Македонска берза

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Плус, од човек вработен во фирмата надзор на автопатот Миладиновци-Штип имам информација дека Гранит се подизведувачите заради кои се одолговлекува финализирањето на автопатот.
Мој впечаток е дека веќе нема место во државава за компании и директори чиј основен бизнис модел функционираше базиран на „легалните 30% за нив“ :D
А да, ќе заборавев, скоро секаде беа подизведувачи и на Трансмет минативе 5-6 години, и со оглед на тоа каде денес се наоѓа Трансмет, секој нека си извлече свој заклучок какви последици тоа има врз Гранит.
Ако биле подизведувачи на Трансмет, логички ни било Трансмет да им должи, значи кајмакот го собирал Трансмет а не Гранит. "Пазарот" не е глуп верувајте, ако има долгорочни нарушени позиции на Гранит акцијата одамна ќе беше падната а не да расте како кај што е во случајот. Не носете одлуки во афект, пример каков беше првиот квартал за 2017та во Комерцијална, лани ова време? Акцијата беше 2.600 сега е 4.200.

Член од
5 јуни 2017
Мислења
126
Поени од реакции
90
Ако биле подизведувачи на Трансмет, логички ни било Трансмет да им должи, значи кајмакот го собирал Трансмет а не Гранит. "Пазарот" не е глуп верувајте, ако има долгорочни нарушени позиции на Гранит акцијата одамна ќе беше падната а не да расте како кај што е во случајот. Не носете одлуки во афект, пример каков беше првиот квартал за 2017та во Комерцијална, лани ова време? Акцијата беше 2.600 сега е 4.200.
Можеби е рано да се носат заклучоци, но факт е дека не цветаат рози кај нашиве градежни компании. Се согласувам дека во афект не треба да се носат одлуки но не знам на кои идни проекти на Гранит да очекуваме работите да тргнат кон подобро. Q2 со сигурност можам да кажам дека ќе е подобар , бидејќи им е легната дивидендата од Комерцијална (најдобриот проект што го имаат во моментот, без да ангажираат механизација и работна сила):D

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Некој па нешто разбрал за Комерцијална изгледа

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Легнаа парите од АЛК дивиденда.

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.765
Поени од реакции
6.555
https://faktor.mk/kolku-pari-vlozi-adora-vo-akcii-na-komercijalna-banka
Чифлиганец со доста акции влезе во Комерцијална , башка близок е со СДСМ , интересна игра е во Комерцијална ...
Во моментов Ком банка стагнира на 4.200 , очекувам наредните денови повторно да фати залет :)
Еве ја Комерцијална , денес фати нов залет и рипна 150 денари , идемо даље :)

Член од
2 март 2016
Мислења
39
Поени од реакции
9
Uni banka i godinava nisto izhlea od dividenda. Sto mislite kje se odrazi li toa na cenata, iako belezi zadnive godini dobri rezultati ?

Член од
17 мај 2018
Мислења
27
Поени од реакции
29
Pozdrav do site, nov sum ovde no mozebi megu najstarite na mse. Od utre ni doaga ubav period na mse. Birajte pametno. Moe licno razmisluvanje... projde periodot na dividendi, doaga period na kapitalni dobivki.. dividendite eventualno ke bidat za dzeparac. Se ocekuvaat nekolku prevzemanja vo bankarski sektor i posle se ke se prelee na site strani.
*tuka ne mislam na kmb- no i taa sekako ke dojde do book:oeoeoe:

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Ова со СТБП, баш не ми е јасно како пазарот стигна до еквилибриум од 1100 ден. Цената е превисока ако нема конверзија, а прениска ако има.

Кој е во право, продавачите или купувачите? По некое искуство од МСЕ купувачите имаат повеќе пари и инфо, ама сепак...Муабетот ми е, јас земав некоја количина, ама остана бајаги кеш од КМБ, па се мислам дали да си докупам.

До Волшебникот: супер фала за оптимизмот, ама има ли нешто поконкретно? И што ќе ја движи капиталната? Освен дивиденда и превземање на трето не ми текнува :)

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Pozdrav do site, nov sum ovde no mozebi megu najstarite na mse. Od utre ni doaga ubav period na mse. Birajte pametno. Moe licno razmisluvanje... projde periodot na dividendi, doaga period na kapitalni dobivki.. dividendite eventualno ke bidat za dzeparac. Se ocekuvaat nekolku prevzemanja vo bankarski sektor i posle se ke se prelee na site strani.
*tuka ne mislam na kmb- no i taa sekako ke dojde do book:oeoeoe:
Добре дојде. Се согласувам со тебе со се освен за една работа дека КМБ ќе оди до бук велју, јас типувам 100 евра по акција :)

MSE

Член од
13 мај 2017
Мислења
261
Поени од реакции
332
До Волшебникот: супер фала за оптимизмот, ама има ли нешто поконкретно? И што ќе ја движи капиталната? Освен дивиденда и превземање на трето не ми текнува :)
Не сум Волшебник :icon_mrgr:, но да се надоврзам на неговиот муабет..

Пред некој ден наидов на снимени вести од 2007-ма година (сум снимал ТВ емисија, не сум исклучил на време па во снимениот материјал и вести :D)

Грујо, 11 години помлад :D , изминува 1 година од мандатот, првите 3 вести ЕУ препораки, ау, меЏународна, слично како денес...btw, знаеме што имаше 2007 на МСЕ ;)

2018 год.
Заев му истекува 1 година од владеењето. Посети на "високи меЏународни лица". Миленик на Западот, или омилена будала, небитно..
Типов, по договорот со Бугарија и двојазичноста, по "непресметливоста" со која зрачи цела година од мандатот, мислам дека Името, Презимето, Јазик, Нација, се што треба ќе се смени и дека конечно ќе не убутаат на сила во НАТО (за ЕУ "мање-више" "отом-потом").

На страна што јас мислам за промената на името (и сите други работи што ќе одат со тоа), плус не е ни место за Политика на темава...
(плус се слагам со напишаното на Бошко007 во поглед на долгорочните импликации и искуството со Хрватска и Албанија..)
но краткорочно..
Мислам дека ќе има еуфорија на МСЕ, и дека ова до сега беше ништо...
Фирми како АЛК и слични би иделе и до 2 па и x3 пати од букот а ќори и сакати фирми би ја достигале книговодствената вредност.

Тоа е мое скромно мислење, нека остане запишано..

Едноставно, сите настани, зголемување на парламентарно мнозинство, пасивна опозиција со "реформистите" внатре + ќе тепаат нови 11 години на основ СДС ГО СМЕНИ ИМЕТО, што им одговара, водат кон тоа дека за време на "КАМИКАЗАТА" ќе бидеме убутани во НАТО и ни претстојат "жешки" месеци на МСЕ. ;)

Памет во глава, да извлечеме поуки од 2007-ма, не е само мајсторство кога да се влезе на МСЕ, туку и кога да се излезе :свиркам:

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Ова со СТБП, баш не ми е јасно како пазарот стигна до еквилибриум од 1100 ден. Цената е превисока ако нема конверзија, а прениска ако има.

Кој е во право, продавачите или купувачите? По некое искуство од МСЕ купувачите имаат повеќе пари и инфо, ама сепак...Муабетот ми е, јас земав некоја количина, ама остана бајаги кеш од КМБ, па се мислам дали да си докупам.

Овие дена излезе некоја информација дека Грците на самото собрание ќе понуделе 1,5 : 1 (erga omnes - нешто како измеѓу договор).

Мора да кажам дека иако јас сум од почетокот на овој проект, за ваков предлог немам слушнато, на ниту еден состанок, ни од наша, ни од нивна страна.

Информацијата доаѓа од неколку брокерски куќи кои перидов навистина купуваа интензивно. Не знам дали и деловнички тоа е можно? Да се постави таква точка директно на собрание без најава?

Секако и во таков случај цената од 1.100 е чудна.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Деловнички е можно. Пред некоја година на собрание на УСЈЕ, кај што бев акционер, претставникот на Титан излезе со нов, пред тоа непредложен предлог, за зголемена дивиденда, и беше моментално прифатен.

Е сега тоа беше подобрен предлог. За полош предлог не е јасно како ќе помине.

Секој случај ја објаснува цената која упатува на неизвесност[DOUBLEPOST=1526630690][/DOUBLEPOST]Патем речено за последниве 10 дена поминаа преку 22К акции, околу 10% од вкупниот број, што упатува дека има концентрација на имателите. Што би требало да допринесе за полесно носење на одлука, поготово ако е различна од предложената

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Ова со Гранит ќе помине како што помина и со НЛБ. Тие што испаничија продадоа по дампинг цена, тие што беа хазардери купија ефтино. Ако е заглавена Гранит нема (ни да смее) да може да купи акции во КБМ, напротив во билансот на успех има дури и намалување на финансиски расходи... Гледам вчера поминала трансакција на 707 ден по акција, кога при крај на ден одеа по 762ден. А книговодствена е 1.630...

Kajgana Shop

На врв Bottom