Македонска фудбалска репрезентација

Член од
2 јули 2010
Мислења
5.906
Поени од реакции
7.468
Добро ,што се случува со младава репрезентација,денеска против Унгарија пак,два пенали против нас,и два црвени во нашиов тим...или опасно местиме или..не знам што е работата.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.620
Поени од реакции
59.444
Прочитав еден куп глупости тука, ама ајде секој си има право на свое мислење. Ќе си кажам по мене за натпреварот и играчите, иако факт е дека пред ТВ може да се добие подобра претстава со оглед на тоа дека на стадион некогаш не можам да забележам кој играч точно бил и можеби се прави грешка при некоја проценка.

Генерално никогаш не сме изгубиле дома од репрезентација што играла толку очајно. И не знам што сите се палите на тоа дека Ирците играле колку што треба и дека кога сакале можеле да ни покажат што знаат ова она. Јас само видов мулиња што не знаат 2 додавања да врзат и кои всушност цел циклус играат слабо и ако бидат меѓу првите 2 тоа ќе биде само затоа што и Словачка разочарува во овој циклус.

Нашите и не играа толку очајно во поле, не знам што сите ја хејтате катастофалната игра, кога сме имале и многу полоши изданија. Едноставвно продолживаме со евтини грешки во одбраната, и со нереализирани 100% шанси.

Голманов цело време мислев дека го шитна првиот, но сепак не беше виновен, а потоа ја испушти и онаа од слободен, сепак не може да се каже како виновник. Тоа што го направи Грнчаров е непростливо.

Величе уште од првиот натпревар не го сакам така да нема што посебно да коментирам, Демири солиден колку што можев јас да видам, иако тука на големо го критикувате. Хасани исто така според мене меѓу подобрите.

Пандев просечно, со тоа што изнуди пенал, но и не ја искористи шансата што мораше да ја реализира (како и секогаш), а Тричковски имаше и подобри натпревари во овој циклус.

Се на се, не е ни до играчите ни до тренерот. Ова се повторува веќе 15 години, веќе 10 циклуси во кои се менувале играчи и тренери, но менталитетот останува.
Ирците се мулиња кои не знаат да врзат две додавања, а не тепаа 2-0. Замисли па да знаеја да играат фудбал.Ние играме добро, само правиме катастрофални грешки, во серија.

Не можам да се сложам со ваквите мислења. Ако на секој натпревар се истакнуваме со кардинални глупости, не може да е случајност. Тоа е незнаење, неквалитет, ниско ниво. Ништо друго не може да биде. Тоа што Ирска не тепа со никаква игра покажува само дека сме биле очајни. Ете, ако тие не можеле да врзат две додавање, зошто ние тоа не го искористивме да направиме нешто повеќе?

Факт е дека во последните 20 минути Попов шутираше од 35-40 метри на гол. Тоа е немоќ, немоќ да се доближиш до противничкиот гол. Нафрлавме топки иако знаеме дека така не може со нив, но едноставно затоа што не можевме никако да ги поминеме со нашата прочуена пас-игра.

Ирците не тепаа рутински, што вика еден другар, „на мускули“. Без да се испотат, без да се помачат.

И не знам зошто ги анализирате играчиве еден по еден, кој колку придонес имал, кога како група се НУЛА, една голема нула. Не се разбираат, не се откриваат, не можат да се пронајдат еден со друг... Што е воопшто битно кој се покажал индивидуално во онаа мизерија од натпревар...

Испадна дека сум повеќе вознемирен од натпреварот отколку што мислев :) :смир:

D

D_NazGUL

Гостин
Првенствено КАДЕ БЕШЕ таа брза игра која ја најавуваше дибекот ЈОнуз? ПА ова брате и баба ми, бог да ја прости, побрзо се движеше кога ќе дознаеше у која аптека и ги има апчињата. Значи повеќе од јасно станува секој ден зашто е Јонуз селектор на нашата репрезентација - никој неќеше да се нафати да се брука на тоа место.
Првенствено се додека постои мафијава у нашиот фудбал - нема да има резултати - тоа сите го знаеме нели немора ја да тапанам. Второ и најважно нешто што го зборам веќе 10 години: ДА СЕ ЗАБРАНИ ПОД ИТНО МАКЕДОНСКА НАЦИОНАЛНА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА. Не ме разбирајте погрешно, абе и 2000 денари да е карта ќе идам да ги бодрам, ама ова веќе ги надминува сите граници. Не заслужуваат, треба на празни трибини да играат. Можеби се една о единствените репрезентации на која сопствените навивачи им свиркаат.

The Mummy

The world is not enough
Член од
3 мај 2006
Мислења
5.415
Поени од реакции
181
Не можам да се сложам со ваквите мислења. Ако на секој натпревар се истакнуваме со кардинални глупости, не може да е случајност. Тоа е незнаење, неквалитет, ниско ниво. Ништо друго не може да биде. Тоа што Ирска не тепа со никаква игра покажува само дека сме биле очајни. Ете, ако тие не можеле да врзат две додавање, зошто ние тоа не го искористивме да направиме нешто повеќе?
Што знам, можеби нас ни треба квалитетен противник. Ако они изиграа супер, можда ние ќе победевме :pos:

Шала на страна, тоа мулиња си го употребувам и за Шкотска и за Англија. Едноставно тој островски стил на игра воопшто не ме пали и обично против таквите екипи и имаме шанси. Е сега трагедијата е што овие екипи никогаш не немаат надиграно, а постојано не победуваат.

Се сложувам со тебе дека целосно не функционира нешто, ама муабетот ми беше дека и не играме до толку лошо (кога ќе се иземат 2 - 3 грешки во одбрана и 1 - 2 неискористени шанси, кои секогаш за жал се кардинални), а и без врска се плука по одредени играчи. Ете сега Попов едно 5 - 6 души рекоа дека е дрво, а беше најдобар поединец. Точно можеби требаше на моменти да проба да влезе во 16 ник и со ниска топка наместо центар - шут, ама што да прави човекот кога претрча 10 пати повеќе од другите, кога сите топки одеа кон него, кога десен бек ни игра класичен стопер, кога Величе нема никаква визија и не гледа отворен играч што и слепец ќе го види.

Мене и не ми се допаѓа нашава а - ла Барса формација, и со оглед на ефикасниве напаѓачи што ги имаме би земал 4 - 5 - 1 барем да не стојат за џабе напред.

А за селектор би сакал да го видам пак Џиџи, со кого барем мене лично најмногу ми се допаѓаше играта, можеби Хаџиевски со кого бевме најблиску до 2ро место или пак Чедомир Јаневски.

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.620
Поени од реакции
59.444
Што знам, можеби нас ни треба квалитетен противник. Ако они изиграа супер, можда ние ќе победевме :pos:

Шала на страна, тоа мулиња си го употребувам и за Шкотска и за Англија. Едноставно тој островски стил на игра воопшто не ме пали и обично против таквите екипи и имаме шанси. Е сега трагедијата е што овие екипи никогаш не немаат надиграно, а постојано не победуваат.

Се сложувам со тебе дека целосно не функционира нешто, ама муабетот ми беше дека и не играме до толку лошо (кога ќе се иземат 2 - 3 грешки во одбрана и 1 - 2 неискористени шанси, кои секогаш за жал се кардинални), а и без врска се плука по одредени играчи. Ете сега Попов едно 5 - 6 души рекоа дека е дрво, а беше најдобар поединец. Точно можеби требаше на моменти да проба да влезе во 16 ник и со ниска топка наместо центар - шут, ама што да прави човекот кога претрча 10 пати повеќе од другите, кога сите топки одеа кон него, кога десен бек ни игра класичен стопер, кога Величе нема никаква визија и не гледа отворен играч што и слепец ќе го види.

Мене и не ми се допаѓа нашава а - ла Барса формација, и со оглед на ефикасниве напаѓачи што ги имаме би земал 4 - 5 - 1 барем да не стојат за џабе напред.

А за селектор би сакал да го видам пак Џиџи, со кого барем мене лично најмногу ми се допаѓаше играта, можеби Хаџиевски со кого бевме најблиску до 2ро место или пак Чедомир Јаневски.
Добро, од Островјаните можеш да очекуваш убав клупски фудбал ама репрезентативниот им е тапа, мислам за око збориме.

За форумов и вчера зборев, не се знае кој по кого плука и зошто... секој си има играч на мета и по секоја утакмица го плука. пример Илчо, иако уште непочнат натпреварот излезе, и по него се плукаше. А бе ние сме да не грабнеш и да бегаш :)

За грешките: значи нашите не прават обични грешки, нашите прават грешки за кои професионални фудбалери завршувале кариера. Пример: гостувањето на Норвешка лани. Не беше почнат натпреварот кога Пачовски месечареше. И заврши без борба. Пример: Нурединовски со Ирска на гости. Пример: вчера. итн... значи ние кога ќе заебеме, тоа заебано е нема враќање.

Јас Џиџи нејќам да го видам на клупа зошто тој е малку поинтелегентна верзија од Јонуз. Исто памтам дека во негово време имаше најмногу „експерименти“ во составот и премногу сомнителни фаци во и околу репрезентација.

Ѓокица заеба многу работи на времето и некогаш играше натпревари толку без срце, значи да ти рипне притисокот и да го скршиш телевизорот. Во секој случај, човекот е единствен кој успеа да уфрли 8-10 играчи од младинска и да направи респектабилна репрезентација и тоа многу го ценам. Сметам дека во изминативе години има собрано искуство и дека има авторитет, и можеби е најпаметно да се врати назад.

Член од
4 јули 2009
Мислења
4.795
Поени од реакции
3.493
Јонуз ќе размислел за оставка.Што ќе размислиш бе лепи?овие квалификации имаме само една победа и тоа против андора против која може да очекуваме и последната и една нерешена со словачка едвај со пенал во последни минути,срамота е ова што се прави.

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.620
Поени од реакции
59.444
Вчера ќе беше садо-мазохистички да се чита ова, ама денес из џст фани! :)

По катастрофалното издание на македонската фудбалска репрезентација на синоќешниот евроквалификациски натпревар против Ирска, кристално јасно е дека се потребни промени. Но прашањето е од каде да почнеме? Од нов стручен штаб? Нови играчи? Проблемот во репрезентацијата можеби оди уште подлабоко, но селекторот Мирсад Јонуз вели дека ќе направи добра анализа на досега сработеното и за неколку дена ќе соопшти дали ќе подесе оставка на функцијата.

„Ќе размислам убаво и ќе направам длабока анализа на она што сум го сработил во овие 6 натпревари во квалификациите“, изјави Јонуз, кој пред почетокот на овој циклус најавуваше атак на првите две места во групата Б. „Јас на пријателските натпревари пред почетокот на квалификациите мислев (???) дека имаме репрезентација, која што ќе игра важна улога во оваа група, но едно се квалификациите, а друго пријателските натпревари. Направивме многу грешки во текот на овие натпревари, не искористивме многу шанси, а исто така не успеавме да реализираме и многу пенали. Ќе направам длабока анализа и за неколку дена на управниот одбор на ФФМ ќе му ја соопштам мојата одлука“, рече селекторот.

Јонуз повторно се обиде да го ублажи ефектот од поразот со тоа што потсети дека во минатото Македонија губела на домашен терен и со 5-0. „По мое лично видување ние досега требаше да имаме освоено 10 или 11 бодови. (Има ли пилот во авионот? хахаха... лудница...) Ние во овој момент имаме 4, а реално (да видиме дефиниција за реално) по она што го одигравме против Словачка, Русија и Ирска заслуживме победи. (хоули фак!!!) Во овој момент треба да се свртиме кон она што го одигравме досега и да анализираме. Фудбалот не завршува тука, ние во минатото на домашен терен сме губеле и многу поубедливо, по некогаш и со 5-0, но не било страшно. (не било страшно??? )Јас мислам дека играчите го дадоа максимумот и не можам да им забележам ништо на фудбалерите“, истакна Јонуз.

Ако фудбалерите синоќа го дадоа максимумот тогаш што ќе се случи со репрезентацијата кога нема да дадат се од себе? Можеби неговите избраници се обидоа да одиграат најдобро што можат, но на сите 30.000 присутни на стадионот и на оние покрај малите екрани им беше јасно дека ова не е максимумот на нашите најдобри фудбалери. На спортските арени ширум Македонија има една изрека, која вели, „срце на терен“. Синоќа не слушнавме такво скандирање, но затоа пак цел стадион неколку пати побара оставка од селекторот, кој изнервиран од неколку провокативни прашања на новинарите пред време ја напушти синоќешната прес конференција. Мирсад Јонуз мора да ја прифати одговорноста и реалноста во која се наоѓа моментално, а таа многу јасно ги покажува случувањата во нашиот фудбал. Селекторот како искусен фудбалски работник многу добро знае дека тренерите секогаш се први на отстрел и секогаш се главни виновници, кога работите не одат како што треба. Професионалноста и принципите секогаш треба да бидат пред егото.
Завршив со коментарите, човеков ме остави без текст! :браво:

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Вчера ќе беше садо-мазохистички да се чита ова, ама денес из џст фани! :)

Завршив со коментарите, човеков ме остави без текст! :браво:
Самокритичен е чоекот...
Не знам за тебе, ама некако не ми делува ова како извадок од Бушидо кодексот и не верувам дека ќе следи Сепуку...:D

Член од
16 јануари 2009
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.068
Ај вака откако поминаа 2 дена и од кога ми спаднаа импресиите да го пишам моето гледиште за утакмицава.
1.До првиот гол неможевме топка да фатиме,откако го примивме тргнавме во напад направивме неколку добри шанси ама жабе кога нема кој да даде гол.
2.Имавме повеќе посед со тоа и повеќе простор за правење шанси ама џабе кога сите топки одат на страна кон попов а потоа немаме висок играч кој ќе даде гол со глава.
3.Нон-стоп форсирање на долги топки а во напад играчите ни се 10 цм пониски од нивните дефанзивци.
4.И да дадевме гол од пеналот, ќе беше малце поинтересно ама зашто го промашивме и таа шанса за радост на публиката не ја изкористија.
Да сумирам,кога веќе не оди со 4-3-3 и неможеме да победиме што не пукнеме една 4-5-1 па бар бод ќе им скинеме,а не вака кога им треба на противниците гол одма поминуваат средина(зашто нашиве 3ца се малце а и се дрва)и оп ете шанса.И стварно незнам зашто се нафура на почеток не 3то,2ро ќе сме биле абе кажи си ќе пробаме што подобро,па што биде нека биде вака само лажна надеж ни дадоа.
П.С.Важно бранови праевме едно добри 5 мин.,и тоа ми е highlight на утакмицава :)

Член од
11 јуни 2007
Мислења
1.505
Поени од реакции
1.302
Од неофицијални извори

Ви го претставувам новиот селектор на нашата репрезентација

Член од
24 декември 2007
Мислења
12.694
Поени од реакции
4.520
Каква селекција без срце да се игра еее веќе нема да го наполнат стадионот никогаш 30.000 па и без пари да биде со Шпанија не одам да ги гледам не можеме колку една Црна Гора што е ништо за разлика од нас да изиграат со срце играчите па макар и да изгубат целата публика ќе свати дека изиграа добро.
Едино Попов човекот се скапа од трчање истрча над 10 километри добро центрираше на неколку пати но нема никој внатре Пандев ли ќе скока колку Меси е висок кај ќе скока он Јонуз не внесе никаква свежина само ги ставаше некој измени никакво напаѓачко нешто да направи да смени..

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.227
Поени од реакции
14.561
Не разбирате вие, Јонус мислеше дека сме Барса па затоа играше со 3ца ниски напред :)

Не приметивте како игравме иста тактика со пипмплање меѓу одбрамбените и голманот?
Уште Чави Иниеста и Меси да беа македонци и ќе му успееше тактиката на Јонуз

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Ако ние бевме Барса, Ирска сигурно беа повеќе од Реал...

Kajgana Shop

На врв Bottom