- Член од
- 22 септември 2020
- Мислења
- 1
- Поени од реакции
- 0
Dali ima nekoj info koga pivara skopje ke deli dividenda i kolku?
Мое мислење е дека не требаше да искачаш од наша берза , влезе во Европските берзи све тоа ок да ќариш ама короната најмногу ја погоди Европа , нашава берза имаше пад по короната но еве пак се качија акциите ..Добро е. Има луѓе по добро ме паметат . Беа тоа времиња кога имаше можности на МСЕ.
Излезен сум од форма ... Изгубив интерес за берза... Не следам ниедна берза.. А без читање нема резултати.
Короната ме уби, па гледам да не сум на интернет.
Ретко го читам и форумов.. МСЕ е тапа нема игра, а сега гледам некој чешки фондови проектираат цени на акции. Тоа не ме бендисува. Ме потсеќа на Илирика & Co. (2007, 2008, 2009) кога правеа анализи на времето ја поебаа берзата...
Се сведува се на КМБ и АЛК. Ама не е лоша МСЕ за 15% годишно...
Инаку оваа година изгорев 35% од портфолио на хартии по Европа и сега ќе чекаме поубави времиња.
Да не испадне Бошко само се фали ...
Се гледаме следна година, да ми се врати интересот.
Поздрав.
Ima edna rabota sto se vika diverzifikacija na portfolio. Ne se sveduva sve samo na ovie dve akcii.Ednata e preskapa ,a drugata.....Ima i drugi kvalitetni i poevtini akcii kako GRNT, TNB,UNI,TEL, pa zosto da ne i USJE, STB.Prijatelsi sovet ti e da ne se drzis slepo do taa analiza na WOODS, pa ti kako sakas.Од сите глупости по берзава, јас сепак мислам за сите е најбезбедно е да играат на КМБ/АЛК како што кажа bosko007.
Дали сега гледаме стабилизирање на цените не знам, ама мислам дека ќе растат. Под ова ниво не ми се верува да паднат, а и да паднат пак ќе дојдат на ова ниво.
АЛК 12500-13000, КМБ 7000-7500. Тука некаде ќе се движат. Евентуално 13500 АЛК и 8000 КМБ..
Во графикот се внесени просечните дневни цени, а тоа десно е поединечна трансакцијаедно прашање:
на пример за КМБ, а може и кај други има...
https://www.mse.mk/mk/issuer/komercijalna-banka-ad-skopje
лево максимум е 7937,30 на 04,03,2020, а десно пишува
Последните 52 недели
Максимална цена:
8.000,00
дали има некој заокружувања или на графикот НЕ Е СЕ прикажано ???
12,5 милиона кредит. Машала.
Ke pocne bankata da bide sopstvenik na opstini
Cekaat 500 milioncinja evriki zaem.... 200 da lapnat I da igrame posle berzaИзгледа земале одмор маркет-мејкерите денеска, чисто колку да видиме каков смешен е прометот и интересот за берза без нив