Македонска берза

Член од
7 август 2011
Мислења
4.980
Поени од реакции
15.343
Ако го погледнеш билансот на успех од денес и не изгледа така добро Гранит. Сепак и јас се мислев, ама по извештајот мислам да почекам уште малку да падне цената
Не знам за мене лично очекуван е билансот на успех. Се надевам сега ќе падне цената уште 50тина денари па да докупам на 730-750. Немам досегашно искуство да знам како реагира берзата на вакви салби извештаи, па убаво би било некој да сподели.

Инаку имам едно нубско прашање. Каде во билансот на успех се прикажани средствата потрошени за акциите во кмб?

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Се најавува голема активност во градежништвото од страна на државата, можеби сега е добар момент да се влезе во Гранит АД
Се најавува ??? Кога :) ?
Пак ли ??? Па и пред некој месец најавија . . .
Јас чув дека се е заглавено т.е. промашено :) . . . .
А вчера се наставува делница на промашеното :) . . .

https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=G737Oaiwbw8

Види кој го зема тендерот ??? Италијанци.
Експресниот пат кон Ранковце го земаа исто странци. мислам португалци беа . . .
Што има Гранит и Бетон од тоа ????
Штип - Радовиш . . . . ако добро памтам Штрабаг . . .
Нив им ги стопираа автопатите (Гранит и Бетон) . . . . Трансмет е пред колапс . . .
На струмички Жикол му го земаа Луна паркот, а тендер нема да се објави година дена . . .
На Бетон му стопираа тркалото и споменикот мајка тереза.
Прашај некој на тендери што работи во поголемите македонски градежни фирми се ќе ти стане јасно...
Сите проекти во Скопје беа стопирани . . .
Вчера прошетав низ центар само тараби, а никаде работници . . .
Од тие силни милиони што е за Гранит и Бетон ????

Всушност се ова што го пишувам се гледа и во билансите на Гранит и Бетон . . .
Се е ова гола политика и само политика. Парада.

p.s.
Порано 60% од портфолиото ми беше Гранит и Бетон, а денес над 90% банки .

Член од
10 април 2013
Мислења
1.121
Поени од реакции
716
Si dokupiv denes PPIV, sepak 3080 denari dividenda na ovaa cena ne e voopšto lošo,tuku i poveke od dobro :LOL: odi ovde na 50k i jače.TNB se podnoviv isto denes,a včera malku PKB.Ne e likvidna ,no zatoa mnogu podceneta i potceneta. :) Onamu kade što znam deka vredi kupuvam odma brale,ne se cenkam za sitno..
3D po mene si napravil odlicen izbor na kupeni akcii,e sega dali bilo podobroda pocekas presek za TNB. ke vidime, a PPIV ijas cekam dividenda od STB, TNB, I OHB i vednas vleguvam ,ama moze da bide i docna.Sto se odnesuva na ALK. jas prodadov se na 8000den. i nikogas ne bi kupuval akcii od kompanija koja se trguva na P/E 14.5 i P/B 1.38. Toa e samo moe mislenje , ne mora da sum vo pravo[jas ne sum DIPL.ECC] od humanite nauki mi e obrazovanieto.

Член од
2 април 2018
Мислења
94
Поени од реакции
112
"Официјално" денес заврши периодот на ефтини пари. За прв пат од 2011 г. американските 10-годишни записи ја преминаа психолошката граница (3,06%).

Растечка инфлација, пик на вработеноста, нагорни корекции на ФЕД, "лагана" дефанзива на сите активи... веќе виден филм.

Кешот е крал!

Последно уредено:
Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
"Официјално" денес заврши периодот на ефтини пари. За прв пат од 2011 г. американските 10-годишни записи ја преминаа психолошката граница (3,06%).

Растечка инфлација, пик на вработеноста, нагорни корекции на ФЕД, "лагана" дефанзива на сите активи... веќе виден филм.

Кешот е крал!
Мислиш обратно. Во инфлација неможе кешот да е крал.

Член од
2 април 2017
Мислења
187
Поени од реакции
155
3D po mene si napravil odlicen izbor na kupeni akcii,e sega dali bilo podobroda pocekas presek za TNB. ke vidime, a PPIV ijas cekam dividenda od STB, TNB, I OHB i vednas vleguvam ,ama moze da bide i docna.Sto se odnesuva na ALK. jas prodadov se na 8000den. i nikogas ne bi kupuval akcii od kompanija koja se trguva na P/E 14.5 i P/B 1.38. Toa e samo moe mislenje , ne mora da sum vo pravo[jas ne sum DIPL.ECC] od humanite nauki mi e obrazovanieto.
Do presek kaj NLB ima uste edna nedela.Po moe mislenje cenata pred dividenda treba da odi nagore,a ne nadole.. okolu 14k.Ako ja pogledneme dobivkata i segašnava cena vednaš ke ni stane jasno deka cenata do sega trebase da bide 20k zatoa što p/e e 5 t.e. najevtina od golemite banki.

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Не знам за мене лично очекуван е билансот на успех. Се надевам сега ќе падне цената уште 50тина денари па да докупам на 730-750. Немам досегашно искуство да знам како реагира берзата на вакви салби извештаи, па убаво би било некој да сподели.

Инаку имам едно нубско прашање. Каде во билансот на успех се прикажани средствата потрошени за акциите во кмб?
Во БУ може да се види само приходот од дивидендата, а за тоа ќе почекаме Кв 2.

Паричниот одлив се гледа во Паричниот тек, кој се објавува на полугодие и година.

Исто ќе се видат купените акцииво Билансот на состојба. И за тоа ќе чекаме полугодишен.

Инаку ми паѓа во очи драстично намалената амортизација кај ГРНТ. Креативно сметководство или продале пола од средствата? Да не сериозно менуваат дејност?

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Во БУ може да се види само приходот од дивидендата, а за тоа ќе почекаме Кв 2.

Паричниот одлив се гледа во Паричниот тек, кој се објавува на полугодие и година.

Исто ќе се видат купените акцииво Билансот на состојба. И за тоа ќе чекаме полугодишен.

Инаку ми паѓа во очи драстично намалената амортизација кај ГРНТ. Креативно сметководство или продале пола од средствата? Да не сериозно менуваат дејност?
интересно, друга опција е дека основните средства завршиле во приватна фирма на некој од чаушите како лизинг со што ја преземале обврската за амортизацијата, јас откако сум на берза волку слаб резултат немам видено за гранит,а немаше и да го отворам ако не напишеше.

Член од
2 март 2016
Мислења
39
Поени од реакции
9
интересно, друга опција е дека основните средства завршиле во приватна фирма на некој од чаушите како лизинг со што ја преземале обврската за амортизацијата, јас откако сум на берза волку слаб резултат немам видено за гранит,а немаше и да го отворам ако не напишеше.
Celosno se soglasuvam mn cudno da ne se prefrlat u banjarski sektor . A i pratejki situacijava gleam samo makedonski firmi zemaa akcii od kmb. Dali so toa se zastituva bankata od stranski investitori, edinstvena golema banka e so makedonski kapital? A granit sea ne znam so valov rezultat me iznenadi swa vrednosta kolkava i e ralno ?[DOUBLEPOST=1526417407][/DOUBLEPOST]Ne ja spomnavke Uni dobar rezultat. Da pocekame da vidime za dva dena ima sobranie kje dadat li konecno dividenda?

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Celosno se soglasuvam mn cudno da ne se prefrlat u banjarski sektor . A i pratejki situacijava gleam samo makedonski firmi zemaa akcii od kmb. Dali so toa se zastituva bankata od stranski investitori, edinstvena golema banka e so makedonski kapital? A granit sea ne znam so valov rezultat me iznenadi swa vrednosta kolkava i e ralno ?[DOUBLEPOST=1526417407][/DOUBLEPOST]Ne ja spomnavke Uni dobar rezultat. Da pocekame da vidime za dva dena ima sobranie kje dadat li konecno dividenda?
За Гранит поправете ме ако грешам или некој ако е поупатен нека ме дополни. Имаат изгубено судски спор во некоја од источноевропските земји и ќе треба да платат некоја оштета. Но тука во БУ прво што ми паѓа во очи и огромниот пад на приходите од продажба (редовно работење) или некој им должи многу, или кризата во градежништвото не е така мала како што сме мислеле...

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.320
Поени од реакции
2.391
За Гранит поправете ме ако грешам или некој ако е поупатен нека ме дополни. Имаат изгубено судски спор во некоја од источноевропските земји и ќе треба да платат некоја оштета. Но тука во БУ прво што ми паѓа во очи и огромниот пад на приходите од продажба (редовно работење) или некој им должи многу, или кризата во градежништвото не е така мала како што сме мислеле...
Имаа судски спор што го изгубија во Полска, ама од тогаш поминаа година - две.
Кога дознав за пресудата, одма ги продадов акциите, тие малку што ги имав. Чудно беше што во тоа време, баш напротив си одеше цената на акцијата нагоре. Изгледа сега стигнало времето на наплата на пресудата (Доцнеа со изградба на тендерот)...[DOUBLEPOST=1526420991][/DOUBLEPOST]Еве коментар од еден мој пријател за предстечајната постапка на Топлификација. Тој оддамна е вклучен во сите овие процеси и многу добро ги знае и двете страни:

upload_2018-5-15_23-49-46.png

Последно уредено:

MSE

Член од
13 мај 2017
Мислења
261
Поени од реакции
332
[DOUBLEPOST=1526420991][/DOUBLEPOST]Еве коментар од еден мој пријател за предстечајната постапка на Топлификација. Тој оддамна е вклучен во сите овие процеси и многу добро ги знае и двете страни:

Прегледај го приврзокот 190696
Колку само врска нема во делот со "еден од најблиските директори на Грујо и Фамилијата" :facepalm:

- Одземени трите лиценци.
- Латас и Сител од уста не ја вадеа ТПЛФ, СЕКОГАШ во НЕГАТИВНА конотација.
- Еден судски спор не добија.
- Адвокатите што ги бранеа БЕГ, често бранеа државни фирми или функционери.
- Самиот Хаџимишев на состаноци со акционери фрлаше со дрва и камења по власта на ВМРО - ДПМНЕ.

Пази дале ЗАЕМ! УАУ!
На сред грејна сезона!
Ако не дале и ако имаше прекин на греењето за 50 000 семејства во Скопје, зошто не дале?

Се слагам со се, дека УЈП, СУДОВИ, ПОЛИЦИЈА МАМАТА ТРЕБА ДА МУ ЈА РАЗЈ.БЕ на Хаџимишев, да се прочешла 20 години наназад како работел плус Собранијата како ги организираше со умрени кои му "даваа" полномоштва, со сељачки трикови со нотари, одоговлечување и пред се, третирање на ТПЛФ како од ТАТКО МУ НАСЛЕДСТВО.

Но не се слагам дека биле милениче на власта. Доказ за тоа е и што и самите форумџии на Кајгана кога се смени Власта, ја ставаа ТПЛФ во кошот на "СДС" фирми од типот на Макпетрол, КМБ, Фершпед и слични..
Некои и купија акции само на тој основ. Јеб.ш директор лопов, кредити, долгови, судски спорови, битно Заев е од Струмица а Хаџимишев исто од Струмица :icon_mrgr:

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Плус, од човек вработен во фирмата надзор на автопатот Миладиновци-Штип имам информација дека Гранит се подизведувачите заради кои се одолговлекува финализирањето на автопатот.
Мој впечаток е дека веќе нема место во државава за компании и директори чиј основен бизнис модел функционираше базиран на „легалните 30% за нив“ :D
А да, ќе заборавев, скоро секаде беа подизведувачи и на Трансмет минативе 5-6 години, и со оглед на тоа каде денес се наоѓа Трансмет, секој нека си извлече свој заклучок какви последици тоа има врз Гранит.

Член од
23 мај 2017
Мислења
66
Поени од реакции
35
Еве коментар од еден мој пријател за предстечајната постапка на Топлификација. Тој оддамна е вклучен во сите овие процеси и многу добро ги знае и двете страни:

Прегледај го приврзокот 190696[/QUOTE]
Moram da ti kazam deka tvojot prijatel ne bil vklucen vo nitu eden proces so toplifikacija bidejki nema poznavanje okolu toa .Bivsata vlada na Nikolce go naznacil Pesevski da si igra so akcionerite potocno da ja donesat topl. vo nezavidna situacija i da ja zemat Toplifik.za Bespari. TOPLIF .bese vo nezavidma situacija Teto namesto da isplati pari za topl. davase pari na advokati i podmituvanja i krienje dukumenti vo fioka a posebno za nivnite advokati Cukic i Markov .Za Hadzimisev se slagam deka treba kjorka .

Kajgana Shop

На врв Bottom