Македонска берза

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Некој се заебава со мене. . . ??? Сум станал пророк. . .???
Или можеби ВФП го чита форумов, па мења стратегија :) . . .
Каков ден денешен . . .
СТБ со пад од -1,14% стигна до 900, а куповен налог е поставен на 830 денари . . .
ОХБ денес со раст +5,36% стигна до 4850 денари,
Јас сум 5,36% во ќар од тоа што купив во петок + сум ќар 3-7% што продадов СТБ . . .
А тие што купуваа СТБ на 920+ сами нека си пресметаат . . . .
Ова математика што Ви ја правам е онаа Вашата* „купи ден пресметај“. Мене оваа математика ми е туѓа . . . . Јас удирам пресек после 3-4 години . . . Затоа и купувам ОХБ и КМБ, па после 3 години ќе се споредуваме . . . . Ова е берза е не е трка на 100 метри. Тука не сме да си ги мериме кој има најдолг како што тоа го прават СТБ фановите ако некој не се сложи со нивната стратегија.
Но едно е факт. Пазарот денес прифати дека ОХБ е ефтина, а СТБ скапа . . . .
Утре што ќе биде незнам . . . но според мене СТБ е скапа за ОХБ . . .

* Вашата - мислам на оние со кои ги спротиставувам ставовите околу СТБ, а тие се натанкале СТБ до врв и сега навивачки настапуваат на форумов . . .

p.s.
Инаку денес не продадов СТБ заборавив . . . Ако утре се појави некој куповен налог, а да не е 830 може ќе има среќа да ги купи моите СТБ акции :) . Но купив ОХБ. скоро 1/3 од истргуваните, а налогот на 4600 денари уште ми стои . . . . .
А околу резервациите и профитите на СТБ и дали тие ќе стигнат до 1/2 од профитот нема да зборувам туку ќе оставам времето да покаже . . . . можете да ги проверите сите 16 години откако е НБГ е во СТБ и сами ќе согледате дека барем за 12 различни години ова важи . . . . Тоа е нормално, а се друго е ненормално.[DOUBLEPOST=1511795326][/DOUBLEPOST]
Знае некој како е распореден уделот на трите банки во 40 те милиони кај Фени
КМБ заглавена со 30 милиони ЕУР.
СТБ со 10 милиони ЕУР.
Силк незначително во однос на овие две, но тоа е многу за нив . . .

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Greshna formula. Ne profit puta deset. Tuku cash flow podelen so cena na kapital minus rast.
како можеш кај банка или финансиска институција cash flow podelen so cena na kapital minus rast? Што ке делиш од што? Книгите и работниот капитал кај банка и компанија не се ни приближно исти.

Член од
19 јуни 2017
Мислења
76
Поени од реакции
19
Ohridska Banka OHB ke pravi 400 denari na godina Fer cena kebide 3000 - 3500 denari za p/e 8 mislam deka kee okej

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
како можеш кај банка или финансиска институција cash flow podelen so cena na kapital minus rast? Што ке делиш од што? Книгите и работниот капитал кај банка и компанија не се ни приближно исти.
Dividenda/COE minus rast
Moze i neto dobivka plus amortizacija minus capex/ COE minus rast

Bi trebalo na isto da dojde.

Nema tuka raboten kapital, toa se slagame

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.784
Поени од реакции
5.058
КАМ маркет влегува во Бугарија...10 продавници ќе отворал во Софија пишува во Бугарски весници. Генерално добри коментари има...

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Буби, какви се овие црни магии, каква е оваа паушална пресметка на цена на капитал. Како класичен redneck мене ме интересира за колку години си ја враќам инвестицијата, во случајов таргетот е 10 години. И никакви mumbo-jumbo формули не ми се повалидни од оваа претходната. ;)
Mnogu si skromen. Za da dupliras kapital za 10 godini ti treba povrat od samo 7%, so povrat od 10% ke dupliras za 7 godini. Pod uslov da ja reinvestiras dobivkata normalno, ne da ja troshis na 4 meseca odmor u J Amerika kako DEKIS :)

Za mene i dvete se malku. Jas baram najmalku 14%, od gorenavedenite pricini. Presmetkata ne e paushalna, kako e obratno od paushalna? Precizna :)

Inaku so 14% dupliras za 5 godini. I ides u J Amerika da mu praish drustvo na DEKIS :D

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Mnogu si skromen. Za da dupliras kapital za 10 godini ti treba povrat od samo 7%, so povrat od 10% ke dupliras za 7 godini. Pod uslov da ja reinvestiras dobivkata normalno, ne da ja troshis na 4 meseca odmor u J Amerika kako DEKIS :)

Za mene i dvete se malku. Jas baram najmalku 14%, od gorenavedenite pricini. Presmetkata ne e paushalna, kako e obratno od paushalna? Precizna :)

Inaku so 14% dupliras za 5 godini. I ides u J Amerika da mu praish drustvo na DEKIS :D
Heheheh 2 meseci, da bidime skromni bubi... :)

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Dividenda/COE minus rast
Moze i neto dobivka plus amortizacija minus capex/ COE minus rast

Bi trebalo na isto da dojde.

Nema tuka raboten kapital, toa se slagame

Ако се слагаме дека тука нема работен капитал тогаш нема што да се додава амортизација или уште полошо капкекс за да се добие вредноста на банката тие се додаваат токму ради тоа. Следствено калкулацијата на Бранчез *10 од добивката е цената на банката во случај на продажба.

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Охридска Банка се докапитализира со нови 77.764 акции...ватафак? :)

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Ohridska Banka OHB ke pravi 400 denari na godina Fer cena kebide 3000 - 3500 denari za p/e 8 mislam deka kee okej
Не знам друже како пресмета дека до крај на година ОХБ. ке има добивка од 400 ден.кога сега заклучно со 30.09 има добивка од 475,6 денари по акција????Мое мислење е дека до крај на година ке има негде~600 -630 ден. по акција , но крајот ке покаже, а 400 ден . НЕВОЗМОЖНО!!!!!!

Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
Не знам друже како пресмета дека до крај на година ОХБ. ке има добивка од 400 ден.кога сега заклучно со 30.09 има добивка од 475,6 денари по акција????Мое мислење е дека до крај на година ке има негде~600 -630 ден. по акција , но крајот ке покаже, а 400 ден . НЕВОЗМОЖНО!!!!!!
Pa novite 77 000 akcii ako gi racunas i ne e taka nevozmozno.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Ако се слагаме дека тука нема работен капитал тогаш нема што да се додава амортизација или уште полошо капкекс за да се добие вредноста на банката тие се додаваат токму ради тоа. Следствено калкулацијата на Бранчез *10 од добивката е цената на банката во случај на продажба.
Znaci amortizacija i kapeks ne se stalno isti. Nekoj banki mnogu sakaat da investiraat vo nedviznosti, primer TNB ili KMB pred nekoja godina, i amortizacijata ponatamu ke bide pogolema od kapeksot.

Vtora rabota ne moze sekoja banka da ja diskontiras so ista stapka na povrat. Primer golemi banki se pomalku rizicni imaat pomala beta i se diskontiraat so pomali stapki. I obratno

Muabetot e, jas vo Macedonia NISTO ne bi mnozel so 10. Znaes sto? Cim se mnozi so 9 jas bratce go PRODAVAM

Kajgana Shop

На врв Bottom