македонски филмови
Колку што можам да видам нема тема за македонски филмови, па еве кажете, дали гледате македонски филмови, кој ви е омилен, дајте некој предлог . . .
до сега сум изгледал 10-на мак филмови и еден што без конкуренција ми се издвои е комедијата
мирно лето(1961), режисер е Димитрие Османли и е црно бел. Кој не го гледал, мора да го гледа, а еве и вовед:
Младиот научен работник Заре Мисевски и неговата сопруга Мира, костимограф во театар, живеат во изнајмена соба како потстанари, постојано изложени на вознемирувања и љубопитност на соседите. Во вакви околности, на Заре му се доделени клучевите на Етнографскиот музеј во Охрид, заради негово средување, што за семејството Мисевски значи бегство во оаза на мир и тишина, за време на трите летни месеци, колку што треба да престојуваат во Охрид. Сакајќи својата радост да ја споделат со пријателите, Заре и Мира, секој за себе, раскажуваат за добиената „премија“. Лето е, Заре и Мира се веќе во Охрид, во музејската зграда. Заре работи на својот проект, а Мира слика и се труди да не му пречи во работата. Но, проблемите почнуваат кога еден ден, на гости им доаѓа . . . . .
Од тие што сум ги гледал, да ги пофалам и тетовирање, македонска крвава свадба, мис стон, самоуништување, балканкан, пред дождот, црно семе, големата вода, исправи се делфина и доста е за почеток
ако сакате информации за другите македонски филмови, кликнете на линков
http://www.maccinema.com.mk/filmovi_r.asp