- Член од
- 13 јануари 2015
- Мислења
- 1.044
- Поени од реакции
- 983
Интересно,во Охридско сум сретнал презимиња Гоџо и Кичеец,сега ме интересира дали презимињата се Македонски или пак влашки?
Ne sakam nisto da tvrdam za ovie sto gi spomna ali vo Ohridsko ima mnogu makedonski preziminja bez nastavki.Интересно,во Охридско сум сретнал презимиња Гоџо и Кичеец,сега ме интересира дали презимињата се Македонски или пак влашки?
Презимиња без суфикси се оригиналната форма на македонските презимиња. Додавките -ОВ, -СКИ се од современо доба, а во нивната оригинална форма презимињата се задржале воглавно во Охридскиот регион.Ne sakam nisto da tvrdam za ovie sto gi spomna ali vo Ohridsko ima mnogu makedonski preziminja bez nastavki.
За Гоџо не знам, но Кичеец речиси сигурно укажува на Кичево, односно упатува на местото од кое дошле носителите на презимето. Презимињата слични на ова во Македонија не се пречести, но ги има: Тројачанец, Оровчанец, Беличанец, Присаѓанец итн. Не се влашки.Интересно,во Охридско сум сретнал презимиња Гоџо и Кичеец,сега ме интересира дали презимињата се Македонски или пак влашки?
знам, познато ми е, само потенцерирав кога станува збор за Охридско, од охридско ми е потеклото.Презимиња без суфикси се оригиналната форма на македонските презимиња. Додавките -ОВ, -СКИ се од современо доба, а во нивната оригинална форма презимињата се задржале воглавно во Охридскиот регион.
Зафир - ЗашоПрашање. Од каде доаѓа презимето Зашеви? и ако доаѓа од името Зашо, што воопшто значи тоа име? Никаде не сум слушнал да има име Заше
Зашо е "домашно" име од Захарија.Зафир - Зашо
Не е се` теорија на заговор, соседу. Обесхрабрувањето на официјална употреба на „домашни“ имиња од страна на бугарската администрација е исклучок, не пракса насекаде. И во Британија имаш William, Willy, Bill, Billy и веројатно уште неколку варијации на тема.Зашо е "домашно" име од Захарија.
Много од МК имена се "домашни", "умалителни", "омилни" имена, коишто произтекуваат от "официални" "грагански" имена. Петар - Пере, Георги - Гоце, Никола - Коле, Ристо - Христо, Благоја - Блаже.
Во МК след ІСВ лугето ги запишуваат во српските тефтери со домашните имена, за да се разликуваат од БГ "официални" имена од регистрите на Екзархијата.
Чекорче по чекорче, особено след ІІСВ, самите македонци започват да си ги менуваат имената.
Например, Благој Конев е станал Блаже Конески.
Дедо му е бил Благоја Конев.
Внуката на Благоја Христов става Блаже Ристевски и т.н.
Интересно е, дека например Павел Шатев е Павел Поцов Шатев, а татко му е Апостол(Поцо)Павлов Шатев.[DOUBLEPOST=1514990727][/DOUBLEPOST]Има и МК(и БГ) имена, коишто завршуваат на -ин.
Кулин, Цветин, Милчин, особено во Пиринска МК.
Тоа е ситуација при која детето нема татко и го запишуваат на мајка му.
Стојанка - Стоенчин, Милка - Милчин, Цвета - Цветин,
Некоја варијанта е од Петар.Дали може некој да го објасни потеклото или значењето на презимето “Пејчиноски”.
Чисто информативно, а дозволено се и шпекулации. Благодарам однапред
Некоја варијанта е од Петар.
Ако е така, името е со грчко потекло и има значење камен.