- Член од
- 18 јули 2009
- Мислења
- 6.767
- Поени од реакции
- 6.557
Супер , дојде живот за КМБ и за нас акционерите таму420 denari dividenda kaj KMB[DOUBLEPOST=1551689498][/DOUBLEPOST]
Можеше да се предвиди според некои известувања на КМБ...
Супер , дојде живот за КМБ и за нас акционерите таму420 denari dividenda kaj KMB[DOUBLEPOST=1551689498][/DOUBLEPOST]
Можеше да се предвиди според некои известувања на КМБ...
Bruto420ден нето или бруто ?
Иначе и јас пррд 2 месеци добив инфо дека стб не иде на продажба, дека ќе е клучната за инвестициите од гр и дека ќе си се пумпа пајоут... што мислам е најдобрата опција во овој момент коха е преценета некој да ја лапне... а боокот ќе изрипа секако кога ќе надмине 50м па и 60м пп изјавата на ЗЗ за грчките еврејци... останува да видиме.Комерцијалисти, честито дивидендата, да си земате ваква и поголема секоја година Изгледа градежниците воведоа цврста рака и ги преземаа уздите од Хари.
Гледајќи за која цена СЖ бил подготвен да ја продаде ОХБ, стварно мислам дека СТБ, КМБ и ТНБ можеле да направат фантастичен деловен потег со нејзино преземање.
Тежок удар за МСЕ, но, за жал, ОХБ 13 години остана заробена во некаков си, наследен, локалменталитет, заплеткан во сомнителни зделки и непотизам со локалните власти, водена од често менувани и коруптивнo контроверзни CEO-a и затоа можеби и не треба да зачудува тоа што ОХБ не е продадена, ами е класичен случај на напуштање на бизнисот, каде најчесто цената е еднаква на затекнатиот капитал, во случајов 69.8 мил €.
Во секој случај, не е на повидок реприза на вака драматично сценарио кај останатите банкарски, блу-чипови на МСЕ, напротив, среќна околност е што со Преспанскиот проект, на пример, пазарно преценетата СТБ веќе не е на продажба, туку напротив, на среден рок, останува клучна за Владата во Атина во поддршка на постоечките и новонајавените грчки, бизнис проекти кај нас.
Што е твоето очекување? Дека шпаркасе ќе ја зголеми цената или ќе дадат дивиденда па продажба на акциите за 6300денари?Купив денес од онаа канта од банка ОХБ на 6200 денари за сите пари што ги позајмив, а не КМБ . . . .
Ајде да видиме дали ме лаже интуиција ???? Редно е и јас нешто да погрешам...
Да не биде само на зборови . . . да преминеме на дела . . . Не сум јас од оние што само дебатираа .
Јас таму сеуште верувам во подобра приказна од 6300 денари и покрај потпишаниот договор . . .
Одлична РЕКОРДНА дивиденда на КМБ . . . ќе има добра година... посебно кога 55% од портфолио ти е КМБ.... Најпозитивно тука после дивидендата е подобреното кредитно портфолио и високото ниво на адекватност на капитал што е предуслов за добра дивиденда следна година.
Аутомакедонија со промет 60.000 евра за минатите 52 недели, тоа за акција ли го сметаш или метропол со 100к евра за 1 година. Такви неликвидни акции, ретко ги гледам во радар.Gleam ste zapnale Banki... ete sto se sluci so OHB... utre istoto moze da se sluci i na STB,KMB...
Dajte malku realen sektor.
Granit-pazarna kapitalizacija smesna
MPT- 90mil evra pazarna kapitalizacija smesna
Banki ispod 200mil evra nema sto e plafon.
Tikves, Automakedonija,Metropol Hoteli....