Масони

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
Значи ниту некогаш сум имал намера некому да му менувам став и мислење за одредени работи ниту пак ке дозволам со демонстрација на сила некој да ми го менува моето мислење.Токму поради овој факт-на почитување на индивидуално мислење ,став и сл за одредени работи дури и ако своето мислење е поинакво ја гледам големината на масонеријата-СЕКОЈ Е СЛОБОДЕН И ТРЕБА ДА ЖИВЕЕ И ТВОРИ КАКО ТАКОВ.Го велам сето ова по кој знае кој пат за да ви укажам дека доколку имате веќе изграден став во врска со масонеријата било каков нема да сретнете масон од другата страна кој ке проба да ве разувери во вашиот став поради тоа што истото е против начелото на масонеријата.За мене масонеријата е дел од моето секојдневие,сите кои ме знаат можат истото да го потврдат...секој миг го живеам според масонските начела и моите дечиња ги воспитувам во тој дух а начелата се оние коишто ги има во христијанската библија (10те божји заповеди) и лично не ме интересира што некои црковни лица едно говорат а друго прават во реалноста оти тоа си е нивен личен избор (знаете на што мислам,скапи коли,швалерки,комар и сл) и за сето тоа на судниот час самите ке си ја платат сметката оти униформата или гардеробата не го прави човека-човек.Не мора да сте масон за да бидете добар човек..но доколку сте масон МОРА ДА БИДЕТЕ ДОБАР ЧОВЕК...и да не заборавам во секое жито има какол но тоа не значи дека не треба да го мелеме истото...

T

Tetro

Гостин
Значи ниту некогаш сум имал намера некому да му менувам став и мислење за одредени работи ниту пак ке дозволам со демонстрација на сила некој да ми го менува моето мислење.Токму поради овој факт-на почитување на индивидуално мислење ,став и сл за одредени работи дури и ако своето мислење е поинакво ја гледам големината на масонеријата-СЕКОЈ Е СЛОБОДЕН И ТРЕБА ДА ЖИВЕЕ И ТВОРИ КАКО ТАКОВ.
Значи, према болдираното во цитатов, треба секој да биде слободен. Но, има еден мал проблем тука. Секоја религија од овие големите, се противи на тоа. Секој верник е роб буквално, во било која религија.
Знам дека едно од правилата за некој да влезе во редовите на масоните е да биде верник. Но, дали постојат некои религиски групи кои се забранети за масоните? - прашањето :)

секој миг го живеам според масонските начела и моите дечиња ги воспитувам во тој дух а начелата се оние коишто ги има во христијанската библија (10те божји заповеди) и лично не ме интересира што некои црковни лица едно говорат а друго прават во реалноста оти тоа си е нивен личен избор (знаете на што мислам,скапи коли,швалерки,комар и сл) и за сето тоа на судниот час самите ке си ја платат сметката оти униформата или гардеробата не го прави човека-човек.Не мора да сте масон за да бидете добар човек..но доколку сте масон МОРА ДА БИДЕТЕ ДОБАР ЧОВЕК...и да не заборавам во секое жито има какол но тоа не значи дека не треба да го мелеме истото...

Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
Значи, према болдираното во цитатов, треба секој да биде слободен. Но, има еден мал проблем тука. Секоја религија од овие големите, се противи на тоа. Секој верник е роб буквално, во било која религија.
Знам дека едно од правилата за некој да влезе во редовите на масоните е да биде верник. Но, дали постојат некои религиски групи кои се забранети за масоните? - прашањето :)
Значи да ве потсетам ,масонеријата не е религија но како услов за да се влезе е да се биде верник и да се верува во Господ Бог или севишниот креатор.И само слободни луѓе можат да членуваат во масонеријата (денеска сме сите слободни нели нема или барем декларативно нема ропство и сл).Дури и религиите кои се доминантни на земјината топка се сложуваат во едно дека само еден е севишниот креатор а различните религии го нарекуваат со различно име.Затоа и во масонеријата рамо до рамо седат браќа од различни вери оти човекот е оној кој што се цени и е битен а не титулата,материјаното богатство и сл.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Значи да ве потсетам ,масонеријата не е религија но како услов за да се влезе е да се биде верник и да се верува во Господ Бог или севишниот креатор.И само слободни луѓе можат да членуваат во масонеријата (денеска сме сите слободни нели нема или барем декларативно нема ропство и сл).Дури и религиите кои се доминантни на земјината топка се сложуваат во едно дека само еден е севишниот креатор а различните религии го нарекуваат со различно име.Затоа и во масонеријата рамо до рамо седат браќа од различни вери оти човекот е оној кој што се цени и е битен а не титулата,материјаното богатство и сл.
И.... со кого стоеше ти рамо до рамо, до сега?
--- надополнето: Oct 3, 2011 8:45 PM ---
Koga sme kaj masonite
http://www.henrymakow.com/eva_sydel.html

Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
T

Tetro

Гостин
Тоа целото ми е одамна познато. Прашањето ми беше:
дали постојат некои религиски групи кои се забранети за масоните?

T

Tetro

Гостин
Site koi ne veruvaat vo sevisniot arhitekt (GOSPOD BOG ) ne mozat da stanat Masoni
Бог како креатор, се спомнува во над 7.000 различни религии (и секти). Значи, без разлика на се` друго, секој кој верува во приказна за постоење на нешто кое не постои може да стане припадник на масонеријата?

Од друга страна, атеистите се тие кои не веруваат во постоење на антропоморфни или зооморфни богови, што значи не можат да припаѓаат на тие редови.

А сатанисти примате? И таа религија е доста распространета.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
Доколку внимателно ги читавте моите постови на форумов ке забележевте како неколкупати напоменав дека реално во масонеријата влегуваат лица од два мотива 1.лица кои нивниот начин на живеење го препознаваат во масонските кодекси и правила(масони со срце и душа) и 2.лица кои мислат дека со влегување во масонеријата ке направат вреќи пари,материјана корист и сл (овие ги нарекуваме масони со дигитрон во џебот).За вториве ке ви кажам дека многу бргу се разоткриваат од страна на браќата и стануваат маргинализирани (всушност самите се пасивизираат согледуваќи дека финтата им е разоткриена).
За сатанисти досега ниту сум сретнал ниту пак сум слушнал дека некаде се примени во регуларна ложа.Под креаторот јас лично (а и сите мои браќа со кои сум зборувал до сега) подразбирам некој којшто е создавател на сите нешта кои не опкружуваат наоколу (природни убавини и сл) значи креира УБАВО и тука според мене нема простор за Сатанизмот.
И за крај ке кажам дека секој масон доколку направи кривично дело по автоматизам му престанува членството доживотно и не може да стане член на ниедна регуларна ложа во светот и тоа е обврска за секој масон кој е и сака да остане масон да ги почитува законските прописи во државата во којачто живее и твори.
ПС До Царски-Љубовта е креатор на сите добрини на светов а не омразата,правејки лошо некому неможеш да создадеш добро оти лошото раѓа лошо,доброто добро.Затоа и лицата со омраза во срцата ниту можеле ниту пак ке можат да станат масони.

Член од
6 октомври 2011
Мислења
6
Поени од реакции
2
Здраво на сите !
somoteitbe , пишуваш дека секој масон станал масон барајќи ги вредностите кои успеал да ги пронајде во своето братство. Читајќи ја оваа тема , и од мое лично искуство , би кажал дека човекот-масон решен да трага по Вистината дошол до тој круг на луѓе(братството) и од таму добива гледиште дека тоа е патот на Вистината , патот со Светлината. Ги ценам многу и почитувам чесните намери на луѓето кои ја бараат Вистината и не прифаќаат ништо освен самата Вистина.

Тоа е доста блиску до луѓето кои ја бараат својата духовност и заминуваат во Индија да ја пронајдат , што многу зачести во 90-те години минатиот век , како да конвергираше човечката душа кон Индија. Не е случајно во никој случај ,нели ?!
Сепак Индија е само еден пример како човекот се бара себе си , ја бара вистината.
Според мене , на нашиов ни Запад , тоа се масоните на овој дел од светот.
Истото и Македонските Темплари го бараат, само што пред извесна година се официјализирани. Сите трагаат по својата духовна внатрешност.

Би сакал да знам кој е проблемот помеѓу Македонските ТЕМПЛАРИ И МАСОНИ ???
Зошто темпларите не ги сакаат масоните, или во неколку прочитани текстови од нивни членови , повеќе пати го сретнав како го потенцираат зборот : АнтиМасонски !!!
Зошто и кој се темпларите да ги дефинираат масоните како ЗЛО на овој свет ,а зошто тогаш тие би биле доброто во случајов ???
Дали е вистина дека масоните произлегле од темпларите ???

Да бидам вистински разбран , не сум против масоните ниту против темпларите.
И ги почитувам нивните членови кои Вистината и само Вистината ја бараат !!!

НО доволно од нив со повисоки степени , барем тие што се на чело на македонските ложи , не се луѓе на кои јас би им верувал !!!! И да ги сакам , неможам да им Верувам,самите тоа го прават.
Искрено мислам дека има многу Вистински масони со вистинска искрена цел кои се злоупотребени од масоните од високиот ред.

Инаку ќе потврдам дека за да бидеш масон немора да си материјално моќен човек. Јас бар знам неколку луѓе кои се масони , а не се финансиски моќници , туку едноставно луѓе кои успеале да се изреализираат себеси. Е за тие луѓе ми е криво и жал оти се искористени и мислам дека се искористени , како што и спомнав малку погоре ! . Ако е поинаку , би сакал да слушнам како е и зошто е така . !?

Многу поздрави до сите.
Ова ми е прв пост , и невероватно долг пост за мене.
БлагоДарам на секој што ќе го прочита.

T

Tetro

Гостин
За сатанисти досега ниту сум сретнал ниту пак сум слушнал дека некаде се примени во регуларна ложа.Под креаторот јас лично (а и сите мои браќа со кои сум зборувал до сега) подразбирам некој којшто е создавател на сите нешта кои не опкружуваат наоколу (природни убавини и сл) значи креира УБАВО и тука според мене нема простор за Сатанизмот.
Albert Pike бил масон, Aleister Crowley бил масон,...
http://www.cuttingedge.org/free11.html
и двајцата биле многу почитувани и на доста високи позиции во редовите. На линкот има доста добри докази дека има вмешаност на сатанизам во редовите на масонеријата.
И Сатанизмот е религија која е доста широко распространета, но додека не научиш по кои принципи се водат верниците, ќе ти биде одбивна како религија, нормално.
Сите религии се направени со иста цел, прикажување на постоење на нешто свето и оцрнување на другите религии (прикажување на истите во најлошо издание).

Оттаму, не гледам причина зошто се гнасите од зборчето Сатанизам, кога не знаете ништо за Сатанизмот како Религија.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
Albert Pike бил масон, Aleister Crowley бил масон,...
http://www.cuttingedge.org/free11.html
и двајцата биле многу почитувани и на доста високи позиции во редовите. На линкот има доста добри докази дека има вмешаност на сатанизам во редовите на масонеријата.
И Сатанизмот е религија која е доста широко распространета, но додека не научиш по кои принципи се водат верниците, ќе ти биде одбивна како религија, нормално.
Сите религии се направени со иста цел, прикажување на постоење на нешто свето и оцрнување на другите религии (прикажување на истите во најлошо издание).

Оттаму, не гледам причина зошто се гнасите од зборчето Сатанизам, кога не знаете ништо за Сатанизмот како Религија.
Искрено тоа што го кажав за сатанизмот е мој личен став оти сум христијанин,верник и се коси со моите убедувања бидејки за мене под севишен креатор се подразбира севишниот господ БОГ и се она коешто се заснова на негово непризнавање и непочитување за мене е ерес а официјално доколку не го препознава севишниот креатор кандидатот не може да влезе во масонеријата.Го почитувам изборот на лица кои веруваат во нешто друго како нивен личен избор но не го потврдувам истото мој личен став.
Мислам дека после толку многу страници да се пишува повторно за едно те исто е катастрофа и дај веке еднаш разберете дека и масоните грешат но мора да си ја платат грешката а тоа е исфрлање од ложата како најголема казна и доколку некој се измрда од умот во 50-,60 год или било кога а бил масон не значи дека треба да му се опрости и поради тоа што бил масон сите негови идни глупости да им се пришиваат на сите масони сегашни и идни.Секој си е одговорен за своите постапки.Некој верува во духови,друг во вештерки за мене сето тоа е глупот но јас не им се спротивставувам на нивниот избор тоа е нивно право.
За витезите темплари и масоните еве имате изворна прилика да дознаете дека постојат 2 вида на витези темплари а тоа се витези теплари како посебно здружение под покровителство на Португалија каде се примаат и мажи и жени (кај се видело да имало во минатото витез темплар жена??? никаде од историски факти) и витези темплари во редот на масонеријата како еден од највисоките редови од христијанското скалило во масонеријата (York Right) и ке ви кажам дека првите се примаат со потпис и наметка дотерани супер ,а масоните го чекорат патот трнливо со пот и крв и макотрпно и само посветените масони успеваат да стасаат до тоа ниво (ви говорам од лично искуство) и е посебна чест да се биде мајстор масон витез темплар.Значи се работи за стил кој ги карактеризирал темпларите од нивното формирање.Кај нас во МК нема масони кои се на тоа скалило за да стигнат до тоа ниво(што не значи дека нема во иднина да ги има).И за крај во секое жито има какол но тоа не значи дека истото не треба да го мелеме и јадеме!!!!

Член од
10 јануари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
3
Искрено тоа што го кажав за сатанизмот е мој личен став оти сум христијанин,верник и се коси со моите убедувања бидејки за мене под севишен креатор се подразбира севишниот господ БОГ и се она коешто се заснова на негово непризнавање и непочитување за мене е ерес а официјално доколку не го препознава севишниот креатор кандидатот не може да влезе во масонеријата.Го почитувам изборот на лица кои веруваат во нешто друго како нивен личен избор но не го потврдувам истото мој личен став.
Мислам дека после толку многу страници да се пишува повторно за едно те исто е катастрофа и дај веке еднаш разберете дека и масоните грешат но мора да си ја платат грешката а тоа е исфрлање од ложата како најголема казна и доколку некој се измрда од умот во 50-,60 год или било кога а бил масон не значи дека треба да му се опрости и поради тоа што бил масон сите негови идни глупости да им се пришиваат на сите масони сегашни и идни.Секој си е одговорен за своите постапки.Некој верува во духови,друг во вештерки за мене сето тоа е глупот но јас не им се спротивставувам на нивниот избор тоа е нивно право.
За витезите темплари и масоните еве имате изворна прилика да дознаете дека постојат 2 вида на витези темплари а тоа се витези теплари како посебно здружение под покровителство на Португалија каде се примаат и мажи и жени (кај се видело да имало во минатото витез темплар жена??? никаде од историски факти) и витези темплари во редот на масонеријата како еден од највисоките редови од христијанското скалило во масонеријата (York Right) и ке ви кажам дека првите се примаат со потпис и наметка дотерани супер ,а масоните го чекорат патот трнливо со пот и крв и макотрпно и само посветените масони успеваат да стасаат до тоа ниво (ви говорам од лично искуство) и е посебна чест да се биде мајстор масон витез темплар.Значи се работи за стил кој ги карактеризирал темпларите од нивното формирање.Кај нас во МК нема масони кои се на тоа скалило за да стигнат до тоа ниво(што не значи дека нема во иднина да ги има).И за крај во секое жито има какол но тоа не значи дека истото не треба да го мелеме и јадеме!!!!
Ова мислиш на ГЛМ претпоставувам..........

Kajgana Shop

На врв Bottom