Македонска берза

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
14% е многу добра камата ама кој „будала“ купуваше обврзниции во 2000 години земјата во војна територија окупирана и ти обвзрници ќе купуваш али тоа е шизик на ризик.
И сега можеш да бидеш шизик на ризик и да купиш обврзници од Гејлада, приносот е над 10% годишно, ако некогаш дочекаш да ги земеш :)

Член од
14 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
50
И сега можеш да бидеш шизик на ризик и да купиш обврзници од Гејлада, приносот е над 10% годишно, ако некогаш дочекаш да ги земеш :)
10%? :icon_lol: Моментално на 2 годишна грчка обврзница камата е 230% годишно...:)

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
10%? :icon_lol: Моментално на 2 годишна грчка обврзница камата е 230% годишно...:)
Уште подобро за тебе, иако процентот е доста помал од 230%, максимумот беше 38.5 проценти
Greece Government Bond 10Y

Greece's Government Bond Yield for 10 Year Notes declined 277 basis points during the last 30 days which means it became less expensive for Greece to borrow money from investors. During the last 12 months, Greece government bond yield advanced 10.34 percent. Historically, from 1998 until 2012, Greece Government Bond 10Y averaged 7.1 Percent reaching an all time high of 38.5 Percent in March of 2012 and a record low of 3.2 Percent in September of 2005. Generally, a government bond is issued by a national government and is denominated in the country`s own currency. Bonds issued by national governments in foreign currencies are normally referred to as sovereign bonds. The yield required by investors to loan funds to governments reflects inflation expectations and the likelihood that the debt will be repaid. This page includes a chart with historical data for Greece Government Bond 10Y.

Член од
14 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
50
Уште подобро за тебе, иако процентот е доста помал од 230%, максимумот беше 38.5 проценти
Greece Government Bond 10Y

Greece's Government Bond Yield for 10 Year Notes declined 277 basis points during the last 30 days which means it became less expensive for Greece to borrow money from investors. During the last 12 months, Greece government bond yield advanced 10.34 percent. Historically, from 1998 until 2012, Greece Government Bond 10Y averaged 7.1 Percent reaching an all time high of 38.5 Percent in March of 2012 and a record low of 3.2 Percent in September of 2005. Generally, a government bond is issued by a national government and is denominated in the country`s own currency. Bonds issued by national governments in foreign currencies are normally referred to as sovereign bonds. The yield required by investors to loan funds to governments reflects inflation expectations and the likelihood that the debt will be repaid. This page includes a chart with historical data for Greece Government Bond 10Y.
Тоа е 10 годишна јас зборував за 2 годишна обрзница. И има логика за 10 години Грција може да се оправи ама за 2 години нема шанси. Плус мислам дека рече дека ќе исплати само дел од долг имаше некој хаиркут. Како и да е чисто шпекулативна инвестиција со многу висок ризик.

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Тоа е 10 годишна јас зборував за 2 годишна обрзница. И има логика за 10 години Грција може да се оправи ама за 2 години нема шанси. Плус мислам дека рече дека ќе исплати само дел од долг имаше некој хаиркут. Како и да е чисто шпекулативна инвестиција со многу висок ризик.
Ne e mozno 2 goidsna da ima povisok prinos od 10 godisna. I obratno e.. 2 godini mozi da odlozuvaat krizata, ama 10 godini ne mozat..

Член од
7 август 2011
Мислења
207
Поени од реакции
62
Dali nekoj znae da mi kaze kolku vkupno akcii za trguvanje ima izdadeno Komercijalna Banka na Makedonskata berza?

Член од
7 август 2011
Мислења
207
Поени од реакции
62
Ne se razbiram mnogu ali edna gruba matematika da napravime idi deka bankata cini nekoj si 100 000 000 evra. Najdov podatok pred 2 godini kade del od profitot za 2010 mislam odi vo delot da se zgolemi aktivata na bankata koj vo toa vreme iznesuvase ako ne se lazam 300 000 000 evra.
Dali toa znaci deka kacijata na ovaa banka e daleku podceneta ili jas negde gresam? :)

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Ne se razbiram mnogu ali edna gruba matematika da napravime idi deka bankata cini nekoj si 100 000 000 evra. Najdov podatok pred 2 godini kade del od profitot za 2010 mislam odi vo delot da se zgolemi aktivata na bankata koj vo toa vreme iznesuvase ako ne se lazam 300 000 000 evra.
Dali toa znaci deka kacijata na ovaa banka e daleku podceneta ili jas negde gresam? :)
Pisi ni go podatokot sto si go nasol da ti kazeme za sto vsusnost stanuva zbor (dali aktiva, pasiva, prihod od nova emisija na akcii, stedni vlogovi ili nesto drugo).
Momentalnata pazarna vrednost na KB e 90 milioni evra.

Член од
7 август 2011
Мислења
207
Поени од реакции
62
Toj podatok go procitav vo godisniot revizorskiot izvestaj za bankata. Aktiva bese 100%. Ne sum sigren samo dali bese 300 ili 320 000 000 evra:D . Bas me cudi deka pazarnata vrednost na ovaa banka iznesuva 90 mil evra. Mislam deka e daleku podceneta za razlika od dr banki ili mozi jas imam takov vpecatok:)

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Toj podatok go procitav vo godisniot revizorskiot izvestaj za bankata. Aktiva bese 100%. Ne sum sigren samo dali bese 300 ili 320 000 000 evra:D . Bas me cudi deka pazarnata vrednost na ovaa banka iznesuva 90 mil evra. Mislam deka e daleku podceneta za razlika od dr banki ili mozi jas imam takov vpecatok:)
Активна на КМБ заклучно со 31.12.2011 е 1,1 милијади евра. Соодносот актива/пазарна вредност не е добар показател за вредноста на фирмата бидејќи фирмата може да ја напумпа активата со задолжување. Подобри параметри се добивка/пазарна вредност, сметководствена вредност на капитал/пазарна вредност, промет/пазарна вредност, паричен прилив/пазарна вредност, дивиденда/пазарна вредност итн. Дел од овие податоци можеш да ги најдеш на bloomberg.com и mse.com.mk а дел може сам да ги пресметаш од годишниот извештај на КМБ.
http://www.kb.com.mk/Handlers/GetResource.ashx?id=3ed39e5a-eb11-42b7-9a3b-26aa8a57b818
Инаку сум ги видел речи сите параметри што се достапни. И цената изгледа потценето. Така да купи си од КМБ...

Hooligan

..The President...
Член од
9 февруари 2008
Мислења
2.358
Поени од реакции
701
Дечки ако одите на семинарот во скопје за online тргување на берза....дај да се запознаеме :) ми делувате како да знаете да дадете добар совет за тргување :) :)

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Дечки ако одите на семинарот во скопје за online тргување на берза....дај да се запознаеме :) ми делувате како да знаете да дадете добар совет за тргување :) :)
Jaс не планирам да одам...ја видов програмата и е речиси исклучиво Форекс и техничка анализа нешто што не ме интересира. Но, не викам дека ќе биде лошо некој да оди...дури и баш ме интересира да ми кажат како било. Предавачите се доста интересни. Само не се летајте да почнете да тргувате само на база на тој краток курс.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210

Tоме ми пиша дека нешто за кривата на приноси на обврзници. И случајно го најдов овој график. И во последните 8 рецесии во САД им предходел период на рамна или инвертна крива. Така да очите отворени за инвертни криви одличен показател се за рецесии а со тоа и падови на берзата.
Инаку уште еден бонус параметар кој ги предвидува рецесиите...тоа се профитните стапки...Секогаш нивен пад предходи на рецесија. Интересно е што татко на оваа теорија од пред 160 години е Карл Маркс и пишува за тоа во неговата книга „Капиталот“...Очигледно Маркс повеќе се разбирал од тоа како функционира Капитализмот од неговата утопија Комунизмот. Што е и точно 95% од неговите дела се за Капитализмот додека дава многу штури насоки како би требало да функционира Комунизмот.

--- надополнето: 20 јули 2012 во 19:30 ---

Kajgana Shop

На врв Bottom