Македонска берза

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Кога се работи за уплати за донација за партија е различно бидејќи тоа се евидентира и во други институции. Исто така мое мислење е дека службеник во банката тоа нема да го прави без одобрување од надреден и не е работи за еден настан туку повеќе. Тоа каква разврска ќе има случајот е друго мене прашањето ми беше каква може да биде санкцијата и која институција би ја одредила, можеби НБРМ?

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
@dexter
Сосема тие обратно поставена тезата.

Колку ми е мене познато нема тука дали е крив службеникот или банката, едноставно банка во РМ неможе да се регистрира и да обавува дејност без софт. механизам за заштита од перење пари дополнително внатрешна регулатива , тело за следење итн. Катадневно обуки се спроведуваа 14години и механизми.

Јас и ти да направиме такво нешто за 5 мин ке не фатат. Едноставна е работата само треба независна истрага да се дозволи без братот близнак од нрбм и партија да се меша.

Не оди далеку штом си уплаќал иако немаш трансакциска сметка одливот одма се контролира кај ж. сметката на пристигање,секоја дивијација на ж сметка и благајна се следи од посебно лице задолжено да ги прегледува и во рок од 5 дена мора да се пријави до управата за финанс. разузнавање дури и ако е се чисто они пак проверуваат . Прочитај една ос статиите од Сашка мислам се викаше за Актор во Стопанска Гевгелија како одма во 1 ден се алармираше за перење пари и ги фатија Милето и Гујп со лопатите сега ЕУ ептен ги опна Актор. Да не се прајме будали. Пред 5 месеци на човек му стига дека депозитот од 10 000е сега му е 3000 оти открила управата за ф. разувнавање дека нема приходи порано па овие му се неоданочени, а испадна дека родителите негови починати сега му ги оставиле дома ги чувале откако умреле овој на банка ги ставил. Значи игла во сено ке најдат ама овде сено у комплет за игли нема.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Муабетот ми е поврзан со темата односно како би можеле инвеститорите да бидат оштетени од потенцијалните казни што можат да ги снајдат овие институции.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.024
Поени од реакции
12.528
@dexter
Сосема тие обратно поставена тезата.

Колку ми е мене познато нема тука дали е крив службеникот или банката, едноставно банка во РМ неможе да се регистрира и да обавува дејност без софт. механизам за заштита од перење пари дополнително внатрешна регулатива , тело за следење итн. Катадневно обуки се спроведуваа 14години и механизми.

Јас и ти да направиме такво нешто за 5 мин ке не фатат. Едноставна е работата само треба независна истрага да се дозволи без братот близнак од нрбм и партија да се меша.

Не оди далеку штом си уплаќал иако немаш трансакциска сметка одливот одма се контролира кај ж. сметката на пристигање,секоја дивијација на ж сметка и благајна се следи од посебно лице задолжено да ги прегледува и во рок од 5 дена мора да се пријави до управата за финанс. разузнавање дури и ако е се чисто они пак проверуваат . Прочитај една ос статиите од Сашка мислам се викаше за Актор во Стопанска Гевгелија како одма во 1 ден се алармираше за перење пари и ги фатија Милето и Гујп со лопатите сега ЕУ ептен ги опна Актор. Да не се прајме будали. Пред 5 месеци на човек му стига дека депозитот од 10 000е сега му е 3000 оти открила управата за ф. разувнавање дека нема приходи порано па овие му се неоданочени, а испадна дека родителите негови починати сега му ги оставиле дома ги чувале откако умреле овој на банка ги ставил. Значи игла во сено ке најдат ама овде сено у комплет за игли нема.
Во целост се согласувам, едно време работев во компанија која прави банкарски софтвер, и иако не работев програмирање, туку работев во сосема друг оддел, знам дека имаа и посебен тим за правење на софтевр за откривање на перење на пари.

Поентата ми беше во тоа дека на мене лично воопшто не ми делуваат сомнително повеќе различни уплатници кои биле уплатени во период од неколку секунди, системот тоа го дозволува, а и јас го имам правено тоа - за уплаќање на административни трошоци и немаше ништо нелегално во тоа. А дали некој свесно и намерно дозволувал поголеми суми на финансиски средства да се лизнат низ процедурите за откривање на перење на пари, тоа допрва треба да се докаже - воопшто не се обидувам да бранам некого, само говорам до каде е сега правната постапка за случајот Талир.

Туку, како што вели @Zedd, какви казни следуваат за банка за која било докажано дека свесно и намерно учествувала во перење пари, или за вработен/службеник во банка за кој било докажано дека свесно и намерно учествувал во перење пари ?

И се разбира, кои би биле последиците за инвеститорите ?

Член од
15 мај 2017
Мислења
17
Поени од реакции
3
@Zedd @Dexter26
dela za perenje pari i povrzanost na banka mnogu tesko se dokazuvaat. Kako ke dokaze obvinitelstvo takvo delo?
No, ako eventualno se dokaze deloto toa moze da znaci i kluc za bankata (citaj odzemanje na dozvola od NBRM). Nitu edno rakovodstvo na banka ne prezema takov rizik ni na son.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Директори во НЛБ веќе имаат обвинение за перење пари (не сум сигурен што е со правното лице)

Во Талир има недвојбени материјални докази дека лица во име на други лица вршеле уплати како донации за политичка партија во повеќе години. Значи овде не е дилемата дали се случувало туку како тоа ќе се санкционира (ако дојде некогаш ред да проработи правосудниот систем)

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Искрено мислам дека целата топка ќе се префрли на луѓето кои уплаќале, а не на банката. 99,9% сум убеден дека банките ќе излезат чисти. Донел некој налози, банкарот ги искуцал, ни видел дали се потпишани од овластен, ниту ништо. Тоа ти е исто, одеш во банка и му викаш на благајникот еве ти пари, уплати на таа сметка. Мислам над 50.000 денари е задолжително приложување на лична карта.

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
пробал некој ова како и дали функционира?
http://www.mse.mk/mk/news/3/8/2017/banja-luka-stock-exchange-connected-to-see-link
прва целосно легална платформа за инвестирање во некое "регионално странство"[DOUBLEPOST=1502355520][/DOUBLEPOST]*од интересни трансакции издвојуваме 2 м еур во копер инвестмантс( KOPE )

Последно уредено:
Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Има некој подетално инфо кои се овие KOPE?

И да не биде само една реченица, би се надоврзал на така интензивната дебата за ТАЛИР и учеството на банките во него. Според мое мислење ниедна банка НЕМА никаква одговорност во ваквите случаи, тие се само систем за регистрирање и порамнување на трансакциите во тој случај и на ниеден начин не може да бидат инволвирани.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Ќе дадам еден просто промер за да се види каква е разликата при донација за партија.

Да речеме дека лицето Х е вработено во АЕК со договор на дело од партијата А. Јас одам во банка и без негово знаење донирам 10.000 денари за партијата Б. Што мислите што ќе се случи кога ќе се појават списоците за донаторите на партиите и ако партијата А уште е на власт.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Да речеме дека лицето Х е вработено во АЕК со договор на дело од партијата А. Јас одам во банка и без негово знаење донирам 10.000 денари за партијата Б. Што мислите што ќе се случи кога ќе се појават списоците за донаторите на партиите и ако партијата А уште е на власт.
Вака поставена загатката ни суперкомпјутер не ја решава :D

Фактот дека гувернерот на НБРМ беше изненаден од ваквото обвинение, а тие се должни за константна супервизија на банките, ми дава за право да мислам дека ова е само надуван балон каде самата банка нема дирекна инволвираност во перење пари. Плус немаше реакција и од Управата против перење пари, каде што секоја банка доставува извештаи за големи или сомнителни трансакции.
Ако банката, а верувам дека е така, си ги исполнила законските должности спрема нбрм и управата против перење пари тогаш нема што да се стравува за правни консеквенци кои би значеле и големи финансиски трошоци.

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Што се случува со Бетон? Го има во бомбите, отворени постапки против нив, тапа резултат прв квартал, и пак цената отиде 13к, и тоа веднаш после пресек на денда :)

Некое инфо, некој?

mishevski

Неимар
Член од
20 јуни 2010
Мислења
107
Поени од реакции
170
Што се случува со Бетон? Го има во бомбите, отворени постапки против нив, тапа резултат прв квартал, и пак цената отиде 13к, и тоа веднаш после пресек на денда :)

Некое инфо, некој?
За мене Бетон е потенцијално добра фирма иако ги наведе сите моментални работи кои тежат на негативата. Околу бомбите и постаплките мислам дека тоа нема да влијае премногу врз работата. Единствена загрижувачка работа е ФИ кој генерално е лош, и кој треба да се одрази во цената. 10-11к беше реална цена за влез, јас по вторпат доцнам и влегувам поскапо. Она што ја тера цената 13к се куповните налози, а можно е повторно појава на фондот кој купуваше пред дивиденда. Мислам дека има добар простор за раст малку подолгорочно споредено со другите акции, кои побрзо можат да се кренат. да видиме што ќе донесе полугодишниот, можеби и таму има некое инфо за последниот раст

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Која фирма е КОРЕ, 2м евра трансакција има на 10/08

Kajgana Shop

На врв Bottom