Македонска берза

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Како се денес налозите за НЛБ

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Во оваа чудесна земја ефектот од извештаите се случува пред тие да се објават. :)
Има една одлична документарна од PBS FRONTLINE, TO CATCH A TRADER кој има слободно време нека ја изгледа

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
може да зборуваме за реалната цена на СТБ.

Ако некој инвеститор сакаа да ги врати вложените пари за 10 години, би требало да плати околу 1200 денари по акција, минимум.

заборавете на боок цена, се продава бизнис кој носи пари, за 10 години си ги враќаат вложените пари и све после тоа е само чиста добивка.

моја прогноза е 20 еур по акција, за околу 1 година. На кого му е малку 25% капитален раст ( и една денда 10% ) нека си купи други акции.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
за 1200ден незнам дали некој ке ги продаде акциите, пошто не новите сопственици тука јас ке си ги извадам парите за 6 години(ако не и за 5) по моменталната цена рачунато со пондирана каматна стапка,заработката по акција ако не оваа догодина сигурно оди на 150ден само пратете што ке се случи.

Член од
15 мај 2017
Мислења
17
Поени од реакции
3
@Blizzard, @maksimmus
tocno e deka se prodava biznis, no biznis koj treba da nosi pari otkako ke se kupi..
Momentalno dobivkata e okolu 2e po akcija no sega portfolioto e iscisteno i rezervacii se na minimum. Koga ke se dogovara cenata, obavezno kupuvacot ke saka solidna margina na neto dobivkata po akcija. Od taa perspektiva treba da se gleda prodazna cena.

Od druga strana, nema sansa neto dobivkata po akcija da se iskaci na 150 den parce vo sledni nekolku god od prosta pricina sto toa treba da bide prosledeno so "ogromen" krediten rast i toa na dobrostoecki klienti koi redovno ke si gi vrakaat dolgovite. A tuka e i konkurencija (posebno Halk, Sparkase i SG se mn agresivni). Isto treba rezervaciite da bidat za celo vreme niski.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
ај да не ја дрвам многу само ке кажам дека оваа добивка до сега што ја гледавме е резултат на кредитно портфолио од 50милиард кредити, кредитирањето на стб е качено последните 2-3 за 20% сега со овој извештај ке оди преку 60, овде не ги сметам хартии од вредност на мин. за финансии кои носат добри 3.5%. Затоа не се ни сомневам за 150ден како што реков да почекаме па ке видиме.
п.с овде маргина има повеке него што треба за x2 пати едноставно наместо во резервации на билански таа е во резервации во нрбм .
за охб тнб халк и останати имам мислење лично ама не си дозволувам овде да го делам оти немам акции во нив еднаш погрешив.

Последно уредено:
Член од
15 февруари 2012
Мислења
435
Поени од реакции
537
Ajde kazete koja vi e proektirana cena za izlez od STB, da vi gi otkupime, i da prestanete vejke da ja reklamirate. Verglate vo krug ista prikazna vejke 6 meseci, ne zamorivte stvarno. Butkaj, butkaj ama tolku e, ne moze vejke nagore...

Член од
15 мај 2017
Мислења
17
Поени од реакции
3
@bladeruner
site koi imaat stav kako tebe izlegoa od STB pred prvata mrsna dividenda na cena pod 1000 mkd. Od togas mozes samiot da presmetas kolkava dobivka po akcija se proknizi. Me cudi sto ima preostanato uste takvi investitori.
Slobodno mozes utre da prodades na pazar za 920 mkd.

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
Ajde kazete koja vi e proektirana cena za izlez od STB, da vi gi otkupime, i da prestanete vejke da ja reklamirate. Verglate vo krug ista prikazna vejke 6 meseci, ne zamorivte stvarno. Butkaj, butkaj ama tolku e, ne moze vejke nagore...
Буткајте негде до 1300 барем :).
Еве и конструктивен да бидам да смениме Стб. Што мислите за цената на Гранит?
Затоа е корисно да се има подфоруми за компании или сектори. @Branchez ;)

Член од
15 февруари 2012
Мислења
435
Поени од реакции
537
@bladeruner
site koi imaat stav kako tebe izlegoa od STB pred prvata mrsna dividenda na cena pod 1000 mkd. Od togas mozes samiot da presmetas kolkava dobivka po akcija se proknizi. Me cudi sto ima preostanato uste takvi investitori.
Slobodno mozes utre da prodades na pazar za 920 mkd.
Ne znam od kade ti ideja deka imam STB. Go preprocituvam mojot post povtorno i povtorno no ne naogjam od kade si go zaklucil toa?!?

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Затоа е корисно да се има подфоруми за компании или сектори. @Branchez ;)
Тотално се слагам со тебе @Hub, попрегледно ќе биде во посебни теми, работата е што кога побарав доброволци за да напишат воведна тема за одредена компанија ми се јави само 1 (еден) форумџија (за СТБ поконкретно, ќе се препознае кој е :D). Еве уште еднаш ќе замолам да се пријавите по ПП и да помогнете околу отворење на темите.

ОнТопик: Дилемата дали СТБ или ТНБ лично си ја решив со инвестирање и во двете, и мислам дека не сум погрешил ниту со една од нив. Стабилен раст на добивката овие неколку години, фина дивиденда и можност за продажба гледам и кај двете компании.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Дали знае некој каква казна може да добие банка што овозможила перење пари во случајот Талир?

Член од
24 април 2008
Мислења
11.025
Поени од реакции
12.529
Дали знае некој каква казна може да добие банка што овозможила перење пари во случајот Талир?
За почеток сеуште станува збор за обвинителен акт за кој допрва треба да следува судење и на крајот судска пресуда, а дотогаш сите остануваат невини додека не се докаже спротивното.

Понатаму, едно е банка која свесно и намерно учествува во перење на пари, а друго е банкарски вработен/службеник кој свесно и намерно ги искористува ресурсите на банката за перење на пари.

И за крај, секогаш останува отворена можноста дека ниту банката, ниту било кој од вработените во банката имал било каква поврзаност со перењето на пари, односно имал само индиректно учество во перењето на парите со тоа што си ја вршел работата, исто како што и локалниот колонијален дуќан сигурно барем еднаш месечно има по некој криминалец кој ќе купи цигари или некаков пијалок или било каков производ - нема ништо нелегално во тоа што продавачот си ја врши работата, за готов производ зема назад пари, без воопшто да праша од каде му се парите на купувачот.

Од мое лично искуство можам да потврдам дека и јас имам носено уплатници за да платам административни трошоци за цела заедница на станари од околу 40 или 50 станови, сите пополнети од претседателот или секретарот на куќниот совет, со матични броеви, име, презиме и адреса на живеење на секој од станарите, а на крајот сите со потпис на претседателот/секретарот на куќниот совет. Целта на уплатата беше да се плати административен трошок за имотно-правен спор кој станарите го имаа со не помнам кого, поодамна беше.

И слободно можам да кажам дека немаше ништо нелегално во тоа, и тие уплатници беа уплатени во период од неколку минути, за разлика од уплатниците во случајот Талир кои биле уплатени во период од неколку секунди.

Истовремено - ова не го велам за да бранам некого, бидејќи секој месец во банките автоматски ми ги уплаќаат сметките на уплатници без да морам да ги пополнувам уплатниците - а не сум корисник на услугите на банката, односно немам ниту трансакциска сметка, ниту заштеда, ниту било какви кредити или заеми од банката - слободно можам да потврдам дека може на еден шалтер да се уплатат повеќе уплатници истовремено во период од неколку секунди - доколку ги отпечати самиот печатач, што секако дека е изводливо, и доколку самиот софтвер кој го користи банката дозволува такво симултано уплаќање на финансиски средства од различни уплаќачи, што зависи од тоа каков софтвер користи банката, па и мојата прва уплатница кога отворив трансакциска сметка во Охридска Банка, автоматски ми ја отпечатија кога уплаќав годишна членарина за MasterCard Standard дебитната картичка во јануари 2009 кога прв пат ми ја издадоа картичката.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom