Македонска берза

Член од
5 јули 2014
Мислења
29
Поени од реакции
47
Член 338 од ЗТД
Правата од стекнатите сопствени акции мируваат.

*Или во превод: Сопствените акции немаат право на глас ниту на дивиденда
Во случајот не се работи за стекнување на сопствени акции со издавање на нови сопствени акции. Сопствените акции си постојат уште од приватизацијата - 20тина години. Не издава нови. Главницата не се зголемува бидејќи колку внесе толку изнесе. Ако мнозинскиот акционер е толку сигурен во деловната способност на друштвото зошто не си издаде нови сопствени акции на друштвото (без проблем може да сии изгласа таква одлика) и тиј самиот нека си ги купи.
Меѓутоа како што е опишано горе, купопродажбата се врши со добивката на друштвото и се внимава сопствените акции до денар да одговарат на добивката на друштвото за да од неа не остане ништо. На крајот на трансакцијата преку берзата акциите по број и структура биле како и пред тоа - исти, а добивката ја нема. На кој начин е зголемена главницата или неговата инвестициона способност?
Ако сопствените акции немаат право на глас ниту деивиденда тие соодветно одговараат за обврските на друштвото. Е сега се појавува проблем - Ем содружник ем правно лице. Ако некој доверител има за земање дали ќе земе од него како содружник или од него како правно лице?
 
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.119
Поени од реакции
1.851
Ако се откупуваат тие сопствени акции, тоа сепка има лимит до 10% од вкупниот број на акции. Ако после решат да ги поништат, ќе се намали вкупниот број на акции, а твојот удел, како и уделот на сите останати акционери ќе се зголеми.
 
Член од
16 јули 2021
Мислења
653
Поени од реакции
1.122
Мислиш ќе стартува нагоре МСЕ?
Мислам. Да поминеше глатко педлогов и протоколот без да има отварање на устав и референдум како идеа до сеа ќе беше длабоко зелено. Пазарот е у лимбо и пробува да најде позитивна антиципација за потенцијален почеток на преговори. Добро е да има серија на кратки релиа после секое доближување до почетокот на преговорите.
Бонус: Теоретски да добиеме датум за преговори за година ипол на мсе ќе му се деси надворешна инвазија. Блу чип фри флоатот ќе отиде за недела дена од фореин инвеститори.
 
Последно уредено:
Член од
21 јуни 2022
Мислења
10
Поени од реакции
10
Мислам. Да поминеше глатко педлогов и протоколот без да има отварање на устав и референдум како идеа до сеа ќе беше длабоко зелено. Пазарот е у лимбо и пробува да најде позитивна антиципација за потенцијален почеток на преговори. Добро е да има серија на кратки релиа после секое доближување до почетокот на преговорите.
Бонус: Теоретски да добиеме датум за преговори за година ипол на мсе ќе му се деси надворешна инвазија. Блу чип фри флоатот ќе отиде за недела дена од фореин инвеститори.
Логично ми е многу ова, некако во тој правец и јас размислував.
Дополнително очекувам поголеми приходи на банките со наредниве извештаи (тоа е пола берза). Мислам и дека ќе има за брзо попозитивни резултати од макроекономски аспект (намалена инфлација и сл.).
Се надевам и јас дека има некој план во однос на преговорите и би почнале побрзо - настрана од берза, еден тон клиенти што имам од странство се надеваат дека ќе почнат преговори за подобар бизнис и тие да имаат тука.
 
Член од
5 јули 2014
Мислења
29
Поени од реакции
47
Ако се откупуваат тие сопствени акции, тоа сепка има лимит до 10% од вкупниот број на акции. Ако после решат да ги поништат, ќе се намали вкупниот број на акции, а твојот удел, како и уделот на сите останати акционери ќе се зголеми.
Многу интересна информација
 
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.119
Поени од реакции
1.851
Многу интересна информација
Не е лоша таа одлука на менаџментот за откуп на акции за износ од нето добивката. Конечно нешто паметно некој кај нас да направи.
Можи до сега си гледал негативно на тоа, но не се плаши, тука сме виделе многу полоши менаџменти.
 
Член од
5 јули 2014
Мислења
29
Поени од реакции
47
Не е лоша таа одлука на менаџментот за откуп на акции за износ од нето добивката. Конечно нешто паметно некој кај нас да направи.
Можи до сега си гледал негативно на тоа, но не се плаши, тука сме виделе многу полоши менаџменти.
Дискусијата во оваа тема ја почнав затоа што на тоа ме упати администраторот на темата “Криминалци и криминални групи“. Бев убеден дека големи далавери се прават со акциите.
Кога дискусијата ја префрлив во оваа тема видов дека тука има доста мајстори со познавање на проблематиката на акции. Со претходниот твој напис навистина произлезе дека целовреме постоеле незаконити акции, многу органи имале увид во тоа, меѓутоа дозволено и тргувано е на берзата со незаконити акции. Мислам дека добро би било некој од мастерите да се приклучи кон гонењето и укажувањето на незаконитостите бидејќи од тоа и самите можат да иматр корист. Друштвото АД ХХ постои веќе 70 години, технологијата на работа е иста, пазарот познат, така да за неговото работење не би имало ориблем. Сега плус мнозинскиот акционер со средства од АД ХХ како оснивач формира и гинеколошка поликлиника како доо каде директор е неговиот син, а дејноста на сегашното друштво и новото ДОО е како два краја на стапот.
Јас сум изгорен по одење по судови бидејќи видов дека покрај законитоста големо влијание има и давањето под рака.
 
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.119
Поени од реакции
1.851
Дискусијата во оваа тема ја почнав затоа што на тоа ме упати администраторот на темата “Криминалци и криминални групи“. Бев убеден дека големи далавери се прават со акциите.
Кога дискусијата ја префрлив во оваа тема видов дека тука има доста мајстори со познавање на проблематиката на акции. Со претходниот твој напис навистина произлезе дека целовреме постоеле незаконити акции, многу органи имале увид во тоа, меѓутоа дозволено и тргувано е на берзата со незаконити акции. Мислам дека добро би било некој од мастерите да се приклучи кон гонењето и укажувањето на незаконитостите бидејќи од тоа и самите можат да иматр корист. Друштвото АД ХХ постои веќе 70 години, технологијата на работа е иста, пазарот познат, така да за неговото работење не би имало ориблем. Сега плус мнозинскиот акционер со средства од АД ХХ како оснивач формира и гинеколошка поликлиника како доо каде директор е неговиот син, а дејноста на сегашното друштво и новото ДОО е како два краја на стапот.
Јас сум изгорен по одење по судови бидејќи видов дека покрај законитоста големо влијание има и давањето под рака.
Е дај пиши ја компанијата, па да ја разгледаме сите.
 
Член од
23 јуни 2017
Мислења
553
Поени од реакции
1.000
Ova sranjeto so EU ne oti kje vlijae vrz neshto na MSE, ama sepak milo mi e so konecno se reshi... Od sega natamu, se nadevam nema da ima shuto i rogato da raste na pozitivni informacii, ama nema i se da pagja na depresivni informacii...

Odime malku so individualni rezultati i pokazateli...
 
Член од
5 јули 2014
Мислења
29
Поени од реакции
47
Е дај пиши ја компанијата, па да ја разгледаме сите.
АД за неметали ОГРАЖДЕН Струмица
Автоматски споено мислење:

Пратив укажување до мсе дека друштвото не ги објавува сите документи што треба пред одржување на собранието.
За такво непостапување лани друштвото беше опоменато.
И, укажав и дека друштвото сака да се преобрази од АД во ДОО и тоа со нецелосна објавена одлука пред собранието и по собранието (не се објавени кој ќе се содружниците и со колкав удел.) Според мое мислење тоа го прави само за да ја избегне обврската објавување на ревизијата. За таква одлука за делење исто така АД од Струмица беше ставено на листата за интензивно следење после 6 дена од објавувањето на одлуката на интернет. За нашето ништо. Меѓутоа не ме задоволуват опомените од МСЕ и доаѓа дека со моето укажување пректично го подучувам што до прави.

Сметам дека сега со појавата на незаконска трансакција на македонската берза работа треба да има за Јавниот обвинител. Ни е открадната добивката за купување на незаконски акции.

Годинава има повторно донесено одлука за купување на сопствени акции повторно од идната добивка.

Кој инвестититор ќе сака да ги купи моите акции во друштвото кога прават такви далавери?
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom