Македонска берза

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Znaci amortizacija i kapeks ne se stalno isti. Nekoj banki mnogu sakaat da investiraat vo nedviznosti, primer TNB ili KMB pred nekoja godina, i amortizacijata ponatamu ke bide pogolema od kapeksot.

Vtora rabota ne moze sekoja banka da ja diskontiras so ista stapka na povrat. Primer golemi banki se pomalku rizicni imaat pomala beta i se diskontiraat so pomali stapki. I obratno

Muabetot e, jas vo Macedonia NISTO ne bi mnozel so 10. Znaes sto? Cim se mnozi so 9 jas bratce go PRODAVAM
Значи согласно законот за банките тие немаат право да инвестираат во недвижност, освен во фиксен ассет за обавување на дејноста тое НЕ Е КАПЕКС ниту согласно наши сметк. стандарди ниту ифрс. Согласно тоа и Амортизацијата заедно ако произлегува од истите, согласно важечките прописи 1-3% и не доволно остра да влезе бидејки не е од обртни средства од лимитиран животен век.

тоа што секоја банка се множи добивката со *10 за да се добие вредноста тоа е минимум, од тука па нагоре.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Значи согласно законот за банките тие немаат право да инвестираат во недвижност, освен во фиксен ассет за обавување на дејноста тое НЕ Е КАПЕКС ниту согласно наши сметк. стандарди ниту ифрс. Согласно тоа и Амортизацијата заедно ако произлегува од истите, согласно важечките прописи 1-3% и не доволно остра да влезе бидејки не е од обртни средства од лимитиран животен век.

тоа што секоја банка се множи добивката со *10 за да се добие вредноста тоа е минимум, од тука па нагоре.
Ма шта ми наприча! Ај види го паричниот тек на ТНБ од 2012та. Приметуваш 1,6 милијарди во капекс? Ај сега види го паричниот на КМБ од 2013та. Гледаш 1,3 милијарди во капекс?

Да не одиме понатаму, види го паричниот на КМБ од 2016та, последниот ревидиран. Има скоро 100 милиони разлика меѓу амортизација и капекс. Тоа, другарче, се вика фри кеш флоу

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Мала анализа на бројките од наплата на ДДВ за оваа 2017, некако имав потреба да направам разлика меѓу периодот пред и после 1 јуни, пошто економијава од јуни наваму е... :D

CG 10.2017 web MK-1.png

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
– Банките доверители ја информираат јавноста и вработените во Фени дека утрово добија маил од Рајчо Катсаров од Енекод, со кој покрај писмено доставување на понудата за превземање на Фени, известуваат дека во врска со поставениот предуслов од страна на банките доверители, нема да бидат во можност да ги исплатат платите на вработените во Фени, се вели во соопштението од банките – доверители.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Мала анализа на бројките од наплата на ДДВ за оваа 2017, некако имав потреба да направам разлика меѓу периодот пред и после 1 јуни, пошто економијава од јуни наваму е... :D

Прегледај го приврзокот 180890
Се плашам да коментирам . . . но неможам да преќутам . . . Очекувам политички етикети, но јеби га мој е ризикот :) .
Незнам која ти е поентата . . . Каков показател е ова ???
Собрале помалку пари за вторите 5 месеци . . . . Фирмите или се неликвидни или работеле полошо па пријавиле помалку ДДВ . . . Гледам дека ќе им фали некој процент во наплата на ДДВ отколку што предвиделе со ребалансот . . . Значи ќе има поголем дефицит во буџет т.е. ќе имаме поголема задолженост . . .
Еве ти вистински одговор за економијата во МКД . . . индустриско производство . . .
http://emagazin.mk/vesti/vest/43632
Пораснало САМО 0,1% . . . обично растеше 3,5% до 5% во изминатите неколку години . . . . Провери сам од линкот . . .
http://www.stat.gov.mk/PrethodniSoopstenijaOblast.aspx?id=1&rbrObl=19
Ако на ова го додадеш и падот на градежништвото во 2017 . . .
Чекај и официјално соопштение за пад на БДП за некој ден . . . да не испадне овој „серково“ гледа негативно зошто политички е мотивиран . . .

Индустриското производство е солидно благодарение на оние странски инвестиции што се отворија во последниве неколку години, да не беа тие ние ќе бевме Грција (и тоа уште пред неколку години, не од 2017) . . . ., а домашната индустрија е БЕДА . . . . Странските инвестиции ја вадат економијата во последниве неколку години.
За падот на билансите на банките да не зборувам . . . тоа ќе го видиме во март/2018 . . . Според мене овој показател е и најбитен . . . .

п.с.
Еве и за оние што сметаат дека македонските банки се одлична можност за инвестирање т.е. ефтини се . . . .
Споредете со француски банки . . . Ако го земете и кредитниот рејтинг на земјата и на банката кои се ААА (најверојатно) ќе видете дека математиката и не е баш добра . . .
Овие се релевантни банки со p/e=13 p/b=0.6 и див. принос 5% . . .
https://www.google.com/search?tbm=fin&q=EPA:+GLE&stick=H4sIAAAAAAAAAONgecRoxi3w8sc9YSndSWtOXmNU5-IKzsgvd80rySypFJLkYoOy-KV4ubj10_UNU0rKLZOMMngAw3I9pzsAAAA&sa=X&ved=0ahUKEwjo0-fB7OPXAhVMDsAKHTvWDE0Qlq4CCDIwAA&biw=1047&bih=472#scso=uid_Wh6wiwAJZicKwBeNWg8tKw_4:0&smids=/g/1hbvz9nmf&wptab=COMPARE

B

Bafra

Гостин
Се плашам да коментирам . . . но неможам да преќутам . . . Очекувам политички етикети, но јеби га мој е ризикот :) .
Незнам која ти е поентата . . . Каков показател е ова ???
Собрале помалку пари за вторите 5 месеци . . . . Фирмите или се неликвидни или работеле полошо па пријавиле помалку ДДВ . . . Гледам дека ќе им фали некој процент во наплата на ДДВ отколку што предвиделе со ребалансот . . . Значи ќе има поголем дефицит во буџет т.е. ќе имаме поголема задолженост . . .
Еве ти вистински одговор за економијата во МКД . . . индустриско производство . . .
http://emagazin.mk/vesti/vest/43632
Пораснало САМО 0,1% . . . обично растеше 3,5% до 5% во изминатите неколку години . . . . Провери сам од линкот . . .
http://www.stat.gov.mk/PrethodniSoopstenijaOblast.aspx?id=1&rbrObl=19
Ако на ова го додадеш и падот на градежништвото во 2017 . . .
Чекај и официјално соопштение за пад на БДП за некој ден . . . да не испадне овој „серково“ гледа негативно зошто политички е мотивиран . . .

Индустриското производство е солидно благодарение на оние странски инвестиции што се отворија во последниве неколку години, да не беа тие ние ќе бевме Грција (и тоа уште пред неколку години, не од 2017) . . . ., а домашната индустрија е БЕДА . . . . Странските инвестиции ја вадат економијата во последниве неколку години.
За падот на билансите на банките да не зборувам . . . тоа ќе го видиме во март/2018 . . . Според мене овој показател е и најбитен . . . .

п.с.
Еве и за оние што сметаат дека македонските банки се одлична можност за инвестирање т.е. ефтини се . . . .
Споредете со француски банки . . . Ако го земете и кредитниот рејтинг на земјата и на банката кои се ААА (најверојатно) ќе видете дека математиката и не е баш добра . . .
Овие се релевантни банки со p/e=13 p/b=0.6 и див. принос 5% . . .
https://www.google.com/search?tbm=fin&q=EPA:+GLE&stick=H4sIAAAAAAAAAONgecRoxi3w8sc9YSndSWtOXmNU5-IKzsgvd80rySypFJLkYoOy-KV4ubj10_UNU0rKLZOMMngAw3I9pzsAAAA&sa=X&ved=0ahUKEwjo0-fB7OPXAhVMDsAKHTvWDE0Qlq4CCDIwAA&biw=1047&bih=472#scso=uid_Wh6wiwAJZicKwBeNWg8tKw_4:0&smids=/g/1hbvz9nmf&wptab=COMPARE
Што им фали на нашиве банки кога се конзервативни ... Нели ОХБ топ беше...
Е сега што менаџерите ебачи полнат џебови со намерно лоши хипотеки тоа не е ново а ни уникатно.
Јас би се плашел од банкиве што ја финансираат државава.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Што им фали на нашиве банки кога се конзервативни ... Нели ОХБ топ беше...
Е сега што менаџерите ебачи полнат џебови со намерно лоши хипотеки тоа не е ново а ни уникатно.
Јас би се плашел од банкиве што ја финансираат државава.
Нашите банки се најздравото ткиво во македонската економија . . . .
Најдобри резултати имаат од сите индустриски гранки . . . .
Само не се многу ефтини како што се мисли . . . .
Дали долгорочно е исплатливо да се вложува во акции од македонски банки???
Да.
Всушност и вложувам во нив. Ги компарирам со француските чисто за да знаеме каде сме, а не да ја напаѓам нивната работа . . . . Всушност ТНБ, СТБ, ОХБ, Халк сметам дека топ работат, но не значи дека се ефтини . . .

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Ма шта ми наприча! Ај види го паричниот тек на ТНБ од 2012та. Приметуваш 1,6 милијарди во капекс? Ај сега види го паричниот на КМБ од 2013та. Гледаш 1,3 милијарди во капекс?

Да не одиме понатаму, види го паричниот на КМБ од 2016та, последниот ревидиран. Има скоро 100 милиони разлика меѓу амортизација и капекс. Тоа, другарче, се вика фри кеш флоу
Ти збориш за 2 те банки селективно баш во периодот кога купија згради, можеш и за стопанска да најдеш во 1956 тоа не ја менува сликата дека тоа не е дел од работниот капитал, за што се сложи во минатиот пост. Ова Горе што си го напишал разлика мегју амортизација и капекс дека била 100милиони сигурно само ти можеш да објасниш што тоа значи.

просто не ми се верува дека работиве ти се измешани до толку.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.164
Поени од реакции
3.403
Само не се многу ефтини како што се мисли . . . .
Дали долгорочно е исплатливо да се вложува во акции од македонски банки???
Беа ефтини кога не даваа дивиденди и не беа интересни за инвеститорите, сега тутунска даде 3 години по ред, охридска 2 пати, стопанска 2 пати за пола година, билансот им е супер за 3/4 и затоа вредноста на акцијата е солидна,
дали ќе продолжат да дават дивиденда колку ќе биде и како ќе се движат цените во иднина претпоставуваме, ама не можеме со точност да погодиме.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Ти збориш за 2 те банки селективно баш во периодот кога купија згради, можеш и за стопанска да најдеш во 1956 тоа не ја менува сликата дека тоа не е дел од работниот капитал, за што се сложи во минатиот пост. Ова Горе што си го напишал разлика мегју амортизација и капекс дека била 100милиони сигурно само ти можеш да објасниш што тоа значи.

просто не ми се верува дека работиве ти се измешани до толку.
Што ми е измешано извини? Батка ако имаш нешто паметно да кажеш бујрум, ама лични дисквалификации не трпам. Не сум ти ја крив бато што не знаеш на прочиташ финансиски извештај и што си финансиски неписмен. А веројатно и генерално неписмен.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
@Бубастис, стварно имам многу респект спрема твоите анализи и познавање на берзата, сепак би те замолил без лични навреди, Максимус никаде не употреби квалификација за да враќаш на таков начин.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Нема потреба од лични навреди, ова е форум и секој може да напише што сака, а другите да оценуваат колку е релевантен неговиот коментар. Јас имав на неколку пати дискусија со @maksimmus, па после тие дискусии одлучив неговите коментари, веќе да не ги читам, и едноставно да да ги скокам.
И тоа е, тој има целосно права да пишува, јас имам целосно право да не го читам.

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Pa bankite baraa stecaj, so ne e tuka jasno? Bugarite sakaa da ja zemat kako moshe baum sto ja zede swedmilk izgleda... :)

Kajgana Shop

На врв Bottom