Масони

Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
факт е дека масоните се дел од тајните друштва
Ахххх да беше мрзата болест немаше да има толку мака тука на форумот....ПОВТОРУВАМ ЗА СИТЕ МРЗЕЛИВЦИ....МАСОНЕРИЈАТА НЕ Е ТАЈНО ДРУШТВО ТУКУ Е ДРУШТВО СО ТАЈНИ !!!!!!
ПС..ДО КРАЛОТ- КОГА НЕМАШ ОСНОВНО ПОЗНАВАЊЕ ОД НЕКОИ РАБОТИ КОЈ ТИ ГО ДАВА ТЕБЕ ПРАВОТО ДА СУДИШ????? КОЈ????? ИЛИ ТЕБЕ ТИ Е НЕСВОЈСТВЕНО ОБИЧЕН ЧОВЕК ДА БИДЕ ЧЛЕН НА МАСОНЕРИЈАТА ОТИ ВО ТВОЈОТ УМ ИМА МЕСТО САМО ЗА МУЛТИМИЛИОНЕРИ????? ГЛУПОСТ ЧИСТА ГЛУПОСТ...ЗАРАДИ ТВОЈА ИНФОРМАЦИЈА КЕ ГО КАЖАМ И СЛЕДНОВО...ДА ЈАС СУМ 32ри СТЕПЕН И ПО НИШТО НЕ СУМ ПОГОЛЕМ ИЛИ ПОМАЛ ОД БРАЌАТА КОИ РЕШИЛЕ СВОЕТО ЗНАЕЊЕ ДА ГО СТОПИРААТ НА 3от СТЕПЕН...ДАЛИ АКО НЕКОЈ УТРЕ ЗАВРШИ ФАКУЛТЕТ СТАНУВА ПОУМЕН ОД ПРЕТХОДНИОТ ДЕН САМО ЗАРАДИ ТОА ШТО ЗЕМАЛ ДИПЛОМА??????

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Хм, вие сте само марионети на правите масони, како и Илуминати, Сионисти, што е се едно и не ни ги знаете правите.
Да де, се разбира. Сите знаат повеќе од оние кои се всушност внатре. Ако тргнам да раскажувам измислици и баба-роги, веднаш ќе поверувате, ако раскажувам факти - тоа не е интересно. Луѓето му веруваат дури и на Дејвид Ајк, кој зборува за луѓе гуштери и вели дека е реинкарнација на Исус. Што повеќе да се коментира?
Вие сте само она зад кое тие се кријат и со кое се правдаат, поради тоа, колку и да пишуваме нема да дојдеме до никаков заеднички заклучок.
Тоа сигурно - нема да дојдеме до заеднички заклучок, пред се, затоа што ти очекуваш да дојдеме до твојот заклучок. Тоа не можам да го сторам, затоа што мене ми се познати фактите... до кои и не е така тешко да се дојде.
Не се до толку глупави луѓето и повеќе не ги затвораат очите намерно за да некој знаејќи ги маме, веќе ја гледаат вистината.
Искрено се надевам... но вистината не се согледува без знаење и труд. А судејќи по темава... далеку сме од тоа...
Не може претседателот на Америка да биде член во организација од која нема корист, а користа е желбата за надвласт над другите и тоа е тоа, но наместо надвалст виењ добивате подвласт и сте потчинети под правите, кои не ни знаете дека постојат.
Тоа повеќе зборува за тебе, отколку што зборува за претседателот на Америка. Патем - последниот претседател масон беше Џералд Форд... ама нејсе...
А колку до "правите", пак ќе се навратам на првиот коментар - сите што сме внатре не знаеме, ама како по некое чудо - сите што се надвор знаат се. Интересна работа.
Се надевам дека ќе го постигнете тоа по кое што трагате.
И јас се надевам... за доброто на сите...

за крај сакам само да поставам некое видео:

И
Сериозно?! Ова видео? Ај погледни низ темава (ама сериозно - дај стварно погледни низ темава)... го имам дискутирано и ова, а и други видеа на долго и на широко. Имам детално објаснето зошто ова видео не е вистинито и зошто не е приказ на нешто што може да се случи во било која регуларна ложа во светов. Толку многу грешки и измислици има во него, што е смешно дури... измешани се работи, измешани се знаци, работи од третиот степен се користат во нешто што треба да го претставува првиот... кој што стигнал собрал од интернет и ставил на куп. А да не зборуваме што е невозможно внатре во ложата да снимаш со камера, уште помалку тоа да го направиш тајно. А најмалку од се е можно да си ја менуваш позицијата низ ложата како што ќе ти текне, за потребите на видеото...
само краток превод на една реченица од видеосто, вика вака:

ОВАА ВИДЕО ГИ ШОКИРА КАКО ДРЖАВАТА, ТАКА И МАСОНИТЕ КОИ НЕ СТИГНАЛЕ ДО ВИСОКИТЕ СЛОЕВИ НА МАСОНЕРИЈАТА!!!

Значи оние од 3 степен не го знаат ова!!!
Па и треба да ги шокира - ваква глупост одамна се нема појавено. А колку до тоа дали го знаат луѓето од трет степен или не - видеово претендира дека го прикажува првиот степен... иако тоа го прави со фатални грешки кои оддаваат дека не станува збор за вистинско видео.

--- надополнето ---

ДА ЈАС СУМ 32ри СТЕПЕН И ПО НИШТО НЕ СУМ ПОГОЛЕМ ИЛИ ПОМАЛ ОД БРАЌАТА КОИ РЕШИЛЕ СВОЕТО ЗНАЕЊЕ ДА ГО СТОПИРААТ НА 3от СТЕПЕН...
Ааа, брату... како така - со 32 ништо не правиш... додека не стигнеш ти до 39ка, џабе е муабетов! :pos2:

Член од
25 ноември 2010
Мислења
156
Поени од реакции
149
Какви се односите на ГЛМ со ложите од Грција и Бугарија? Да не ве дискриминираат или пак да не ви ставаат вето за влез во масонскиот свет поради тоа што сте од Македонија?:) А ме интересира и кои облигации ги имаат масоните кон ложата, дали се издаваат наредби (на релација мајстор-помошник-ученик или пример некој од ложите што се надвор од Македонија и даде наредба на некоја ложа од кај нас ) и што се случува доколку прекршат некое правило?

Член од
10 јануари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
3
Сликите не се некоја тајна - од сајтот на ГЛМ се земени (кој е јавен). Ова се слики од ложа, но не се наоѓа во рамки на масонски храм, туку во изнајмени простории. Во Македонија сеуште нема храм. Факти се факти, толкувања се нешто друго.

.
Зидарски - Нели битребало Ложата (во погорниве слики) да биде замена на масонски храм. Можеби македонските масони немаат изградено објект кој ќе биде со масонски симболи и ќе биде јавно прикажан како таков. Но мислам дека не можеш да кажеш (или пишеш, сеисто) дека во македонија нема масонски храм?

И еве ако викаш дека нема..........Кој е проблемот што македонските масони немаат Храм?

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Harry - а бе неколку пати рековме дека ни јас ни somoteitbe не сме членови во Македонија...
Инаку - нема како да дискриминираат заради тоа што се од Македонија, ниту пак да стават било какво вето. ГЛМ е призната под уставното име од сите ложи во светот од кои е призната - и до сега немало никакви проблеми со тоа.
Прашањето што го поставуваш го имам одговорено подетално, но на кратко - не, не може да издаде мајсторот наредба на ученикот, ниту да му каже како да гласа, што да прави, со што да се занимава, со кого да соработува итн. Едноставно нема механизам за такво нешто. Единственото што може да го направи е во случај да ученикот ги нарушува правилата или прави нешто масонски погрешно - да го упати, или пак да го повика на одговорност.
нема начин ложа надвор од Македонија да и даде наредба на ложата во Македонија.
Ако се прекрши некое од установените правила на регуларната масонерија - ложата престанува да биде регуларна и се прекинуваат секакви контакти со неа.

--- надополнето ---

Зидарски - Нели битребало Ложата (во погорниве слики) да биде замена на масонски храм. Можеби македонските масони немаат изградено објект кој ќе биде со масонски симболи и ќе биде јавно прикажан како таков. Но мислам дека не можеш да кажеш (или пишеш, сеисто) дека во македонија нема масонски храм?
И сепак - во Македонија нема масонски храм, кој да има своја адреса, зграда, локација. Има ложи кои се на привремени, позајмени места.
И еве ако викаш дека нема..........Кој е проблемот што македонските масони немаат Храм?
Не е тоа некој проблем. Македонија има Голема Ложа само 5 години. Потребно е време за тоа - и многу средства и многу труд и многу услови. Ложи во соседството кои се со мнооогу подолга традиција (Србија и Бугарија на пример), немаат сопствени храмови (и кај двете, сега има иницијативи за изградба). Колку што знам и во Македонија има иницијатива, но како што реков - потребно е време.

--- надополнето ---

Патем, ложа и храм се две различни работи. За да функционира масонеријата, потребно е да функционира ложата. Каде ќе се состанува е небитно.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
Ајде еве ке споделам една општа информација која ја имам околу храмот на ГЛМ,да многу бргу ке биде довршен,изграден внатре ке има музеј за посетителите и ке ги разоружа сите заговорници на масонеријата.Сепак за такво нешто требаат пари а истите се собираат на доброволни прилози по принципот кој колку може без при тоа да се прави разлика помегу донаторите оти моите 100 евра за мене имаат иста важност како и 100 000 евра за некој чие конто тежи во милиони.Значи квантитетот не влече само по себе и квалитет.

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
Дали може една организација што има сопствен храм да нема сопствени начини на молење, ритуали, тоа знам дека го има, но дали ако сите овие работи ги има таа не станува религија?

Знам сега повторно ќе ми речеш дека тоа е веќе кажано и не знам што, но всушност, секогаш некако бегате од целната суштина на прашањата кои ви се поставуваат.

сега едно прашаже кое сакам да ми се одговори со да или не и ништо повеќе: ДАЛИ МАСОНИТЕ ВЛАДЕАТ СО СВЕТОТ?

Ќе молам за едноставен одговор без превртување, и не те прашувам за да ми го кажеш она што јас не сакам или сакам да го слушнам, туку те прашувам за твоето внатрешно убедување, твое мислење во врска со ова.

--- надополнето ---

Во врска со тоа што беше погоре кажано, зарем не беше Џорџ Буш масон???

Јас мислам дека и Обама е, но овие двајца се живи и вас ви е забрането да откривате за луѓе кои се живи, туку само за себе.

Еве гледаш, ако е вистина тоа што го кажува сомотеидбе, сепак има повеќе степени, но мене ми гледа дека тој само блефира.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.267
Поени од реакции
84.367
Муслиманите се сметаат себеси за робови на Алах, но сепак колку што знам им е дозволено членство. Или можеби "да се биде слободен" има некоја друга конотација?!:toe:
Членовите на Светилиштето (Шрајнот) веруваат дека Бог го створил човекот за да се покорува на неговите намери, меѓу кои е и помошта на другите во Негово име.

Ова е првата ставка во која веруваат Шрајнерите.*

Тие имаат прилично силна муслиманска (арапска) иконогафија. На олтарот имаат Куран. Знакот на редот е полумесечина свртена надолу со ѕвезда, испод:
shrine.jpg

Вистинското име им е: Древниот арапски ред на благородниците од мистичното братство.

Тука би можеле поудобно да се сместат Муслиманите кои сакаат да бидат Масони.

Но за жал ништо древно, ни мистично (дури ни муслиманско, иако на прв поглед личи така) нема во овој ред, за разлика од останатите сериозни редови и ритуали (Јорк, Шкотскиот....).
Прилично плитка им е таа, да речам мистично езотерична страна.**
Кога би се интересирал за мистиката и во масонството, не би идел таму дефитивно.

Но сето тоа го надоместуваат со огромна посветеност во втората (од трите масонски активности) - милосрдието, во такви размери невидено во масонскиот, а и немасонскиот свет.

* Масонот накратко ми појасни кои се тие, во една од минатите страни на topic-ов, па успеав да се информирам малку повеќе за нив
**- за ова можам и да појаснам, а секако дека тоа е мое субјекивно гледање

Член од
16 ноември 2010
Мислења
11
Поени од реакции
0
Ovi tri sliki se vo kukata koja se naoga na ulica zelengora br.12 vo przino skopska naselba za onie koj se od "USA"
GOLEMATA LOZA NA MAKEDONIJA PRED TRI NEDELI GO ODRZA SVOJOT GODISEN SOBOR I NA NEGO PRISUSTVUVAA DVAJCA MAJSTORI OD GOLEMATA LOZA NA FRANCIJA I NA ANGLIJA.SOBOROT SE ODRZA VO AMERIKANSKIOT KOLEC VO SKOPJE.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
Дали може една организација што има сопствен храм да нема сопствени начини на молење, ритуали, тоа знам дека го има, но дали ако сите овие работи ги има таа не станува религија?

Знам сега повторно ќе ми речеш дека тоа е веќе кажано и не знам што, но всушност, секогаш некако бегате од целната суштина на прашањата кои ви се поставуваат.

сега едно прашаже кое сакам да ми се одговори со да или не и ништо повеќе: ДАЛИ МАСОНИТЕ ВЛАДЕАТ СО СВЕТОТ?

Ќе молам за едноставен одговор без превртување, и не те прашувам за да ми го кажеш она што јас не сакам или сакам да го слушнам, туку те прашувам за твоето внатрешно убедување, твое мислење во врска со ова.

--- надополнето ---

Јас мислам дека и Обама е, но овие двајца се живи и вас ви е забрането да откривате за луѓе кои се живи, туку само за себе.

Еве гледаш, ако е вистина тоа што го кажува сомотеидбе, сепак има повеќе степени, но мене ми гледа дека тој само блефира.
Веке беше кажано дека Џорџ Буш помладиот никогаш не бил масон...Според мене моите браќа не го владејат светот, но дека се наоѓаат на раководни функции во одделни држави и дека истите како политичари избрани на регуларни избори владејат со истите држави од избори до избори а на наредните народот е тој кој ке легитимира некого или нема.Како доказ на оваа ти е примерот со Северна Кореја нели нуклеарна сила е еве што работат сега и сигурно масоните не ги водат нив.

Член од
10 април 2010
Мислења
385
Поени од реакции
121
Еве, читав 156 страни. Да речеме дека имам некое мислење за масонеријата.

Е сега имам и неколку прашања...

на пример, со оглед на тоа дека кај нас масонеријата е премногу млада, мене ме интересира дали нашата држава е водена од масонеријата? Не како поединци, туку како организација.
Колку масонеријата и помага на една држава и како? Во случајов да речеме за нашата држава?
Колку што можам да видам на страната на ГЛМ, грчката ложа ја нема принзнаено нашата регуларна ложа. Зошто?

Член од
16 ноември 2010
Мислења
11
Поени од реакции
0
MOJ BRAKA ZIDARSKI I SOMOTEITEBE BIDEJKI NE STE OD MAKEDONIJA ?! A NA FORUMOV STE DOSTA AKTIVNI POGOTOVO ZIDARSKI NA KOJ MU GI CITAV POSTOVITE I MALKU MI E CUDNO STO TAKA MASONI SAMO DOBRO INFORMIRANI LUGE KOJ IMAAT ZELBA DA STANAT MASONI.SE REGISTRIRAV NA FORUMOV SAMO DA PROVERAM DALI E TOA TAKA I NE SE IZLAZAV TOA GO DOZNAV SO EDNA RECENICA (zboruvam za zidarski)BRATU MOJ VO IDNINA?! PRVIN IZMERI PA POTOA SECI??

Inaku jas sum mason, i tatko mi e mason tolku za vas. Moze sega revoltirano ke pisuvate i ke kazuvate se i sesto no ne lazete deka ste masoni i deka ste minale nekakov pat da stanete masoni.
ZA KRATKO VREME KE DOBIJA ODGOVOR OD GOLEMATA LOZA NA KOJA TI TVRDIS DEKA SI CLEN Zidarski MAILOT KE GO VIDAT SITE, A AKO E POTVRDEN KE TREBA NA SITE DA IM SE IZVINIS. POZDRAV DO SITE NA FORUMOV OKOLU OVAA TEMA I NE SE TRUDETE MNOGU TEMAVA E DOSTA GOLEMA I STARA.
http://forum.kajgana.member.php?26103-somoteitbe

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Заради временската разлика не стигнувам да одговорам кога се постираат прашањата, па мора на сите одеднаш...

Навистина е објаснето зошто се користи терминот Храм. Има чисто симболичко значење - во чест на Храмот на Соломон, првиот Храм во чест на Бога, првиот "дом" на Бога. Прочитај во Стариот Завет, во книгата Цареви, има детално објаснување за тоа. Симболиката на Храмот е многу битна - тоа е чисто место, место каде што нема расправии, место каде што треба Бог да престојува - соодветно, нема место за пороци, гревови. Масоните го градат храмот во себе си, во сопствената душа, а физичкиот храм, каде се наоѓа ложата е само симболичка претстава на истиот - ништо повеќе. Во самиот масонски ритуал, масонскиот храм (зградата) никаде не се спомнува, ниту пак има било каква функција (за разлика од ложата, која се спомнува).
Не.
Секогаш се обидувам да одговорам на едноставен начин - некој пат тоа не е толку лесно. Но на претходното прашање - ако бараш само одговор со да и не, одговорот е не (да, тука знам дека се разликува моето мислење од она што Груевски го даде во едно интервју - но за да објаснам зошто потребно е да пишам повеќе од да или не).

Не, никогаш не бил. И стариот и младиот се членови на Skull&Bones, тајна елитистичка организација, која нема врска со масонеријата.

Многу луѓе мислеа дека Обама е - за на крај, Големата Ложа на Илиноис (и PHA и Mainstream) да излезе со јавна изјава дека не е.
Има повеќе странични ордени на масонеријата, но не се повисоко од третиот степен. Највисокиот степен во масонеријата е третиот. Останатото е задлабочување во симболиката и значењето на третиот степен - и има десетици различни ордени низ кои може тоа да се направи. Пример само - во Шкотскиот ред, постои системот до 33 ти степен. Во Јорк орденот, има пак само 13 степени. Тоа во никој случај не значи дека некој кој е во Јорк орденот на 13-ти степен е пониско од оној кој е во Шкотскиот во 33ти степен - затоа што и едниот и другиот се само трет степен и ништо повеќе. Системот на бројките, ако човек не е внатре во самата организација за да го разбере како што треба - е доста збунувачки.

--- надополнето ---

Членовите на Светилиштето (Шрајнот) веруваат дека Бог го створил човекот за да се покорува на неговите намери, меѓу кои е и помошта на другите во Негово име.

Ова е првата ставка во која веруваат Шрајнерите.*
Хм...
Но за жал ништо древно, ни мистично (дури ни муслиманско, иако на прв поглед личи така) нема во овој ред, за разлика од останатите сериозни редови и ритуали (Јорк, Шкотскиот....).
Прилично плитка им е таа, да речам мистично езотерична страна.**
Кога би се интересирал за мистиката и во масонството, не би идел таму дефитивно.
Апсолутно се согласувам со ова.
Но сето тоа го надоместуваат со огромна посветеност во втората (од трите масонски активности) - милосрдието, во такви размери невидено во масонскиот, а и немасонскиот свет.
Да, една од најголемите донаторски организации во светот се - со стотици милиони годишно дадени за детски болници.
Сепак - ориентирани се само кон добротворноста, а орденот нема речиси никаква езотеричка нишка (не бил ни замислен да има).

--- надополнето ---

Ovi tri sliki se vo kukata koja se naoga na ulica zelengora br.12 vo przino skopska naselba za onie koj se od "USA"
GOLEMATA LOZA NA MAKEDONIJA PRED TRI NEDELI GO ODRZA SVOJOT GODISEN SOBOR I NA NEGO PRISUSTVUVAA DVAJCA MAJSTORI OD GOLEMATA LOZA NA FRANCIJA I NA ANGLIJA.SOBOROT SE ODRZA VO AMERIKANSKIOT KOLEC VO SKOPJE.
Е,и?!

--- надополнето ---

на пример, со оглед на тоа дека кај нас масонеријата е премногу млада, мене ме интересира дали нашата држава е водена од масонеријата? Не како поединци, туку како организација.
Не, ниту нашата, ниту било која држава се води од масонеријата како организација. Едноставно не е возможно - самиот механизам на функционирање на масонеријата не го дозволува тоа. Најпросто кажано - на практично ниво би било неизводливо такво нешто.
Колку масонеријата и помага на една држава и како? Во случајов да речеме за нашата држава?
Со усовршување на поединецот. Ако поединецот се усоврши, тој неминовно ќе доведе до усовршување на општеството. Ќе го цитирам пак Толстој - секој сака да го промени светот, никој не сака да се промени себе си. Масонеријата работи токму на тоа - на личната промена.
Колку што можам да видам на страната на ГЛМ, грчката ложа ја нема принзнаено нашата регуларна ложа. Зошто?
[/QUOTE]
Сигурно името има голем удел во тоа. Ако грчката Голема Ложа ја признае ГЛМ, со тоа ќе застане против грчките национални интереси и ќе биде на штета на сопствениот народ (без разлика дали е тоа исправно или не). За да не се создава политичка ситуација од тоа - подобро е да остане вака. Грчката Голема Ложа веќе имаше многу големи проблеми заради вмешување во политика - во 90-тите беа исклучени од меѓународното братство (одземено беше признанието), што доведе речиси до гаснење на ложата таму, и подоцна до расцепување и до формирање на нова Голема Ложа, затоа што првата ја изгуби регуларноста. Причина беше вмешување во спорот со Кипар и давање на јавно мислење во врска со политичката ситуација таму. Тоа во регуларната масонерија - не се дозволува.

--- надополнето ---

MOJ BRAKA ZIDARSKI I SOMOTEITEBE BIDEJKI NE STE OD MAKEDONIJA ?! A NA FORUMOV STE DOSTA AKTIVNI POGOTOVO ZIDARSKI NA KOJ MU GI CITAV POSTOVITE I MALKU MI E CUDNO STO TAKA MASONI SAMO DOBRO INFORMIRANI LUGE KOJ IMAAT ZELBA DA STANAT MASONI.SE REGISTRIRAV NA FORUMOV SAMO DA PROVERAM DALI E TOA TAKA I NE SE IZLAZAV TOA GO DOZNAV SO EDNA RECENICA (zboruvam za zidarski)BRATU MOJ VO IDNINA?! PRVIN IZMERI PA POTOA SECI??
Ова веќе преминува секакви граници.
Inaku jas sum mason, i tatko mi e mason tolku za vas. Moze sega revoltirano ke pisuvate i ke kazuvate se i sesto no ne lazete deka ste masoni i deka ste minale nekakov pat da stanete masoni.
ZA KRATKO VREME KE DOBIJA ODGOVOR OD GOLEMATA LOZA NA KOJA TI TVRDIS DEKA SI CLEN Zidarski MAILOT KE GO VIDAT SITE, A AKO E POTVRDEN KE TREBA NA SITE DA IM SE IZVINIS. POZDRAV DO SITE NA FORUMOV OKOLU OVAA TEMA I NE SE TRUDETE MNOGU TEMAVA E DOSTA GOLEMA I STARA.
http://forum.kajgana.member.php?26103-somoteitbe
[/QUOTE]
Ако беше масон, првин немаше јавно да ги пишуваш глупостите од претходниот пост. Второ, ќе се претставеше на соодветен начин, како што тоа го пропишуваат правилата. Трето, немаше да го користиш конкретниот ник - кој што патем, очигледно е дека не можеш ни да сфатиш зошто е смешно и апсурдно самото тоа што го користиш...
Како тоа ќе провериш со мојата Голема Ложа? Ќе прашаш дали човек кој пишува со ник Зидарски (не презиме - тук ник), е член на нивната ложа?
Ако беше член на ГЛМ, ќе си побараше од Големиот Секретар потврда (затоа што веќе ја има кај него и тоа одамна) и многу лесно ќе се завршеше целата работа, веднаш при тоа, без да пишуваш вакви небулози. Исто така - ќе провереше кај своите браќа, многумина од кои многу добро ме познаваат лично. Покажуваш основно непознавање на најосновната масонска етика и протокол - прво, затоа што не можеш ти лично да пишеш до Големата Ложа, второ, не смееш да објавиш комуникација меѓу две ложи јавно, па каква и да е содржината на тоа писмо.
Лажното претставување е нечесно и гнасно... но во случајов мислам дека е посериозно нешто, изгледа навистина си веруваш на ова што го пишуваш...

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Дрн-дрн-дрн...се насобраа многу ЕПП пораки за "лепотата" на масонеријата. Ај малце да прошараме -- еве едно видување на бивш масон -- зошто и пристапил и зошто ја напуштил оваа организација.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
Дрн-дрн-дрн...се насобраа многу ЕПП пораки за "лепотата" на масонеријата. Ај малце да прошараме -- еве едно видување на бивш масон -- зошто и пристапил и зошто ја напуштил оваа организација.

Уште еден доказ дека америка е земја на можности!!!! значи луѓето изнаоѓаат разно разни начини за да од анонимуси и обични граѓани станат богати со сопствена промоција како писатели и сл.Кој е бил таму знае кој не е бил му останува да провери.Типот го гледа онаа што сакал да го види оти тој влегол со таква профитерска цел и ако масонеријата беше таква како што истиот тој кажува па како истиот уште е жив?нели ако издаде тајна ке го убијат? бла бла бла...чисти глупости

Kajgana Shop

На врв Bottom