Македонска берза

Член од
24 април 2008
Мислења
11.022
Поени од реакции
12.524
Muabetov vladata ne prodava, znaci li deka nekoj drug prodava?

Eve jas prodavam, 500 den i nosi sine. Iskreno, sve si mislam ko ke vidi Tevdo 200M jura instant priliv moze da se predomisli.

Ama nejse, rabotava moze da odi samo po pat na javna ponuda, nema drugo za nad 25%, taka da muabetot na Gnusi ispadna gola voda
Па цело време муабетот беше дека Дојче Телеком наводно планира да го продаде својот мнозински сопственички удел од 51% во Македонски Телеком, а не државата.

Ма да наводните купувачи Виваком Бугарија и Турк Телеком не се ништо посебни за да заслужат ваков директен влез на македонскиот телекомуникациски пазар.

Ваков директен влез на македонскиот телекомуникациски пазар низ голема врата заслужуваат светски брендови од типот на британски Водафон, шпанска Телефоника, или норвешки Теленор. Но Бог знае што швабите договориле или (ќе) договараат во позадина - ако воопшто договориле или (ќе) договараат нешто.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Па цело време муабетот беше дека Дојче Телеком наводно планира да го продаде својот мнозински сопственички удел од 51% во Македонски Телеком, а не државата.

Ма да наводните купувачи Виваком Бугарија и Турк Телеком не се ништо посебни за да заслужат ваков директен влез на македонскиот телекомуникациски пазар.

Ваков директен влез на македонскиот телекомуникациски пазар низ голема врата заслужуваат светски брендови од типот на британски Водафон, шпанска Телефоника, или норвешки Теленор. Но Бог знае што швабите договориле или (ќе) договараат во позадина - ако воопшто договориле или (ќе) договараат нешто.
Nashava vlada za ustav ime i sto uste ne se predomisli, pa ne ova. Daj da vidime cenata sto ke ja dogovorat DT pa ke vidime.

Sekoj slucaj za nas ne e ni bitno...prevzemanjeto, ako bide, ke bide so javna ponuda, pa sekoj posebno neka si reshi. Pa mnogu ne prodadoa ni na Heineken ni na Viener!

Член од
24 април 2008
Мислења
11.022
Поени од реакции
12.524
Nashava vlada za ustav ime i sto uste ne se predomisli, pa ne ova. Daj da vidime cenata sto ke ja dogovorat DT pa ke vidime.

Sekoj slucaj za nas ne e ni bitno...prevzemanjeto, ako bide, ke bide so javna ponuda, pa sekoj posebno neka si reshi. Pa mnogu ne prodadoa ni na Heineken ni na Viener!
Златна кокошка за партиски вработувања и за перење пари како Македонски Телеком не се продава.

Лично мислам дека ако швабите навистина планираат да го продадат нивниот мнозински сопственички удел од 51% во Македонски Телеком, подобро ќе беше ова да го испланираа порано, бидејќи веќе 18 години се` присутни на македонскиот пазар. Многу подобро ќе беше за швабите да си основаа сопствена компанија за оптичката телекомуникациска мрежа, па да го продадеа својот удел во Македонски Телеком, па да нудеа фиксна телефонија, оптички Интернет и IPTV телевизија преку таа нивна сопствена компанија.

За мобилна телефонија ќе можеа да си основаат виртуелен мобилен оператор додека не им се посреќеше државата да објави тендер за трет мобилен оператор, па да си изградеа нова мобилна телекомуникациска мрежа и со тоа целосно ќе ги исклучеа и државата и останатите приватни акционери од нивниот телекомуникациски бизнис во Македонија.

Имаат пари, можеа да превземат таков ризик, но вака мораат да ги шлепаат партиските подлизурковци - и од редовите на пвеводбениците и од редовите на плавите жолтици - на свој грб, или да си го продадат својот мнозински сопственички удел од 51% во Македонски Телеком.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Ќе биде интересно да се види корекцијата што утре ќе се случи кај НЛБ, очекувам дека ќе биде повеќе од дивидендата ама сепак таа цена нема да потрае повеќе од 1 месец па може да биде убава прилика за купување
-4% denes odplilika kolku dividendata...cekame od ponedelnik kolku ke trea ova.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
-4% denes odplilika kolku dividendata...cekame od ponedelnik kolku ke trea ova.
Исправи ме ако грешам во математиката, оваа година ќе фатат барем 2 милијарди профит. Зголемувањето на пасивата ќе биде 2 милијарди, за кои ќе треба да издвојат 15% (грубо земено) заради зголементата ставка што ја бара НБМ, тоа се 300 милиони, и уште 200 милиони ќе издвојат за развој. Остануваат барем 1.5 милијарди за дивиденда, т.е 1700-1800 денари по акција. И народ сега продава за 13.000 o_O

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
На берзата има психологија колку што има економија

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
На берзата има психологија колку што има економија
Грешка си, повеќе има психологија, и тука и во сите берзи е така :)

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Исправи ме ако грешам во математиката, оваа година ќе фатат барем 2 милијарди профит. Зголемувањето на пасивата ќе биде 2 милијарди, за кои ќе треба да издвојат 15% (грубо земено) заради зголементата ставка што ја бара НБМ, тоа се 300 милиони, и уште 200 милиони ќе издвојат за развој. Остануваат барем 1.5 милијарди за дивиденда, т.е 1700-1800 денари по акција. И народ сега продава за 13.000 o_O
Не се сомневам дека ќе е така....ама тоа ЌЕ значи иднина, а тука многу неработи се неизвесни. :)

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Околу градежните компании . . .
Јас би внимавал, два пати би размислил иако се ефтини . . .
Но дали че ги биде или че стагнираат. Би ја почекал 2019 година . . .
Имаше некои најави од силни милионски инвестиции, но на терен, во реалност градежниците се во неизвесност . . . .
Еве што вика струката . . .

https://www.sitel.com.mk/gradezhnishtvoto-kje-se-soochi-so-kolaps-predupreduva-gradezhniot-sektor

Сепак би гледал да ги свртам парите отколку да ми дремат година, две . . .
Јас би ја играл КМБ оваа година.
Таму гледам сигурни некои 20-25% за 7-8 месеци . . . А после здравје премештај може . . . А че има и некој назнаки околу правецот во градежништвото . . .

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
кога ке си изгласаш плата скоро 10% од целокупната добивка на фирмата, кога ке земеше и дивидиденда, кога со твојата фирми ке им продаваш производи по набилдана цена на фирмата од која што земаш дивидиденда и плата тогаш тие пари мора да се потрошат некаде цената на акцијата не е битна.

дополнително ке забраниш пристап на собрание акционерите за тие кој го знаат системот како работел порано пред да станеш ти директор додека татко ти го правел истотот. со нив.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
кога ке си изгласаш плата скоро 10% од целокупната добивка на фирмата, кога ке земеше и дивидиденда, кога со твојата фирми ке им продаваш производи по набилдана цена на фирмата од која што земаш дивидиденда и плата тогаш тие пари мора да се потрошат некаде цената на акцијата не е битна.

дополнително ке забраниш пристап на собрание акционерите за тие кој го знаат системот како работел порано пред да станеш ти директор додека татко ти го правел истотот. со нив.
Кажи ми компанија и менаџмент на МСЕ што не го прави истото? Не оправдувам, така е, во право си! Ама акцијата има х2 од тогаш кога јас инвестирав, првенствено тоа ме занима

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Granit go ceka cebren i cuda i vragovi plus dodadena vrednost od kmb t.e svetla idnina :)
TNB ke pomine vozot na tie sto kupija do 6000 nekako isto kako sto prodavaat tie na 4400 kmb sto kupija na 1700-2000 ?Psihologija na makedonec na berza e koga ke dojde na duplo da se presteka na druga akcija bez ogled na toa sto mozebi istata poveke prinos bi mu donela !!

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373

Можи и вака:
https://www.slobodenpecat.mk/vesti/tutunski-kombinat-prilep-azdisani-menadheri-troshele-na-komar-luksuz-vo-monte-karlo/

Kajgana Shop

На врв Bottom