Македонска берза

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.765
Поени од реакции
6.555
Како се полетаа тие што продадоа Комерцијална на 4.900 :facepalm:
Јас реков ова е игра во која некои ке искористат , овие што купија на 5 не се глупи и за кратко време ке ја продадат на 6.000 Ком
Јас ја имам па не испаничив ниту ми дојде памет , таа ке оди до 6 не сум будала да ја дадам на 5.000 :свиркам:

B

Bafra

Гостин
Како се полетаа тие што продадоа Комерцијална на 4.900 :facepalm:
Јас реков ова е игра во која некои ке искористат , овие што купија на 5 не се глупи и за кратко време ке ја продадат на 6.000 Ком
Јас ја имам па не испаничив ниту ми дојде памет , таа ке оди до 6 не сум будала да ја дадам на 5.000 :свиркам:
Ај штом си паметен кажи:
- зашто ќе дојде до 6.000
- зашто некој би ја купил од тебе на 6.000
- зашто ти би ја продал на 6.000

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.765
Поени од реакции
6.555
Ај штом си паметен кажи:
Кратко и јасно ке ти одговорам , ке дојде до 6.000 за побрзо од месец дена во новата еуфорија за Нато
Јас никогаш Комерцијална нема да ја продадам под 6.000 , очекувам да оди над 6.000 при влез во Нато , за мене берзата е сигурна ако влеземе Нато , а Комер банка секако се ќар не гледам никава паника :)

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Ај штом си паметен кажи:
Точно така, зошто некој не би купил сега на 5к,
кога ќе дојде на 6к има да има количини за извоз како што гледам и многу лесно може да се сруши цената,
дали ќе биде 6к зависи 2-3-4 квартал, сега кога ќе излезе 2 квартал ќе видеме дали ја бива банката, ако не извади поголем профит од лани (без вонредните приходи), можно е да гледаме црвена варијанта и за 6к да го чекаме 3-4 квартал.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Може ли некој поупатен да ми објасни како Гранит ја оправдува оваа цена (настана уделот во КМБ) со оглед на тоа дека дури ни во изминатите "успешни" години не успеале да дојдат до добивка од 300м денари односно над 10 проценти принос по акција

Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
Датум 28.06.2018
Вкупен промет (МКД) 134.766.565
• Официјален пазар 65.051.815
• Редовен пазар 0
• Блок трансакции 69.714.750
Број на трансакции 211
Капитализација - Официјален пазар - акции (МКД) 147.655.153.260

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Може ли некој поупатен да ми објасни како Гранит ја оправдува оваа цена (настана уделот во КМБ) со оглед на тоа дека дури ни во изминатите "успешни" години не успеале да дојдат до добивка од 300м денари односно над 10 проценти принос по акција
Има акумулирана добивка повеќе од МТУР,
нема криза да исплаќа редовни дивиденди од по 25-30 денари без разлика колкав е профитот, а сегашната цена е резултат на еуфоријата и на тоа дека конечно ќе има градежен бум во 4 квартал (2-та поминаа, 3 ќе го одмараме)

а зошто не качија 300 милиони, па ако Куртовски си зима 13,5м во фирма со над 80% сопственост, што мислеш колку зимаат овие што се во управниот и надзорниот одбор, 26 милони за награда и уште 50-сетина сигурно за плати,

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
По мене накратко:

1. Ликвидна е
2. Ефтина во оснос на книговодствена вредност.
3. Сакала или не Владата мора да ја вклучува во градба затоа што има значајно влијание врз БДП (градежништвото во целина, не Гранит поединечно) - поделени им се со Бетон изведбите, па изведуваат заеднички. Тоа значи немаат ни голема конкуренција дома.
5. Работи редовно на странски пазари.
6. @Toma веќе пишал за акумулираната добивка, тука би додал релативно мала изложеност према банки

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
По мене накратко:

1. Ликвидна е
2. Ефтина во оснос на книговодствена вредност.
3. Сакала или не Владата мора да ја вклучува во градба затоа што има значајно влијание врз БДП (градежништвото во целина, не Гранит поединечно) - поделени им се со Бетон изведбите, па изведуваат заеднички. Тоа значи немаат ни голема конкуренција дома.
5. Работи редовно на странски пазари.
6. @Toma веќе пишал за акумулираната добивка, тука би додал релативно мала изложеност према банки
И јас мислам дека БЕСК и ГРНТ ќе бидат во иднина јаки единствен проблем и е актуелната добивка ама со зголемен промет кај и да е ќе им порасна. Добивка е битна работа ама има потенцијал за жал од политика зависат. Се очекуваше да паднат поради ниски капитални инвестиции но за жал и во овој момент Владата изгледа повеќе ќе се фокусира на неекономски задачи како што бара ЕУ. Да неплукам многу по ЕУ и владата ама појма немаат што прават. Економија им е на дното на агендата ако воопшто им е.

Член од
17 мај 2018
Мислења
27
Поени од реакции
29
Granit ima sopstveni 10% akcii koga go racunas brojot na akcii zemi go 2.770.000 (sto na ovie ceni e 35 mil evra) - odzemi 10 mil sto im se vo akcii vo kmb, zadolzenost nula. Vo 2014 investirale 14 mil evra vo masini, vo 2015 14 mil evra, vo 2016 6 mil evra, a 2017 3 mil (znaci za 4 godini samo vo masini investirale 37 mil evra, poveke otkolku celata firma sto vredi, ne racunajki kolku akcii ima vo kb, hidrocentrali, hoteli, mehanizacija, ovde i vo stranstvo i cel ostanat imot od pred 65 god postoenje). Sporedi so ostali gradeznici u region i perspektivi deka mnogu ke se gradi(osobeno so eu i nato) i se e jasno.. od ex yu e vtora najgolema gradezna, a finansiski prva. Dolgo bese potceneta i ne rastese i valjda i doaga vreme i na nea..

Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
@ceasar TEL ја следам многу долго време. Има 3 периоди оваа акција од ИПО (мислам 2006та) па до 2010. Имаше стабилна добивка и висока дивиденда генерално ценита се фокусираше на 10% дивиденден принос. Нормално бувна и таа во 2008 и релативно крахираше. После 2010 (не ме фаќајте за години) беше класичен дивиденд трап. Даваа од акумулирана добивка и се трудеа да ја форсираат дивидендата на високо ниво дури и над 100% пау аут. Ако побара некој стари постови (2012 нпр.) мои ќе види дека плукав по ТЕЛ. Но, сега малку е сменета состојбата да имаа еден од највискоите п/б 1.72 и п/е 14.42 додека п/д 6.7% се работи за ТЕЛ стандарди релативно добри ама за МСЕ п/б и п/е им се високи п/д 6.7% е малку пониско од тоа што беше. Инаку конечно им се растури трендот на намалување на добивка (нормално акцијата падна доста од 2012 oд 550 на 250) кој се заеба и купи си го окрка т.е. влезе во дивиденд трапот.
Моментално излегува од таа гадна состојба, фирмата нема долгови има раст на добивка и не е толку преценета како порано ама сеуште е релативно скапа за МСЕ. Не мислам дека е катастрофа и класичен SELL како во 2012та. Ако останат овие трендови од ХОЛД може да стане и БАЈ...Далеку е од најдобора акција за купување ама не ни ѓубре од кое под итно треба да се откаже. Т.е. е така и така. Ако има бум и ТЕЛ ќе расте на краток и среден рок. Јас лично не би ја купил има далеку подобри опции на МСЕ сега.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
@ceasar TEL ја следам многу долго време. Има 3 периоди оваа акција од ИПО (мислам 2006та) па до 2010. Имаше стабилна добивка и висока дивиденда генерално ценита се фокусираше на 10% дивиденден принос. Нормално бувна и таа во 2008 и релативно крахираше. После 2010 (не ме фаќајте за години) беше класичен дивиденд трап. Даваа од акумулирана добивка и се трудеа да ја форсираат дивидендата на високо ниво дури и над 100% пау аут. Ако побара некој стари постови (2012 нпр.) мои ќе види дека плукав по ТЕЛ. Но, сега малку е сменета состојбата да имаа еден од највискоите п/б 1.72 и п/е 14.42 додека п/д 6.7% се работи за ТЕЛ стандарди релативно добри ама за МСЕ п/б и п/е им се високи п/д 6.7% е малку пониско од тоа што беше. Инаку конечно им се растури трендот на намалување на добивка (нормално акцијата падна доста од 2012 oд 550 на 250) кој се заеба и купи си го окрка т.е. влезе во дивиденд трапот.
Моментално излегува од таа гадна состојба, фирмата нема долгови има раст на добивка и не е толку преценета како порано ама сеуште е релативно скапа за МСЕ. Не мислам дека е катастрофа и класичен SELL како во 2012та. Ако останат овие трендови од ХОЛД може да стане и БАЈ...Далеку е од најдобора акција за купување ама не ни ѓубре од кое под итно треба да се откаже. Т.е. е така и така
Мене долго време ми беше надвор од фокус па затоа сакам и поразлични мислења да прочитам а твоето не е многу поразлично од моето во случајов :).
Подобри опции од ликвидните: кбм, мпт, грнт - овие ги имам во портфолио и затоа сакав и поинаква како тел за диверзификација.

Дивиденден трап сега можеби се дел од Банките кои минатите години товареа со дивиденда.

Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Мене долго време ми беше надвор од фокус па затоа сакам и поразлични мислења да прочитам а твоето не е многу поразлично од моето во случајов :).
Подобри опции од ликвидните: кбм, мпт, грнт - овие ги имам во портфолио и затоа сакав и поинаква како тел за диверзификација.

Дивиденден трап сега можеби се дел од Банките кои минатите години товареа со дивиденда.
Mozno e vo idnina STB i TNB da stanat divi trap ama treba da im opadne dobivka zgolemi tnb payout stb ima veke golem i da porasnat vo cena. Stb moze da stane najbrzo iako mislam deka ne e vo momentov niedna banka. Ima finta kaj bankite so rezervaciite koi vo praksa se akumulirana smetkovodstvena dobivka. Iako imam tnb kmb a sega planiram i stb no ako prekine rast na dobivka kaj bankite vednas letaat. Na dolgrok jas mislam vo momentov grnt i besk se najdobra investicija. Ama so ogled deka sledam mse redovno ne mi e problem pobrzo da vrtam akcii.

Kajgana Shop

На врв Bottom