Нели ти реков за Комерцијална.Многу доле берзава комерцијална 2380ден.??!? а $ лети нагоре
Христијан Стојчевски од КБ публикум го слушам со години како вели: ‘‘Е сега му е мајката за инвестирање на берзата, сега е правиот момент‘‘.... ‘‘сега е моментот за купување евтини акции‘‘.... народе купете сега акции од обезвреднети фирми, за да печалите кога ќе си ја постигнат пазарната вредност‘‘.... и тн и тн.... Ама со години исто па исто, а индексот тоне ли тоне! Сега ти Стефус велиш дека берзата е близу дното, добар момент е велиш и препорачуваш сега купување. А прогнозираш скокање на индексите и вероајтна добивка те дуплирање на инвестицијата за неколку години.... Еден ден, топол сончев многу е извесно дека ќе бидете во право и двајцата за растот на берзата.... но прашањето е кога? Нели најбитното - КОГА?... нејсе! Би те прашал нешто Стефус, да речеме дека за краток период Македонија ќе влезе официјално во рецесија, те. ќе прогласи рецесија! Битно ништо нема да се деси тој момент во економијата со самото прогласување мислам, но нели мислиш дека баш тоа прогласување би можело да влијае на инвеститорите да продаваат, те да ги фаќа паника од неликвидност и за да станат ликвидни во рецесија ќе продаваат, а големата понуда од побарувачка знаеме како делува на пазарот на акции.... Или да речеме зошто би била сега атрактивна акцијата на КБ, 2300 Денари, кога знаеме најниската вредност нејзина била 1900 и тоа во услови кога МК не била во рецесија и остварувала раст на БДП-то од 1-2-3% .... не гледам и дека тогаш нешто подраматична состојба била економијата на макро план! Ти мислиш дека сега (овој период) берзата го достигна своето дно, но јас ете баш аматерски би рекол дека тоа ќе биде по неколку месеци... можеби грешам, но мислам дека психолошкиот момент највеќе ќе влијае акциите уште да паѓаат.... иако би се сложил дека и овој период со вакви цени долгорочно би била добра инвестиција! Како ме чеша џебот пријателче за МП и КБ си немаш појма!....Сигурно е дека ќе влеземе во рецесија и официјално...само колку ќе трае не се знае најточно. Земјќи во предвид дека рецесии траат во просек 12 месеци веројатно е дека берзата ќе биде тапа уште 5-6 месеци после дефинитивно ќе рипне. Инаку многу е малку веројантно САД и остатокот од светот да влезат во рецесија само Европа ќе страда. Има голема веројатност за 1-2 години берзава да почне сериозно да расте. Koj има пари нека купува сега акции!!! Добар Момент е. За 4-5 години ги дупира парите со 90% веројатност.
Христијан зборува дека се ефтини веќе 3 години...јас сметам дека се само во последниве неколку месеци исто беа ефтини во 2009 според оние параметри за процена на вредност на акции да не ги набројувам. Да се знаеше кога немаше да биде берза...има ризик но затоа има и поголема добивка ризикот е пропоционален со добивката...Можно е да има рецесија сега и акциите да паднат уште малку но според ММФ Богов СБ и компанија оваа година предвидуваат раст од 0-1% за 2013 2-3% но никогаш не се знае...според овие институции економија следиве години пополека ќе се подобрува а со тоа и берзата. Како и да е обично експанзиите треаат од 3-10 години така да има генерално правило купуваш за време на контракција а продаваш при крај на експанзијата има и уште многу тука финти и правила. Сега дали дното е веќе сега или ќе биде во следниве месеци па може и година е доста тешко да се каже. Но многу е веројатно од сега до врвот на следната експанзија да си во плус на капитална добивка плус и фина дивиденда. Сега МБИ е на 1800 во 2009 беше на 1500 а меѓувремено имаше пикови до 4000 можно е за некоја година за време на следната експанзија да достигне пик пак од 3-4000 но нема гаранција иако е доста неверојатно но може и ЕУ да влезе во долготрајна и длабока рецесија (депресија) и сите да бидеме печени...тоа секогаш има ризик. Така да ако преземеш сега ризик може за 4-5 години да си во плус 100-150% може и 0% од друга страна имаш штедна книшка со грантирана добивка од 30-50%...ризикот се наплатува...Постои општо правило кога сите песимисти биди оптимист и алчен кога сите се во еуфорија плаши се и биди песимист.Христијан Стојчевски од КБ публикум го слушам со години како вели: ‘‘Е сега му е мајката за инвестирање на берзата, сега е правиот момент‘‘.... ‘‘сега е моментот за купување евтини акции‘‘.... народе купете сега акции од обезвреднети фирми, за да печалите кога ќе си ја постигнат пазарната вредност‘‘.... и тн и тн.... Ама со години исто па исто, а индексот тоне ли тоне! Сега ти Стефус велиш дека берзата е близу дното, добар момент е велиш и препорачуваш сега купување. А прогнозираш скокање на индексите и вероајтна добивка те дуплирање на инвестицијата за неколку години.... Еден ден, топол сончев многу е извесно дека ќе бидете во право и двајцата за растот на берзата.... но прашањето е кога? Нели најбитното - КОГА?... нејсе! Би те прашал нешто Стефус, да речеме дека за краток период Македонија ќе влезе официјално во рецесија, те. ќе прогласи рецесија! Битно ништо нема да се деси тој момент во економијата со самото прогласување мислам, но нели мислиш дека баш тоа прогласување би можело да влијае на инвеститорите да продаваат, те да ги фаќа паника од неликвидност и за да станат ликвидни во рецесија ќе продаваат, а големата понуда од побарувачка знаеме како делува на пазарот на акции.... Или да речеме зошто би била сега атрактивна акцијата на КБ, 2300 Денари, кога знаеме најниската вредност нејзина била 1900 и тоа во услови кога МК не била во рецесија и остварувала раст на БДП-то од 1-2-3% .... не гледам и дека тогаш нешто подраматична состојба била економијата на макро план! Ти мислиш дека сега (овој период) берзата го достигна своето дно, но јас ете баш аматерски би рекол дека тоа ќе биде по неколку месеци... можеби грешам, но мислам дека психолошкиот момент највеќе ќе влијае акциите уште да паѓаат.... иако би се сложил дека и овој период со вакви цени долгорочно би била добра инвестиција! Како ме чеша џебот пријателче за МП и КБ си немаш појма!....
Дечко ти роднина да не си му на @Stefus Refus
Добра анализа Стефус.... би рекол одлична!Христијан зборува дека се ефтини веќе 3 години...јас сметам дека се само во последниве неколку месеци исто беа ефтини во 2009 според оние параметри за процена на вредност на акции да не ги набројувам. Да се знаеше кога немаше да биде берза...има ризик но затоа има и поголема добивка ризикот е пропоционален со добивката...Можно е да има рецесија сега и акциите да паднат уште малку но според ММФ Богов СБ и компанија оваа година предвидуваат раст од 0-1% за 2013 2-3% но никогаш не се знае...според овие институции економија следиве години пополека ќе се подобрува а со тоа и берзата. Како и да е обично експанзиите треаат од 3-10 години така да има генерално правило купуваш за време на контракција а продаваш при крај на експанзијата има и уште многу тука финти и правила. Сега дали дното е веќе сега или ќе биде во следниве месеци па може и година е доста тешко да се каже. Но многу е веројатно од сега до врвот на следната експанзија да си во плус на капитална добивка плус и фина дивиденда. Сега МБИ е на 1800 во 2009 беше на 1500 а меѓувремено имаше пикови до 4000 можно е за некоја година за време на следната експанзија да достигне пик пак од 3-4000 но нема гаранција иако е доста неверојатно но може и ЕУ да влезе во долготрајна и длабока рецесија (депресија) и сите да бидеме печени...тоа секогаш има ризик. Така да ако преземеш сега ризик може за 4-5 години да си во плус 100-150% може и 0% од друга страна имаш штедна книшка со грантирана добивка од 30-50%...ризикот се наплатува...Постои општо правило кога сите песимисти биди оптимист и алчен кога сите се во еуфорија плаши се и биди песимист.
Мене КБ ми се допаѓа многу купив пред некоја недела за 2400. МП не ја сакам фирмата е шит и не даваат дивиденда. Јас сум за купување овој период 6-12 месеци и планирам да ги држам неколку години се додека нема некој добар сигнал за продажба.
Сори ама копчето со запирка не работи...
Каматните стапки во светот опаѓаат од 1980 во МК од 1990 сега се речиси сегаде во светот на историско ниско ниво. НБРМ токму и поради луѓе како тебе ги спушти каматните стапки со цел да ја стимулира економија. Иако пак не се лоши каматите во МК на запад се 2% овде има и по 6-7% да најдеш ама во денари и во малку пошугави банки значи мора да ти платат за ризикот. Во принцип каматните стапки имаат 2 големи фактори кој влијаат на нив трендот на државни обврзници на јаките економии во каков тренд се и моменталната локална економска активност. Но и ако вложуваш во акции е многу битно да ги следиш каматните стапки. Обично тие паѓаат и се ниски за време на рецесија и после неа за после за време на експанзија да централната банка ги крене за да се бори против инфлација. Значи ако имаш акции и приметиш дека НБРМ забрзано ги крева каматните стапки треба очите да ти се отворени бидејќи може тоа да ја сруши берзата и најпаметно ти е да бегаш во депозити и обврзници...оваа „финта“ не работи секогаш но сепак е знак кој треба да се следи. Имам десетици знаци кој може да укажат на пад на берзата ама ниеден сам по себе не е 100% точен...но ако мноштвото укажуваат на нешто лошо треба да си доста внимателен.Добра анализа Стефус.... би рекол одлична!
Да ти кажам право преку таквото ми е со последните економски феномени што се случуваат. Каматите одат надолу (веќе и под 7%), а инфлацијата нагоре... а како бонус најавуваат за штедачите оданочување на влоговите (нели досега не беа оданочени) угоре високо удолу длабоко... Јас кој бев најголем приврзаник на тезата дека депозитите со цца (+-) 10% се и тоа како добар принос, со оглед на времињата во кои што сме... и не само што бев, туку и 10-тина години ги осетив благодетите на каматата... Но сега мора да отстапам од таа теза, бидејки како што реков не се веќе тие услови + како *бонус* штедачот го чека данок на добивка! Нешто ќе мора да се прави на тој план... Иако се многу грди времињава и се такви на кои малкумина им се радува...бидејки банките стануваат аут, ќе мора нешто акции или во реалниот сектор, времето ќе каже!
Лелеее Тутунска (-5) и Стопанска (-12)... што е ова? Само за еден ден!?
Ха-ха-хаха.... дааааа како него прозвучи! Само треба да кажеш и: ‘‘акциите се многу ниски, фирмите нереално подценети, сега е моментот на купување‘‘.... и познатата флоскула на Кристијанче: ‘‘Највеќе ризикува оној што не ризикува‘‘... ова беа бизнис вестите на ТВ Алфа-фа-фала што не гледавте!Што е со мојата најомилена тема за дискутирање, зашто е на 2 страна одвај на најдов ?!? Има ли нешто ново бе луѓе, што мислите за берзата? Поминаа одморите треба да почнеме пари да правиме. Тешка апатија а... ова циклично е делот на стагнација по кој би требало да следи раст... само ај да не звучам као Кристијан Стојчевски од Алфа ТВ... ама така е!