protiv toa sum i jas, mene i bosh mi e sto vo kosarkata smee da igra eden stranec. reprezentacija e, ne klub. zborot mi bese posle tri godini neigranje da moze nekoj da nastapi za drzavi vo koja e roden ili od kade vleci koreni.Не не, бланко рече правилата да бидат како во ракометот. Не знам колку си запознаен со тие правила, таму нема услови место на живеење и слично, ова што си набројал. 3 години ако не си играл за репрезентација можеш да играш за која сакаш.
Така во фудбалот гледам некои талентирани бразилци, аргентинци ватева, како се врзувани уште на 20 години да играат за Катар.
Еве прост пример, дечиштава на Реал што се, по 20 години имаат тие Родриго, Винициус, Рејниер.. нема место за нив у Бразил, доаѓа Катар им спрема приватни договори и лагано децава 3 години ќе го избегаваат Бразил.
сеа ова се хипотетички муабети, ама сигурно нема да биде едноставно, ќе има врзувања и слични глупости.
toa bi pridonelo da se zgolemi kvaltetot na poslabite i srednite fudbalski reprezentacii. problemot momentalno e sto 90% od talentiranite fudbaleri ja biraat pokvalitetnata reprezentacija (ako razlikata e golema megu opciite), a mnogu golemi fudbalski nacii se trudat sto porano da pokanat takvi fudbaleri za da gi vrzat zasekogas. dovolno e samo da se vidi kolku fudbaleri na toj nacin sobrale nekolku natprevari za drzavi kako francija, germanija i anglija i tolku od reprezentativen fudbal, a bi mozele znacajno da zasilat nekoja poslaba reprezentacija.
drug argument e sto najcesto odlukite gi nosat na mladi godini i ne e fer nekoj da donese zivotna odluka na na primer 19 godini. iako polnoleten togas voobicno se uste ne si zdrel i si pod golemo vlijanie na primer od menageri (nekolku nasi diasporci vo minatoto prifatija povik, pa negovite menageri gi stisnaa da se predomislat tvrdejki deka inace ke im propadne karierata, ovaja godina imase takov slucaj so dete od avstralija). cesto i klubovite im pravat problem, znaat mlad fudbaler da zakovaat na klupa ako odbie povik od odredena drzava za da igra za drzava od kade sto poteknuva. zaradi toa ok bi bil nekoj posle 3 godini neigranje da smee da smeni reprezentacija, normalno ako vleci poteklo od drzavata.