Македонска берза

Член од
23 мај 2017
Мислења
66
Поени од реакции
35
Јас прошлата недела продадов 50% од Комерцијална на 5.250 купени на 3.600 по твоја препорака, иако претходно влезен на 2.900 па излез на 3.300 :noze: . Другите не ги шиткам оти кај би ги ставил.... :toe:
Макпетрол влез на 35.000, зашто би продавал сега, кога од ГАМА 100% пари ќе легнат, само износот на нас обичните не ни е познат :D
УНИ не би ја продавал, муабетите се тие, ќе видиме дали биле вистинити.
Е за ОКТА малку ми е криво што не ја продадов над 5.000 ама јбг.
Тете не ја шиткам, солидна дивиденда си дава а има .:cool:
НЛБ веќе неколку пати те продај, те купи, па пак продај, па пак купи. Само брокери лапаат провизија, а да си седев мирен поголема добивка и дивиденди .
ОХБ (малку се) се мислев да излезам прошла недела, ама викам штом Боле ја фали, ќе си го послушам :P
итн итн

Ајде ЕУ не ни сакав, да видиме што ќе биде со НАТО
Zdravo Bafra mi treba mislenje za Uni banka dali e ovaa dobra cena za vlez i do koja cena ja ocekuvas da odi .Pozdra

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Zdravo Bafra mi treba mislenje za Uni banka dali e ovaa dobra cena za vlez i do koja cena ja ocekuvas da odi .Pozdra
Речиси се живо на берзата е скапо во момоентов, а колку ќе отидат акциите зависи од лудаците кој купуваат,
моментално КМБ се очекува да оди над 6к (не сега, ама за година дена)
МПТ кога ќе ја шитнат Гама да оди над 60к можеби и 90к
ТНБ следната година да качи над 16к-20к, а може и повеќе ако дадат добра дивиденда 2к+ на пр.

незнам што друго се очекува да се качи, а да се базира на реални проекции

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Koja kriza koga denes 40miliona pqk promet ima :) Mala kriza i ovcite se isisaa do daska !!Samo lupate gluposti dur tie sto imaat pari ve sledat i znaat kako so vas !!Ajde uste malku dole pa da bide bar dokupuvanjeto dovolno za odmor ako ne i penzija :)

B

Bafra

Гостин
Пишувано е во неколку наврати, да не се повтарам што како.
Муабетот е дека ќе биде ц.ц 70еур акција.
Математиката секој сам си ја прави. Јас купував поради приказните, резултатите и очекувањата дека солидна дивиденда ќе подели.
Дивиденда не поделија, буљаши, па останаа приказните. Секој со своја одлука и пратете количини. Коста ги шитнал акциите па сега прашање е зашто а и кој ја купил таа количина на таа цена....

@Toma каква ти е оваа етикета "лудаците" ... Луд ли е некој ако има пари за инвестирање и купи стабилна акција со дивиденден принос ц.ц. 4-10% или заработил од бранови 50-300% .

Додуша сам си реков Луд сум штом купувам Пекабеско на 2.000 а сега е х5 можам да ги шитнам :Кезец:

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Koja kriza koga denes 40miliona pqk promet ima :) Mala kriza i ovcite se isisaa do daska !!Samo lupate gluposti dur tie sto imaat pari ve sledat i znaat kako so vas !!Ajde uste malku dole pa da bide bar dokupuvanjeto dovolno za odmor ako ne i penzija :)
Не знам од што ти е скратеница pqk но во право си за прометот дека е висок, интересно денес пад од 3% вчера од 2% а мби 10 е повисок од што бил пред 4 работни дена (21.06.2018)

MSE

Член од
13 мај 2017
Мислења
261
Поени од реакции
332
Ајде 2 пат ќе прашам ...има ли нешто како tradingview..ама и МСЕ да ја има..и со податоци за 10 години? (ако може и повеќе..)

Кога сме кај "здрави корекции" убаво ќе биде МСЕ во наредни 3-4 месеци да се корегира на 3000, па потоа ново "rally" (y)
Ако падне испод 2750, ќе имаме повеќегодишен "Начмиш/Ока" маркет :tvg:

Кај КМБ, здрава корекција би била 4000 денари, додека испод 3200 е сигнал за такозваниот "Начмиш/Ока" :icon_mrgr: што би траел со години.

- Позитивни дневно-политички бајрам со умот сигнали: - Пресветлиот наш високопочитуван Зоран Заев, нашиот воведител во ЕУ и НАТО,
ЕУ ја препозна Македонија како земја на позитивни промени,
на враќање од Виена во авион овековечен моментот на одличната вест

- Возот тргнува
- ОДИМЕ
- Ќосевци во депресија

- Негативни, отрезнувачки? сигнали кој повикуваат на претпазливост?:

-13 ? 14 месеци?? по ред странците го намалуваат уделот во МСЕ, што гледаат они што разни Ултраси не го гледаат? Зарем не сакаат и они да црпнат од теглата со мед?

- Втор квартал, најверојатен тапа раст на БДП, Македонија ЛИДЕР ВО РЕГИОНОТ!! Отпозади :icon_mrgr:

- Поглед во регионот:

- За разлика од 2007-ма/2008ма, јунаци што ќе земаат кредити за МСЕ нема, веќе се заглавени, оние со пари ама без памет (маалски "јунаци" на транзицијата) веќе ги изгубија по разни понзи шеми и шиткоини.

п.с Авторот на оваа генијална анализа поседува акции во МТУР. Кој МТУР поседува акции во КМБ, АЛК, ТТК, малку Цементарница :icon_mrgr:

Член од
7 август 2011
Мислења
4.947
Поени од реакции
15.096
Леле славје што паднал мби :pos:
Во сите економски параметри (освен бдп) растот е евидентен, па остана да се ситиме на вакви мали падови, ко пред некој месец коа се вртеа истиве муабети. Дај боже да паѓа до септември, тогаш ќе ми стигнат пари па да се докупи на попуст.
Пак бдп се спомиња, а едина причина за стагнација на бдп е градежништвото. Лесно е бдп да се наштелува и да имаш вештачки раст од 3% ама потребно е да имаш реален раст на економијата.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
@Toma каква ти е оваа етикета "лудаците" ... Луд ли е некој ако има пари за инвестирање и купи стабилна акција со дивиденден принос ц.ц. 4-10% или заработил од бранови 50-300% .
Тоа лани, полани, сега цените се напумпани и има само уште неколку акции кој реално можат да пораснат, базрајќи се на реални резултати.

Ќе пишам мое мислење за сите акции па кој сака да купува нека купува, цените на дивидендите се во бруто износ, да не ме карате после, а колку ќе биде цената на акцијата е тешко да се предвиди, затоа и реков “лудаци“ оти ако има некој да даде 100к за МПТ, не значи дека тоа е реалната цена.
  • еве КМБ ќе има дивиденда 220-250 денари, во најоптимистичката варијанта 300, што значи 5к е оптимална цена, освен Чифлиганец и Страшо да сакаат 500 денари дивиденда па цената на акцијата да отиде и 10к
  • МПТ дава по 1к дивиденда без разлика колкава е добивката и без разлика колку е цената на акцијата, да не беше информацијата дека ќе се продаде Гама и Андреја кој пазареше на големо, цената ќе беше околу 30к
  • ТНБ требаше оваа година да даде 1,3к дивиденда, ама бидна тоа што бидна, за следната се очекува да биде над 1,5к па можеби и 2к, зависно дали и кога ќе продават половина од централата, па дали ќе го шмукаат ќешот или ќе почекат уште некоја година па потоа ќе дават 5к дивиденда ќе видиме,
  • СТБ 1000 денари е добра цена за излагување, ама ако не се продаде пак ќе даде 130-140 денари дивиденда, и таа е за купување, но само за дивиденда, тешко капитално нешто
  • ОХБ преска ја заборавив, Бошко за неколку години ја очекува да биде и над 11к, се зборува дека ќе се продавала за 8к+, оваа година јас очекував 110-120 денари дивиденда, ама ја преполовија, ја прогнозирав во 18-та 110-120, за 19-та 220-250, за 20-та над 400 денари дивиденда, ама французите не се знае што прават, ја докапитализираа на 5,6к, па ќе ја продават на 8к, итн.
  • АЛК иако прави профит, следната година 290-300 денари дивиденда и според мене реално вреди највеќе 6,5к, ама газдиве ја одржуваат на 8к, кај и да е кога ќе пукне балонот ќе има за 5-6к да се купи
  • МТУР е ептен предвидлива и тоа ти е акција за дивиденда со околу 4-5% принос или околу 200 денари
  • ТЕТЕ е скапа во моментов, иако можат да изненадат со двојна дивиденда годинава или доста голема следната, сепак работата е што не инвестираат во бизнисот, туку се извлекуваат надвор
  • ТТК исто како ТЕТЕ делеа дивиденди со се што имаа, следната година 70-80 денари дивиденда, во зависност од профитот што ќе го направи
  • ГРНТ дивиденда од 25-30 денари, може да оди и над 1000 денари акцијата ама овие не даваат повеќе дивиденда, па ако сакаш и на глава стој
  • Бетон ич дивиденда, веројатно и следните 2-3 години ќе биде ич или околу 10к акцијата
  • ПКБ дивиденда нема да видите до 2024г, а цената би растела по околу 2-3к годишно
  • ППИВ иако даде 3к сега, тешко е да се предвиди колку ќе биде следната дивиденда, фирмата ќе продолжи да си прави по околу 4к профит по акција
  • ТЕЛ има некоја стабилност и раст последните години и е за дивиденден принос
  • УНИ тешко дека ќе даде дивиденда и следната година, на 2-цата газди не им треба дивиденда за да преживејат, мислам дека има простор акцијата да се качи и над 3к и таму да остане многу долго
  • ОКТА и они тешко дека ќе дадат дивиденда, и мислам дека 5к е скапа цена,
  • РЕПЛ тешко е да се најде но ќе продолжат со традицијата да делат дивиденди од 3к-4,5к
  • УСЈЕ си дава по 1,5к дивиденди и има убава акумулирана добивка, па кај и да е ќе изненадат со вонредна дивиденда од неколку илјади денари, имаа една таква 14-та со 4к+
  • ФЕРС ќе продолжат да си купуваат со Европа, Макошпед и сл, а дивиденда утре сабале.
  • Витаминка, Европа, АутоМакедонија и не ми текнува уште кој имаат акции со дивиденден принос од околу 5%
  • Топлификација, СК Пазар, РЖ-та и сл не вреди ниту да ги коментираш, однапред се знае дека ќе бидеш дупка
  • Челичарниците и земјоделските комбинати незнам на какви резултати би растеле, ама се во многу подобра позиција од оние едно скалило погоре

B

Bafra

Гостин
Во сите економски параметри (освен бдп) растот е евидентен, па остана да се ситиме на вакви мали падови, ко пред некој месец коа се вртеа истиве муабети. Дај боже да паѓа до септември, тогаш ќе ми стигнат пари па да се докупи на попуст.
Пак бдп се спомиња, а едина причина за стагнација на бдп е градежништвото. Лесно е бдп да се наштелува и да имаш вештачки раст од 3% ама потребно е да имаш реален раст на економијата.
Ништо ново, Македонски синдром, на комшијата да му умре козата. Малку вина што некои успеале повеќе од другите, малку надеж кога се виде дека има капацитет за раст, дека некои акции ќе паднат како пред 3-4 месеци.
Ко мене брокерот што повеќе од година дена ми збореше, да си купам КБ топ ќе бидат. Јас на 1800 не купив, па после да ми е криво и нервозен па да купам на 2.900 па пак на 3.600
Битно е да има купи-продај :D

Тоа лани, полани, сега цените се напумпани и има само уште неколку акции кој реално можат да пораснат, базрајќи се на реални резултати.

Ќе пишам мое мислење за сите акции па кој сака да купува нека купува, цените на дивидендите се во бруто износ, да не ме карате после, а колку ќе биде цената на акцијата е тешко да се предвиди, затоа и реков “лудаци“ оти ако има некој да даде 100к за МПТ, не значи дека тоа е реалната цена.
  • еве КМБ ќе има дивиденда 220-250 денари, во најоптимистичката варијанта 300, што значи 5к е оптимална цена, освен Чифлиганец и Страшо да сакаат 500 денари дивиденда па цената на акцијата да отиде и 10к
  • МПТ дава по 1к дивиденда без разлика колкава е добивката и без разлика колку е цената на акцијата, да не беше информацијата дека ќе се продаде Гама и Андреја кој пазареше на големо, цената ќе беше околу 30к
  • ТНБ требаше оваа година да даде 1,3к дивиденда, ама бидна тоа што бидна, за следната се очекува да биде над 1,5к па можеби и 2к, зависно дали и кога ќе продават половина од централата, па дали ќе го шмукаат ќешот или ќе почекат уште некоја година па потоа ќе дават 5к дивиденда ќе видиме,
  • СТБ 1000 денари е добра цена за излагување, ама ако не се продаде пак ќе даде 130-140 денари дивиденда, и таа е за купување, но само за дивиденда, тешко капитално нешто
  • ОХБ преска ја заборавив, Бошко за неколку години ја очекува да биде и над 11к, се зборува дека ќе се продавала за 8к+, оваа година јас очекував 110-120 денари дивиденда, ама ја преполовија, ја прогнозирав во 18-та 110-120, за 19-та 220-250, за 20-та над 400 денари дивиденда, ама французите не се знае што прават, ја докапитализираа на 5,6к, па ќе ја продават на 8к, итн.
  • АЛК иако прави профит, следната година 290-300 денари дивиденда и според мене реално вреди највеќе 6,5к, ама газдиве ја одржуваат на 8к, кај и да е кога ќе пукне балонот ќе има за 5-6к да се купи
  • МТУР е ептен предвидлива и тоа ти е акција за дивиденда со околу 4-5% принос или околу 200 денари
  • ТЕТЕ е скапа во моментов, иако можат да изненадат со двојна дивиденда годинава или доста голема следната, сепак работата е што не инвестираат во бизнисот, туку се извлекуваат надвор
  • ТТК исто како ТЕТЕ делеа дивиденди со се што имаа, следната година 70-80 денари дивиденда, во зависност од профитот што ќе го направи
  • ГРНТ дивиденда од 25-30 денари, може да оди и над 1000 денари акцијата ама овие не даваат повеќе дивиденда, па ако сакаш и на глава стој
  • Бетон ич дивиденда, веројатно и следните 2-3 години ќе биде ич или околу 10к акцијата
  • ПКБ дивиденда нема да видите до 2024г, а цената би растела по околу 2-3к годишно
  • ППИВ иако даде 3к сега, тешко е да се предвиди колку ќе биде следната дивиденда, фирмата ќе продолжи да си прави по околу 4к профит по акција
  • ТЕЛ има некоја стабилност и раст последните години и е за дивиденден принос
  • УНИ тешко дека ќе даде дивиденда и следната година, на 2-цата газди не им треба дивиденда за да преживејат, мислам дека има простор акцијата да се качи и над 3к и таму да остане многу долго
  • ОКТА и они тешко дека ќе дадат дивиденда, и мислам дека 5к е скапа цена,
  • РЕПЛ тешко е да се најде но ќе продолжат со традицијата да делат дивиденди од 3к-4,5к
  • УСЈЕ си дава по 1,5к дивиденди и има убава акумулирана добивка, па кај и да е ќе изненадат со вонредна дивиденда од неколку илјади денари, имаа една таква 14-та со 4к+
  • ФЕРС ќе продолжат да си купуваат со Европа, Макошпед и сл, а дивиденда утре сабале.
  • Витаминка, Европа, АутоМакедонија и не ми текнува уште кој имаат акции со дивиденден принос од околу 5%
  • Топлификација, СК Пазар, РЖ-та и сл не вреди ниту да ги коментираш, однапред се знае дека ќе бидеш дупка
  • Челичарниците и земјоделските комбинати незнам на какви резултати би растеле, ама се во многу подобра позиција од оние едно скалило погоре
Епа како напумпани а сам наброја неколку акции кои колку толку се стабилни, ликвидни и даваат дивиденди. Колку ќе добиеш да орочиш денари, 2% ... а КБ на оваа цена колку ќе добиеш, притоа ако земеш во предвид и самиот кажуваш да изненади со поголема дивиденда. 500ка сигурно не, ама 300-400 може Хари да почасти.

Една работа, вреди онолку колку што е спремен некој да плати за нејзе. Сега имаме момент каде има луѓе спремни да платат повеќе него ли пред 3 год.

Член од
16 мај 2016
Мислења
12
Поени од реакции
3
Zdravo sakam da prasam akciite od ladna valavnica i od rz valavnica za lenti vo izvestaj od 2004 stojat sega vo nov izvestaj vikaat deka gi nema dali tie firmi se pod stecaj i tie akcii se propadnati?

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Епа како напумпани а сам наброја неколку акции кои колку толку се стабилни, ликвидни и даваат дивиденди. Колку ќе добиеш да орочиш денари, 2% ... а КБ на оваа цена колку ќе добиеш, притоа ако земеш во предвид и самиот кажуваш да изненади со поголема дивиденда. 500ка сигурно не, ама 300-400 може Хари да почасти.

Една работа, вреди онолку колку што е спремен некој да плати за нејзе. Сега имаме момент каде има луѓе спремни да платат повеќе него ли пред 3 год.
Не си ме добро разбрал, уште не е се до врвот, ама на пример Алкалоид ќе ја платеш 8к а по 2 години би ја купил за 7к, што значи една година си во профит ако не ја купиш,
значи кај оние што дават околу 4-5% дивиденден принос, ако почекаш некоја година ти ќе бидеш во корист одколку да купиш сега,
не зборувам за КАПИТАЛНА добивка, можеби МТУР ќе отиде и 6000 ама кој ти гарантира дека ако си ја купил на 5к ќе ја продадеш на 6к, можеби и Алкалоид ќе отиде 12к ама пак кој ти гарантира дека тоа ќе се случи и дека ќе го погодиш тој момент,

ИЛИ дури и ако не сакаш да штедиш во банка за 1%, а сакаш да штедиш на берза за 4-5% сега не е моментот за тоа, дивидендата што ќе ја земеш ќе биде помала од падот кој ќе следува кај некој акции, ЗНАЧИ не зборувам за сите акции, некој ќе си држат цена, во претходниот пост напишав отприлика колку колку би давале, па инвеститорите нека си одлучат каде би инвестирале

од акциите вредни за купување се ТНБ, дури и СТБ кај кој пак ќе има 13%+ дивиденда (ако не се продаде), ОХБ ако се исполнат проекциите на Бошко на краток рок, подолг рок се исплака, ама ако имаме во предвид дека пред неколку месеци беше 5к, сега да влезеш на 6,5к за дивиденда што можеби ќе се дава 2020 (и можеби ќе се продава на 8к) не е во ред според мене, подобро би играл на ТНБ или СТБ, па и КМБ (има огромна еуфорија за раст) одколку ОХБ,

незнам Хари дали би частел, се зависи градежниците колку ќе побараат, ама мислам дека нема да бараат многу оти знаеме дека Гранит има доста акумулирана добивка, дивидендата и наградите не зависи од профитот туку од добрата волја на Страшо, ја кажав мојата проценка за КМБ 220-250 денари , по 3-4 квартал и поточно ќе ја погодиме, можеби ќе дадат и 300 денари, ама подобро е да дадат помалку и да го инвестираат капиталот, оти да не и се случи пак 2 години да не дават дивиденда.[DOUBLEPOST=1530122589][/DOUBLEPOST]
Zdravo sakam da prasam akciite od ladna valavnica i od rz valavnica za lenti vo izvestaj od 2004 stojat sega vo nov izvestaj vikaat deka gi nema dali tie firmi se pod stecaj i tie akcii se propadnati?
Немам поим дали постојат или не, ама шом видеш РЖ и нешто бегај подалеку од нив, скоро сите се пропаднати фирми и служат за богатење на управните одбори.

Член од
28 март 2007
Мислења
207
Поени од реакции
100
постојат фирмите на берза

RZLV - Arcelormittal CRM http://www.mse.mk/mk/symbol/RZLV
RZLE - Arcelormittal HRM http://www.mse.mk/mk/symbol/RZLE
RZLV си работи сеуште, RZLE постои како фирма на берза иако не работи од 2008

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Ништо ново, Македонски синдром, на комшијата да му умре козата. Малку вина што некои успеале повеќе од другите, малку надеж кога се виде дека има капацитет за раст, дека некои акции ќе паднат како пред 3-4 месеци.
Ко мене брокерот што повеќе од година дена ми збореше, да си купам КБ топ ќе бидат. Јас на 1800 не купив, па после да ми е криво и нервозен па да купам на 2.900 па пак на 3.600
Битно е да има купи-продај :D
Што не плати некој денеска за МПТ, СТИЛ, РЖ . . . . ???
Оваа игранка беше толку очигледна што само слеп човек неможеше да ја види . . . Ако ви е за утеха игранката ќе продолжи за 2-3 недели . . .
Сите што се малку поискусни и што од берза направија пари изминатите 5-6 години ја препознаа, наседнаа неискусните што последни се фатија за оро . . .
Билансот на состојба на КМБ е полош од пред 3 години, а таа е 3 пати поскапа . . .
Не Ви чинеше лани на 2650 денари кога јас ја нудев, а сега на 5500 денари е прекрасна . . . А кредитите ги намалила. Па зар јас да ја буткам КМБ . . . па полн сум со неа . . .

Јас не ја буткам берзата, берзата ја буткаат ОНИЕ кои ви ја продаваат приказната за НАТО и ЕУ . . . јас ви отворам очи но Вие поради политички симпатии неможете да прогледате.

Простор за раст има, но тој не зависи ни од НАТО, ни од ЕУ . . . И не вака брзо, ова е БАЛОН.

p.s.
И сто пати сум кажал човек со сила не може да даде, може со сила да земе . . .
А дали се акциите ефтини или скапи . . . . ??? направи споредба со СРБИЈА и сам ќе донесеш заклучок .

Типично непознавање на економија.
Ама да не те вреѓам би се воздржал од разни коментари.
БДП е главен економски параметар . . . Ако лесно се штелува што не го наштелуваат . . .
Знаеш ли колку учествува градежништво во БДП ??? Кога би знаел не би тврдел дека БДП е НУЛА само поради градежништвото . . . Знаеш ли колку е растот на индустриското производство во 2018 и спореди го со изминатите години ??
Наброј еден економски показател што е добар ???
Наброј 5 производствени фирми од МСЕ кои имаат значително подобар профит ???

Типично за форум . . . . Секогаш поради политички симпатии од гранките не ја гледаме шумата . . . .
И стварно го славам падот . . . јас сакам берзата да функционира и да ми носи секоја година по 12%, убава корекција само ќе придонесе до тоа, а не балони како минатиов . . Тие што пропуштија 2004-07, па 2013-2018 сега се надеваат дека преку балони ќе се збогатат, па бараат хартии на кои би направиле 600% . . . .

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom