Масони

Toreador

Spectacular Apocalypse
Член од
24 јуни 2005
Мислења
3.374
Поени од реакции
48
Многу интересно....хм....брат од кај го најде ова? :D од сеа натамо gerard ми е најдобар другар :P 8) :lol: Стварно кај е ложата овде во Македонија? Знаеш нешто за тоа?

Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
Кај си бе другар? :)

Ееее.. од кај сум го нашол де..

Ми остави најсилен впечаток, кога појма немав за масони ми даде најасна слика горе-долу кои се тие уствари.. затоа го издвоив. Инаку.. не можам баш сега да искоментирам убаво, затоа што не ми е добро, се надевам утре ќе продискутираме поасално..

За ложата во Македонија те интересира а? хе-хе.. во природата на човекот е да трага по одговор што не може да го добие :)

Ајде да откриеме сакаш? :shock:
(утре)

StormAngel

Stormology
Член од
22 јануари 2005
Мислења
5.059
Поени од реакции
244
Tekstov na gerard ne e loso da ide i na naslovna.;)
Ideja.

Mad Maxx

SSG3000
Член од
4 мај 2005
Мислења
1.235
Поени од реакции
64
From Hell,film so Jonny Deep,dava interesen pogled vrz masonite i vredi da se gleda(za tie sto ne go gledale).Da ne vi go raskazuvam sega,nema da vi bide interesen :)

Toreador

Spectacular Apocalypse
Член од
24 јуни 2005
Мислења
3.374
Поени од реакции
48
Ne sum go gledal bas ke go zirnam filmot....Cekaj pa neli e toa so Jack Mevosek i london ili taka nekako? :?

Toreador

Spectacular Apocalypse
Член од
24 јуни 2005
Мислења
3.374
Поени од реакции
48
gerard напиша:
Кај си бе другар? :)

Ееее.. од кај сум го нашол де..

Ми остави најсилен впечаток, кога појма немав за масони ми даде најасна слика горе-долу кои се тие уствари.. затоа го издвоив. Инаку.. не можам баш сега да искоментирам убаво, затоа што не ми е добро, се надевам утре ќе продискутираме поасално..

За ложата во Македонија те интересира а? хе-хе.. во природата на човекот е да трага по одговор што не може да го добие :)

Ајде да откриеме сакаш? :shock:
(утре)

A utre ke moze? :P

Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
Абе брат утредента се деси куршлус со форумов :D така да истрагата се одложи на неодредено време :)

Mad Maxx

SSG3000
Член од
4 мај 2005
Мислења
1.235
Поени од реакции
64
Arvandor напиша:
Ne sum go gledal bas ke go zirnam filmot....Cekaj pa neli e toa so Jack Mevosek i london ili taka nekako? :?
Тој е :) Џек д рипер у филмов го прикажуваат ко масон :)
Пробуричкав малце и џаосот мој од библиотека домашна и си ја најдов книгичката што мислев дека сум му ја дал на некој што заборава да враќа :D :D :D
Се вика(не заебавај) Масони :shock: од Анри Дирвил.Има 87 страни и фини слики.Ке ви напишам што пишува на задна корица,а ако има заинтересирани,а не, тешка мисла :) не ми се пишуваат 87 страни :)
Еве:
Масонеријата(слободното зидарство) има цел да создава мислители и мудреци и истовремено-со селекција и иницијација-да ги подигне над општата положба на нивните современици.Како и сите иницијации,и слободното зидарство содржи искушенија од голем дел од египетските мистерии...

Во мистериите на Изида и Озирис целта на искушенијата била да се процени бестрашноста на адептот.Тајната што му се доверува во голема мера го надминува разумот на масата;тука езотериската наука стои во релативен однос спрема законот на реинкарнација.Денес масонскиот ритуал со различни сретства покажува дека реинкарнацијата всушност ја претставува смислата на животот и дека еволуцијата-која повторните раѓања мора да ја произведат-е единствената на човекот што се фаќа во костец со таквите напори.

Оваа наука,што во стариот Египет бездруго била ритуална,за да остави во духот на адептот впечаток на чиста и впечатлива слика,неопходно претставувала привид на смртта за да се сфати дека смртта му ја отвора братата на еден нов живот.

Ова се кратки извадоци.Интересно книже,ке ја читам пак кога ке идам на одмор :)

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
Во времето на Шпанската инквизиција, мислам дека некаде околу илјада седумсто и некоја година (заборавив која) имало некој кардинал кој на папата му предложил нов начин на справување со “неверниците“, наместо да бидат убивани како дотогаш, да се образоваат и да се преодгојат. На тогашниот папа му се допаднала идејата и му дал дозвола на тој кардинал и го благословил неговиот ред кој во тој момент мислам бил составен од само 7 членови, свештени лица. Редот почнал да се занимава со држење курсеви и проповедање на Христијанството низ Европа и набрзо почнал да го шири своето членство. Редот се викал Илуминати а.к.а. масони (не знам кое име било прво, ама мислам од илуминатите се “родени“ масоните)

Тоа одприлика што памтам од она што имам читано за нив. А и денес уствари масоните се водат како монашки ред и со иста работа се занимаваат како и тогаш, проповедање. Сега ова е нивна изјава за јавност. Ама поради тоа што голем дел од нивните членови биле битни луѓе во општеството, масоните често се поврзуваат со големи светски завери.

Искрено и јас верувам дека тие “ги тргаат конците“ за се што се случува во светот.

Што се однесува до заверите, еве ова го имам слушнато и прочитано:

Ложите им се всушност нивоа на хиерархија. Кај нив е се хиерархијски распоредено и секој член му одговара на оној над него. За да се зачлениш кај масоните и да влезеш во првата ложа, а потоа да се качуваш нагоре, кон повисоки, се полагаат некои испити преку некои тајни обреди и се даваат некакви заклетви. Наводно основата на масонството е грижата за општеството и смиреноста и логиката во донесувањето на одлуките, значи мораш да бидеш културен и внимателен во однесувањето. Наводно заклетвите им се верност на организацијата и ветуваат дека ке им помагаат на “браќата“ од нивниот ред, доколку ги снајде невоља.

Врвната ложа е составена од само околу 5-10 членови (така нешто) и наводно тие се од различни земји и се состануваат само кога е во прашање донесување на некоја важна одлука која ке влијае на целото општество.

Некој од вас го спомна “градителот на универзумот“ и тој е наводно нивниот Бог, а оние кои тврдат дека масоните се зли и сатанисти, кажуваат дека тој нивни бог е всушност Луцифер.

Наводно во подрумот на куќата на Бенџамин Френклин (еден од председателите на САД и член на масоните) пред неколку години се пронајдени тела на деца, кои наводно биле убивани за потреба на обредите на масоните.

Друга работа која ја имам чуено, е дека масоните имаат посебен поздрав и преку тоа се препознаваат. Некаде на интернет мислам и дека имаше скица од поздравот, ама појма немам како беше :)

И уште едно, наводно Ротари клубот (го има во Македонија), бил уствари масонска организација.

Имам слушнато и други вакви “информации„ ама сега ми е мрза да пишувам уште :)

напомена: За она за кое нема докази ами се само нагаѓања го употребував зборот “наводно“.

MSV

Член од
24 март 2005
Мислења
2.423
Поени од реакции
38
Офчар напиша:
Кодот на Да Винчи е тешка комерцијала. Тепам кој ја чита. Земи побарај филмови од Алекс Џонс, човекот познат како „разоткривач на слободните ѕидари“.
Се давиш у тешки предрасуди.....
Да погодам, НЕ си ни ја пипнал книгата???
Како и да е.....И мене ме курчи тоа што толку неосновано ја фураат(ко да е у мода да ја држиш кодот отворена пред очи) али и не е толку лоша!!!

Офчар

The Bite of The Mamba [81]
Член од
24 април 2005
Мислења
3.717
Поени од реакции
57
MSV напиша:
Да погодам, НЕ си ни ја пипнал книгата???
Ја пипнав.. првите страни.. после тоа ја пипнав кога ја фрлав во ѓубре. :D

Може ќе ја прочитам кога ако ми се спојат жички.. некогаш..

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
da go popraam ofcar:

Alex Jones i David Icke

to se dvete iminja koi vi se potrebni (i google, razbira se)

nishto pokje

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Кодот, кодот, кодот...! Ти се намочам у кодот, од инает нема да ја прочитам!

V

VirtualA

Гостин
баш некни со некои другари праевме муабет за масоните, и еден од нив тврдеше дека и Трифун бил еден од нив. Јас лично незнам многу, али сакам да научам. Го имам гледано и Черепи 1 и 2 и интересен е филмот, така да ми се појасни нешто за нив, али сепак знам дека друго е реалноста, а друго кажуваат во филмовите

ВМРО

Loved By Few, Hated By Many, Respected By All
Член од
12 септември 2005
Мислења
1.863
Поени од реакции
26
Светот се дели на два дела-САД и Русија! САД ги раководат 4-5 души(масони-евреи од америка) а русија исто така 4-5 души....евреи се разбира,ама од русија. Тие 8-10 души решаваат што ке биде во светот, каде да почне војна, кој да биде претседател итн. итн. Не верувам дека масоните би дозволиле да бидат прикажани на филм во вистинско светло.
Од толку што ни ги побркаа мозоците дури на секоја појава што ке се случи војна, невреме, снег во мај месец и така натаму....помислувам дека е експеримент на САД се разбира под наредба на масоните. Колку што ја имам читано за масоните, знам дека сакаат да направат нов светски поредок и да го намалат населението на земјата! Не признаваат бог, религија.... Еден човек ми кажа дека во книга сретнал дека евреите можеш да ги разликуваш по презимето или името со тоа што ги содржат буквите ИН.... ЛенИН(бил масон), КлИНтон(е масон), Хенри КисИНџер(е масон).....дури мислам дека и теоријата на ДарвИН(не знам дали бил масон) е масонско дело, за да подоцна настапи капитализмот т.е. комунизмот, кој пак е од Карл Маркс(кој е евреин ама не знам како му беше еврејското име).

Kajgana Shop

На врв Bottom