Македонска фудбалска репрезентација

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.015
Поени од реакции
5.680
Па не дека не сакаат, туку постои голема сиромаштија и луѓето немаат пари да даваат за индивидуални тренинзи. А на своја рака да работиш е зафркнато зашто ризикуваш повреди... Имам слушнато муабет и не знам колку е точен, дека Александар Васоски поради тренинзи на своја рака имаше проблем со повреди во периодот кога требаше да го даде најдоброто од себе.

Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.970
Поени од реакции
23.882
Па не дека не сакаат, туку постои голема сиромаштија и луѓето немаат пари да даваат за индивидуални тренинзи. А на своја рака да работиш е зафркнато зашто ризикуваш повреди... Имам слушнато муабет и не знам колку е точен, дека Александар Васоски поради тренинзи на своја рака имаше проблем со повреди во периодот кога требаше да го даде најдоброто од себе.
Како тоа голема сиромаштија и луѓето немале пари за индивидуални тренинзи?
Ние тука не збориме за персонален тренер од 50 евра по час, туку она слободно време кое го имаат играчите да го посветат на дополнителни индивидуални тренинзи. Не мора тоа да кошта.
Не знам тоа за Васоски, повеќе ми делува на само муабет ама добро знам од која фамилија потекнува. Татко му држеше продавничка заедно со брат му кој беше своевремено голман на Металург во 2-3 лига. Значи не е дека татко му пливал во пари и можел да му овозможи персонален тренер.
Васоски скоро цело лето кога имаа паузи одржуваше форма на помошниот терен на Металург. Не му требало да потекнува од богато семејство за да го прави тоа. Истото сега го прави и Димитар Митровски. Случајно го шетав кучето летово таму и го забележав како се подготвува. Повеќе од 20 денари не беше потрошил - флаша вода.

Еве чисто за споредба што значи желба за тренинг во сиромаштија.

African guy has amazing basketball workout setup - YouTube

Еве и Марадона како се спремал индивидуално во Аргентина - 1992. Ова може да го прави секој кој живее близу некоја ливада.

Последно уредено:

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.015
Поени од реакции
5.680
Абе и јас го видов Даниел Мојсов кај што трча индивидуално, ама па не го сметам дека е ни просечен играч.

Споредуваш со африкански репрезентации, а не е се така црно-бело. Колку и да звучи расистички, црнците имаат поголеми предиспозиции за трчање.

И не е дека нема финансии, има доста програми кои се финансирани од ФИФА или познати афрички фудбалери кои инвестираат во развој на фудбалот во нивните земји.

Понатака, еве ќе ја земам репрезентацијата на Сенегал, 40% од играчите им се родени во Западна Европа (Франција), а буквално сите на 18 години им играат во топ 5 лига во Европа. Значи кога ќе се спојат физички предиспозиции + врвни тренери = Сенегал. Не дека станале тоа што станале со индивидуални тренинзи гледани од Youtube.

Тоа е, со Youtube 1 на 100.000 ќе стане просечен фудбалер, за се друго треба да се поклопат: талент + напорна работа + финансиски средства + добри тренери и тренинзи. Кај нас веројатно имаме само по некој талент на 5-10 години, а ни недостига се друго.

Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.475
Поени од реакции
4.632
Абе и јас го видов Даниел Мојсов кај што трча индивидуално, ама па не го сметам дека е ни просечен играч.

Споредуваш со африкански репрезентации, а не е се така црно-бело. Колку и да звучи расистички, црнците имаат поголеми предиспозиции за трчање.

И не е дека нема финансии, има доста програми кои се финансирани од ФИФА или познати афрички фудбалери кои инвестираат во развој на фудбалот во нивните земји.

Понатака, еве ќе ја земам репрезентацијата на Сенегал, 40% од играчите им се родени во Западна Европа (Франција), а буквално сите на 18 години им играат во топ 5 лига во Европа. Значи кога ќе се спојат физички предиспозиции + врвни тренери = Сенегал. Не дека станале тоа што станале со индивидуални тренинзи гледани од Youtube.

Тоа е, со Youtube 1 на 100.000 ќе стане просечен фудбалер, за се друго треба да се поклопат: талент + напорна работа + финансиски средства + добри тренери и тренинзи. Кај нас веројатно имаме само по некој талент на 5-10 години, а ни недостига се друго.
Ама ете Чурлинов е растен во Германија, он ли немал услови? Елмас од 17 години е во Фенербахче, па во Наполи - дојде Квича и му го зема местото. Што тој имал подобри услови од него?

Да не зборам за Алиоски и компанија што се растени по Германии, Швајцарии. До самите фудбалери е најчесто. Ако се добри, ќе се пробијат. Дени Илиев од 15 години е во Британија, од четврт голман на Арсенал немаше мрднато, сега не знам ни каде игра.

Како македонци се жалиме на сѐ друго, а всушност е и до нас голем дел, поради незалагањето. Албанците везат на терен, Србите секое првенство се пласираат на СП, а сега и на ЕП. И тие играле на ниви, ама брзо биле забележани и напредувале. Кај нас битно пари да се земат и да се спичкаат во дискотека.

Стефан Ристовски играше со Бруно Фернандеш, едниот игра сега за Јунајтед, другиот игра во Динамо.

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.015
Поени од реакции
5.680
@KaWa не може сите кои играат во странство да имаат врвни кариери... Но сите кои си ги набројал имаат одлична кариера за наши услови.
Чурлинов е солиден играч, ограничен, но реално има и голем проблем со повреди.
Елмас е одличен играч, на 24 години веќе има 185 настапи за Наполи што не е заебанција. Споредуваш со Кваратскелиа или како и да се вика, а тој е најдобар играч во Сериа А за претходната сезона. Едноставно во Наполи конкуренцијата во нападот е огромна и Елмас би бил стартер во 90% од клубовите од топ 5 лигите, но ете... среќата му била да биде во Наполи, од друга страна во моментов е шампион на Италија.
Алиоски има исто така солидна кариера и секогаш играл ок за репрезентација.
Дени Илиев 95% од времето во Англија беше повреден, постојано има проблеми со повреди, не дека е лош голман. Но ете, од друга страна Димитриевски е еден од најдобрите во Шпанија.
Стефан Ристовски исто така има солидна кариера, да, сега е во Динамо Загреб, но и тој клуб е редовен во Европа.

Не викам дека нема проблем со залагањето, но... ете си не споредил со Србија и Албанија, држави каде има страшно многу нечист кеш кој се пере преку фудбалот. А вториве околу 60% од играчите исто така не им се родени во Албанија. Џабе збориме, врти сучи најголем проблем е сиромаштијата и потоа се друго си повлекува. Луѓе толку е, јас верувам дека секој кој тренира фудбал сака да игра на Светско, но немаме ни пари, ни услови, ни тренери.

Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.970
Поени од реакции
23.882

Скроз ми ја промаши поентата. :)
Не реков дека со Јутуб се станува фудбалер, туку дека денешнава технологија може да помогне во развојот на еден фудбалер. Споменав и претходно какви услови имаше порано во Мкд и какви се тие денес.

Тоа муабетот дека црнците имале поголеми предиспозиции апсолутно ништо не значи во фудбалот. Од сите афрички држави дали 4-5 се подобри од Македонија на репрезентативно ниво. (Не ги рачунам оние афрички држави каде арапите се доминантно население)
Сакав само да кажам како они успеваат со дупло полоши услови од нас, така треба и ние да заборавиме на изговори од типот тапа тренери, лоши школи, судијата не заеба, татко му тренер...
Имаше многу во минатото кои беа гурани од своите татковци, ликови како Филип Спасески (син на Мирко), внукот на Саша Ќирик кој направи најмногу настапи за У21, Нелоски, синот на Најдоски и сите тие пропаднаа. Фудбалери станаа само оние кои беа упорни.
Еве една компарација чисто да завршам и да имаш претстава што сакам да кажам.
Пепи Манасков има два сина. Едниот висок како него, супер талентиран, со сите предиспозиции да биде играчиште. Другиот е мал и воопшто не делува на ракометар. Знаеш кој направи кариера а можеш да претпоставиш кој газеше низ скопските дискотеки секој викенд. Другар од средно тренираше во Металург па потоа играа и заедбо во Пролет, тотално неозбилен беше Мартин Манасков и затоа никогаш не бидна ништо од него.

P.S. Во врска со Мојсов - сигурно во негова генерација постоело некој одбранбен кој е со квалитети поголеми од неговите, ама Даниел е тој што станал фудбалер, изиграл скоро 40 натпревари за МКД репрезентација и притоа играл во Норвешка, Белгија, Кипар, Турција што уште еднаш докажува она што цело време го дробам, односно дека ако се посветиш доволно на себе имаш шанси за успех.

Последно уредено:
Член од
30 мај 2019
Мислења
2.189
Поени од реакции
4.028
nema kaj nas sportski mind set.
Да, и најдобар пример ми е Кире Лазаров. Тој стално кажуваше дека брат му бил далеку поголем талент од него. Ама Кире ти е најдобар пример како вложувал во себе и тренирал и бил дисциплиниран, па затоа и станал спортист од светски рамки. Дури и Индира Кастратовиќ ти е таков пример. Имам од нејзе слушнато дека дури и мажот и нејзин, Зоки, и давал посебни тренинзи и таа тренирала плус од она што го тренирала во Кометал на пример. И кај неа има голем влог - пех можеби и беа повредите, ама нејзините квалитети се виделе - најдобар десен бек на СП 1999.

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
5.939
Поени од реакции
17.994
Уште еден пример е Столе. Имам тренирано со дечкото и уште како дете беше болен да успее. На тренинзи кога немаше што да правиме вежбаше голмански вежби, а и бидејќи немаше тренери на голмани во клубот, како што во тоа време (пред 15 години) беше добар ден, не тераше нас останатите голмани или некој од помошните, па и тренерите да му помогнат во вежбите. Едноставно премногу вложуваше во себе и затоа сега каде што е. Само болесна желба за успех ке те одведе далеку, секако ако не те убијат повредите.

Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.475
Поени од реакции
4.632
Едноставно во Наполи конкуренцијата во нападот е огромна и Елмас би бил стартер во 90% од клубовите од топ 5 лигите, но ете... среќата му била да биде во Наполи, од друга страна во моментов е шампион на Италија.
Алиоски има исто така солидна кариера и секогаш играл ок за репрезентација.
Епа ова зборам, наш играч пре би прифатил да е резерва во Наполи со повремени блесоци, отколку стандарден играч во Аталанта, Фиорентина или некој друг клуб да речеме. Можеби размислуваат само од финансиски аспект, па успехот да им е во втор план реално.

Сакам да кажам дека кај нас сите што се таленти, дијаманти, чуда од деца, кога ќе поминат словенечка граница, веќе се ништо посебно, дури не се ни издвојуваат.

Стефан Ристовски има солидна кариера, ако се споредува со полоши од него. Не ме заебавај, од мак. репрезентација, најмногу минути по натпревар има Столе пошо е голман, и после него е помошниот тренер на термин. Сите други играат по 10-15 минути на утакмица за клуб, или играат во многу бош клубови, и не им е дојдено до фудбал него само до пари. Фарски острови има играчи што може да истрчаат 90 минути, во Македонија нема.

Ајде оние што се родени во други развиени држави се во предност, ама пак ќе речам, кога ќе ги земат од наш клуб некаде на проба, најчесто ги враќаат одма. Може деца кои стварно биле таленти се откажале ради разните игри уште во младинските категории, ама тоа никогаш нема да го дознаеме дали било стварно така. Засега важиме за потпросечна репрезентација со повремени блесоци, и нашиот НАЈДОБАР играч едвај издржуваше по 70 минути на натпревар. Што останува за другите.

Последно уредено:
Член од
17 август 2011
Мислења
10.386
Поени од реакции
18.532
Епа ова зборам, наш играч пре би прифатил да е резерва во Наполи со повремени блесоци, отколку стандарден играч во Аталанта, Фиорентина или некој друг клуб да речеме. Можеби размислуваат само од финансиски аспект, па успехот да им е во втор план реално.

Сакам да кажам дека кај нас сите што се таленти, дијаманти, чуда од деца, кога ќе поминат словенечка граница, веќе се ништо посебно, дури не се ни издвојуваат.

Стефан Ристовски има солидна кариера, ако се споредува со полоши од него. Не ме заебавај, од мак. репрезентација, најмногу минути по натпревар има Столе пошо е голман, и после него е помошниот тренер на термин. Сите други играат по 10-15 минути на утакмица за клуб, или играат во многу бош клубови, и не им е дојдено до фудбал него само до пари. Фарски острови има играчи што може да истрчаат 90 минути, во Македонија нема.

Ајде оние што се родени во други развиени држави се во предност, ама пак ќе речам, кога ќе ги земат од наш клуб некаде на проба, најчесто ги враќаат одма. Може деца кои стварно биле таленти се откажале ради разните игри уште во младинските категории, ама тоа никогаш нема да го дознаеме дали било стварно така. Засега важиме за потпросечна репрезентација со повремени блесоци, и нашиот НАЈДОБАР играч едвај издржуваше по 70 минути на натпревар. Што останува за другите.
Mislam ne mu ja svakjas poentata. On ne vika deka elmas e nejmar lvl na talent, tuku deka bil svetski potencijal use od mal.
Najmal problem e on, da imavme 11 ko nego u ekipa kje idevme na svetsko.

Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.182
Поени од реакции
5.881
ne e do siromastija, barem ne vo poveketo slucai. poznavam dosta ljuge koi rabotat vo nasi klubovi i vo federacijata, veruvaj deka mentalitetot vo prosek ni e katastrofa. kako primer eden covek na deca od U18 i U19 od nas prvoligas im nudese bez pari da raboti so niv individualno, se vo klubot, znaci oficijalno. odzivot bese takov sto najcesto samo edno dete se pojavuvase, pa se otkaza, a go pravese toa bidejki sakase decata da napreduvaat. tragicno e sto najcesto tie deca koi se dosta ograniceni sakaat da rabotat dodatno, deca od vtoroligasi ili poslabite od mladinskite kategorii na prvoligasite. gledaat deka se ponazad i sakaat da rabotat, kaj takvite ama cesto talentot ne e dovolno golem. a decata koi se pokvalitetni i potalentirani najcesto ne sakaat da se zamaraat, dosta im e da se megu podobrite vo nivniot klub i mislat deka zaradi toa se e top, demek nema potreba nesto da se smeni.

ne ti trebaat pari za individualni treninzi, samo volja e potrebna. sekogas ima nesto sto moze da se podobri bez da vlozis pari. jas razbiram deka ne moze sekoj da zemi profesionalen trener za da vezba so nego, no imas dosta vezbi koi se dostapni preku vraboteni vo klubot ili prosto na youtube. a nekoi i koga treniraat individualno toa cesto go pravat previse ograniceno, ke iskocat da trcaat labavo 30 minuti pokraj kej ili vo park mesto da sednat da razmislat sto navistina moze da gi podobri i eventualno i da se organiziraat so drugi igraci.

Тоа муабетот дека црнците имале поголеми предиспозиции апсолутно ништо не значи во фудбалот. Од сите афрички држави дали 4-5 се подобри од Македонија на репрезентативно ниво. (Не ги рачунам оние афрички држави каде арапите се доминантно население)
Сакав само да кажам како они успеваат со дупло полоши услови од нас, така треба и ние да заборавиме на изговори од типот тапа тренери, лоши школи, судијата не заеба, татко му тренер...
tuka ne se soglasuvam. afrika e primer koj dobro pokazuva deka i uslovite dosta znacat, potocno kolku znaci ako fudbalot celokupno e dobro organiziran. vo germanija na primer dali 1% od naselenioto se crnci (vo smisla bas crni, ne racunam tuka indijci, pakistanci i takvi, nego na ljuge so crno afrikansko poteklo), a vo mladinskite reprezentacii vo fudbal i kosarka (sportovite kade sto se aktivni) 20-40% od igracite se crnci. zaradi toa sto atleticki vo prosek imaat dobri predizpozicii dosto dobro kotiraat, cesto na pozicii kade sto atletikata e dosta bitna (na primer na krilnite pozicii). vo afrika zaradi nemanje nikakva infrastruktura toa voopsto ne doaga do izraz, a vo drzavite od zapadna evropa pravat partal i 20-30 pati povise se prisutni odkolku sto se vo naselenioto. dobar primer e kongo, drzava so 100 milioni ziteli koi ne znam poslednite 10 godini dali eden dobar fudbaler izvadila, a od nivnata diaspora vo francija i belgija, mozda 2 milioni ljuge, ima tolku golem broj na kvalitetnite fudbaleri sto ako bi igrale za kongo toa bi ti bila top 10 reprezentacija.

vo makedonija infrastrukturata isto e slaba, ama spored mene glaven faktor e lostiot mentalitet. vo sporedba so naseto naselenie mislam deka ima dosta deca koi imaat talent, ama nemame sportski duh. mislam imame koga e vo prasanje gledanje fudbal^^ ama za zal ne koga e vo prasanje samoto sportuvanje. vidlivo e i kaj pomladite i kaj postarite.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.902
Поени од реакции
116.261
Морам да се умешам во муабетов како поранешен кошаркар и човек што ги има видено сите овие работи што ги зборувате. Морам да се сложам со нсан, ние немаме мајндсет како нација, зборам спортски мајндсет. Јас лично, не сеа да се курчам нешто, ама имам тренирано во лименката во Јане Сандански на минус 20 и кусур степени, имав слика во стариот телефон ама богзнае каде заврши. Значи надвор ако беше -20 во сала беше - 290000 степени, е до толку беше ладно, тие што навивале за МЗТ и иделе тогаш во сала знаат за што зборам. И тогаш, во такви услови, каде кога врнеше во сала на сред терен ставаа кофа пошо прокапуваше во Јане имаше многу подобра кошарка и многу повеќе талентирани деца отколку сега, каде што имаат да не речам врвни услови. Ај нека не се врни ама одлични, со парно греење, со машини за шутирање, опрема, патики, курац палац. Ние за се ова плаќавме, машина за шут чао, не ни знаевме што е тоа, греење исто чао, патики опреми све сами сме си купувале и баш тој период бевме страшни во кошарка, имаше и деца и све, а сеа има една огромна нула. Епа не е логично на многу подобри услови да имаш многу помалце добри играчи, нели? :) Тоа е затоа што целиот систем во државава е канцеросан, не зборам за кошарка него општо за секој можен спорт.

Сега гледам не се ни игра уличен спорт а има еден тон игралишта, јас кога бев дете пример на баскет кога ќе одевме ако изгубиш една партија оди си пошо десет тројки чекаат и нема да дојдеш на ред, сеа кошевите и игралиштата празни, нема деца што се заинтересирани за спорт. Истото важи и за фудбал. У денешно време родителите (не сите ама повеќето) спортот го сфаќаат како разонода за децата као у стилу ај ќе го пуштам да потренира фудбал малиот нека се издува нека се испоти, а не на пример детето да му научи нешто, ако ништо друго спортски навики да стекне. Имам личен пример од еден другар што е тренер по кошарка, викам иам едно дете на многу богати родители и оди нели цел ден во школо и таму од 5 до 7 има некоја луфта во времето каде родителите не може да го земат од дневен престој а детево нема што да прави и вика ме молат со 2 групи да му држам тренинзи, и од 5 до 6 и од 6 до 7 за да имало детето што да прави и каде да седи, а вика детево КУР НЕ ГО БОЛИ ЗА КОШАРКА. Другаров видел не видел му кажал на таткото каква е работата и пази сеа татково не да рече ок ајде ќе се снаоѓаме тоа е што е, он му рекол нееее те молам нека остане кај тебе дај му на мобилен да си игра само нека седи. И сеа детево седи 3 пати во неделата од 5 до 7 во сала и си игра на мобилен додека да дојдат неговите да го земат. И ти сакаш ова дете утре да има некои спортски навики? Да живее здрав живот? Види прво родителите што му прават, а после све останато.

Мора некако да се смени начинот на живот, да се извадат децата од дома и од пред компјутери и телефони и да почнат да играат разни спортови, да пројавуваат желба за спорт. Не ме зезајте има денес деца што не знаат кој е Мбапе и кој е Леброн Џејмс, па у мое време ако не знаеше кој е Роналдо или Зидан ќе те направеа ретардиран и ментално оболен, без разлика дали си спортски фан или не, тоа е општа култура.

И за ова со индивидуалните тренинзи се слагам со СК 92, никого ништо не го спречува да тренира индивидуално, не мора да оди Монт Еверест да го качи ама може да остане да вежба слободни удари, пенали итн. Кај нашиве деца тоа го нема, секоја чест на исклучоци али грото од децата гледаат само да отидат на тренинг, да се пошуњаат, да потрчаат и да си отидат дома. Трајковски на пример УБЕДЕН СУМ дека можеше многу подобра кариера да направи да не беше глупак од Драчево и мрза најголема. Све има, талент, брзина, знаење, ама џабе кога не му се тренира. Исто и Велковски.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.386
Поени од реакции
18.532
Imaj u predvid deka uslovite se podobrile kaj nas, ama kaj razvienite zemji otisle use ponapred. Konkurencijata e pozestoka, ne e samo imaj greenje vekje.

Drugo, talentot igra golema uloga. Od moe iskustvo, opsto skolite/trenerite nemaa znaenje da poznaat deca koj imaat predispoziciibza profesionalen sport i spremaat pogresni deca. Primer basket. Od moja generacija edini profesionalen igrac stana onoj bube. Deckoto nema nikakva tehnika, sut, eden kup decki bea jordan za nego. Arno ama najdobriot u generacija ostana 180 a ovoj e 2 i 10 vajda. Bojle site treneri da go vezbale samo nego nego site 1000 deca so treniraa basket. Tehnika i sut se vezba, ama genetikata e taa.

Член од
22 декември 2011
Мислења
2.367
Поени од реакции
5.503
Во врска на муабетот на Цобе за празните игралишта. И да сака некое дете да искочи надвор да изигра нешто не може, нема со кој, улиците се празни.

Не се ни толку мислам децата криви што се затвараат дома колку родителите. Не ги пуштаат сами надвор да не им се случи нешто, во школо они ги носат, надвор стриктно со родител. Епа како сакаш детето да ти биде океј кога ти до 10год го чуваш во стаклено ѕвоно. Дете се расте на улица не дома.

Порано за во школо искачаш и по пат среќаваш некој и идете, сега се со мајките за рака. Доаѓа викенд, идеш на игралиште сам. Не чекаш некој да те викне, знаеш дека таму ќе има некој и ќе се склопите. Сега родителите не ги пуштаат за да не им се случи нешто.

И доаѓа време кога ти решаваш да го пуштиш од стакленото ѕвоно и што се случува. Деца неживеани, наместо да растеле со спорт, граница и некоја друга игра они растеле со Јутуб, тикток и со материјални работи. И нормално најголемо доживување им станува курчење пред Силбо.

Друг проблем со празните игралишта е и наталитетот. Џабе ти игралишта ако нема деца, школите се преполовени. Порано во радиус од 300 метра сме можеле да се собереме 30 души и да играме мало на мало со три екипи. Сега во истиот радиус не можеш да направиш две екипи за да се испукаат. За надвор од Скопје можам да замислам каква е состојбата.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.386
Поени од реакции
18.532
Во врска на муабетот на Цобе за празните игралишта. И да сака некое дете да искочи надвор да изигра нешто не може, нема со кој, улиците се празни.

Не се ни толку мислам децата криви што се затвараат дома колку родителите. Не ги пуштаат сами надвор да не им се случи нешто, во школо они ги носат, надвор стриктно со родител. Епа како сакаш детето да ти биде океј кога ти до 10год го чуваш во стаклено ѕвоно. Дете се расте на улица не дома.

Порано за во школо искачаш и по пат среќаваш некој и идете, сега се со мајките за рака. Доаѓа викенд, идеш на игралиште сам. Не чекаш некој да те викне, знаеш дека таму ќе има некој и ќе се склопите. Сега родителите не ги пуштаат за да не им се случи нешто.

И доаѓа време кога ти решаваш да го пуштиш од стакленото ѕвоно и што се случува. Деца неживеани, наместо да растеле со спорт, граница и некоја друга игра они растеле со Јутуб, тикток и со материјални работи. И нормално најголемо доживување им станува курчење пред Силбо.

Друг проблем со празните игралишта е и наталитетот. Џабе ти игралишта ако нема деца, школите се преполовени. Порано во радиус од 300 метра сме можеле да се собереме 30 души и да играме мало на мало со три екипи. Сега во истиот радиус не можеш да направиш две екипи за да се испукаат. За надвор од Скопје можам да замислам каква е состојбата.
Da bideme realni, i od tie generacii kaj so se igraze 24/7 nadvor ne izvadivme niso.

Kajgana Shop

На врв Bottom