Македонска берза

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Комерцијалисти, честито дивидендата, да си земате ваква и поголема секоја година :pijani:Изгледа градежниците воведоа цврста рака и ги преземаа уздите од Хари.

Гледајќи за која цена СЖ бил подготвен да ја продаде ОХБ, стварно мислам дека СТБ, КМБ и ТНБ можеле да направат фантастичен деловен потег со нејзино преземање.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Fantasticna dividenda od KMB, so ogled sto istoriski nikojpat ne dale payout nad 45%, a lani im nedostigase i kapital za da gi pokrijat baranjata od NBRM...ama ocigledno deka menadzmentot ocajnicki se bori da ja zastiti bankata od neprijatelsko prezemanje, pa so teshki maki najdoa kupci za delot na EBOR i East Capital, a sega i mora da gi zadovolat novite sopstvenici.

Tolku od muabetot kako barale strateski partner da se prodadat.

Sega sto da kazeme okolu cenata, pak istoriski, KMB se trguvala na 5-6% DY, znaci realno ova treba da odi megju 6500-7000 pred presek. So taa napomena sto dogodina ne e realno da se ocekuva ista ili pogolema dividenda, naprotiv

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Баш тоа го размислував, да ја преземеше било кој од стб, кмб, тнд ќе се изфигнеше доста, ќе се одвоеше од конкуренцијата...

Комерцијалисти, честито дивидендата, да си земате ваква и поголема секоја година :pijani:Изгледа градежниците воведоа цврста рака и ги преземаа уздите од Хари.

Гледајќи за која цена СЖ бил подготвен да ја продаде ОХБ, стварно мислам дека СТБ, КМБ и ТНБ можеле да направат фантастичен деловен потег со нејзино преземање.
Иначе и јас пррд 2 месеци добив инфо дека стб не иде на продажба, дека ќе е клучната за инвестициите од гр и дека ќе си се пумпа пајоут... што мислам е најдобрата опција во овој момент коха е преценета некој да ја лапне... а боокот ќе изрипа секако кога ќе надмине 50м па и 60м пп изјавата на ЗЗ за грчките еврејци... останува да видиме.

Незнам гтиме можеби затоа не ти се искача од стб?

Тежок удар за МСЕ, но, за жал, ОХБ 13 години остана заробена во некаков си, наследен, локалменталитет, заплеткан во сомнителни зделки и непотизам со локалните власти, водена од често менувани и коруптивнo контроверзни CEO-a и затоа можеби и не треба да зачудува тоа што ОХБ не е продадена, ами е класичен случај на напуштање на бизнисот, каде најчесто цената е еднаква на затекнатиот капитал, во случајов 69.8 мил €.

Во секој случај, не е на повидок реприза на вака драматично сценарио кај останатите банкарски, блу-чипови на МСЕ, напротив, среќна околност е што со Преспанскиот проект, на пример, пазарно преценетата СТБ веќе не е на продажба, туку напротив, на среден рок, останува клучна за Владата во Атина во поддршка на постоечките и новонајавените грчки, бизнис проекти кај нас.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Најголемата опасност секогаш е да се биде надвор од пазарот и да се пропуштат добивките. Ако добро се сеќавам, и покрај огромниот долгорочен растечки тренд на берзата во Америка во задните сто години, оној што ги испуштил само триесетте дена на најголем раст е во минус.

Впрочем, јас пишував кај има според мене најголем простор за заработка, тоа се фирми како Комуна, т.е. ДС Смит. Таму со минимален активизам може во многу краток рок да се заработи х2 од сегашната цена, што веројатно не е случај со другите компании на берзата.

Член од
8 јуни 2010
Мислења
80
Поени од реакции
34
Добра дивиденда од КМБ, јас дадов проценка 320 - 350 а они дури и повеќе 357 нето! Ова е повод да се стимулира цената мислам до 6,000 - 6,500 ден. слободно. Само да го видиме перформансот за прв квартал.

Другиве акции во благ пад... можеби напуштаат таму позиции за да се префрлат во КМБ.

СТБ си гази со профитот иако ќе беше добро дел да го зачува за да профитира и од нив и да се зголеми книговодствена вредност. Вака ја цедат, но со оглед колку заработува мислам дека овој тренд стабилно ќе тера бар уште 2-3 години. Не гледам дека ќе биде скоро продавана но сепак... внимателно.

Мерак и имав на ТТК ама некако отиде ценава, ми забегаа :)

Убав ден ! Мене ми е со оглед на КМБ дивидендава :)

p.s.
Што е со растов на МПОЛ ? да не има нешто ?

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Купив денес од онаа канта од банка ОХБ на 6200 денари за сите пари што ги позајмив, а не КМБ :D:D. . . .
Ајде да видиме дали ме лаже интуиција ???? Редно е и јас нешто да погрешам...
Да не биде само на зборови . . . да преминеме на дела . . . Не сум јас од оние што само дебатираа :D:D:D.
Јас таму сеуште верувам во подобра приказна од 6300 денари и покрај потпишаниот договор . . .

Одлична РЕКОРДНА дивиденда на КМБ . . . ќе има добра година... посебно кога 55% од портфолио ти е КМБ.... Најпозитивно тука после дивидендата е подобреното кредитно портфолио и високото ниво на адекватност на капитал што е предуслов за добра дивиденда следна година.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Ne treba nikoj fala da mi kaze ama mozese nekoj i da me pofali ne za drugo moze pak ke vi kazam nekad nesto posto mislam deka kako pominuva vreme poveke kazuvam otkolku sto slusam :)
KMB ne se zaebava pisale deckite deka ovaa ke bide 10% poslaba od lanskata ama pa pusto toa neli sakaat swkogas da go nadminat planiranotot pa ocekucam barem isto !!!

Ako zborime za zelbi mene mi e zelba da zdrvi 200 denari dividenda UNI onaka za inaet na site gomnojadci sto mislat deka se znaat !!

Член од
2 март 2016
Мислења
39
Поени од реакции
9
Prethoden moj post 370 denari neto dividenda kmb. Isti rezultati i isplata na dividenda ttk.
Inace od site banki hulk e vrv. Za spojuvanjeto na ohridska i sparkase. Sparkase vrednodt na akcija imase od 5000 den. A ohb znaeme. Sto mislime gradeznistvo 1 % za eden mesec. Denes novi tenderi dobieni od granit na seinet. Kje se opravat li Granit i Beton gpdinava ?

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Denes nekade procitav deka onoj keljaviot sto dtka kao da e dojden od danska ke si dal ostavka ??? Pa koga dojde vreme na alkaloid da i se pomogne so 600.000 evra ja ne znam sto e problem da pocnat onaka od rakav na svoi firmi kako sponzori koj kolku saka da si plesne pa posle ima da si zema :)
Mnogu sakam koga e shareno na primer moze na gz da si napravis sharena tetovaza pa letno vreme da ti go vidat pametot u site boi !!!

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Купив денес од онаа канта од банка ОХБ на 6200 денари за сите пари што ги позајмив, а не КМБ :D:D. . . .
Ајде да видиме дали ме лаже интуиција ???? Редно е и јас нешто да погрешам...
Да не биде само на зборови . . . да преминеме на дела . . . Не сум јас од оние што само дебатираа :D:D:D.
Јас таму сеуште верувам во подобра приказна од 6300 денари и покрај потпишаниот договор . . .

Одлична РЕКОРДНА дивиденда на КМБ . . . ќе има добра година... посебно кога 55% од портфолио ти е КМБ.... Најпозитивно тука после дивидендата е подобреното кредитно портфолио и високото ниво на адекватност на капитал што е предуслов за добра дивиденда следна година.
Што е твоето очекување? Дека шпаркасе ќе ја зголеми цената или ќе дадат дивиденда па продажба на акциите за 6300денари?

Член од
20 април 2009
Мислења
123
Поени од реакции
67
Gleam ste zapnale Banki... ete sto se sluci so OHB... utre istoto moze da se sluci i na STB,KMB...
Dajte malku realen sektor.
Granit-pazarna kapitalizacija smesna
MPT- 90mil evra pazarna kapitalizacija smesna
Banki ispod 200mil evra nema sto e plafon.
Tikves, Automakedonija,Metropol Hoteli....

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Gleam ste zapnale Banki... ete sto se sluci so OHB... utre istoto moze da se sluci i na STB,KMB...
Dajte malku realen sektor.
Granit-pazarna kapitalizacija smesna
MPT- 90mil evra pazarna kapitalizacija smesna
Banki ispod 200mil evra nema sto e plafon.
Tikves, Automakedonija,Metropol Hoteli....
Аутомакедонија со промет 60.000 евра за минатите 52 недели, тоа за акција ли го сметаш или метропол со 100к евра за 1 година. Такви неликвидни акции, ретко ги гледам во радар.
Макпетрол зависи како на Јосифовски ќе му текне, дали да си ја цади преку оилко или да ја пумпа фирмата. А гранит ми е интересна, ама никако да тргне повеќе од 800-900

Kajgana Shop

На врв Bottom