Македонска берза

Член од
5 април 2013
Мислења
10
Поени од реакции
8
Два интересни наслови кој ги засегаат банките и акционерите на истите.
Чистка во банкарските биланси: Дали новите правила на НБРМ ќе удрат врз профитот?

Богов: Време е да се види дали банките покажуваат реални профити!

Да не ги копирам зошто малку се подолги текстовите...
Во пракса значи...дека ако за 5 години не ги елиминараат хипотеките последователно за секоја година ќе треба да одвојуваат 20% од проценетат вредност за резервации. Целта е да се стимулираат банките од биланси да ги тргнат запленетите имоти. Во праска ништо не се менува но може да има влијание како се изразуваат профитите и како одат во капитални резерви доходите. Трикот е што постепено се префлра вредноста од средства во обврски на запленетиот имот и со тоа да паѓа капиталот на банката (барем сметководствено). Целта е колку што разбирам да се стимулира продажбата на имоти ако не сакаат да ги прогласат дека не се ликвидни или не докапитализирани. Значи може сметководствено да се намали нето добивка а да појавуаат чудни растови на капиталот на банката на таа при продажба на имот- кој наводно не вреди ништо. Значи имотот може да има 0 вредност сметковдствено а пазарно да има одредена вредност.
Значи треба внимателно да се читаат финалните извештаи. Според мене проблем ќе биде толкувањето на извештајот зошто не е баш исто како до лани. Што значи дека банкарскиот капитал може да биде поценет. Просто кажано Богов сака да ги направи извештаите полоши од што се за да може после да ги тера Банките да обезбедуваат ликвидност и да се докапитализираат со продажба на наводно „безвредни“ имоти.
Со ова може да се подобри ликвидноста и капитализацијата на банките што е добро...само сметководството ќе стане чудно и позамрсено.
За џабе тупи Богов дека профитите на банките биле нереални сега ќе бидат уште понереални...кај се видело недвижен имот да губи 20% вредност годишно? Фината е да се чита во обврски- структура на резервации таму може да се крие нешто што не е обврска туку средство...може сега профитите да беа преценети ама со ова најверојатно ќе бидат потценети и доста нестабилни ако некоја банка се одлучи многу имот да продава што им бил запленет долго време...сума сумарум ова би требало да го направи банкарскиот систем постабилен и посигурен но ќе биде малку потешко за проценка на вредноста на банката.

Odlicna fundamentalna analiza Stefus. No denesnive rastovi se pridvizeni od realna moznost za prevezemanja i fuzii, ne od promeni vo bilansite (osven mozebi zgolemeni likvidnost). Mislam deka bankite ke bidat investicijata na kvartalot, samo da se pogodata vistinskite zdelki. KJUBI mi izbega od neresitelnost, ama godinava stegam zabi i kupuvam.

Член од
30 мај 2011
Мислења
554
Поени од реакции
130
Odlicna fundamentalna analiza Stefus. No denesnive rastovi se pridvizeni od realna moznost za prevezemanja i fuzii, ne od promeni vo bilansite (osven mozebi zgolemeni likvidnost). Mislam deka bankite ke bidat investicijata na kvartalot, samo da se pogodata vistinskite zdelki. KJUBI mi izbega od neresitelnost, ama godinava stegam zabi i kupuvam.
Што ќе купуваш?

Член од
5 април 2013
Мислења
10
Поени од реакции
8
UNI лани ова време беше 150-200 денари, па ти види дали сега е скапо или не.
KJUBI bese i 400 denari. Nema da gi prodadam na otvoren pazar po sekako. So 15% od portfolioto vlegov vo ovaa investicija i ke gi upisam na taa strana sto ke saka da ja kupi UNI. Patem, sto ke kupuvas ti?

Член од
30 мај 2011
Мислења
554
Поени од реакции
130
KJUBI bese i 400 denari. Nema da gi prodadam na otvoren pazar po sekako. So 15% od portfolioto vlegov vo ovaa investicija i ke gi upisam na taa strana sto ke saka da ja kupi UNI. Patem, sto ke kupuvas ti?
Значи ти си тој денеска што купувал УНИ на 1250,ти си знаеш но преголем ризик.
Во моментов кога би инвестирал во банка тоа би било ТНБ има голема веројатност да се продаде но и да не оди на продажба е многу подценета и има сила понатаму да оди нагоре.

Член од
5 април 2013
Мислења
10
Поени од реакции
8
Значи ти си тој денеска што купувал УНИ на 1250,ти си знаеш но преголем ризик.
Во моментов кога би инвестирал во банка тоа би било ТНБ има голема веројатност да се продаде но и да не оди на продажба е многу подценета и има сила понатаму да оди нагоре.
Ne kupuvav samo jas. Otide vo fixing na taa cena, sakav poeftino ama nalozite i do 1500 odea. Nego zasto mislis deka ima moznost TNB da ja prodadat? Mojata logika za UNI e deka koga veke se znae deka nekoj ke dojde da zeme banka vo Makedonija, UNI e najlesna za kupuvanje od gazdite. Dojdoa Bugarite, napravija pari, ima smisla da ja prodadat za pogolema vrednost nego sto gi kostase da ja oformat. Edinstvena banka sto ne e potceneta na pazarot. TNB seuste ima prostor da pravi pari i da sozdava fundamentalna vrednost i ne mislam deka bi ja prodale po ovie ceni. Sto mislis za toa?

Член од
7 август 2011
Мислења
207
Поени од реакции
62
Daj boze da se prodaj i UNI i KJUBI i TNB i ne znam koj uste :)...
Prvo da kjarat nesto ovie so imaat kupeno akcii pa makar bile i po najvisoka cena;)
Vtoro so prodavanje na 1-2 kompanii, odma ke se razdvizi pazarot i berzata kolku tolku.
NO, nie sme mal pazar, kaj nas sekoja godina izlegvat po 2-3 spekulantskii verzii, pa cenata odi nagore do nebo bidejki akciite reagirat na takvi raboti, lugjeto kupvat akcii i od koga ke se kazi deka firmata ne se prodava, tie akcii pagjaat do zemja..Zato treba da se bidi vnimatelen
Taka bese so Komercijalna, pa Stopanska Bitolska, pa na vremeto se sekjavam Popova Kula...
Kazav, najdobro e da se prodade nesto, da mrdne nesto od mrtva tocka, ali ke vidime, vremeto ke pokaze koj ke dobie nov sopstvenik, a koj ne, koj ke kjari a koj ke bidi vo minus :D

Член од
30 мај 2011
Мислења
554
Поени од реакции
130
http://faktor.mk/archives/41321
“Од претставниците на групацијата НБГ добив уверување дека тие продолжуваат да работат во земјава“ – изјави гувернерот.
А НЛБ...?

Schürrle

can't be touched
Член од
19 ноември 2008
Мислења
3.042
Поени од реакции
2.130
Не знаев кај да го постирам прашањево, па ке идам оф-топик овде пошто гледам дека има овде упатени во овие води, па така да ви се извинувам на одземањето време, доколку некој знае или имал ваков случај, или нешто слично ќе го молам да ми одговори, ако не овде бар во приватна порака..
Дали знае некој за колку време стигаат пари, пуштени од Македонија во Македонија, али од друга банка во друга.. на пример.
Пуштам пари од Комерцијална на сметка од Охридска банка, и отприлика за колку време би биле префрлени парите, ден/два?

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.007
Поени од реакции
5.653
Истиот или наредниот работен ден.

Член од
7 август 2011
Мислења
207
Поени од реакции
62
Znae nekoj koj go drzi mnozinskiot paket na akcii vo Komercijalna Banka? Dali e to privatno lice, investicionen fond...?

Kajgana Shop

На врв Bottom