Математика + ЛОГИКА

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Оди ти да жонглираш со кугли од по едно кило на сред мало мовче:baeh:

СпаЈдеР

DissentiveMoron202
Член од
1 март 2006
Мислења
3.201
Поени од реакции
52
Мене 20 деца ми испаднаа.:)
Мене ми испаднаа дека се 22 според податотците што се дадени:
16 и 5 стојат едно спроти друго
така што од едната страна(нека биде левата) има деца колку што има помеѓу броевите 5-16 т.е. 10
од другата страна(десната) има деца колку што има од левата страна т.е. пак 10
10+10=20 + 2те деца што стојат едно спроти друго = 22 :)

runBABYrun

Секој ден НЕ е Велигден
Член од
1 февруари 2007
Мислења
724
Поени од реакции
0
Однопаку го гледал пликот, 98 евра имало :)
леле фантом сите ми ги погоди ти. до душа не беа тешки ама сепак... и пак ќе ти речам браво.

runBABYrun

Секој ден НЕ е Велигден
Член од
1 февруари 2007
Мислења
724
Поени од реакции
0
Ако жонглира со 3 кугли, ќе има по 2 во рака....
кога се жонглира со 3 кугли секогаш се има само една во рака. Бидејќи еве да речеме жонглираш кога ја фрлаш куглата со десната рака ја земаш другата кугла со левата а третата е во вис и оди накај десната рака па ја фрлаш куглата што ти е во левата рака и така натаму и така наваму.

п.с. незнам колку ме разбра ама сигурен сум за ова.

KohlBass

Dechak iz vode
Член од
1 јуни 2006
Мислења
1.485
Поени од реакции
36
кога се жонглира со 3 кугли секогаш се има само една во рака. Бидејќи еве да речеме жонглираш кога ја фрлаш куглата со десната рака ја земаш другата кугла со левата а третата е во вис и оди накај десната рака па ја фрлаш куглата што ти е во левата рака и така натаму и така наваму.

п.с. незнам колку ме разбра ама сигурен сум за ова.

Знам да жонглирам со 3 кугли, затоа и кажав дека има по 2 во рака кога се жонглира. Ти отприлика објасни (ако убаво те сфатив) ама моментот кога имаш една кугла во воздух а две во раце некако ти избегал. На видеото убаво е објаснето и јасно се гледа моментот кога двете топчиња му се во раце на дечкото додека жонглира.

[MEDIA]http://youtube.com/watch?v=4R8eGzt9VI0[/MEDIA]

runBABYrun

Секој ден НЕ е Велигден
Член од
1 февруари 2007
Мислења
724
Поени од реакции
0
Знам да жонглирам со 3 кугли, затоа и кажав дека има по 2 во рака кога се жонглира. Ти отприлика објасни (ако убаво те сфатив) ама моментот кога имаш една кугла во воздух а две во раце некако ти избегал. На видеото убаво е објаснето и јасно се гледа моментот кога двете топчиња му се во раце на дечкото додека жонглира.

http://youtube.com/watch?v=4R8eGzt9VI0
Се гледа дека детето е аматер во жонглирање бидејќи тоа го прави многу бавно и ги фрла многу високо топките така да во некои моменти има по 2 во рака но доколку е професионалец сигурно кога ја фрла едната топка тогаш со другата рака ја зема другата топкаи затоа работи со двете раце наизменично прво едната нагоре па другата па првата.... итн.
Можеби и ти си во право но незнам не сум сигурен како и да е нема потреба да се караме за ова.

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Луѓе јас ќе изгнијам дури да решам вакво нешто. Јас и Текстуални = магаре и тапан :vozbud:

п.с. Овие ‘‘лесниве‘‘ мн се ‘‘лесни‘‘

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Ај една јас ке ви поставам. Незнам како ви оди редот, ги гледам загатките и многу ме заинтересираа. Се надевам дека нема да ми се лутите.

Загатката е следна (математички-логички проблем едни од моите омилени): Човек оди на пазар да продава јаболка. Носи одреден број на јаболка. Иди прв купувач, купува пола од јаболката, продавачот му дава едно јаболко гратис. Иди втор купувач. И тој купува пола од јаболката и него продавачот му дава едно јаболко гратис. И на крај иди трет купувач купува пола од јаболката, продавачот и него му дава едно јаболко гратис и снемува јаболка. Колку јаболка носел продавачот на пазар?

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Дваесет и четири.

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Ај една јас ке ви поставам. Незнам како ви оди редот, ги гледам загатките и многу ме заинтересираа. Се надевам дека нема да ми се лутите.

Загатката е следна (математички-логички проблем едни од моите омилени): Човек оди на пазар да продава јаболка. Носи одреден број на јаболка. Иди прв купувач, купува пола од јаболката, продавачот му дава едно јаболко гратис. Иди втор купувач. И тој купува пола од јаболката и него продавачот му дава едно јаболко гратис. И на крај иди трет купувач купува пола од јаболката, продавачот и него му дава едно јаболко гратис и снемува јаболка. Колку јаболка носел продавачот на пазар?
Имал 14

На првиот: Имал 14 му продал 7 + 1 гратис му останале 6
На вториот: Имал 6 му продал 3 + 1 гратис му останале 2
На третиот: Имал 2 му продал 1 + 1 гратис му останале ич

СпаЈдеР

DissentiveMoron202
Член од
1 март 2006
Мислења
3.201
Поени од реакции
52
14 јаболка
прв купувач:14:2=7 јаболка + 1 гратис = 8 јаболка. Првиот купувач зедол 8 јаболка,остануваат 14-8=6 јаболка
втор купувач:6:2=3 јаболка + 1 гратис = 4 јаболка. Вториот купувач зедол 4 јаболка,остануваат 6-4=2 јаболка
трет купувач:2:2=1 јаболка + 1 гратис = 2 јаболка. Вториот купувач зедол 2 јаболка,остануваат 2-2=0 јаболко

Димитар ме претрка

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Ете видиш логичко размислување, не е којзнае колку тешко :) Толку се 14. Ајде сега некоја друга.

runBABYrun

Секој ден НЕ е Велигден
Член од
1 февруари 2007
Мислења
724
Поени од реакции
0

14 јаболки имал продавачот.
Првиот купил 14 / 2 = 7 и една јаболка гратис значи 6 јаболка му останале
вториот купил пола значи 6 / 2 = 3 и на него една јаболка гратис и му останале 2
Третиот исто така купил пола значи 2 / 1 = 1 и на него му ја дал последната јаболка гратис.

Сеа видов дека сте ја одговориле ама нема врска.

Kajgana Shop

На врв Bottom