Македонска берза

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Не се затрчувајте врз база на шпекулации.
Словенечки Петрол моментално само ја разгледува можноста да инвестира во Топлификација, сеуште не е ништо за сигурно
Така иде тоа кога ќе биде сигурно ќе биде касно за купување затоа што веќе ќе биде продадена (хипотетички зборувам доколку се продаде) тоа се прегова за цена и се прави обид за купување мнозински пакет акции.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Така иде тоа кога ќе биде сигурно ќе биде касно за купување затоа што веќе ќе биде продадена (хипотетички зборувам доколку се продаде) тоа се прегова за цена и се прави обид за купување мнозински пакет акции.
Америте имаат една изрека "buy the rumor, sell the fact" така функционира берзата. А кој шири муабети ги прави парите...

Член од
7 октомври 2011
Мислења
3.831
Поени од реакции
3.616
Има некој информација за акциите од Мак стил,ќе рипаат ли или нема да рипаат,фирмата како и оди,пропаѓа или не?? Сите ја збореа како најдобра фирма ,многу ќе се развивала ова она, купив пред 4 години акции од тамо ни еден ден ми немаат рипнато,мам*цата.. У минус сум тежок:).

Volta

Џонтра Волта
Член од
5 јуни 2012
Мислења
89
Поени од реакции
82
Заинтересиран сум да купам акции на македонската берза, меѓутоа немам доволно информации и знаење за да започнам, а ризикот е голем, посебно кога станува збор за нашата берза. Имам одреден капитал кој го имам тргнато на страна токму за таа намена. Ја читав темава од почетокот, истражував за да дознаам нешто повеќе за нашата берза и за тоа како фунционираат работите, но тоа не ми беше доволно. Потребно ми е некој со искуство околу тргувањето со акции да ми објасни некои работи. Затоа тука ќе поставам неколку прашања кои се надевам дека некој од вас ќе може да ми ги одговори бесплатно :):
1. Колкав најмал капитал е доволен како за почеток да се почне со тргување на берзата и да се направи портфолио од акции? (Да речеме дали би биле доволни 1000 евра како за почеток?)
2. Чии акции според вас моментално се најповолни за да се инвестира во нив? Алкалоид по излезот на американскиот пазар? Топлификација со шпекулациите за негово преземање? Комерцијална Банка? Макпетрол? Рж услуги? Бетон? Гранит? Фершпед? Макстил?... Какво ви е искуството со овие компании?
3. Кога би бил најповолен период да се започне со инвестирање во акции на берзата иако не постои такво правило? Имам читано дека можеби најповолен период за купување е ноември-февруари кога акциите го достигнуваат најниското ниво, а во периодот февруари-мај е најповолен период за продавање кога цените се највисоки.
4. Ќе можете ли да ми препорачате литература, сајтови (освен mse.mk) кои ќе ми помогнат да ги откријам тајните на тргувањето со акции на берзата (освен она што го добиваме како основа од учебниците на економски факултет)? До сега ми ја имаат препорачано "Интелегентен инвеститор" од Benjamin Graham како добра основа...
5. Дали би можел да тргувам на берзата сам, да не биде брокерот тој кој ќе го прави тоа во мое име? Како да го направам тоа? Дали тоа се одвива единствено електронски?
6. Дали имате заработено добра пара преку тргувањето на берзата? Колкав беше вашиот почетен капитал?
Се што сакам е со мене да го споделите вашето искуство и така да ме охрабрите да излезам на берзата кога за тоа ќе дојде време. Вака неинформиран ни на крај памет не ми доаѓа да ризикувам со парите. Се надевам дека не претерувам со прашањата и ќе можете да ми помогнете. Ви благодарам. :)

В

Вештерот

Гостин
Заинтересиран сум да купам акции на македонската берза, меѓутоа немам доволно информации и знаење за да започнам, а ризикот е голем, посебно кога станува збор за нашата берза. Имам одреден капитал кој го имам тргнато на страна токму за таа намена. Ја читав темава од почетокот, истражував за да дознаам нешто повеќе за нашата берза и за тоа како фунционираат работите, но тоа не ми беше доволно. Потребно ми е некој со искуство околу тргувањето со акции да ми објасни некои работи. Затоа тука ќе поставам неколку прашања кои се надевам дека некој од вас ќе може да ми ги одговори бесплатно:
1. Колкав најмал капитал е доволен како за почеток да се почне со тргување на берзата и да се направи портфолио од акции? (Да речеме дали би биле доволни 1000 евра како за почеток?)
2. Чии акции според вас моментално се најповолни за да се инвестира во нив? Алкалоид по излезот на американскиот пазар? Топлификација со шпекулациите за негово преземање? Комерцијална Банка? Макпетрол? Рж услуги? Бетон? Гранит? Фершпед? Макстил?... Какво ви е искуството со овие компании?
3. Кога би бил најповолен период да се започне со инвестирање во акции на берзата иако не постои такво правило? Имам читано дека можеби најповолен период за купување е ноември-февруари кога акциите го достигнуваат најниското ниво, а во периодот февруари-мај е најповолен период за продавање кога цените се највисоки.
4. Ќе можете ли да ми препорачате литература, сајтови (освен mse.mk) кои ќе ми помогнат да ги откријам тајните на тргувањето со акции на берзата (освен она што го добиваме како основа од учебниците на економски факултет)? До сега ми ја имаат препорачано "Интелегентен инвеститор" од Benjamin Graham како добра основа...
5. Дали би можел да тргувам на берзата сам, да не биде брокерот тој кој ќе го прави тоа во мое име? Како да го направам тоа? Дали тоа се одвива единствено електронски?
6. Дали имате заработено добра пара преку тргувањето на берзата? Колкав беше вашиот почетен капитал?
Се што сакам е со мене да го споделите вашето искуство и така да ме охрабрите да излезам на берзата кога за тоа ќе дојде време. Вака неинформиран ни на крај памет не ми доаѓа да ризикувам со парите. Се надевам дека не претерувам со прашањата и ќе можете да ми помогнете. Ви благодарам.
Ќе пробам да ти одговорам, но знај дека парите се твои и ти си одговорен за своите одлуки. Не сум стручњак и не ти гарантирам ништо од ова што го кажувам. И не ти ја гарантирам точноста на информациите Ако случајно се заебеш кај себе барај си ја грешката.
Знаеш како е со пари. Треба да се намачиш да ги заработиш и затоа пред што и да правиш добро размисли и најважно од се не се брзај.
1. Зависи од провизиите, треба сам да се израчунаш, да ти биде добивката повисока од провизиите (за посредништво) и даноците кои ќе ги плаќаш. Мое лично мислење е барем 5000. Плус тие пари треба да ти се наменети за тргување и да бидеш спремен да чекаш и подолго време. Тоа значи дека ти всушност ги штедиш тие пари. Глупаво е на пример да купиш акции за 5000 евра и да ги продадеш по 6 месеци за 3000 само затоа што лошо си се израчунал и не можеш да почекаш бидејќи ти требаат тие пари во моментот да платиш струја. За да тргуваш на берза треба да имаш доволно пари на страна да можеш барем 1 до 2 години да преживеееш во случај да изгубиш работа.
2. Важно е да не правиш многу тргувања затоа што трошоците знаат да бидат големи. Купи еднаш добро избрани акции и чекај. Бидејќи пазарот не можеш да го победиш предлагам портфолио од акции од кои го составуваат индексот. Инаку мене субјективно долгорочно најмногу ми се свиѓа Алкалоид.
Не ставај во една фирма се. Стави во 10 различни(или повеќе во зависност од парите).
3. Нема правило. Постојат различни теории и сите си имаат плусови и минуси. Ама пазарот не можеш да го победиш затоа од тие што го прават индексот купи си и решен проблем. Како што расте пазарот така ќе ти растат и акциите. Во последниве 100 години во Америка тоа било 8% годишно. Не заработуваш којзнае колку ама и немаш главоболки. Ти доаѓа како штедење со троа повисока камата.
4. Na seinet имаш годишни извештаи и актуелности. Книгата од Бенџамин Грахам ја има читано и е добра ама е и голема. Само да знаеш дека ако си прочитал 2 или 3 книги не си најпаметен на светов. И 10 да прочиташ нема да ти се доволно затоа што постојат луѓе и институции на кои секој ден берзата им е работа и прочитале и знаат многу повеќе од нас аматерите. А имаат и пракса повеќе и сигурно подобро знаат како функционираат работите.
5. Колку што знам работите одат преку брокерска куќа или банка евентуелно. За детали таму прашај си. И прашај во повеќе различни за да си одбереш услуга која тебе ти одговара.
6. Немам (засега). А и не верувам дека би ми успеало.
На берзата гледај како и на секоја друга инвестиција. Разгледај ги сите можни опции за инвестиции. Не мора само акции можеш и во обврзници на пример нешто да ставиш.
И работите прави ги без филмање, нервози и многу губење време. Од берза не се живвее. Тоа ти е повеќе како штедење на некои пари кои не си успеал да ги испиеш.
Тоа е тоа.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Заинтересиран сум да купам акции на македонската берза, меѓутоа немам доволно информации и знаење за да започнам, а ризикот е голем, посебно кога станува збор за нашата берза. Имам одреден капитал кој го имам тргнато на страна токму за таа намена. Ја читав темава од почетокот, истражував за да дознаам нешто повеќе за нашата берза и за тоа како фунционираат работите, но тоа не ми беше доволно. Потребно ми е некој со искуство околу тргувањето со акции да ми објасни некои работи. Затоа тука ќе поставам неколку прашања кои се надевам дека некој од вас ќе може да ми ги одговори бесплатно :):
Се што сакам е со мене да го споделите вашето искуство и така да ме охрабрите да излезам на берзата кога за тоа ќе дојде време. Вака неинформиран ни на крај памет не ми доаѓа да ризикувам со парите. Се надевам дека не претерувам со прашањата и ќе можете да ми помогнете. Ви благодарам. :)
A jас да ти пишам.
1. Бидејќи провизиите се % да не фиксен износ. Нема минимум. Можеш и со 100 евра да почнеш. Т.е. колку од парите не планираш да ги користиш во следните минимум 4-5 години. Јас не би советувал да инвестираш краткорочно...
2. Зависи од твојата стратегија дали сакаш дефанзивно или циклично да инвестраш. Алкалоид е типична дефанзивна акција исто и Телеком. Имаат добри дивиденди и стабилни приходи но, доста слаб потенцијал за раст. А ако сакаш циклично да инвестираш бирај акции со низок сооднос цена/добивка и без дивиденда значи тие што ја реинвестираат добивката тие има голем потенција за раст но, знаат многу да варираат. Во основа дефанзивните се доста посигурни ама приходот е понизок а цикличните се поризични ама добивката е висока. Мене омилена циклична ми е тутунска банка. Пред да се одлучиш за некоја акција види ги фундаментите на акцијата p/e p/b p/d итн. Има цела теорија јас лично не верувам во effective market hypothesis повеќе сум value investor. Како и да е сеуште има поделени мислења за тоа. Но, се сомневам дека некој многу гледа на фундаменти во Македонија кога инвестира. Но, едно е сигурно пазарот оди од депресија до еуфорија и пак назад. Најбитно е да купуваш во момент на депресија а продаваш за време на еуфорија. Сега сме во депресија акциите се релативно потцените но, не премногу. Сум пишува и за фази на пазарот побарај ги моите постови погоре.
3. Точно Мај е статистички најдобар месец за продавање. Обично е најдобро да се купи на есен. Но, ова е далеку од гаранција и 100% сигурно.
4. Од сајтови би ти го препорачал bloomberg.com има детални информации за македонски акции сите фундаменти што ги нема на mse.com.mk. Книгата „Интелигентен инвестирот“ е одлична посебно формулите. Повеќе е на страната на value investor од EMH.
5. На македонска берза мора преку брокер. онлајн тргување нема можност. Мора лично да потпишеш налог.
6. Купив акции на МБИ 1700 во 2009 и ги шитнав на 3700 во мај 2011 инаку имам купено и акции на пред пикот во 2006 на 5000-6000 но, тогаш благе везе немав од анализа на пазарот бев млад и наивен се полажав како и пола Македонија. Но, доста научив од тогаш. Мој совет е анализа на пазарот и на „светото тројство“ на инвестирањето, фундаментална, техничка и психолошка анализа на пазарот. Следниве месеци мислам дека има одлична можност за влез на пазарот посебно ако паѓаат уште акциите но, пази се пазарот е во цикличен беар маркет и мора да ги шитнеш на следниот пик не се надевај на повторување на 2007/8.

Член од
19 јануари 2012
Мислења
56
Поени од реакции
37
За тие што сеуште не прочитале за аукцијата на акциите од Топлификација.
„Топлификација“ вчера доби нов најголем поединечен сопственик, откако на берзанска аукција беа продадени 74.000 акции, кои претставуваат 16,44 отсто од главнината на друштвото, кое го снабдува Скопје со топлинска енергија.
Официјално не се соопштува името на новиот акционер, но неофицијално во брокерски кругови се шпекулира дека станува збор за фирма регистрирана на Kипар. Дали зад неа се крие словенечки „Петрол“, за кој деновиве македонските медиуми јавија дека влегува во „Топлификација“, или за скопската централа „Те-То“, каде „Топлификација“ поседува 20 отсто од капиталот, а другиот дел е во рацете на руски „Синтез 80“, или за изненадување, ќе стане појасно најдоцна в петок, до кога треба да заврши израмнувањето, односно уплатата на средствата и впишувањето на новиот сопственик во акционерската книга на „Топлификација“.

Што мислат кајганџии, дали ќе останат акциите во словенечка сопственост или ќе има изненадување како што е спомнато во статијава?

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Што мислат кајганџии, дали ќе останат акциите во словенечка сопственост или ќе има изненадување како што е спомнато во статијава?
Ќе се знае утре, убаво напишале.
Тогаш може да коментираме дали ќе го биде новиот сопственик.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Ни Руси, ни Словенци, туку „Кипарци“ го купија пакетот:

-KARDICOR INVESTMENTS LIMITED

Мене ми личи дека некои локални „патриоти“ ги имаат испрано парите преку кипарска фирма.

Член од
14 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
50
Што е тапа берзава не коментирам.
Мене ме интересира некој да ми објасни како функционираат обврзниците на берза. Гледам на берза цена на РМДЕН 11 е 88.00. Што значи тоа? Дали цената на 100 денари обрзница е 88 денари? Знае некој колку е купонот (каматата која се дава годишно на фиксно)? Дали знаете кога доспеаваат кои обврзници? Дали некој знае колку е всушност она што се вика bond yеild? И дали се исплати повеќе да купуваш обврзници од орочени денари во банка? Да и дали и колку се плаќа на брокер за тргување со обврзници исто е како со акции?
Фала и поздрав

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Што е тапа берзава не коментирам.
Мене ме интересира некој да ми објасни како функционираат обврзниците на берза. Гледам на берза цена на РМДЕН 11 е 88.00. Што значи тоа? Дали цената на 100 денари обрзница е 88 денари? Знае некој колку е купонот (каматата која се дава годишно на фиксно)? Дали знаете кога доспеаваат кои обврзници? Дали некој знае колку е всушност она што се вика bond yеild? И дали се исплати повеќе да купуваш обврзници од орочени денари во банка? Да и дали и колку се плаќа на брокер за тргување со обврзници исто е како со акции?
Фала и поздрав
Берзата е само одраз на кризата во европската и македонската економија.
Според мене оваа криза ќе потрае 3-5 години, па ако планираш подолгорочно да инвестираш тогаш акциите на нашите компании се релативно добра инвестиција.

Обрзниците ги купуваат институции и големи компании, а не приватни лица поради екстремно ниската каматна стапка на годишно ниво од само 2%. Еве ти го законот за денационализација, ќе можеш да прочиташ подетаљно.

Член од
14 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
50
Берзата е само одраз на кризата во европската и македонската економија.
Според мене оваа криза ќе потрае 3-5 години, па ако планираш подолгорочно да инвестираш тогаш акциите на нашите компании се релативно добра инвестиција.

Обрзниците ги купуваат институции и големи компании, а не приватни лица поради екстремно ниската каматна стапка на годишно ниво од само 2%. Еве ти го законот за денационализација, ќе можеш да прочиташ подетаљно.
Да 2% е купонот најверојатно има уште 2-3% од дисконт на пазарна цена. Така да мислам дека е приливот 4-5% плус и се заштитени од денарска девалвација мислам дека имаа евро клаузула колку што прочитав. Не е многу исто колку орчени евра во банка. Онака прашував не ми беше јасно што е тоа 88, 95 итн цена најверојатно основицата е 100.
Инаку се согласувам акциите се паднати и може уште да паѓаат и не е лош момент во наредниот период месеци години да се влезе. А и дивидендниот принос на одредени акции не е лош. Гледам сега МБИ е под 1900 а за време на кризата од 2008 беше 1500. Што е реална вредност не е 2008 ама не ни цветаат рози. Според мене може и уште малку да се почека работите одат на лошо во Европа...знам дека не паметно да се брка дното ама не сме премногу далеку од него но, се зависи во кој правец ќе се движи Европската криза.

Член од
14 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
50
Најдов како се пресметува принос на обврзница значи х=(номинална вредност- пазарна цена)/години до доспевање и после х+купон/пазарна*100% цена или за сега х=(100-88)/6=2 2+2/88*100%=4,54% што е слично со орочени евра во банка.
Инаку се сеќавам кога излегоа обврзниците од денационализација беа со рок од 10 години и вредност од 50 (%). Или (100-50)/10=5 5+2/50*100%= 14%. 14% е многу добра камата ама кој „будала“ купуваше обврзниции во 2000 години земјата во војна територија окупирана и ти обвзрници ќе купуваш али тоа е шизик на ризик.

Kajgana Shop

На врв Bottom