- Член од
- 15 февруари 2012
- Мислења
- 435
- Поени од реакции
- 537
Некој влезе денес во ТНБ многу решително. Почна од 13651, заврши со 14469.
Нешто влезе во нешто друго, ама тоа не е Македонија у НАТО.Што е бре овој оптимизам на берзата последниве месеци? Пак да не влагаме у НАТО?
Ај штом си паметен кажи:Како се полетаа тие што продадоа Комерцијална на 4.900
Јас реков ова е игра во која некои ке искористат , овие што купија на 5 не се глупи и за кратко време ке ја продадат на 6.000 Ком
Јас ја имам па не испаничив ниту ми дојде памет , таа ке оди до 6 не сум будала да ја дадам на 5.000
Кратко и јасно ке ти одговорам , ке дојде до 6.000 за побрзо од месец дена во новата еуфорија за НатоАј штом си паметен кажи:
- зашто ќе дојде до 6.000
- зашто некој би ја купил од тебе на 6.000
- зашто ти би ја продал на 6.000
Точно така, зошто некој не би купил сега на 5к,Ај штом си паметен кажи:
- зашто ќе дојде до 6.000
- зашто некој би ја купил од тебе на 6.000
- зашто ти би ја продал на 6.000
Има акумулирана добивка повеќе од МТУР,Може ли некој поупатен да ми објасни како Гранит ја оправдува оваа цена (настана уделот во КМБ) со оглед на тоа дека дури ни во изминатите "успешни" години не успеале да дојдат до добивка од 300м денари односно над 10 проценти принос по акција
По мене накратко:Може ли некој поупатен да ми објасни како Гранит ја оправдува оваа цена (настана уделот во КМБ) со оглед на тоа дека дури ни во изминатите "успешни" години не успеале да дојдат до добивка од 300м денари односно над 10 проценти принос по акција
И јас мислам дека БЕСК и ГРНТ ќе бидат во иднина јаки единствен проблем и е актуелната добивка ама со зголемен промет кај и да е ќе им порасна. Добивка е битна работа ама има потенцијал за жал од политика зависат. Се очекуваше да паднат поради ниски капитални инвестиции но за жал и во овој момент Владата изгледа повеќе ќе се фокусира на неекономски задачи како што бара ЕУ. Да неплукам многу по ЕУ и владата ама појма немаат што прават. Економија им е на дното на агендата ако воопшто им е.По мене накратко:
1. Ликвидна е
2. Ефтина во оснос на книговодствена вредност.
3. Сакала или не Владата мора да ја вклучува во градба затоа што има значајно влијание врз БДП (градежништвото во целина, не Гранит поединечно) - поделени им се со Бетон изведбите, па изведуваат заеднички. Тоа значи немаат ни голема конкуренција дома.
5. Работи редовно на странски пазари.
6. @Toma веќе пишал за акумулираната добивка, тука би додал релативно мала изложеност према банки
Granit ima sopstveni 10% akcii koga go racunas brojot na akcii zemi go 2.770.000 (sto na ovie ceni e 35 mil evra) - odzemi 10 mil sto im se vo akcii vo kmb, zadolzenost nula. Vo 2014 investirale 14 mil evra vo masini, vo 2015 14 mil evra, vo 2016 6 mil evra, a 2017 3 mil (znaci za 4 godini samo vo masini investirale 37 mil evra, poveke otkolku celata firma sto vredi, ne racunajki kolku akcii ima vo kb, hidrocentrali, hoteli, mehanizacija, ovde i vo stranstvo i cel ostanat imot od pred 65 god postoenje). Sporedi so ostali gradeznici u region i perspektivi deka mnogu ke se gradi(osobeno so eu i nato) i se e jasno.. od ex yu e vtora najgolema gradezna, a finansiski prva. Dolgo bese potceneta i ne rastese i valjda i doaga vreme i na nea..Може ли некој поупатен да ми објасни како Гранит ја оправдува оваа цена (настана уделот во КМБ) со оглед на тоа дека дури ни во изминатите "успешни" години не успеале да дојдат до добивка од 300м денари односно над 10 проценти принос по акција
Мене долго време ми беше надвор од фокус па затоа сакам и поразлични мислења да прочитам а твоето не е многу поразлично од моето во случајов .@ceasar TEL ја следам многу долго време. Има 3 периоди оваа акција од ИПО (мислам 2006та) па до 2010. Имаше стабилна добивка и висока дивиденда генерално ценита се фокусираше на 10% дивиденден принос. Нормално бувна и таа во 2008 и релативно крахираше. После 2010 (не ме фаќајте за години) беше класичен дивиденд трап. Даваа од акумулирана добивка и се трудеа да ја форсираат дивидендата на високо ниво дури и над 100% пау аут. Ако побара некој стари постови (2012 нпр.) мои ќе види дека плукав по ТЕЛ. Но, сега малку е сменета состојбата да имаа еден од највискоите п/б 1.72 и п/е 14.42 додека п/д 6.7% се работи за ТЕЛ стандарди релативно добри ама за МСЕ п/б и п/е им се високи п/д 6.7% е малку пониско од тоа што беше. Инаку конечно им се растури трендот на намалување на добивка (нормално акцијата падна доста од 2012 oд 550 на 250) кој се заеба и купи си го окрка т.е. влезе во дивиденд трапот.
Моментално излегува од таа гадна состојба, фирмата нема долгови има раст на добивка и не е толку преценета како порано ама сеуште е релативно скапа за МСЕ. Не мислам дека е катастрофа и класичен SELL како во 2012та. Ако останат овие трендови од ХОЛД може да стане и БАЈ...Далеку е од најдобора акција за купување ама не ни ѓубре од кое под итно треба да се откаже. Т.е. е така и така
Mozno e vo idnina STB i TNB da stanat divi trap ama treba da im opadne dobivka zgolemi tnb payout stb ima veke golem i da porasnat vo cena. Stb moze da stane najbrzo iako mislam deka ne e vo momentov niedna banka. Ima finta kaj bankite so rezervaciite koi vo praksa se akumulirana smetkovodstvena dobivka. Iako imam tnb kmb a sega planiram i stb no ako prekine rast na dobivka kaj bankite vednas letaat. Na dolgrok jas mislam vo momentov grnt i besk se najdobra investicija. Ama so ogled deka sledam mse redovno ne mi e problem pobrzo da vrtam akcii.Мене долго време ми беше надвор од фокус па затоа сакам и поразлични мислења да прочитам а твоето не е многу поразлично од моето во случајов .
Подобри опции од ликвидните: кбм, мпт, грнт - овие ги имам во портфолио и затоа сакав и поинаква како тел за диверзификација.
Дивиденден трап сега можеби се дел од Банките кои минатите години товареа со дивиденда.