2010
Мислења
108
Поени од реакции
21
Да да да хахахаха сигурно дека е така, може и како со еден така со сите, ма немој, во кој свет живееш дечко?!
Па не сум ви јас крива што вие не живеете во Скопје...И да, ако сакаш да знаеш имаме најпрестижните училишта каде што владее дисциплина,строгост а богами и знаење.И матурата да беше рамноправна за сите, ќе се докажеше тоа...Но вака, нема...
И кој ве тера да доаѓате во Скопјето кое толку го мразите и да се дружите со Скопјаните кои толку ги плукате?! И после студиите зошто останувате 70% во Скопје и го ширите градот?! Седете си дома, студирајте си во вашите градови или во поблиските, кој ве тера да плаќате и да се пеглате сами?! Седи си и ти дома и биди си и ти мамин принц...И да, приватна квота се плаќа дупло, ако не и повеќе :)
само знаеш, на нас скопјани, од небо ни паѓаат парите, па можеме да си дозволивме се, само вие да сте задоволни :)

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.318
Поени од реакции
15.571
Па јас не сум ви крив шо не учите во провинција.:bip:
Шо убо и го спуштиииииииииииииии :)

Онтопик: Девојче, постои едно нешто се нарекува устав, во него се уредени основните човекови слобода и права, едно од тие права кои ги ужива секој граѓанин на Р.М. е: Правото на образование
Тоа право ти како Скопјанка не смееш на никого да му го ограничиш или да му го скратиш...
Дали знаеш каков е квалитетот на образованието во Скопје и во Тетово/Штип/Прилеп итн???
Нели мислиш дека они сакаат квалитетно образование и заслужуваат да го добијат?

Квалитет, строгост во скопските училишта?
Да можеби, ама во колку? во 2-3 максимум...
Кај се оние распуштени училишта кај што се поминува со вино и торта на класниот, или пак они училишта кај што ти поправа оценки чистачката, или пак оние училишта кај што учат децата на некои познати "фаци" од Скопје?

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Леле разговоров ви тргна во пепукување кој каде живеел, во провинција биле тупите, а во Скопје најпаметните! И во повинција и во Скопје се препишува! И во Скопје и во провинција има луѓе што се бунат на тоа што се случува! Ако матурата е мерило за постигнатото во овие четири години тогаш треба професорите да се постават како што треба, а не во некое школо се трча по училница за да се препише, а други ќе укочат вратот од што не смеат да се подисправат... тоа е за срамота! Не е работава јас ако сум учел 4 години дека ќе извадам 5-ка. Јас може да извадам, но зошто да извади 5 уште некој што четири години се ладел? Зошто јас недела пред матура да скапувам над книгата за да направам подобар резултат кога утре на факултет местото може да ми го земе некој што не знае ни операција собирање на природни броеви до 10! Тоа е тоа што не чини во нашево образование! Оцените во овие четири години се пумпаат до пукнување, родителите тргаат за да си ги обезбедат децата, а кога ќе дојде матура, или одговорите им се познати и ги препишуваат од ливче (пази, не седнуваат да ги набубаат!) или ќе замараат некој подобар ученик за да им поткажува!... Срамота невидена!

Член од
16 јуни 2010
Мислења
108
Поени од реакции
21
Па јас не сум ви крив шо не учите во провинција.:bip:
Ха ха ха браво браво ама си паметен...и со смајлито се докажува со кого си имам работа...

А не коментираш за вашето трчкање кај Скопјаништата?! :pos2:

А инаку beneamata, ми го спуштииииииии на најсељачки можен начин...

Инаку, знам што е устав и знам дека сите си имаат право на образование и не се ни обидов да му го скратам или ограничам тоа некому...
Знам каков е квалитетот на образованието во Скопје како и во Прилеп и Штип, од познанства со другари од таму...
не викам дека немаат добро и квалитетно образование, туку дека можат и дека поминале многу послободно од нас и ќе имаат доста добри резултати со кои ќе дојдат во Скопје и ќе бидат погоре на листата од луѓето кои што во Скопје 'рмбале и учеле стварно 4 години...
Не им бранам да дојдат во Скопје, само прашувам зошто го плукаат толку Скопје и Скопјаните кога ние трпиме заради нив...
Никој не ви вика да доаѓате во Скопје, сега премиерот ви отвара во вашите градови факултети, студирајте таму...ни вие мака ни ние.

"Тој од провинција после ке треба да плаќа за стан,за јадење,сам да се пере и пегла,а ти уште ќе си мамин принц.
) па ќе мрсиш муда тука за 100 евра,и другите ти се криви.Така да,дупло не плаќаш повеќе,не се секирај.
"
Како што викаш, јас ќе си седам дома, седи си и ти, не ве бараме ние тука...

Квалитет и строгост има во скопските училишта...Да, можеби не се во голем број, ама ги има доста...
Оние распуштени училишта каде што според тебе се поминува со вино и торта на класниот не се толку на број, а тие ученици или не продолжуваат на факултет или одат на некој од послабите факултети.
Децата на познатите фаци не се во цели школи или класови...тие се поединци! и тие 4 години си поминале без никаков напор па нема да биде тешко ни да им се дотераат поените за упис, така што, без секирации...

Логикс

Gooner
Член од
17 септември 2007
Мислења
7.358
Поени од реакции
2.290
Ха ха ха браво браво ама си паметен...и со смајлито се докажува со кого си имам работа...
А не коментираш за вашето трчкање кај Скопјаништата?! :pos2:
Инаку, знам што е устав и знам дека сите си имаат право на образование и не се ни обидов да му го скратам или ограничам тоа некому...
Знам каков е квалитетот на образованието во Скопје како и во Прилеп и Штип, од познанства со другари од таму...
не викам дека немаат добро и квалитетно образование, туку дека можат и дека поминале многу послободно од нас и ќе имаат доста добри резултати со кои ќе дојдат во Скопје и ќе бидат погоре на листата од луѓето кои што во Скопје 'рмбале и учеле стварно 4 години...
Не им бранам да дојдат во Скопје, само прашувам зошто го плукаат толку Скопје и Скопјаните кога ние трпиме заради нив...
Никој не ви вика да доаѓате во Скопје, сега премиерот ви отвара во вашите градови факултети, студирајте таму...ни вие мака ни ние.

"Тој од провинција после ке треба да плаќа за стан,за јадење,сам да се пере и пегла,а ти уште ќе си мамин принц.
) па ќе мрсиш муда тука за 100 евра,и другите ти се криви.Така да,дупло не плаќаш повеќе,не се секирај.
"
Како што викаш, јас ќе си седам дома, седи си и ти, не ве бараме ние тука...

Квалитет и строгост има во скопските училишта...Да, можеби не се во голем број, ама ги има доста...
Оние распуштени училишта каде што според тебе се поминува со вино и торта на класниот не се толку на број, а тие ученици или не продолжуваат на факултет или одат на некој од послабите факултети.
Децата на познатите фаци не се во цели школи или класови...тие се поединци! и тие 4 години си поминале без никаков напор па нема да биде тешко ни да им се дотераат поените за упис, така што, без секирации...
Знам дека сум паметен,ама фала шо ме потсети.
Туку,премногу генерализираш.Каде јас ги мразам скопјани и плукам по Скопје?:)) Тие шо ме знаат,ќе ти го кажат спортивното.:))
Е шо,ние провинцијалците не се потиме четири години?Само скопјани/ки учат.:pos2:И ти си таа која плука по провинцијата,а не провинцијалците на Скопје.
А ти шо мислиш дека е причината за доаѓањето во Скопје на провинцијалците?Ае ке ти кажам,можност да се стекнат со подобро образование,бидејќи сите ја знаеме разликата меѓу Гоце Делчев и Кирил и Методиј.
Корчагин,Орце Николов,Георги Димитров?Барем јас колку што сум информиран.Кажи ми други.Оние другите,се многу повеќе на број.

И да,во кое школо учеше ти?
:smir:

Член од
16 јуни 2010
Мислења
108
Поени од реакции
21
Епа не ми се верува дека колку нас се потите, знам дека има некои школи во внатрешноста на државата каде што се учи многу напнато и каде што образованието е топ, али не станува збор за тоа, станува збор за тоа како се поминало на матурата и дали се дозволувало препишување (со кое се овозможуваат подобри поени) или не во било кое школо, без разлика во кој град се наоѓа...
Кај и да се дозволувало препишување на екстерните, срамота е!Интерните се башка работа, тоа оставам на школото...а и кај интерните поради бодовите кои не се важни се допушта со оценките во сите училишта во Македонија :)

И знам дека децата од провинција доаѓаат заради подобро образование, свесна сум за тоа и се е тоа ок немам ништо против деца од провинција, само ја критикувам ситуацијата во образованието во која не сме сите еднакви, ни во Скопје, ни во Македонија.
А инаку, освен набројаните, Карев, ЈБТ (да, прочуено е дека е шмизларско, ама навистина се учи), медицинско, Васил Антевски Дрен, ПТТ...

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Не се карајте, и така тој што треба да се запише на факултет ќе си се запише па и 1 да има на матурата. :)

--- надополнето ---

А инаку, освен набројаните, Карев, ЈБТ (да, прочуено е дека е шмизларско, ама навистина се учи), медицинско, Васил Антевски Дрен, ПТТ...

:pos2:

Јас завршив таму, знаеш каде ми поминаа 4 години? На кафе во Пјаца. Кај еден или двајца професори во генерацијата дали се учи и стварно сакаат да те научат, за другите, ако не си фатиш сам книгата да се заинтересираш отиде јабана :))))))

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Единствена цел на провинцијалците е да дојдат во Скопје, да бидат подобри од Скопјани и да им го земат местото. Нека не ве лаже некој провинцијалец дека не е така.

--- надополнето ---

Класната моја е искрен човек.

Член од
16 јуни 2010
Мислења
108
Поени од реакции
21
Хахаха :)) Абе не реков дека не е послободно, али знае да се учи. Имам доооста другари таму и знам за шеткањето до Пјаца и за лажните бомби итн итн :) Сепак зависи и кој какви професори начекал :pos2: Здравје, сепак се смета за едно од појаките училишта во Скопјево :)

Логикс

Gooner
Член од
17 септември 2007
Мислења
7.358
Поени од реакции
2.290
Единствена цел на провинцијалците е да дојдат во Скопје, да бидат подобри од Скопјани и да им го земат местото. Нека не ве лаже некој провинцијалец дека не е така.

--- надополнето ---

Класната моја е искрен човек.
Друже,тебе некој провинцијалец да не ти ја дупи женската?(A)

bebush

Portable Heater
Член од
4 септември 2007
Мислења
4.468
Поени од реакции
5.166
Не се карајте, и така тој што треба да се запише на факултет ќе си се запише па и 1 да има на матурата. :)

--- надополнето ---

:pos2:

Јас завршив таму, знаеш каде ми поминаа 4 години? На кафе во Пјаца. Кај еден или двајца професори во генерацијата дали се учи и стварно сакаат да те научат, за другите, ако не си фатиш сам книгата да се заинтересираш отиде јабана :))))))
Фрос, работава е кој како си ја наредил:).За твоја генерација моеш така да збориш, ама моја душа знае како јас си поминав у јбт и колку очите ги ококорив од учење..:)

Kajgana Shop

На врв Bottom