Македонски специјални единици (полициски и воени)

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
АРМ моментално,''инсистира'' и успева,да ја наметне американската М4а1 (така нешо беше) во замена за старите и одлични М-70ки и слично или попопуларни кај народот ''калаши'' (од фамилијата калашников)... е сеа,калашников фамилијата е 7.62 калибар, а америчкиве се 5.56 калибар... ке треба од корен да се менува...
Od kade taa informacija? Kolku sto znam, ARM e prviot stranski musterija na Zastavinata M21:

I normalno deka se menuva kalibarot, mora da se standardizira so NATO.

S

smart ass

Гостин
да точно е ние купивме М-21
поодамна пред може не сум сигурен може пред две
години ја прочитав таа вест а инаку калибарот не мора да се менува тоа не е услов за НАТО

ниту пак да имаш америчко оруќје или западно...поентата е да има солидна команда,економија стабилен политички систем исто како и координираност максимална во армијата,потоа документација на сите наредби,пресметки....

мал дел е техничкиама и скап на пример дека треба да имаме дежурни ловци-словенија нема ама и плаќа на италија а Ние?????

сеедно

инаку М-21 е за волците колкку што знам.

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
да точно е ние купивме М-21
поодамна пред може не сум сигурен може пред две
години ја прочитав таа вест а инаку калибарот не мора да се менува тоа не е услов за НАТО

ниту пак да имаш америчко оруќје или западно...поентата е да има солидна команда,економија стабилен политички систем исто како и координираност максимална во армијата,потоа документација на сите наредби,пресметки....

мал дел е техничкиама и скап на пример дека треба да имаме дежурни ловци-словенија нема ама и плаќа на италија а Ние?????

сеедно

инаку М-21 е за волците колкку што знам.
Dobro, normalno deka ima pobitni raboti od kalibarot, ama duri i da baras, tesko da najdes puski sto ne se vo 5.56 (i M21 e). Da ne nabrojuvam i kakvi se se toa logisticki problemi koga se odi vo misija pa nemaat site ista standardizirana municija...

Anyway, ni M4 ne se tolku losi - igrav so niv vo S.T.A.L.K.E.R., se pokazaa podobri os AK-74 (iako ubedlivo najdobra bese germanskata G36...) :wink:

M-91

a koga sme kaj oruzjeto...eve eden maasterpiese

steta sto ARM nema nesto vakvo
Ima, vidi ja prvata puska oddolu:

S

smart ass

Гостин
Dobro, normalno deka ima pobitni raboti od kalibarot, ama duri i da baras, tesko da najdes puski sto ne se vo 5.56 (i M21 e). Da ne nabrojuvam i kakvi se se toa logisticki problemi koga se odi vo misija pa nemaat site ista standardizirana municija...

Anyway, ni M4 ne se tolku losi - igrav so niv vo S.T.A.L.K.E.R., se pokazaa podobri os AK-74 (iako ubedlivo najdobra bese germanskata G36...) :wink:
Сталкер е игра(ги превртев двата дела ехеејј)...инаку таму ја има и Гроза и абакан Никонов(закон)

како и да е добра игра-германската Г-36(гп-37) ја има во филмот сабјарка.

добро сепак вкусот индивидуален е но имај предвид дека кога се бира асаулт рајфл за армија тогаш треба да се има сериозен пристап имаме економски параметри,па потоа колку куршуму максимум 'држи'.дали 30000 абаканот е 40000 куршуми испукани па после јово наново.

поради тоа што темава е за специјални сили ќе ви презентирам една пушка која може да се рече дека од аспект на практичност е најповолна.

пушката се вика масада(магпул)израелска е и може да испалува Стандарден НАТО калибар но и руски стандард.

како??

иновација се разбира цевката за НАТО калибар е од М4 а за рускиот мислам дека е израелски сеедно,но зошто баш оваа пушка-предноста е што специјални сили често се употребуваат длабоко во непријателска територија.па ако непријателот користи 7.62 а вие 5.56 НАТО и да ја извршат специјалците мисијата при повлекувањето можат лесно да ги следат по чаурите(калибарот ги издава) значи овде само ќе заменат цевка и нема да имаат проблем,друга причина е што често на војниците им се случува да им снема муниција-епа ако немате веднаш ќе добиете или НАТО или 7.62 од колегите тоа е доста добро.

пушката исто така може да се користи и како снајпер едноставно мастерпис и желба на секои специјални сили.

П.С првава слика специјално ја ставив за да го видите специфичниот механизам и да видите дека цевките можат многу едноставно да се сменуваат.

овде обрнете внимание на првата слика

снајпер-понатаму гледајте

повторно снајперската верзија

сега мислам делтите ја бараа па се произведува и во Америка.

и ај доста за оружје ептен забегавме темата е за специјални сили:toe:

Член од
21 август 2008
Мислења
376
Поени од реакции
27
тоа е германско-швајцарска фирма...освен ако нешто не се изменило купи продај инаку имам каталог од нивните производи....не е еден имаат пиштоли пушки.....

и офтопик сме....ќе го аплоадирам да го најдам на ЦД па разгледај го...

@шедоу мен нашиве специјални сили користат ли некој продукт од оваа фирма.
Колку што знам не користат нашиве сиг сауер-користат ЦЗ 99 кој е копија на сиг сауер П226 а е дупло по ефтин...

Сиг Сауер П226

Споредете со сликата од ЦЗ 99 на некоја од претходните страни.

С

Спенсер

Гостин
Od kade taa informacija? Kolku sto znam, ARM e prviot stranski musterija na Zastavinata M21:

I normalno deka se menuva kalibarot, mora da se standardizira so NATO.
ова е само за пСО,поточно за Волците мислам...

да не ве цитирам сега..овие пушки ги има АРМ,има уште некои али овие се ''најупотребувани''... (сликано за ден на АРМ,18ти август 2009)

копирајтед- Игор Б.

BeatMaster

The Rising of The Neofit
Член од
22 септември 2009
Мислења
51
Поени од реакции
5
Еве неколку промотивни клипчиња од 2001-ва, кога се бараа нови регрути во Тигрите.
Кога се бараа нови регрути во Тигрите, нашите "патриоти" ги врзуваа рацете и главите за да се покажат неспособни за служба. Посебно оние кои се чукаа во гради дека се спремни да загинат за Македонија, кога дојде време да се покажат на дело, ги снема, како во земја да загинаа:toe:.
Единствено доследни останаа Волицте, кои и покрај сите оние гомна кои се јадат меѓу народот, се сепак најспремните, тактички и технички, по опрема и по ефикасност. Се слушаа муабети дека регрутирале поарнешни воени ветерани, па ги дрогирале, па не знам што... :tapp:
Единствено што им беше дозволено да примаат е епинефрин, кој не му се дава на секој. Затоа секој припадник на Волците претходно беше испитуван и тестиран.
Епинефрин е всушност адреналин, но во ублажена доза, која само стимулира храброст, и тоа во одредена мера.
Факт е дека и после вложените напори, и покрај успешните мисии кои Волците ги извршија, на територија на Македонија, и некои задачи надвор од нашиве простори, спека, Владата на Република Македонија издвои многу малку средства за финансирање на оваа специјална едница. И покрај тоа што некои од нив ги дадоа животите бранејќи го она што со право им припаѓа, нивните семејства не беа згрижени. Така, жени, мајки со две или повеќе деца, останаа сами на себе, кој како знае да се снајдува.
И покрај голем број на кампањи кои се направија по ТВ и весници, дека оваа специјална единица ќе биде опремена и додатно обучувана, иако ова второво не е потребно, сепак ништо од ветеното не се направи. Сметајте колку им е потребна поддршката на специјалните единици од ваков калибар од државата. Сите земју вложуваат во нив, а Македонија се плаши да ги вооружи, затоа што можат да победат воени конфликти како оној од 2001 година. Интересен е фактот дека, и покрај сите оспорувања од владата, оваа специјална единица си го задржа рејтингот, како најобучена и најспремна единица за спрејални потреби на Балканот. Не знам колку знаете, но и спрските специјални единици, 68мата и 73тата бригада, доаѓаат да вршат тренинзи со Волците.
Кој сака повеќе инфо, слободно кажете.
Поздрав.

С

Спенсер

Гостин
Кога се бараа нови регрути во Тигрите, нашите "патриоти" ги врзуваа рацете и главите за да се покажат неспособни за служба. Посебно оние кои се чукаа во гради дека се спремни да загинат за Македонија, кога дојде време да се покажат на дело, ги снема, како во земја да загинаа:toe:.
Единствено доследни останаа Волицте, кои и покрај сите оние гомна кои се јадат меѓу народот, се сепак најспремните, тактички и технички, по опрема и по ефикасност. Се слушаа муабети дека регрутирале поарнешни воени ветерани, па ги дрогирале, па не знам што... :tapp:
Единствено што им беше дозволено да примаат е епинефрин, кој не му се дава на секој. Затоа секој припадник на Волците претходно беше испитуван и тестиран.
Епинефрин е всушност адреналин, но во ублажена доза, која само стимулира храброст, и тоа во одредена мера.
Факт е дека и после вложените напори, и покрај успешните мисии кои Волците ги извршија, на територија на Македонија, и некои задачи надвор од нашиве простори, спека, Владата на Република Македонија издвои многу малку средства за финансирање на оваа специјална едница. И покрај тоа што некои од нив ги дадоа животите бранејќи го она што со право им припаѓа, нивните семејства не беа згрижени. Така, жени, мајки со две или повеќе деца, останаа сами на себе, кој како знае да се снајдува.
И покрај голем број на кампањи кои се направија по ТВ и весници, дека оваа специјална единица ќе биде опремена и додатно обучувана, иако ова второво не е потребно, сепак ништо од ветеното не се направи. Сметајте колку им е потребна поддршката на специјалните единици од ваков калибар од државата. Сите земју вложуваат во нив, а Македонија се плаши да ги вооружи, затоа што можат да победат воени конфликти како оној од 2001 година. Интересен е фактот дека, и покрај сите оспорувања од владата, оваа специјална единица си го задржа рејтингот, како најобучена и најспремна единица за спрејални потреби на Балканот. Не знам колку знаете, но и спрските специјални единици,68мата и 73тата бригада, доаѓаат да вршат тренинзи со Волците.
Поздрав.
добар пост...

болд 1- тоа важи за оние кои беа повикувани за резервисти... за специјалниве единици, се оди доброволно на конкурс

болд 2- самиот факт,што во 2001ва, учките,давале и по 100.000еур за глава на еден припадник од ВОЛЦИТЕ! говори колку се спремни,обучени и способни...

болд 3- сподели се што можеш со нас...:vozbud:

Член од
5 ноември 2008
Мислења
33
Поени од реакции
4
Дали има било какви вести за конкурсот на ЕБР?
Се спремам, и го очекувам повеќе од една година. Ве молам кој има информации нека пише...

Член од
29 септември 2008
Мислења
219
Поени од реакции
5
ова е само за пСО,поточно за Волците мислам...

да не ве цитирам сега..овие пушки ги има АРМ,има уште некои али овие се ''најупотребувани''... (сликано за ден на АРМ,18ти август 2009)

копирајтед- Игор Б.
na sredina e zastavina m-77 avtomatska puska kalibar 7.62x51,mnogu precizna i ubistvena

Член од
29 септември 2008
Мислења
219
Поени од реакции
5
mozes da ja vidis na sajtot na zastava oruzje,istata e samo sto ovaa ima malku poinakov sarzer i e farbana so crna boja

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.577

И покрај голем број на кампањи кои се направија по ТВ и весници, дека оваа специјална единица ќе биде опремена и додатно обучувана, иако ова второво не е потребно, сепак ништо од ветеното не се направи. Сметајте колку им е потребна поддршката на специјалните единици од ваков калибар од државата. Сите земју вложуваат во нив, а Македонија се плаши да ги вооружи, затоа што можат да победат воени конфликти како оној од 2001 година. Интересен е фактот дека, и покрај сите оспорувања од владата, оваа специјална единица си го задржа рејтингот, како најобучена и најспремна единица за спрејални потреби на Балканот. Не знам колку знаете, но и спрските специјални единици, 68мата и 73тата бригада, доаѓаат да вршат тренинзи со Волците.
Поздрав.

Прво браво за постот,навистина е така од збор до збор како што викаш ми имаат кажувано доста луге што ги знам,а биле во некоја од специјалните единици во нашава држава...

1...така е,од кај мене имаше еден човек кој збореше дека ке иде во војна ако треба за нашата држава,кога дојде време за тоа,човекот го снема,као да пропадна во земја...од такви патриоти како него ни пропадна државата...

2...Вистина е дека останаа доследни Волците,имав близок роднина во први борбени редови и според тоа што ми го кажуваше,целиот се наежував од нивната спремност да ја одбранат нашава мила мајка,од нивната обученост да се справат со било која ситуација во кое било време.Ми кажуваше и за тестовите кој им се правени за да се утврди дали се доволно спремни,ментално и физички за да бидат дел од Волците.
Но не треба да се заборави и на Лавовите,и тие беа исто како Волците во први борбени редови,рамо да рамо...

3... Поранешната влада е крива за сегашната ситуација во која се Волците,сите оспорувања за нивните дела во врска со бранењето на нашава земја,но да не навлегуваме во политика сега...
Волците се едни од најобучените во Европа,спремни на секаков потег,против која било војска,против кого и да е...да ги оставеа да си ја завршат својата работа во Арачиново и Тетово,сега немаше да ги имаме овие проблеми со ______знаете кој...

И друже пишувај тука други информации,баш ме интересира и мене а и повекето,гледам дека знаеш и се разбираш...

Kajgana Shop

На врв Bottom