Есеј?на нас не ни кажаа дека ќе има.Само ни рекоа прашања.....Nekoj prethodno so polagal filozofija matura moze da mi kaze kakva bi bila otprilika temata za esej ? Se dvoumam dali da odberam filozofija,materijalot dobro go vladeam ama pisuvanjeto na esei ne mi e bas najdobra strana
Prepisuvanaje na matura kolku sakas. Po site predmeti!!извинете да прашам некој што лани полагал англиски јазик на матура. Дали беше тешко, дали може да се препишува и такви работи. благодарам однапред.
Јас би ти рекла зависи од тоа каков професор/ка ќе ти се падне и од кои училишта.Дури и да ти се паднат некои добри што би дозволиле да се препишува ако немаш среќа да се паднеш со некоја група во која некој би знаел да ти покаже џабе е се.Освен тоа ако претходно се договориш со некој да сликаш,да му праќаш па да ти ги решаваат.Така да биди спремен на се ако мислиш дека нема да можеш сам/а.извинете да прашам некој што лани полагал англиски јазик на матура. Дали беше тешко, дали може да се препишува и такви работи. благодарам однапред.
Лани мислам дека падна тема "Среќа е..." и имаше неколку упатства што треба да се придржуваат.Што треба да се пишува на слободната тема? На што највеќе да обратам внимание од прирачникот?
слободната тема никој не ја знае а и нема ништо за тоа во прирачникот што може да ти помогне.Ја читаш и пишуваш на лице место секогаш е општа досега имало за интернет за македонија и такви општи секојдневни работи со кои ќе си искажеш мислење и став.Што треба да се пишува на слободната тема? На што највеќе да обратам внимание од прирачникот?
Дадени се две од кои едната ја знаеме сега,ќе биде за стари литератури и другата не ја знаеме е слободна.Твој избор е за која ќе пишуваш треба за 1Прашање во врска со матура македонски, ке има 2 есеја за пишување од кој едниот е слободна тема а другиот есеј е од делата или ке имаме 2 понудени и треба да пишуваме само еден?
Истата информација ја добив и јасГласини се шират дека наводно темата за есејот е следнава: ТЕМА ЗА МАТУРА: ХРАБРОСТА, БЕСМРТНОСТА, ТРАГИЧНОСТА НИЗ ДЕЛАТА НА НАЈСТАРАТА ЛИТЕРАТУРА/ КОМПАРАТИВНА АНАЛИЗА НА ГИЛГАМЕШ И АХИЛ , но да напоменам дека сепак се гласини и дека изворот не е 100% веродостоен. Ајде ако има некој некоја дополнителна информација нека сподели.