Македонци во Германија

Член од
5 март 2018
Мислења
16.799
Поени од реакции
19.110

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.399
Поени од реакции
38.885
Најверојатно му е одобрена и визата е на пасошот залепена.
Пасошот не е ни предаден во амбасадата, само апликацијата и документи потребни за процесот.

Тоа е тоа што го буни, многу некако двосмислено одговорено. А и овие виза метрик тек во понеделник работат и сега не го фаќа место.:LOL:

Член од
5 март 2018
Мислења
16.799
Поени од реакции
19.110
Пасошот не е ни предаден во амбасадата, само апликацијата и документи потребни за процесот.

Тоа е тоа што го буни, многу некако двосмислено одговорено. А и овие виза метрик тек во понеделник работат и сега не го фаќа место.:LOL:
Аха, оти јас баш сега закажував термин и имаше опција да одберам за по карго да ми го пратат и дека визата на него ако ја добијам, затоа помислив да не е тоа во случајот.

Член од
5 март 2018
Мислења
16.799
Поени од реакции
19.110
Ај малку помош, за соединување на семејство знам дека треба да се полага испит.
Прашањето ми е следно, дали постои изземање од тој сертификат, на пример да се учи јазикот таму поради разни околности, во случајот бременост или пак дали со приватно осигурување од тука како турист ми следува следење на бременоста таму, некој со слично искуство?

newcastle

Shearer
Член од
23 декември 2014
Мислења
482
Поени од реакции
382
Ај малку помош, за соединување на семејство знам дека треба да се полага испит.
Прашањето ми е следно, дали постои изземање од тој сертификат, на пример да се учи јазикот таму поради разни околности, во случајот бременост или пак дали со приватно осигурување од тука како турист ми следува следење на бременоста таму, некој со слично искуство?
Нема шанси, без сертификат нема шанси да помини, а ако незнае А1 да си каже име презиме и кај живее нема што да бара во Германија.

Член од
5 март 2018
Мислења
16.799
Поени од реакции
19.110
Нема шанси, без сертификат нема шанси да помини, а ако незнае А1 да си каже име презиме и кај живее нема што да бара во Германија.
Има исклучоци да го учи таму јазикот, не знам дали бременост спаѓа во тие шо не верувам ни јас, работата е да се убрза постапката поради состојбата на жената.
Или ако веќе не можи така, дали со приватно осигурување и следуваат таму прегледи дури е со привремен престој како турист.

newcastle

Shearer
Член од
23 декември 2014
Мислења
482
Поени од реакции
382
Има исклучоци да го учи таму јазикот, не знам дали бременост спаѓа во тие шо не верувам ни јас, работата е да се убрза постапката поради состојбата на жената.
Или ако веќе не можи така, дали со приватно осигурување и следуваат таму прегледи дури е со привремен престој како турист.
Не само ке ја заглават работата, веќе минав низ тоа затоа ти кажувам, нека не губи време и енергија непотребно нека седне да научи. Овде кај гинеколог е тешко со средени документи а не како турист никој нема да сака да ја прими.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.200
Поени од реакции
7.892
Abe se iznachkrtavte i dvete gluposti!

Prvo treba da objasnish koj e soprugot? Ima MK pasos so viza ili BG Pasos ili De Pasos.
Za sekogo i poinaku i ne e toa vaka taka.

Bez B1 ne mozhi da raboti! Kursevi napraveni vo Mk(Daleku poevtini) so EU certifikaat se priznavaat i vo EU!
Najdobro eve ti link od Viza Navigator i neka si vnesi se shto ce bidi prashan i ce dobija informacii samata od Web Strananta!

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.837
Поени од реакции
10.269
A1 треба, од 0 да почнеш за месец дена максимум се учи тоа, буквално здраво, чао, се викам, се викаш. Јас пред 12-13 години полагав во Скопје А1, 2 недели се спремав и околу 100% имав на испитов.

После тоа се чека виза од амбасада, тоа ти е подолг процес. Полагав негде пролет, септември бев официјално во Германија со дозвола за престој. Ама тогаш немаше до толку навала во амбасада мислам...ова е строго лично искуство и тоа оддамна.

Со таа дозвола за престој може да се работи и се останато, само што е ограничена. После година дена мислам беше се добива неограничена и тоа ти е ко државјанство скоро, само без право на гласање и не смееш повеќе од 6 месеци да си надвор од Германија.

За државјанство јас чекав 10 години пошто се мислев да или не, инаку може сега многу поскоро. Услови се Б1, тест за државјанство тој со 33 прашања околу Германија, стабилна работа, стан/куќа со доволно простор иако ова последново никој не го проверува. Државјанството го добив за година дена од кои 6 месеци беа за процеси во МК, ама тоа беше пред новиот закон. Сега има страшна навала, посебно во поголеми градови.

Тоа е се од прилика, во наједноставни црти.

Kajgana Shop

На врв Bottom