Матура

Член од
22 април 2012
Мислења
11
Поени од реакции
2
Не ви даде професорот прашања?
Не бре ја мрзи да прај :D само ни кажа кои лекции да ги учиме и се на се околу педесетина се. А незнам шо ми текна и мене да изберам,се изненадив колку работи имам забораено оти во прва и втора само учев историја

Memento Mori

Yeah science, bitch!
Член од
24 август 2009
Мислења
1.132
Поени од реакции
1.562
Ај некој нека даде кај да учиме англиски за тие писма што се како се пишуваат :)

V1kTo.Or

Талкач
Член од
16 август 2011
Мислења
504
Поени од реакции
304
Кој има полагано до сега математика? Дозволуваат ли користење на формули или калкулатор? Знам дека официјално е забрането, но може ли да се погоди тој што би ни бил надгледен професор да „прогледа низ прсти“ кога би извадиле лист формули или калкулатор?

Премногу глупо ми е забрана на форумли, да се учат на памет. А за калкулатор ај, разбирам зошто не би сакале да го користиме
Според правилникот калкулатор не е дозволено ... но сепак тука кај нас непостојат правила , они се само пишани :)

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Кој има полагано до сега математика? Дозволуваат ли користење на формули или калкулатор? Знам дека официјално е забрането, но може ли да се погоди тој што би ни бил надгледен професор да „прогледа низ прсти“ кога би извадиле лист формули или калкулатор?

Премногу глупо ми е забрана на форумли, да се учат на памет. А за калкулатор ај, разбирам зошто не би сакале да го користиме
Не можеш да ризикуваш и да очекувш дека тестаторот ќе ти дозволи дигитрон да користиш или формули... Има многу, но во однос на формули што ќе треба на факултет да ги знаеш тоа не е ништо. И бројките се премногу едноставни за да треба пресметки со дигитрон. Ако крајно решение ти е дропка, остави го такво, немора да се дели :)

Член од
2 октомври 2008
Мислења
3.434
Поени од реакции
7.286
Не можеш да ризикуваш и да очекувш дека тестаторот ќе ти дозволи дигитрон да користиш или формули... Има многу, но во однос на формули што ќе треба на факултет да ги знаеш тоа не е ништо. И бројките се премногу едноставни за да треба пресметки со дигитрон. Ако крајно решение ти е дропка, остави го такво, немора да се дели :)
Секако пола од формулите можат да се изведат една од друга но се губи повеќе време така. А и навикнат сум во средно со дозволени формули и калкулатори, па да се надеваме дека ќе нема некои големи пресметки па да ми треба калкулатор :D

Член од
29 јануари 2012
Мислења
28
Поени од реакции
16
Според мене, оваа матура по тежина е мислам после пилотот од 2006. Таа е најтешка, дефинитивно, но и оваа не беше нешто лесна како претходните години. Сепак, прашањата беа потешки од претходните години.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Секако пола од формулите можат да се изведат една од друга но се губи повеќе време така. А и навикнат сум во средно со дозволени формули и калкулатори, па да се надеваме дека ќе нема некои големи пресметки па да ми треба калкулатор :D
Не знам колку ви кажаа ама доколку полагаш основно формули за калота, топкин исечок, засечок, засечена пирамида, засечен конус не треба. Исто така, секој формула што содржи тригонометриска функција не треба. Не сум сигурен, aмa мислам декa ниту формулите од комбинаторика (повтоување, бз повторување, кобинации, варијации, пермутации) не требаат.
Да, безвезе е да се учат на памет, амa тоа е. Така одлучиле :)

Член од
2 октомври 2008
Мислења
3.434
Поени од реакции
7.286
Не знам колку ви кажаа ама доколку полагаш основно формули за калота, топкин исечок, засечок, засечена пирамида, засечен конус не треба. Исто така, секој формула што содржи тригонометриска функција не треба. Не сум сигурен, aмa мислам декa ниту формулите од комбинаторика (повтоување, бз повторување, кобинации, варијации, пермутации) не требаат.
Да, безвезе е да се учат на памет, амa тоа е. Така одлучиле :)
Тригонометриски функции ќе нема на тестот. Формулите за комбинаторика до сега мислам дека требаше да се користат во 2 задачи (од тестовите од 2009 па наваму) и тоа во примери како 2 коцки за играње (каде што е очигледно дека бројот на настани би бил 36). Па и не е проблем за комбинаторика, ако не ти текнува формулата можеш и рачно да ги пишуваш сите можни настани, и онака имаш време

Член од
2 јуни 2012
Мислења
43
Поени од реакции
7
Македонски е секогаш ленес.. годинава беше малце потежок, ама сепак не беше некој екстрем. прашањата со дополнување беа малце двосмислени и тоа не сите..
Математика, пак, е секогаш тежок. Да се надеваме дека ќе е полесно годинава иако имам слушнато дека тие што полагаат математика полесно минуваат од тие англиски, кај нас од 150 ученици само 11 полагаме математика.. уште да ни се погоди тестаторот како денес што ни се погоди и ќе биде супер :)

Член од
29 јануари 2012
Мислења
28
Поени од реакции
16
Секако дека не беше претешка, сепак тие за Албатросот и не беа баш лесни, како и граматиката. Имаше и двосмислени.
Сумирано, не беше тежок, но за разлика од лани, а воедно и претходните години беше потешка.

Член од
15 август 2011
Мислења
125
Поени од реакции
40
и која беше темата македонски..со тунелот? многу ме интересира

М

Мартин`

Гостин
Едната беше за романтизам нешто а слободната беше за влијанието на масовните медиуми врз луѓето така нешто .. а за англиски во Вторник немам појма што треба да се учи, слушам нешто неформално писмо друго што би требало да има ?

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Слободната беше: „Дали масовната комуникација ги зближува или оддалечува луѓето“ , а за таа за романтизмот не ми текнува како беше точно ама беше за роматичарските јунаци и пишеше без раскажвање на делата. Ко го прочитав ова последното, се откажав од неа :)
--- надополнето: 10 јуни 2012 во 00:28 ---
Едната беше за романтизам нешто а слободната беше за влијанието на масовните медиуми врз луѓето така нешто .. а за англиски во Вторник немам појма што треба да се учи, слушам нешто неформално писмо друго што би требало да има ?
Абе разлистајте ги тестојте англиски и јасно ќе ви биди. Формално, неформално, молба, жалба, покана, прифаќање/одбивање на покана, e-mail. То можи да ти се падни.

Kajgana Shop

На врв Bottom