Македонска берза

Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
Zlatoto of NBRM e izgor skapo, kako mislis pri prodavanje da ja zemes istata cena?Odnosot na zarabotka od akcii,i zarabotka of devizi i zlato sigurno ti e najmalku 1:5 vo korist na akcii.Mozebi se spremas za golemata kriza i recesija ama za Sega sigurno si vo minus.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Јас веќе некое време сум заинтересиран да префрлам некои средства прво на Балкан, па после и во Европа . . . посебно ми се интересни европските (француските) банки . . . . кога прашав во неколку брокерски куќи ретко која ја овозможуваше таа услуга, а тие што овозможуваа молеа бога да не направиш налог . . .
Кај оние што овозможуваа пристап до балканските земји главен проблем ми беа провизиите. Проста математика ми велеше дека 3-5% во зависност од сумата се провизиите. Значи трансакции во два правци имаат 6-10% трошок не е баш малку . .
Ако некој има препорака за некоја брокерска куќа која има добри провизии за работа со Балкан, па сега и со Европа, нека предложи . . .. .
@Бубастис кажа дека тргувал да странски берзи ама од надвор . . . колкави се трошоците надвор од обично тргување . . . .
Јас искрено не би купувал злато и сребро преку златари тие имаа убави маржи, а златото и среброто веќе 5 години варираат +-10% кога би ги вкалкулирал провизиите и маржите незнам дали нешто останува ????
Доларите сум ги играл преку македонски банки, но повратот кога ќе ги пресметам курсните разлики е доста мал во однос на банкарските акции од мсе . . .
FX lider и слични платформи никогаш не сум ги сакал, не е вистинско инвестирање туку тип на коцкарница . . .

Така да незнам каде Ви е математиката за играње на долари, сребро, злато, но размислувам за нови опции бидејќи просторот на мсе се намалува . . .
Ако некој има некој паметен предлог, со прифатливи провизии нека предложи и нека сподели искуство...

Член од
22 јануари 2009
Мислења
258
Поени од реакции
200
Кога купувате метали како инвестиција гледајте да биде low premium bars или coins.

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Јас веќе некое време сум заинтересиран да префрлам некои средства прво на Балкан, па после и во Европа . . . посебно ми се интересни европските (француските) банки . . . . кога прашав во неколку брокерски куќи ретко која ја овозможуваше таа услуга, а тие што овозможуваа молеа бога да не направиш налог . . .
Кај оние што овозможуваа пристап до балканските земји главен проблем ми беа провизиите. Проста математика ми велеше дека 3-5% во зависност од сумата се провизиите. Значи трансакции во два правци имаат 6-10% трошок не е баш малку . .
Ако некој има препорака за некоја брокерска куќа која има добри провизии за работа со Балкан, па сега и со Европа, нека предложи . . .. .
@Бубастис кажа дека тргувал да странски берзи ама од надвор . . . колкави се трошоците надвор од обично тргување . . . .
Јас искрено не би купувал злато и сребро преку златари тие имаа убави маржи, а златото и среброто веќе 5 години варираат +-10% кога би ги вкалкулирал провизиите и маржите незнам дали нешто останува ????
Доларите сум ги играл преку македонски банки, но повратот кога ќе ги пресметам курсните разлики е доста мал во однос на банкарските акции од мсе . . .
FX lider и слични платформи никогаш не сум ги сакал, не е вистинско инвестирање туку тип на коцкарница . . .

Така да незнам каде Ви е математиката за играње на долари, сребро, злато, но размислувам за нови опции бидејќи просторот на мсе се намалува . . .
Ако некој има некој паметен предлог, со прифатливи провизии нека предложи и нека сподели искуство...

Jas znam nekolku dobri kafani, ako si spremen da investirash vikni kje napravime due diligence, road show, se sto treba... vo provizija ti vleguva nekoja stotka za kelnerot, dobro kje pominish...;)

Член од
9 јули 2011
Мислења
117
Поени од реакции
108
Дали има банка во македонија што ќе ти дозволи да префрлиш пари на странска сметка на фирма без фактура?
Незнам како е сега по модерно (во мое време не можеше), а колку јас знам странски брокери не издаваат фактура па автоматски купувањето на странски акции е невозможно.
Чинам имаше во законот дека по купувањето треба да дадеш отчет во НБРМ, а и твојот странски брокер да даде отчет, капак на работава, без ова кршиш закони.
Ако е сменето и олеснето би сакал да знам.

На своја странска сметка пари можеш да префрлиш, треба да ја отвориш и да биде се по закон, а потоа од неа што сакаш прави.

Без странски пасош, а да биде се по закон, најлесна опција е во соседна земја да провериш колку е годишна кирија да изнајмиш стан и да влезе во потребно минимално за добивање дозвола за престој. Ја добиваш за макс месец дена (со договорот закуп заверен на нотар), со неа си отвораш сметка, префрлаш средствата од Мк без проблем и отворен ти е свет. После можеш да го раскинеш договорот или друго според твоја креативност, дозволата си важи дал година, две, пет, десет зависи од државата и што си одбрал. Трошоците осигурување, бирократија и слично се разумни. Ако те мрзи да потрошиш ден два си има и агенции што ќе го направат сето ова за тебе.

Сметка можеш да си отвориш и така, ти треба само странски даночен број кој го добиваш во било која општинска канцеларија за 15 минути со пасош, одиш во банка со тој број и отвараш сметка, но така го кршиш Мк законот.

Инаку веќе со странска сметка од поубавите банки (и интернет пристап до неа) имаш можност директно од нивната платформа да купуваш злато сребро и други метали и неметали, акции, финансиски деривати, депозит, удели во инв. фондови и останати чудеса, бидејки обично банката си има брокерај и платформите се интегрирани. И да нема платформа некоја си незнам, со депонирање позначителни средства самата банка сакал неќел алоцира за тебе банкар и уз муабет со него ќе ти предложи многу опции што да се прави со парите да не стојат така и расположив ти е 24/7.

@bosko007

Последно уредено:
Член од
19 декември 2018
Мислења
43
Поени од реакции
49
Bolje se ti StefusRefus drži Makedonije i lokalnih ulaganja. Ulaganje na razvijenim burzama, pogotovo u SAD (USA) je za one koji imaju iskustvo i znaju nešto o tome. U suprotnom to je put za izgubit pare. Sto se tiče fizičkog zlata i srebra, to je još veća glupost jer imaš troskove kupo-prodaje (velik spread izmedju bid-a i ask-a fizičkog zlata), držanja i slično. Ako kupujes već zlato i srebro (iako mi bas nije jasno sto ćeš ti) onda radi likvidnosti i manjih transakcijskih troškova bolje kupuj papir na zlato ili srebro (ako to zakonodavac dopusti i ako otovoris račun “preko bare”). Takodjer, dobro prouči porezni tretman takvih kupovina jer naprimjer u Hrvatskoj na investicijsko zlato se ima pravo odbiti PDV. Tu mislim na fizičko
zlato.

Zlato je imovina (ili roba) koja nema intrinzičnu vrijednost (ne stvara novu vrijednost i ima dosta ograničenu uporabnu vrijednost). Zlato se može koristiti kao hedge na inflaciju ili kao “sigurnija” imovina u nesigurnim vremenima, ali kao investicijska klasa gubi na popularnosti, pogotovo u razvijenijim dijelovima svijeta. Glavnina fizičke trgovine zlatom odnosno potražnje se generira u tradicionalnijim sustavima tipa Indije ili Kine.

Ja nisam nacelno protiv ulaganja u plemenite metale, jer se i na tome da zaradjivati... al ne nuzno zlato ili srebro. I vjerojatno nije loše drzati jedan dio imovine i u zlatu odnosno srebru, al ne značajnije udjele. U zadnje vrijeme, povijesno najviše cijene ostvaruje paladijum, al to je zato jer se on koristi u automobilskoj industriji kao katalitički konverter, a kako mu je ograničena ponuda, cijena raste. Doduše, paladijum vjerojatno nije bas tako lako kupiti kao zlato ili srebro.

https://www.apmex.com/spotprices/palladium-price

Papiri na zlato i srebro

https://www.finviz.com/quote.ashx?t=GLD

https://www.finviz.com/quote.ashx?t=SLV&ty=c&ta=1&p=d

Pa na one koji traže i eksploatiraju zlato, bez poluge... https://www.finviz.com/quote.ashx?t=GDX

Sa polugom “long ili bull ETF” X3: https://www.finviz.com/quote.ashx?t=UGLD

Ili “BEAR” sa polugom X3: https://www.finviz.com/quote.ashx?t=DUST&ty=c&ta=1&p=d Itd. Itd.

Ima takvih sintetičkih papira preko bare, koliko voliš.

Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Bolje se ti StefusRefus drži Makedonije i lokalnih ulaganja. Ulaganje na razvijenim burzama, pogotovo u SAD (USA) je za one koji imaju iskustvo i znaju nešto o tome. U suprotnom to je put za izgubit pare. Sto se tiče fizičkog zlata i srebra, to je još veća glupost jer imaš troskove kupo-prodaje (velik spread izmedju bid-a i ask-a fizičkog zlata), držanja i slično. Ako kupujes već zlato i srebro (iako mi bas nije jasno sto ćeš ti) onda radi likvidnosti i manjih transakcijskih troškova bolje kupuj papir na zlato ili srebro (ako to zakonodavac dopusti i ako otovoris račun “preko bare”). Takodjer, dobro prouči porezni tretman takvih kupovina jer naprimjer u Hrvatskoj na investicijsko zlato se ima pravo odbiti PDV. Tu mislim na fizičko
zlato.

Zlato je imovina (ili roba) koja nema intrinzičnu vrijednost (ne stvara novu vrijednost i ima dosta ograničenu uporabnu vrijednost). Zlato se može koristiti kao hedge na inflaciju ili kao “sigurnija” imovina u nesigurnim vremenima, ali kao investicijska klasa gubi na popularnosti, pogotovo u razvijenijim dijelovima svijeta. Glavnina fizičke trgovine zlatom odnosno potražnje se generira u tradicionalnijim sustavima tipa Indije ili Kine.

Ja nisam nacelno protiv ulaganja u plemenite metale, jer se i na tome da zaradjivati... al ne nuzno zlato ili srebro. I vjerojatno nije loše drzati jedan dio imovine i u zlatu odnosno srebru, al ne značajnije udjele. U zadnje vrijeme, povijesno najviše cijene ostvaruje paladijum, al to je zato jer se on koristi u automobilskoj industriji kao katalitički konverter, a kako mu je ograničena ponuda, cijena raste. Doduše, paladijum vjerojatno nije bas tako lako kupiti kao zlato ili srebro.

https://www.apmex.com/spotprices/palladium-price

Papiri na zlato i srebro

https://www.finviz.com/quote.ashx?t=GLD

https://www.finviz.com/quote.ashx?t=SLV&ty=c&ta=1&p=d

Pa na one koji traže i eksploatiraju zlato, bez poluge... https://www.finviz.com/quote.ashx?t=GDX

Sa polugom “long ili bull ETF” X3: https://www.finviz.com/quote.ashx?t=UGLD

Ili “BEAR” sa polugom X3: https://www.finviz.com/quote.ashx?t=DUST&ty=c&ta=1&p=d Itd. Itd.

Ima takvih sintetičkih papira preko bare, koliko voliš.
Не сум типичен локален инвеститор имам долгогодишно искуство на Форекс и комекс. Целта ми е диверификација и тактичко повлекување барем делумно од мсе. Запознаен со ЕТФ и дел од погорните сум ги користел до сега. Очекувам некој вид корекција или беар маркет на мсе поради можност од глобално забавување. Така од двојна причина намалување на волитилити и заштита на капитал делумно излегов од мсе.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Ovaka izdrzano kako baba vanga ispaga predviduvanjeto :)
Na koi fundamenti ke padne na primer granit posto e precenet ili UNi na primer :)
Cekajte gi kvartalnite na bankite vaka ne im idelo vo razlika pomegu aktiva i pasivna kamata ni vo son ?
Nikogas ne bilo ova da prinos pomegu ovie kamati da e ist kako zarabotka vo maloprodazba ???? Eden kipper ima akcija po cela nedela prodava po nabavna cena ama vo banka i za tvoi pari da proveris poveke od tri pati vo mesec provizija :)
Kmb stavi paneli kupi tocaci na vraboteni mesto koli za podobra ekologija :)
Eve pomina kartalot imame ili najavi kolkav e profitot bar na KMB za da vidime kaj odi MSE ???

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Malce mi e cudna logikata na Zagrepcanec deka da trguvas na US market e opasno, so seta likvidnost i rastecka ekonomija tamu, ama MSE bilo bezbedno, so stagniracka ekonomija, slaba transparentnost i nikakva likvidnost na poveketo akcii.

Edno se slagam, na MSE moze poveke da se zaraboti, posto pazarot e slabo efikasen, i se javuvaat nekoi krupni anomalii. Samo, istoto vazi i za potencijalni zagubi[DOUBLEPOST=1554111343][/DOUBLEPOST]Inace @bosko007 provizii od 3-5% se bezobrazni, mene tuka brokerot mi naplaka 0.1-0.4% zavisno od pazarot, za golemi pazari kako Frankfurt ili NY e 0.1%, i so 10K evra trguvanje tolku i se plaka. Eventualno ako ne otide sve vo edna transakcija, ama pak e bajagi eftinko. Toa e execution samo, ako sakas soveti i sl kosta mallku poveke. Ama ko sto zaklucivme, posle 10g trguvanje soveti i ne ni trebaat mnogu mnogu

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
https://faktor.mk/znae-li-kade-tera-shteriev

Секогаш ми се допаѓа кога некој ќе го нападне катастрофалниот статус кво во баруштинава во која било сфера, па дури и со лоши намери. Општествово е преполно со оние ќути-си-дупи-си ликови коишто со врски фатиле позиции и уживаат во привилегиите од функцијата едино пазејќи ништо да не таласаат. Од годишниот извештај на берзата за 2017. може да се види дека:

Трошоци за вработени во 2017 година изнесуваат 12.867.235 денари и се состојат од бруто плати и останати користи за вработени. Истите изнесуваат 38,41% од вкупните расходи и се за 6,96% повисоки во однос на 2016 година, како резултат на ангажирањето на нов вработен во Дирекцијата за информатичка и техничка поддршка согласно преовладувачките пазарни услови, како и заради нагорни корекции на платите на неколку вработени почнувајќи од месец јули 2017 година, што е направено во согласност со новиот Правилник за внатрешна организација и систематизација на работните места на Берзата. Бруто платата на извршниот член на Одборот на директори изнесува 3.295.462 денари.

Штериев лабаво си кешира месечно по 3-4.000 евра за својата работа, а и другите вработени сигурно земаат по 1-2.000. Исто интересен податок е:

Годишните нето примања за 2017 година на останатите неизвршни членови на Одборот на директори на Берзата по основ на плата на годишно ниво и надоместоци од плата кај соодветниот работодавец и по основ на бонуси, осигурувања и други реализирани права кај соодветниот работодавец се следните редоследно според табелата погоре: 2.286.814 денари, 1.221.440 денари, 1.739.154 денари, 1.098.969 денари и 954.064 денари.

Имињата од табелата редоследно се: Коста Костовски, Михајло Брова Зиков, Петар Трпески, Кирил Јовановски и Иван Мишев.

Примањата за 2017 година на неизвршните-независни членови на Одборот на директори, односно неизвршните членови кои не се акционери или вработени во акционери на Берзата за извршување на функцијата во Одборот на директори на Берзата изнесуваат 12.000 денари нето месечно, по член.

Значи членовите на одборот на директори за извршената напорна работа месечно од берзата си лапаат уште по двестотче. Со оглед на тоа што во 2018. година обемот на тргувањето, па следствено и приходите, ќе им се поголеми, очекувам соодветно да си ги зголемат и примањата и надоместоците.

Последно уредено:
Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Член од
12 март 2009
Мислења
20.700
Поени од реакции
16.912
na US market e opasno, so seta likvidnost i rastecka ekonomija tamu, ama MSE bilo bezbedno, so stagniracka ekonomija, slaba transparentnost i nikakva likvidnost na poveketo akcii.

Edno se slagam, na MSE moze poveke da se zaraboti, posto pazarot e slabo efikasen, i se javuvaat nekoi krupni anomalii. Samo, istoto vazi i za potencijalni zagubi[DOUBLEPOST=1554111343][/DOUBLEPOST]Inace @bosko007 provizii od 3-5% se bezobrazni, mene tuka brokerot mi naplaka 0.1-0.4% zavisno od pazarot, za golemi pazari kako Frankfurt ili NY e 0.1%, i so 10K evra trguvanje tolku i se plaka. Eventualno ako ne otide sve vo edna transakcija, ama pak e bajagi eftinko. Toa e execution samo, ako sakas soveti i sl kosta mallku poveke. Ama ko sto zaklucivme, posle 10g trguvanje soveti i ne ni trebaat mnogu mnogu
многу безбедно било, ОХИС беше на официална котација непосредно до криминален СТЕЧАЈ... пази сега , немало пари за доверители ама владата им исплати плати на работниците за неработење
( повеќе годинни принудни одмори)
... за другите котации да не пишувам, никој не ни известува за стечај, одеднаш ги снемува од берза, акционери не можат да дознаат ништо...
Но ништо подобро не е ни за тие што не се стечај... дури има фирми кој работат турбо, на одреден период има и тргување, дури превземање, но исклучиво со 51% БЛОК, а акционери кој со години имаат понуда на акции со кој може да се сликаат... комшија ми кажува за фирма од некогашниот МЗТ, имал многу акции ама го избркале како технолошки вишок... тој што станал менаџер нон стоп ја продава, газди се менуваат а тој останува менаџер, од голтар се наполни со милион евра, а луѓе што имаа акции не можат да ги продадат, НЕМА никаква заштита на мали акционери...

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Bas me interesira kaj kje odat tie 500mil eur grcki investicii vo energetika, ako odat nekade... nema valjda strujomerite po doma da ni gi kupat ;)

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Bas me interesira kaj kje odat tie 500mil eur grcki investicii vo energetika, ako odat nekade... nema valjda strujomerite po doma da ni gi kupat ;)
Можеби во фотоволтаичните централи кои ги најавуваше Анѓушев?

Kajgana Shop

На врв Bottom