Македонска берза

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
што си се фатил за нато и еу и молим те објасни ми и кој бенефит за македонските компании ке го видиш од нив освен нели што од 2мил ке станеме 1 мил и тоа сите во СК.

Дај ми по 3 примери за боом на економијата што мислиш дека кај нас ке се случат а да си порелевантен спореди ми ги со Бугарија и Хрватска како најблиски до нас... кутрите од што им избегаа сите почнаа да молат кај нас да даваат дозволи во МК во Украина да донесат некој да им бачка... сите села им се мртви а фабриките затворени и празни...
прашај ги земјоделците во истите земји како го фрлаат зеленчукот бидејки во маркетите доага пластичен од грција за 50% од цената на нивниот. Види ја месната индустрија како пропага кај нас потисната од МАСС продакшн во Бразил. Додека прашуваш, прашај зашто БГ го блокираше потпишувањето на договорот ѕа слободна раѕмена со Америка, и примена на монсанто во ЕУ затоа што од авион се гледа како МАСС продакшн убива мали економии и земји ...

Dokolku skoro konecno odkocime NATO-EU integracii i eve mozebi nisto drugo, samoto toa ke bide najdobroto nesto za ovoj narod i drzava poslednive 20 i kusur godini pa ke ima i povekje od samo cestenje hihiiiiiii :ајнапиво: :pijani::ojeaa: polni kafani breeee

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Тука сум јас . . . Никаде и не бегам . . . Убаво ми е во МКД . . .
Баш би сакал да тужиш и да докажеш криминал . . . .
Ако ги добиеш јас частам вечера... Само незнам што е тука криминал . . .
Еве ги адвокатите на Бетон (погледни фото во линкот), па види дали ќе ги добиеш . . . . Јак тим има Минчо . . .

https://www.mkd.mk/makedonija/ekonomija/50-godini-chelichna-industrija-vo-makedonija-20-godini-makstil

Премногу се бавите со малограѓански работи, а ја промашувате суштината . . .
Неможеш да ми најдеш една реченица во која тврдам дека ВМРО се чесни . . . . Но тврдам дека имаат поспособни министри од СДСМ и тоа го потпишувам . . . . Времето ќе покаже . . . И не зборувам за политика туку за економија, математика, бројки, менаџмент, способност . . .

Следи следната година . . . .

1. Колку ќе расте економијата? Се под 3,5% е катастрофа бидејќи оваа година ќе бидеме околу нула.
2. Билансите на банките и кредитниот раст ??? Оваа година има слаб кредитен раст, а ако следната година е под 7% и тоа е лошо . . . .
3. Ако не се отворат 2 нови странски фабрики со вкупно 2-3000 вработени следната година економијата ќе стагнира. Домашните менаџери се неспособни за да генерираат иднина . . . .

Ова се моите три критериуми за успешна 2018 година. Ако еден од овие три критериуми не е исполнет годината ја сметам за џабе потрошена.

Незнам што е целта на форумов... Политичко навивање или економија, раст на фирмите кој ќе донесе до раст на акциите т.е. НАШ ПРОФИТ. Јас сметам дека бројките во економијата се најбитните. Моите фирми во 2017 стагнираат и јас не сум среќен со тоа. Ставот јавно го споделувам да можете за некоја година да ме исмејувате дека сум дунстер за економија и берза. Можеби некого ќе потикнам да си бара своја логика за идните инвестиции.

Инаку Јас 20% од моето портфолио веќе распродадов и чекам нови сигнали да видам во кој правец ќе се движам. Од 2007 до 2017 секогаш само сум купувал, за прв пат продавам и чувам кеш. Сигурноста ми е побитна од профитот. За прв пат сум песимист за движењето на македонската економија и берза. Очекувам стагнација.
Продавав СТБ, Бетон, малку КМБ иако претходно купував 100 денари поскапо . . .

п.с.
И покрај сите подароци, поткупи, мито и корупција, Бетон има 3 пати поголем профит отколку во 2006 . . . Незнам како ќе поминеш на суд :). Јас излегов од таму и не мислам да ти се придружам. Си имам јас мака со Хари Ебачот, па Минчо ми е ван опсег ;) .
Извини што ми се бендисува Грујо и што јавно го потенцирам . . . Извини што не сум фан на БОМБИ и кур ме боли кој какви завеси имал и кој што ебел . . . Си го гледам мојот интерес и одвај чекам да станам фан на ЗАЕВ. Но по Грујо нема да плукам зошто го ценам она што го изработи во неговите 10 години. Отвори 30 фабрики а во негово време банките ги триплираа билансите и депозитите, вработи 150.000 луѓе, а даноците ги смали колку се можеше. Ако не беше Скопје2014 моето портфолио (Бетон, Гранит, банки) немаше да биде ни пола од ова што ми е денес. Бетон никогаш немаше да подели дивиденда. Тој ми донесе профит и јас тоа го ценам. Ако некој изработи подобро од него секоја чест . . . .
И батали политика и те молам не ме чепкај за тоа.
Значи да заклучам цела држава па и форум се бави со малограѓански работи, а ти и вмро се бавите со големограѓански работи.
Што не му ја дадеш картицата од банка на некое дете еве твоето да ти ја празни сметката со задолжување па ке ги броиме парите твои во обрт и колку си успешен па направи големограѓанска идеја поклони и на Сона и ти едно 10к евра или по твој грб боли по туѓ и 1000стапа се малце, ти немаш ориентација веке што збориш Бошко.

Значи искрено не посакувам затвор за големограѓани докажани за нив треба медицина бардовци да ги боцкаат со по 10 мг барбитуати,електротршоковна терапија врзани раце и памет.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Политика, Политика и само Политика . . . . Сите се експерти на оваа тема . . . Сите се знаат, а тоа е така бидејќи таа како дисциплина се базира на емоција, а не на бројки . . . . А и не треба нешто да се учи за да се дискутира за политика... Политика не е физика, па можеш да лупаш се и сешто . . . Сте се запрашале ли зошто никој не прави муабет за физика туку за политика??? А физиката е основа на животот и многу покорисна од политиката. Физиката ретко кој ја научил, а политиката секој ја знае . . . .
Политиката е дисциплина за широки народни маси . . . Луѓето преку политички пљукања бараат алиби за својата неспособност . . . . Сите им се криви . . . . Турците, Тито, Бранко, Љупчо, Грујо, но никогаш за ништо себеси не се обвинуваат . . . .

Два дена се сере за политика, а толку не се коментираат сите квартални извештаи заедно . . . 5 страници со политика се исполнија, а за кварталните извештаи на КМБ, Пекабеско одвај страна ипол . . . .

Вака жолчно да се боревте за своите фирми можеби и ќе си ги спасевте фирмите од неспособните менаџери ( Макпетрол, Топлификација, Фершпед,Скопски пазар, ЖиВа, Македонија Турист паѓа неколку години со ред . . . . .) . . . . Не ви е Грујо крив што менаџерите ви се неспособни . . . Вие ги бирате.

На акционерски собранија ќутите као пички . . . Директорите ве крадат, ви го обезвреднуваат капиталот . . . . Акциите Ви тонат . . . . А Вие ќутите . . . . И Грујо (читај политиката) ви е крив за се . . . Голем дел од вас берзата ја гледаат како кладилница . . .

Значи да заклучам цела држава па и форум се бави со малограѓански работи, а ти и вмро се бавите со големограѓански работи.
Етикетирањето е најлесно, поготово на интернет . . . Не сум вмровец, не сум пљукач, уште помалку пушач, кур ме боли за бомби . . . . Но делото на Грујо го почитувам, човекот беше вреден. Работеше по 13 саати во денот, а тоа го знам од независни извори, а не од Facebook . . . .

@StefusRefus не се клади ќе изгубиш . . . Оваа година БДП ќе е нула или негативно, па така следна година само тотална неспособност може да го задржи под 3% . . . . Но тие резултати се катастрофални . . . раст на БДП од нула за 2017 + раст на БДП од 3,5 за 2018, значи раст од 1,75% годишно(за 2017 и 2018), а тоа значи дека МКД е меѓу последните во Европа по раст на економија . . .
А ова значи дека нема добри ФИ, нема мрсни дивиденди, помалку пари во нашите џебови, но битно политиката ни ги грее нашите срца и не исполнува со Живот . . . СТБ и Тутунска ќе дадат мрсни дивиденди, но причините се други . . . .

п.с.
Бев сведок на приватизација на две фирми од бившиот систем . . . Директорот не им вршеше притисок на акционерите, а они поради полтронство и гзлижење му ги подарија акциите и доброволно го направија газда(бог). А сега кога ги брка од работа е Вампир . . . Е тоа е македонски менталитет . . . Секогаш крив ни е Цацко, а не ние самите.

Последно уредено:
Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Политика, Политика и само Политика . . . . Сите се експерти на оваа тема . . . Сите се знаат, а тоа е така бидејќи таа како дисциплина се базира на емоција, а не на бројки . . . . А и не треба нешто да се учи за да се дискутира за политика... Политика не е физика, па можеш да лупаш се и сешто . . . Сте се запрашале ли зошто никој не прави муабет за физика туку за политика??? А физиката е основа на животот и многу покорисна од политиката. Физиката ретко кој ја научил, а политиката секој ја знае . . . .
Политиката е дисциплина за широки народни маси . . . Луѓето преку политички пљукања бараат алиби за својата неспособност . . . . Сите им се криви . . . . Турците, Тито, Бранко, Љупчо, Грујо, но никогаш за ништо себеси не се обвинуваат . . . .

Два дена се сере за политика, а толку не се коментираат сите квартални извештаи заедно . . . 5 страници со политика се исполнија, а за кварталните извештаи на КМБ, Пекабеско одвај страна ипол . . . .

Вака жолчно да се боревте за своите фирми можеби и ќе си ги спасевте фирмите од неспособните менаџери ( Макпетрол, Топлификација, Фершпед,Скопски пазар, ЖиВа, Македонија Турист паѓа неколку години со ред . . . . .) . . . . Не ви е Грујо крив што менаџерите ви се неспособни . . . Вие ги бирате.

На акционерски собранија ќутите као пички . . . Директорите ве крадат, ви го обезвреднуваат капиталот . . . . Акциите Ви тонат . . . . А Вие ќутите . . . . И Грујо (читај политиката) ви е крив за се . . . Голем дел од вас берзата ја гледаат како кладилница . . .

Етикетирањето е најлесно, поготово на интернет . . . Не сум вмровец, не сум пљукач, уште помалку пушач, кур ме боли за бомби . . . . Но делото на Грујо го почитувам, човекот беше вреден. Работеше по 13 саати во денот, а тоа го знам од независни извори, а не од Facebook . . . .

@StefusRefus не се клади ќе изгубиш . . . Оваа година БДП ќе е нула или негативно, па така следна година само тотална неспособност може да го задржи под 3% . . . . Но тие резултати се катастрофални . . . раст на БДП од нула за 2017 + раст на БДП од 3,5 за 2018, значи раст од 1,75% годишно(за 2017 и 2018), а тоа значи дека МКД е меѓу последните во Европа по раст на економија . . .
А ова значи дека нема добри ФИ, нема мрсни дивиденди, помалку пари во нашите џебови, но битно политиката ни ги грее нашите срца и не исполнува со Живот . . . СТБ и Тутунска ќе дадат мрсни дивиденди, но причините се други . . . .

п.с.
Бев сведок на приватизација на две фирми од бившиот систем . . . Директорот не им вршеше притисок на акционерите, а они поради полтронство и гзлижење му ги подарија акциите и доброволно го направија газда(бог). А сега кога ги брка од работа е Вампир . . . Е тоа е македонски менталитет . . . Секогаш крив ни е Цацко, а не ние самите.
Kmb ne komentiram izveshtai zoshto pred mesec dena gi iskomentirav I gi predvidov rekordnite rezervacii... I prodadov... mtur ne komentiram oti I niv isto gi prokomentirav pred dva tri meseci, kazav sto mislam za menadzmentot i niv gi prodadov... komentiram za toa sto imam I za toa sto me interesira, na primer novata dividenda na tete I prodazbata na medicinska plastika... nema logika sega da plukam kmb oti sum prodal.
P.s. ako nekoj m-r ne znae da presmeta % (a go bara I zema) I 26 saati da raboti dnevno mene ne me raduva... zatoa ne komentiram politika voopshto, osven sto kazav izborite da pominat glatko, pa da vozime dalje...
P.p.s. koga.nekoj kje potpishe deka nema da zgemuva danoci, kje zamrzne broj na vraboteni vo javna administracija vo naredni 4 godini, nema da ima novi vrabotuvanja, tuku koj bega ili se penzionira kje bide pokrien od postoecki vraboteni ako e mozno, platite I penziite kje gi indeksira samo so inflacijata, a so zashtedite kje zgolemi kapitalni investicii (konjite ne se kapitalni investicii!!!!), jas kje kazam ovoj decko kje go bide...

Последно уредено:
Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Ја само молам Господ луѓево да баталат политика и да почнат да си гледаат своја работа, па може и економијава ќе тргне. Ко што се гледа од форумов, тешко.

Исто мислев дека, после локалниве избори ситуацијава ќе се стабилизира, ама гледам ликвидноста меѓу двата круга никаква, ко да се чека нешто, и од купувачите и од продавачите. Како да се сите на ХОЛД.

И ништо чудно богами. Апетит за ризик со волку неизвесности не е здрав никако. Моментално се влага само во високоликвидни колку-толку стабилни фирми. Јас лично купив и сеуште купувам КМБ и ТЕЛ, пошто само овие две ми ги задоволуваат горенаведените критериуми. Инаку излегов комплетно од УСЈЕ, и генерално не ми се гледа добра состојба за градежништвото, барем за оваа 2017та година.

Уствари, банкиве се генерално добар бет, имајќи го предвид апетитот на новава влада за задолжување од домашни извори. Од извештајот на КМБ видовме баш тоа: дека пласманите од кредити ги префрлаат на државни бондс-и. Веројатно е слично и со другите банки...проблемот е што се веќе малку скапички, што некои немаат сјајна ликвидност, и што сум лично скептичен околу нивните ту гуд ту би тру извештаи.

Извештаите ќе ги видиме наскоро, ама за очекување е дека ќе бидат слични како на полугодие. Тука да повлече нешто тешко. Ама некоја добра стара шпекулациичка како само што не сме влегле во НАТО би завршила голема работа. Проверено :)[DOUBLEPOST=1509309957][/DOUBLEPOST]Деки, прашање до тебе: нели требаше ТЕТЕ да расне после објавата за дивиденда? Уствари паѓаат заедно со ќерката ТТК. Има некое логично објаснување?

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Ја само молам Господ луѓево да баталат политика и да почнат да си гледаат своја работа, па може и економијава ќе тргне. Ко што се гледа од форумов, тешко.

Исто мислев дека, после локалниве избори ситуацијава ќе се стабилизира, ама гледам ликвидноста меѓу двата круга никаква, ко да се чека нешто, и од купувачите и од продавачите. Како да се сите на ХОЛД.

И ништо чудно богами. Апетит за ризик со волку неизвесности не е здрав никако. Моментално се влага само во високоликвидни колку-толку стабилни фирми. Јас лично купив и сеуште купувам КМБ и ТЕЛ, пошто само овие две ми ги задоволуваат горенаведените критериуми. Инаку излегов комплетно од УСЈЕ, и генерално не ми се гледа добра состојба за градежништвото, барем за оваа 2017та година.

Уствари, банкиве се генерално добар бет, имајќи го предвид апетитот на новава влада за задолжување од домашни извори. Од извештајот на КМБ видовме баш тоа: дека пласманите од кредити ги префрлаат на државни бондс-и. Веројатно е слично и со другите банки...проблемот е што се веќе малку скапички, што некои немаат сјајна ликвидност, и што сум лично скептичен околу нивните ту гуд ту би тру извештаи.

Извештаите ќе ги видиме наскоро, ама за очекување е дека ќе бидат слични како на полугодие. Тука да повлече нешто тешко. Ама некоја добра стара шпекулациичка како само што не сме влегле во НАТО би завршила голема работа. Проверено :)[DOUBLEPOST=1509309957][/DOUBLEPOST]Деки, прашање до тебе: нели требаше ТЕТЕ да расне после објавата за дивиденда? Уствари паѓаат заедно со ќерката ТТК. Има некое логично објаснување?
Kaj tete trebase bubi... ama nekoi raboti na mse se premnogu nelogicni...

edinstveno moe objasnuvanje e, deka nekoj/i od skoro 1300-te akcioneri na tete ne mozeshe da prodade na 1930 zoshto nemashe podolgo vreme kupovni nalozi, sega moze... 120 denari dividenda moze ne mu brkaat rabota kako sto mu brkaat 1700-1800...
Ama ako ne beshe vaka na mse, kako kje soberev jas kvalitetna kolicina na prosek od 675 (bez 7dividendi koi mi donesoa 450 denari do sega, so objavenava)? Imam pet postovi na tema medicinska plastika I sto bi znacelo toa za tete, ama tie jadnici sto im trebaat pari nemaat vreme za cekanje, tie ne se investitori, tie se sopstvenici na akcii koi gledaat dobra prilika da vratat nekoj potroshuvacki kredit ili da napravat nekoja svadba ili kujna za decata...
Ova e trend kaj site akcii, otkako sledam berza se namaluva brojot na akcioneri kaj site kompanii sto gi sledam...
Za ttk ustvari se raboti za instantno keshiranje na del od dobivkata od akciite sto gi prodade zito polog (42.000 mislam bea) na 720... kje se kristalizira rabotata posle izveshtajot za q3 kade odi ovoj brod... moja prognoza, blago nagore so pukanje na cela dobivka vo dividenda pak na prolet (prinos nad 10-12% na ovie ceni)...
P.s. samo moe skromno mislenje... :)

Член од
6 октомври 2017
Мислења
240
Поени од реакции
150
Dlaboko mu se izvinuvam na gospodinot moderator, vakvo nesto nema povekje da se povtori.
Ako sakav da diskutiram za dnevna politika ke sedev pred kooperacija.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Основна заработка по акција (во денари): 1790 :vozbud:
И тоа со пресметан данок на добивка

Интерсно е дека и покрај малиот отпис на побарувања имаат убав износ во останати приходи, што може да значи наплата на отпишаните.

Kajgana Shop

На врв Bottom