Македонска берза

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Ајде сега прогноза за СТБ да видиме.
Инаку и јас продадов тквш,тнб,пкб и all in во СТБ:).
Прогнозирам 1.1 - 1.2млрд ден
Tuka nekade... +/- ne menuva mnogu, bitno e deka kaj stb ne ocekuvam negativni iznenaduvanja...

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Да не е многу, да не претеравме, што би рекол еден политичар. :D
Едит: За цела 2017 и не е многу, не видов дека за цела година си пресметал.

Моја прогноза 880-900 милиони за прво полугодие, поконзервативен ќе бидам.[DOUBLEPOST=1502107023][/DOUBLEPOST]930 милиони ТНБ, чек да проверам кој беше најблиску со прогнозата.
@Hub, секоја чест.
Над моите очекувања, јас мислев дека годината ќе ја завршат под 2300.

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
супер си е НЛБ, само да се држат до поранешните 70% исплата на добивка во дивиденда и каде ке и е крајот :)

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Базел 3 ги онади работите, изгледа мора да резервираат над 40% од добивката за да го сочуваат лимитот од НБРМ. Затоа и прашав пред некој пост како може да се пресмета нивото на задолжителна резерва за големите банки, по моја маематика за ТНБ испадна 9.5%, ама ептен не ми е сигурно. Ако има некој постручен нека пресмета попрецизно, од тоа ќе зависи процентот на дивидендата во однос на профитот.

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Базел 3 ги онади работите, изгледа мора да резервираат над 40% од добивката за да го сочуваат лимитот од НБРМ. Затоа и прашав пред некој пост како може да се пресмета нивото на задолжителна резерва за големите банки, по моја маематика за ТНБ испадна 9.5%, ама ептен не ми е сигурно. Ако има некој постручен нека пресмета попрецизно, од тоа ќе зависи процентот на дивидендата во однос на профитот.
ИФРС9 ќе ги заебе работите за банките кои се во сопственост на фирми од земјите од ЕУ - што значи СТБ, НЛБ, ОХБ...овие се од МСЕ, другите не ги набројувам, а тука се и Шпаркасе, Прокредит....

нивото на резервации значително ќе се зголеми, тоа ќе започне од 1ви јануари 2018та, а банките уште сега прават калкулации колку плус дополнителни резевации би требале да издвојат доколку ИФРС9 се воведе уште сега. Бројките не се на страна на банките, огромни суми сакале или не ке мора да ги резервираат, што е најбитно она што досега не се резервирало од 2018 ке се резервира.

Ова ќе и донесе некаква предност на КМБ која нема да мора да го воведе стандарот и кај неа резервациите нема да се зголемат ( не дека сега се нешто мали :) )[DOUBLEPOST=1502128176][/DOUBLEPOST]а инаку не може да се пресмета прецизно доколку не го знаеш целото портфолио, денови на доцнење на одредени кредити и колку тие кредити се процентуално од вкупната изложеност на фирмата. Ако доцнењата се над 30 дена и тој кредит е над 5% од вкупната изложеност, автоматски се контаминира целата изложеност и ќе мора да се резервира поголем процент на целото портфолио. Да не збориме за случаи каде еден кредит е со доцнење над 90 или 120 дена, отиде цела изложеност во резевации, што досега не беше случај. Звучи страшно ама тоа е.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Vo golem del go delam tvojot optimizam, ama do 10x p/e (1400-1500)... ne deka stb ne vredi, tuku juni 2018ta e zadutre... ;-) inaku da ne se prodade, a da ima stabilna dividenda so koeficient na.isplatata od 80%, jas ushte denes odam vo penzija... ;-)

Inaku jas prodadov uni, ohb, stil, mksd I dr sitnurii I pojacav pozicija stb I tete pola pola...
Оптимизам?Oва не е оптимизам по мене затоа и нема да ги продадам, ако Nлб од утре може да се тргува на 1.5 боок без никаква најава за продажаба на берзава, а имаат 30% помало кредитно портфолио од мојов д'звер од банка тогаш не збориме за оптимистичко сценарио туко за умерено мн умерено друже Декис. :)

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Оптимизам?Oва не е оптимизам по мене затоа и нема да ги продадам, ако Nлб од утре може да се тргува на 1.5 боок без никаква најава за продажаба на берзава, а имаат 30% помало кредитно портфолио од мојов д'звер од банка тогаш не збориме за оптимистичко сценарио туко за умерено мн умерено друже Декис. :)
Tnb ima dva realni problemi:
1. Otplatata na subordiniranite krediti moze da ja stopira islatata na dividenda na, godina -dve,
2. Nlb Slovenija mora da se privatizira porano ili podocna. Koj znae kakva kje bide novata delovna politika na novite gazdi, kje deli dividenda ili kje rasti ushte povekje ili kje pumpa dobivka preku drugi aubordinirani krediti kako OHB so 12% kamata??? Golem rizik za vakva cena...

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
1. Otplatata na subordiniranite krediti moze da ja stopira islatata na dividenda na, godina -dve
Во планот за следните години има намалување на субординирание кредити за 10 мил евра ама тие ќе се компензираат со друг тип на кредит во ист износ и нема да влијаат на дивидендата.

2. Nlb Slovenija mora da se privatizira porano ili podocna. Koj znae kakva kje bide novata delovna politika na novite gazdi, kje deli dividenda ili kje rasti ushte povekje ili kje pumpa dobivka preku drugi aubordinirani krediti kako OHB so 12% kamata??? Golem rizik za vakva cena...
Приватизацијата носи ризик, ќе се сложам со тебе, ама при евентуална продажба на нашата НЛБ има фина можност да се ќари ако оди по цена над 2х бук или над 12х еарнинг. Зависи како гледаш на ризикот.

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Во планот за следните години има намалување на субординирание кредити за 10 мил евра ама тие ќе се компензираат со друг тип на кредит во ист износ и нема да влијаат на дивидендата.

Приватизацијата носи ризик, ќе се сложам со тебе, ама при евентуална продажба на нашата НЛБ има фина можност да се ќари ако оди по цена над 2х бук или над 12х еарнинг. Зависи како гледаш на ризикот.
1.Drug tip na krediti ne vleguva vo dopolnitelnite sloevi na kapital, znaci dividendata e vo opasnost, nemaat takva adekvatnost na kapital da kompenziraat kako stb...
2.Privatizacija na NLB Slovenija ne znaci prodazba na nasava Tnb po avtomatizam... sushtinska razlika so STB, kade NBG ne odi na prodazba tuku STB...
3. Kako I da e, TNB raboti odlicno I toa e za pozdravuvanje... :)

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Zemete maramcinja koga placete posto vaka epten se razligavi forumov :) Cestitki za TNB duplo vise od lani t.e. rekord !!! A kaj e skopski saem i fondot ;) Ideme na 40ka izgleda mene vaka fina brojka mi izgleda ?

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Zemete maramcinja koga placete posto vaka epten se razligavi forumov :) Cestitki za TNB duplo vise od lani t.e. rekord !!! A kaj e skopski saem i fondot ;) Ideme na 40ka izgleda mene vaka fina brojka mi izgleda ?
Saem e hipoteka od prv red na KMB, proveri si, na zakupcite na deloven prostor vo saem im se dostaveni novi dogovori od KMB ne od TNB!!! Prodazbata na penziskiot fond znaci kesh I likvidnost, ama toa ne e celo kapitalna dobivka!!! Ako tnb odi na 40ka toa e pazarna kapitalizacija od 555milioni evra, mislam helloooouuu :) !!! Ali sekoj so svoja glava, normalno...[DOUBLEPOST=1502142024][/DOUBLEPOST]
http://www.seinet.com.mk/Default.aspx?docID=41801
некој да не има информација во што опрема вложува прилепска пивара?
nova oprema za polnenje i pakuvanje... procitaj vo godisen izveshtaj na sledniot link:

http://www.seinet.com.mk/Default.aspx?docID=41351

na str. 5

Последно уредено:

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Ako tnb odi na 40ka toa e pazarna kapitalizacija od 555milioni evra, mislam helloooouuu :) !!! Ali sekoj so svoja glava, normalno...
Изгледа се мислеше на 40 милиони добивка за годинава, не за 40к цена на акција. Ако го продадат пензискиот за ~10 милиони тогаш 40-ка добивка е нешто реално.

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Изгледа се мислеше на 40 милиони добивка за годинава, не за 40к цена на акција. Ако го продадат пензискиот за ~10 милиони тогаш 40-ка добивка е нешто реално.
Ima logika vo zabeleshkata, ne gledam logika vo prognozata... :)[DOUBLEPOST=1502180031][/DOUBLEPOST]http://stb.com.mk/izveshtai-i-podatoci-za-sb.nspx

Interesni podatoci za adekvatnosta na kapitalot na stb na pola 2017ta:

16,58% (со состојба 30.06.2016)

16,04% (со состојба 31.12.2016)

16,03% (со состојба 30.06.2017)

P.s. posle dividenda!!!

Kaj tnb e okolu 13-13,5%, ako ne se lazam, nemaat objaveno ushte...

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom