Македонска берза

Член од
16 мај 2016
Мислења
12
Поени од реакции
3
Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Moze li nekoj da kaze koj deneska lapna 700 akcii na TNB. i kako stojat nalozite za utre bid/ask po kolicina?

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Nekoj pameten e defintivno posto na polugodie bez 20 milona ako ne i poveke ke zavrsat TNB pa ti racunaj a ova so KMB mene mi lici deka eden kupec sobra se do 5000 posto znae deka na polugodie ke bide brod dobivkata . Sepak ima nekoj vo seloto sto znae se samo sto poubavo e komsijata da prenese :)
Za Granit dobivkata od akciite da ne ispadne 5 miliona so se dividendi pa cudete se posle zosto nekoj bara i knigovodstvena vrednost da mu platat !!
Najhejtana akcija e MTUR posto ne e moderna kaj nas na berza bitna e modata isto kako u koj kafich izlevash :)

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Типично непознавање на економија.
Ама да не те вреѓам би се воздржал од разни коментари.
БДП е главен економски параметар . . . Ако лесно се штелува што не го наштелуваат . . .
Знаеш ли колку учествува градежништво во БДП ??? Кога би знаел не би тврдел дека БДП е НУЛА само поради градежништвото . . . Знаеш ли колку е растот на индустриското производство во 2018 и спореди го со изминатите години ??
Наброј еден економски показател што е добар ???
Наброј 5 производствени фирми од МСЕ кои имаат значително подобар профит ???

Типично за форум . . . . Секогаш поради политички симпатии од гранките не ја гледаме шумата . . . .
И стварно го славам падот . . . јас сакам берзата да функционира и да ми носи секоја година по 12%, убава корекција само ќе придонесе до тоа, а не балони како минатиов . . Тие што пропуштија 2004-07, па 2013-2018 сега се надеваат дека преку балони ќе се збогатат, па бараат хартии на кои би направиле 600% . . . .
@bosko007 јас БДП би го зел како релевантен податок само долколку од него се одземе вредноста на G (потрошувачката од страна на владиниот сектор). Би се добиле многу порелевантни информации за македонската екоомија.

БДП= C + I + G + (X-M)
каде што:
C - е потрошувачката на добра од страна на домаќинствата во (стан, храна, облека, возила, услуги итн.).
I - се однесува на инвестициите од страна на претпријатијата. Ова не се однесува на инвестирање во хартии од вредност. Според тоа, БДП ги вклучува само инвестициите во реални, производствени добра, а не и инвестициите во финансиски инструменти.
G - е потрошувачката од страна на владиниот сектор. Тука спаѓаат сите трошоци на владата за стоки и услуги, меѓутоа не се вклучени трошоците за социјални трансфери, со цел да се избегне нивното двојно пресметување.
X-M - во економијата, оваа категорија е позната како нето-извоз, односно извоз (X) минус увоз (М). Извозот се однесува на добрата и услугите што се произведени дома а се продадени во странство. Увозот ги опфаќа добрата што се произведени во странство а не во домашната економија, така што би било погрешно доколку тие добра ги вброиме во БДП[DOUBLEPOST=1530212842][/DOUBLEPOST]@StefusRefus ако ги имаш податоците за БДП разделени по делови, добро би било да се постираат тука, за да го видиме трендот.

Последно уредено:
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Tendo moze li nekoj minimalen komentar i analiza na grafikonot?
Моделот ги кластрира акциите во три групи според 4 параметри: p/e, p/b, дивиденден принос и ликвидност.
Линиите го претставуваат трендот кај кластерите.[DOUBLEPOST=1530255018][/DOUBLEPOST]Графиконот од 5 декември 2017 објавен тука на форумот, колку да се споредат некои акции:
Прегледај го приврзокот 181264

Последно уредено:

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Моделот ги кластрира акциите во три групи според 4 параметри: p/e, p/b, дивиденден принос и ликвидност.
Линиите го претставуваат трендот кај кластерите.[DOUBLEPOST=1530255018][/DOUBLEPOST]Графиконот од 5 декември 2017 објавен тука на форумот, колку да се споредат некои акции:
Прегледај го приврзокот 181264
Бојата е според дивиденден принос така? Црвена над колку? Жолта и сина би можел да додадеш, додека големината на точките претпоставувам прометот.
Одлично за споредба, следен пат вклучи ја и телеком :)

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.765
Поени од реакции
6.555
Како се полетаа тие што продадоа Комерцијална на 4.900 :facepalm:
Јас реков ова е игра во која некои ке искористат , овие што купија на 5 не се глупи и за кратко време ке ја продадат на 6.000 Ком
Јас ја имам па не испаничив ниту ми дојде памет , таа ке оди до 6 не сум будала да ја дадам на 5.000 :свиркам:
Еве што пишав вчера

Да не кажете ултрасите незнаат да тргуваат :)

Денеска + 5 % КМБ , убаво кажав дека испаничија тие што продадоа на 4.900 а јас ке ја продадам над 6.000 коа ке дојде за брзо време ..

Големите играчи вчера начекаа ефтино и купија , само да го потсетам Bosko нели ке паѓаа 2-3 недели :)
Ова е Нато еуфорија ке иде МБИ 4.000 поени и врапците знаат :)

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Еве што пишав вчера

Денеска + 5 % КМБ , убаво кажав дека испаничија тие што продадоа на 4.900 а јас ке ја продадам над 6.000 коа ке дојде за брзо време ..

Големите играчи вчера начекаа ефтино и купија , само да го потсетам Bosko нели ке паѓаа 2-3 недели :)
Kire sekoe cudo za tri dena i toa vrapcite go znaat!!
Еве што пишав вчера

Abe KIre, Kire vo MK sekoe cudo za tri dena -i toa vrapcite go znaat [mnogu pametni nekoi vrapci jbg ]

Kajgana Shop

На врв Bottom