Македонска берза

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Посебно со падов и можното не давање дивиденда што може да води до дополнителен пад ОХБ ќе биде доста ефтиничка...јас гледам убава шанса за влез како се формира.
Само откако ќе се спојат, мерџот може да биде дополнително кобен за тие малите што ќе останат (доколку нема задолжителен откуп) па нов менаџмент па нов третман од НБРМ итн.

Член од
22 јануари 2009
Мислења
258
Поени од реакции
200
Препорачајте некој доколку имате искуство со некој s&p 500 индекс фонд.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Препорачајте некој доколку имате искуство со некој s&p 500 индекс фонд.
spy тој е добар. И најчесто користен.[DOUBLEPOST=1551531834][/DOUBLEPOST]
Само откако ќе се спојат, мерџот може да биде дополнително кобен за тие малите што ќе останат (доколку нема задолжителен откуп) па нов менаџмент па нов третман од НБРМ итн.
Банката изгледа добро сега, да ќе има потреси, но можно е да бидат шанса. Иако е за некој кој сака ризик акцијава сега па и во иднина.

Последно уредено:

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
spy тој е добар. И најчесто користен.[DOUBLEPOST=1551531834][/DOUBLEPOST]
Банката изгледа добро сега, да ќе има потреси, но можно е да бидат шанса. Иако е за некој кој сака ризик акцијава сега па и во иднина.
Лошо го имаш разберено,
не се работи дали банката работи добро или ќе работи добро, скакаат да ти кажат дека кога ќе се спојува ОХБ ќе биде потценета, а Шпаркасе преценета, ако претпоставиме дека банките се исти 1:1, кога ќе биде спoјувањето ќе ја сметаат 2:1.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
  • Лошо го имаш разберено,
    не се работи дали банката работи добро или ќе работи добро, скакаат да ти кажат дека кога ќе се спојува ОХБ ќе биде потценета, а Шпаркасе преценета, ако претпоставиме дека банките се исти 1:1, кога ќе биде спoјувањето ќе ја сметаат 2:1.
    Токму така. Дополнително проблем ке биде повлекувањето на субординираниот кредит од социете, со што ке ја открие повторно потребната регулаторна адекватност, тука се знае како ке интервенира шпаркасе, трева нема да расте . Ако не се гласаше докапитализација претходно помалце ке беше болно, ама некој акционери станаа и аплаудираа кога беа издадени акции само за мнозинскиот сопственик. Друго, со оглед дека ова сеуште е намера, ако се земе потребната документација од нрбм потоа, кхв потоа комисија за спречување на монополи итн. Ова сигурно влага во 2020 со што акционерите ке ги пресече на пола новиот данок на добивка од 15%. Како и да се свртиш газот ке остане позади.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Добро е, СЖ нема да биде тотален зијан од ОХБ, ќе заработи барем некој денар од докапитализациите што ги има спроведувано. А и тоа што цената на берзата паѓа само покажува дека шпекулативно била дуена поради очекуваната заработка од продажбата.

Него мене друго ме интересира. Како ќе се интегрираат Шпаркасе и Охридска, дали акционерите ќе добијат акции у новата компанија и во каков однос? Конечно и во државичево наскоро ќе гледаме применето инвестициско банкарство, зделка каква што нема да се повтори можеби и у следните 5-10 години

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Добро е, СЖ нема да биде тотален зијан од ОХБ, ќе заработи барем некој денар од докапитализациите што ги има спроведувано. А и тоа што цената на берзата паѓа само покажува дека шпекулативно била дуена поради очекуваната заработка од продажбата.

Него мене друго ме интересира. Како ќе се интегрираат Шпаркасе и Охридска, дали акционерите ќе добијат акции у новата компанија и во каков однос? Конечно и во државичево наскоро ќе гледаме применето инвестициско банкарство, зделка каква што нема да се повтори можеби и у следните 5-10 години
Сегашните мали акционери на Охридска не можат да имаат помалку акции во новата компанија, таа компанија ќе има 513350 акции од ОХБ (или по Х пати ако решат да ја сплитнат) со вредност од 6294 и непознат број на акции од Шпаркасе ама претпоставуваме дека ќе бидат многу повеќе,
и така ќе имаш милион од Шпаркасе и пола милион од ОХБ и Шпаркасе ќе има удел од 1,380 со над 90% (ова е пример, не ја знаеме вредноста на Шпаркасе Македонија).

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Ќе го нема човек неколку дена на форум и форумот експлодирал... све сеирџии :D:D:D . . . посебно оние кои немаат Охридска, а се разбира поседуваат Стопанска СК.
Секогаш ме нервирал деструктивниот сеир . . . . Ама јебига таков менталитет сме..
Да не помисли некој дека се кријам, имав многу работа и форум не читав, а се случуваа неколку битни случки овие денови, посебно очекуваната продажба на Охридска . . .

1. Супер е што почна процесот на купопродажба, уште лани пролет Шпаркасе почна со снимање на ОХБ. После неколкукратни најави процесот почна. Како ќе заврши ќе видиме. Дали предложената цена ќе биде таа ќе видиме . . . .
Ваков процес на купопродажба во Македонија, па и во Северна прв пат се случува и малку е поразличен од другите познати за наши услови. Инаку понудената цена е разочарувачка, но банките денес во цел свет не се на цена . . . тоа го пишувам веќе година дена...
Јас навивав за ОТП (иако знаев дека е Шпаркасе) зошто не сакав ОХБ да се фузира со Шпаркасе(бивша инвест). Сега ќе имаме една компанија помалку на мсе. малку по малку мсе изумира..

2. Охридска банка извади супер ФИ 2018 . . . Со тоа оваа канта од банка, како што некој ја нарекуваат стана најефтината банка на мсе . . . Банката има раст на кредитирање 10,5%, раст на нето провизии од 12%. оставено солидно ниво на резервации . . . Со големи чекори се приближува на останатите големи банки. Одличните резултати останаа во сенка на продажбата...

3. Одлични резултати на СТБ, помалку очекувани . . . СТБ си гази по една сигурна и стабилна стратегија.... Билансот на состојба е гарант за нејзината добра иднина.
Единствено ми засмета што никој не се најде стручен од толку експерти да го искоментира book-от. Дали капиталот е вистински толку??? Каде ви авансната дивиденда. Сите акционери на СТБ се во екстаза од профитот другите бројки не ни ги гледаа во Билансот, а тоа е типично неразбирање... Дивидендата не е единствен показател на добра акција, наскоро и она ќе секне или ќе се преполови.

4. Уни банка позитивно изненадува последниве 2 години. Но уште е далеку од она ниво на ОХБ и ХАЛК. За мене ХАЛК е најдобра банка во мкд.

p.s.
На сите сеирџии им посакувам среќа . . . еден ден се ќе се прекрши на нивни грб . . .
Посебно оние што имаа СТБ, а немаат Охридска ;);).
Продажбата на Охридска банка треба сите да ве загрижува, полни сте со банкарски акции...
Видете која банка од големите банки е најефтина на мсе ??? Кантата од банка, ОХБ. . . Повторно предупредувам букот на СТБ не е тој, помал е за 70 денари, значи показетелот п/б е повисок . . .
https://www.mse.mk/mk/stats/current-ratios

Да не се секираат некои форумаши за моето конто . . . јас последен пат кога сериозно купував ОХБ беше на 4800 денари, така да 6300 денари ми е полна капа.. Знаев дека ќе се продава и се штитев од цената, знаев дека нема да е добра, очекував околу 8000 ден., да имав пари ќе купував Охридска на 6600-6800, ама немав па среќата ме заштити од загуби . . .
Утре е мојот ден Д, ако утре КМБ објави дивиденда над 350 денари годината ќе ми биде добра . . . . Поздрав сеирџии..

Член од
20 ноември 2018
Мислења
8
Поени од реакции
10
Бошко го ценам твоето мислење и сакам да образложиш доколку имаш некои информации, што ќе биде со нас малите акционери во ОХБ. дали цената од 6300 ќе биде загарантирана (со задолжителен откуп) или пак ќе има други осцилации. Што мислиш за девиденда од ОХБ?. Или едноставно дали да продаваме или да чекаме што ќе се случува???

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Бошко го ценам твоето мислење и сакам да образложиш доколку имаш некои информации, што ќе биде со нас малите акционери во ОХБ. дали цената од 6300 ќе биде загарантирана (со задолжителен откуп) или пак ќе има други осцилации. Што мислиш за девиденда од ОХБ?. Или едноставно дали да продаваме или да чекаме што ќе се случува???
Немам никакви информации, а и не ми требаат . . . Никој локален фраер не одлучува за цена, за купец и.т.н.
Све е горе во Европа, каде што ние сме тргнале :).
Локалци ја снимаа ситуација во ОХБ...
Цената уште не е конечна, тоа е понуда . . . А што ќе биде дали ке ја зголемат или намалат ќе зависи на што состојба ќе наидат при превземање . . . Во договорот сигурно има ставка и за дивидендата, но јас не ја знам . . . Логички ми е цената со дивиденда да е повисока од 6300 денари, но тука веќе нема логика туку само договорот и факти . . . Во договорот има многу други ставки кои не ги соопштија...
Ако се случи превземањето, а ќе се случи јас ќе ги продадам скоро сите акции . . .
Австријците законски се обврзани да излезат со јавна понуда и да ги откупат останатите акции на малцинските акционери по цена не помала од таа по која ги платиле акциите на СГ. Може да понудат повисока, но не пониска цена, но во ова не верувам.
Инаку ти препорачувам да ги продадеш без разлика дали си во добивка или во зијан.... Зошто после можеш да заглавиш, да дремеш и никој да не ти ги купи, заглавени пари не ти вредат. Значи продавај откако ќе се дефинираат работите.

p.s.
Марко да не знаеш некој акционер од СТБ да ми објасни колку им е точно капиталот, не е сеир туку вистинска инвеститорка проблематика. Ако не знаеме колку е капиталот како да збориме за цена на акцијата...

Член од
20 ноември 2018
Мислења
8
Поени од реакции
10
Значи сумата од 6300 денари по акција е загарантирана во случајов, нели? Нема потреба од брзање за продавање, а плус ако има девиденда би било добро.
p.s.
Марко да не знаеш некој акционер од СТБ да ми објасни колку им е точно капиталот, не е сеир туку вистинска инвеститорка проблематика. Ако не знаеме колку е капиталот како да збориме за цена на акцијата...
Нека се јават математичарите, мене искрено не ми одат од рака пресметките...:)

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
800 денари плус добивката од пола година, нема шанси некој да плати 1250 денари, до 1000 би платиле.[DOUBLEPOST=1551645957][/DOUBLEPOST]Шпаркасе банка има 622762 акции со 99,74% на Шпаркасе, вредноста на акцијата според капиталот е над 3800 денари грубо пресметано
https://www.sparkasse.mk/CMS/Upload/SobraniskiMaterijali/42/07.1 FY17_SBM_Annual Report _MK v2.pdf
https://www.sparkasse.mk/CMS/Upload/SobraniskiMaterijali/42/04.1. Sparkasse_Nacrt_Konsolidirani_Finansiski_izvestai_31.12.2017.pdf

ама при спојувањето сигурно ќе ја сметаат 1:1 или ќе ја докапитализираат Шпаркасе да ја стаса вредноста 1:1 или ОХБ ќе оди делено на 2.

Последно уредено:
Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Значи сумата од 6300 денари по акција е загарантирана во случајов, нели? Нема потреба од брзање за продавање, а плус ако има девиденда би било добро.

Aj poshto gledam na mnogu lugje ne im e jasno ili im e strav...

Spored zakonot za prezemanje na akcionerski drushtva, sekoj sto kje se stekne so 25% od nekoe a.d. e DOLZEN DA DOSTAVI JAVNA PONUDA ZA kupuvanje na site izdadeni akcii po najvisokata cena po koja gi steknal tie 25%... tocka. Nema laz, nema prevara, ne vi begaat tie 6.298,79 mkd po akcija... ok?

P.s. Dali kje ima vo megjuvreme dividenda I kolku ne znam... jas bi sakal da ima I da ima mnogu... :cool:(max moze da bide kolku sto e dobivkata od 2018ta godina, t.e. cisto 970mkd, a minimum moze da bide 0). Jas ne znam kolku kje bide, ako ima nekoj heroj neka kaze tocno...

Последно уредено:
Член од
2 април 2018
Мислења
94
Поени од реакции
112
Тежок удар за МСЕ, но, за жал, ОХБ 13 години остана заробена во некаков си, наследен, локалменталитет, заплеткан во сомнителни зделки и непотизам со локалните власти, водена од често менувани и коруптивнo контроверзни CEO-a и затоа можеби и не треба да зачудува тоа што ОХБ не е продадена, ами е класичен случај на напуштање на бизнисот, каде најчесто цената е еднаква на затекнатиот капитал, во случајов 69.8 мил €.

Во секој случај, не е на повидок реприза на вака драматично сценарио кај останатите банкарски, блу-чипови на МСЕ, напротив, среќна околност е што со Преспанскиот проект, на пример, пазарно преценетата СТБ веќе не е на продажба, туку напротив, на среден рок, останува клучна за Владата во Атина во поддршка на постоечките и новонајавените грчки, бизнис проекти кај нас.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom